Co najlepiej rozgrzewa zimą? Ciepła zupa! Groszkowa, marchewkowa, ziemniaczana... Którą wybieracie?

Wegańska pikantna zupa marchewkowa

Przepis od @100kitchenstories:

Oliwa
1 cebula
3 duże marchewki, starte
1 ząbek czosnku
2 szklanki śmietany kokosowej lub zwykłej
1 kostka bulionu warzywnego+woda
Przyprawy:
Odrobina startego imbiru
Pieprz cayenne
Papryka ostra
Curry
Sól i pieprz

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy startą marchewkę i rozgnieciony ząbek czosnku, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, rosół, wodę i przyprawy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec przyprawiamy.

Groszkowa

Przepis od @whitearchive:

800g groszku zielonego
1 litr bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku
Odrobina oleju sezamowego
Odrobina imbiru

Groszek zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż będzie miękki. Dodajemy resztę składników i blendujemy. Podajemy z pieczywem razowym.

Zupa z ciecierzycy i buraków

Przepis od @whitearchive:

Szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 posiekany burak
Łyżeczka oleju kokosowego
2-3 liście bazylii
Łyżeczka octu balsamicznego
Ząbek posiekanego czosnku
Pół szklanki mleka sojowego/kokosowego
Sól i pieprz

Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu, a następnie blendujemy.

Ziemniaczana z chilli, pomarańczą i imbirem

Przepis od @AGNESTUGG:

500g ziemniaków
1l wody (najlepiej bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
1 cebula
Odrobina startego imbiru
Sok z połowy pomarańczy
Sok z połowy cytryny
Przyprawa chilli
Pieprz i sól
Pół szklanki mleka kokosowego/śmietany

Kroimy ziemniaki w kostkę i gotujemy. Następnie dodajemy bulion, oliwę, przysmażoną cebulę, imbir, sok z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy. Wszystko blendujemy. Serwujemy z mlekiem kokosowym lub śmietaną.

Curry z pieczarkami i kurczakiem

Przepis od @AGNESTUGG:

500g piersi z kurczaka
1 łyżeczka pasty curry
Pół cebuli
Pół papryczki chilli
1l bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego
Odrobina startego imbiru
50g makaronu sojowego
Limonka oraz kolendra do podania

Makaron zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w garnku smażymy cebulę, chilli pierś z kurczaka i pastę curry. Dodajemy bulion, pieczarki oraz mleko kokosowe i chwilę gotujemy. Na koniec wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 5 minut. Przed podaniem skrapiamy limonką.

Dyniowa

Przepis od @xoxominna:

750g miąższu z dyni
1l bulionu warzywnego
500g batatów
Sól+pieprz
Szklanka śmietanki sojowej

Gotujemy bulion warzywny, dodajemy dynię, bataty i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie blendujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietanką.