Elins fotoskola del 2 - Redigering

Vill du lära dig redigera dina bilder? Har du inte råd med Photoshop men vill ha ett liknande program som inte kostar lika mycket? I den här delen av Elins fotoskola delar jag med mig av mina bästa redigeringstips, hur jag redigerar mina bilder och vilket redigeringsprogram jag använder.

Gimp
Är du precis som jag student och inte vill lägga en stor summa pengar på ett redigeringsprogram kolla hit. Jag har hittat ett program som heter Gimp, det är gratis att ladda ner och ni hittar det
här. Gimp har de enkla funktionerna som är viktigast när man redigerar bilder, för mig funkar det utmärkt. Jag föreslår att ni laddar ner det så kan ni enkelt följa med i nedanstående beskrivningar.

När jag redigerar mina bilder brukar jag oftast öka skärpan, kontrasten och färgerna i bilden, här nedan beskriver jag hur jag gör.

Steg 1: Öka skärpan i bilden
För att öppna en bild trycker du på arkiv och sedan öppna. För att göra bilden skarpare väljer du filter i menyn ovanför bilden. sedan förbättra och till sist oskarp mask. Då får du upp en ruta, jag brukar fylla i radie och mängd så som på bilden. Redigerar du en mobilbild rekommenderar jag att inte öka skärpan då bilden blir brusigare.

Steg 2: Öka kontrasten i bilden
För att få tydligare färger i bilden ökar jag alltid kontrasten. Gå in under färger i menyn ovanför bilden och välj kurvor. Lek sedan med grafen genom att sätta musen på den svarta linjen. Du gör bilden ljusare genom att öka den översta punkten på min bild. Bilden får större kontrast desto större höjdskillnad det är mellan punkterna. När jag redigerar bilder som är tagna i kvällssolen som denna, brukar jag öka det röda i bilden. Bläddra ner vid kanal och välj röd, dra sedan upp linjen lite.

Steg 3: Öka färgerna i bilden
Ibland kan man vilja förstärka färgerna i bilden, gå in under färger och välj sedan nyans och mättnad. Du ökar sedan mättnaden genom att antingen dra rutan på linjen eller skriva in en högra siffra. Jag brukar inte öka mer än 10-12.

För att spara en bild välj arkiv och sedan exportera, välj sedan vart du vill spara bilden.

Här ser ni den redigerade bilden, med hjälp av lite redigering kan man skapa ren magi. Det krävs inte mycket och man behöver inte vara någon expert. Prova er fram, man lär sig jättemycket genom att sitta och testa och leka med olika siffror och värden.

Lycka till med era redigeringar! Nästa vecka kommer jag dela med mig av mina bästa tips när det kommer till sommarfotograferingar, hur man får till sommarkänslan i bilderna. Jag kommer också ge er 10 fotoutmaningar för denna sommar.

Skribent