Nie myślcie, że znajdziecie tu przepis na spaghetti! Nasze blogerki stawiają poprzeczkę wysoko, przygotowując pastę z orzechami, ziołami i awokado, a niektóre robią makaron nawet z cukinii!

Z jarmużem

Przepis od @AGNESTUGG:

400 gram makaronu
Garść jarmużu
Garść orzechów włoskich
2 żółtka
Odrobina śmietanki
1 cytryna
100g parmezanu
Sól i pieprz


Roztrzepujemy żółtko i łączymy ze śmietanką. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i zalewamy go mieszanką. Doprawiamy i smażymy bardzo krótko na małym ogniu, mieszając. Dorzucamy poszatkowany i skropiony cytryną jarmuż i mieszamy jeszcze chwilę. Do gotowego dania dodajemy orzechy włoskie oraz parmezan.

Pasta alfredo

Przepis od @AGNESTUGG:

75g parmezanu
Garść orzechów włoskich oraz pini
50g masła
1 ząbek czosnku
Sól
100ml śmietany

Gotujemy makaron. Po odcedzeniu rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy śmietanę oraz rozgnieciony czosnek i mieszamy. Wrzucamy z powrotem makaron oraz orzechy i wszystko mieszamy. Gotowe danie posypujemy parmezanem.

Z pesto a'la Paulina

Przepis od @100kitchenstories:

Makaron bezglutenowy
Na pesto:
2 szklanki groszku
1 ząbek czosnku
Oliwa
1 pęczkek bazylii
Sól i pieprz

Gotujemy makaron. Składni na pesto dokładnie mielimy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

"Na szybko"

Przepis od @Josefineeriksson:

Makaron pełnoziarnisty lub sojowy
Pomidorki koktajlowe
Awokado
Pesto
Zioła (np. szpinak, roszponka)
Limonka
Odrobina kaszy gryczanej

Gotujemy makaron oraz kaszę gryczaną. Dodajemy resztę składników i gotowe!

Makaron z cukinii

Przepis od @100kitchenstories:

Cukinia
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
Puszka pomidorów
Suszone pomidory
Szklanka wody
Łyżka octu balsamicznego
Bazylia
Pół łyżeczki cukru
Sól i pieprz


Siekamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory z puszki, wodę, ocet balsamiczny i smażymy bez przykrycia przez około 10 minut. Cukinię kroimy na cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy resztę składników i czekamy kilka minut. Na koniec ozdabiamy świeżą bazylią.