fotografen lär er att fota manuellt

Är du en av dem som alltid fotar auto men aldrig blir nöjd med dina bilder? Dags för ändring på det! I denna fotoguide lär Felicia er inställningarna till hur man fotar manuellt. För visst är du lite sugen på att få reda på hur man får till den där suddiga bakgrunden...

Iso - Handlar om ljuskänslighet. Ju högre Iso du har dessto ljusare blir bilden, men det finns en hake! Har du ett för högt Iso-tal så riskerar bilden att bli brusig. När man fotar utomhus en dag som är hyfsat ljus så behöver man inte ett tal över 100 egentligen. När jag plåtar porträtt ute så brukar jag oftast inte ha mycket mer en så, men det beror också lite på vilken tid på dygnet det är. Gällande Iso inomhus så brukar jag inte överskrida 500 för då upplever jag att det kommer lite brus, kan dock vara olika beroende på kamera.

Bländare - är ett hål i kamerans objektiv. Genom att bestämma storleken på hålet påverkar du hur mycket ljus som når sensorn. Ju större bländare, desto mer ljus. Har du ett högt bländartal = Liten bländare, t.ex (f/10) kommer hela bilden i fokus. Jag använder ett högt bländartal när jag ska fota t.ex. landskapsbilder eller liknande. Har du ett lågt bländartal = Stor bländare, är det oftast ett objekt som kommer i fokus och därmed så blir bakgrunden suddig. Detta med suddig bakgrund är det många efterfrågar och då ska ni satsa på att köpa ett objektiv med ett lågt bländartal t.ex f/1.8 eller f/1.4

Slutartid - bestämmer den mängden ljus som kommer in i kameran. Slutartiden mäts i sekunder och delar av sekunder. Väljer du en kort slutartid så som 1/500 så kommer kameran vara öppen i en femhundradels sekund och registrera motivet i en femhundradels sekund. Fotograferar du någonting som rör sig, så kommer du att uppleva det som att motivet blivit fryst och står still mitt i rörelsen, eftersom du bara ser vad som hände just den femhundradels sekunden som du tog kortet. Jag brukar anpassa min slutartid beroende på hur ljus det är eller vad för typ av fotografi det är, med andra ord väldigt varierande från bild till bild.

Exponering - Denna inställningen är till för att exponera bilden antingen mer eller mindre och justeras på knappen med ett +- tecken. Jag brukar ofta överexponera mina bilder då det är lättare att rädda en ljus bild än en för mörk.

Vitbalans - Välj mellan färdiga inställningar såsom glödlampa, molnigt osv eller så kan du gå in och ändra hur många kelvin grader och anpassa själv.

​Inställningarna jag använde mig av för denna bilden var: F/9.0 - 1/25 - iso 250 - 1+ - solnedgång. För att hela bilden skulle komma i fokus valde jag en liten bländare. Denna bilden fotade jag med även stativ då jag hade en relativt lång slutartid. För att bilden inte skulle bli allt för mörk så valde jag en ISO på 250 och en exponering på 1+ Eftersom jag fotade en solnedgång så valde jag även vitbalansen solnedgång. 

Skribent