En nyinköpt kappa som ser sliten ut nästan direkt, svarta jeans som snabbt blir grå - känner du igen dig? Vi ger bland annat tips på hur svarta jeans håller sig svarta, vilka plagg att investera i och första hjälpen för noppiga kappor!

1. Anpassa förvaring efter plagg. Att ha alla plagg hängandes på rad i garderoben är ju supersnyggt, och känns väldigt Carrie i Sex and the City. Men, trots att det är snyggt, så mår vissa plagg inte alls bra av att hänga på galge och bör därför vikas. Skjortor, blusar och klänningar kan med fördel hängas på galge. Stickat och kläder i tunna och töjbara material mår bäst om de får ligga vikta för att inte tappa sin form.

2. Välj rätt material vid köp. Har du tröjor och kappor som noppat sig efter vad som känns som två sekunder? Det är aldrig kul när ett nyinköpt plagg blir noppigt. Men, det finns tips du kan följa för att förhindra att kläderna ser slitna ut på tok för tidigt. Material som tenderar att hålla sig fina länge är kashmir och ull. Akryl och polyester är däremot kända för att bli noppiga fort. Behöver du rädda ett noppigt plagg? Köp en noppborttagare!

3. Investera i dina nyckelplagg. Vilka plagg ingår i din typiska vardagsuniform? Det kan vara värt att investera i de plagg du använder allra mest. Plagg med lite bättre kvalité kostar mer, men håller ofta bättre och blir därför värda sina extra slantar i längden. Dessutom känner många av oss sig snyggare i plagg som är välsydda och har fin kvalité!

4. Rädda dina svarta plagg. Har du helsvarta jeans eller andra svarta plagg som nästan blivit grå? Köp textilfärg och färga om dina plagg, så får de tillbaka den där intensiva svarta färgen och känns som nya igen!

5. Skippa "floordroben". Många av oss känner nog igen termen "floordrobe", en hög kläder på golvet. Eller kanske har du en stol, som aldrig går att sitta på, på grund av klädberget ovanpå? För att slippa att dina kläder hamnar slängda över stolar eller på golv - utse en speciell låda eller hylla där dina kläder som inte är helt rena, men inte än behöver tvättas, hör hemma. Då kan du stuva undan kläderna och de håller sig både renare och mindre skrynkliga längre. Mindre stökigt blir det ju också. Vilket alltid är ett plus!Sugen på att läsa mer? HÄR har vi våra bästa tips för en effektiv garderobsrensning!Omslagsbild: @Matildadjerf