Första advent firar vi med ett utsökt julrecept som Paulina, 100 kitchen stories - har gjort. Varje söndag fram till jul kommer hon att dela med sig av sina absoluta bästa julrecept.

Vegan och Rawfood. Low carb. Gluten-, ägg, laktos- och sockerfria.

Raw fikon- och pepparkaksrutor:

Ett hyfsat litet recept, form ca 20x10cm (dubbla mängden för fullt)


7 hyfsat stora torkade fikon

1,5 dl kokhett vatten

½ dl kokosflingor

½ dl kokosmjöl

½ dl mandelmjöl

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

½ tsk mald kryddnejlika

en nypa havssalt


ca 1 dl kokosgrädde

2 msk kokosflingor

Vaniljsteviadroppar

+ Hackad mandel & kokosflingor




- Koka upp vatten. Lägg dina torkade fikon i en skål/ kopp och häll över ca 1,5 dl vatten och låt fikonen stå för ca 10-15' så de mjuknar till ordentligt.

- Blanda under tiden ihop alla mjöl, kryddor och salt i en bunke.

- När fikonen är mjuka, använd en mortel eller mixer till att mixa ihop fikonen till en fikonpuré. Tillsätt lite vatten i taget och mixa.

- Blanda ihop fikonpurén med mjölblandningen till en klibbig deg.

- Tryck ut din deg jämnt i en frystålig rektangulär/kvadratisk form eller plastburk. Sätt in i frysen för ca 10'.


- Häll i kokosgrädde i en liten kastrull och sätt på låg värme.

- Vispa i kokosflingor och vaniljsteviadroppar med en handvisp. Grädden kommer tjockna till litegrann men inte bli "vispgrädde". Låt svalna.

- Tag ut burken från frysen och häll över den svalna kokosgrädden. Sätt in i frysen tills de stelnat lätt (kanske 20-30'? Beror lite på).

- Skär kakan i rutor. Hacka lite mandel och garnera rutorna med dessa samt kokosflingor innan servering.


Har du börjat julbaka än? Dela med dig!