Behöver du inspiration till påskbordet? Vår matbloggare Agnes ger oss sitt bästa recept på en underbar klassiker; toast Skagen. Den fungerar lika bra att avnjuta som förrätt som plockmat på buffébordet.

INGREDIENSER: (6-7 st mindre toasts, 4 st fullstorlek)

Skagenröra:

- ca 500g räkor (skalade i lag, välj de handskalade, eller färska oskalade räkor)

- 1 dl majonnäs

- 0,75 dl crème fraiche eller fetare yoghurt (turkisk-, grekisk-, matyoghurt) om man vill ha den lite fräschare

- 2 msk hackad dill + till topping

- 2 tsk pressad citron

- 2 msk finhackad rödlök

- 2 msk rom + lite att toppa med (valfritt, jag använde röd stenbitsrom)

- lite riven pepparrot eller ingefära (smaka av)

- 0,5-1 tsk salt (smaka av)

- lite cayennepeppar

- något gott bröd (jag använde levainbröd) eller fröknäcke om man gillar det bättre (recept hittar ni här)



HUR DU GÖR:

1. Skala räkorna eller häll bort laken och krama ur räkorna. Lägg i en bunke, lämna några räkor att toppa med i slutet.

2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt. Smaka av med salt, cayennepeppar och riven pepparrot/ingefära. Ta eventuellt i en skvätt honung om skagenröran känns väldigt salt. Ställ i kylen fram till servering.

3. Skär brödet i lagom stora bitar beroende på hur ni ska servera, stek brödet på båda sidorna på medelhög temperatur i smör.

4. Lägg en klick skagenröra på varje brödskiva, eller på exempelvis ett gott fröknäcke. Toppa med lite rom, dill och räkor. Servera som plockmat eller som en förrätt!