Elins fotoskola del 1

​Har ni aldrig fotat manuellt tidigare? Behöver ni inspiration till sommarens fotograferingar? Eller vill ni lära er att på ett enkelt sätt redigera era bilder? Då har ni kommit rätt.

Under tre veckor kommer jag dela med mig av mina bästa fototips. Där jag bland annat förklara hur bländare, slutartid och ISO fungerar. Allt för att ni ska blir bättre fotografer. Jag kommer ge er tips på roliga sommar fotograferingar och hur jag redigerar mina bilder.

I det är inlägget kommer jag gå igenom grunderna, hur ni ställer in bländare, slutartid och vid vilka situationer ex kort slutartid och litet bländartal passar bäst. Jag kommer också beskriva vad ISO och vitbalans är.

Bländare
När du ställt den stora kameraratten på M har du möjligheten att ställa in både bländare och slutartid själv. Bländare ställer du oftast in genom att hålla in knappen du trycker för att ta en bild och sedan vrida på den lilla ratten (som ser ut som ett kugghjul) på kameran. Detta fungerar olika på olika kameror så jag tipsar er att läser i manualen hur just din kamera fungerar. Stor bländare (litet bländartal) ger ett kort skärpedjup dvs bakgrunden bakom ditt motiv blir suddigt. Denna inställning används oftast vi porträttfotografering. Liten bländare (stort bländartal) ger ett långt skärpedjup dvs hela bilden blir skarp. Denna inställning används oftast vid landskapsfotografering.

Slutartid
Ställer du oftast in genom att enbart snurra på den lilla ratten, men precis som för bländare ser detta olika ut hos olika kameror. Slutartiden avgör hur länge bländaren är öppen alltså hur mycket ljus kameran släpper in. Är det mörkt behöver man ha en längre slutartid då kameran behöver ha mer ljus för att kunna skapa en bild, här kan man behöva använda stativ för att bilden ska bli skarp. Vid direkt solljus behöver man oftast ha en så kort slutartid som möjligt.

Den vänstra bilden är tagen med ett så litet bländartal som möjligt, 1,4 i bländare. Bilden till höger är tagen med ett större bländartal ca 11 i bländare. Ni ser att skärpedjupet är mycket längre i den högra bilden och att det passar bättre vid landskapsfotograferingar.

Kombinering av bländare och slutartid
När man fotar manuellt måste man kunna kombinera bländare och slutartid. Jag brukar ställa in bländaren efter vilket motiv jag fotar, sedan anpassar jag slutartiden efter ljusförhållandet. Fotar jag porträttbilder ställer jag in ett lågt bländartal och exponeringen där efter. Det brukar krävas några bilder innan jag fått in rätt ljus.

ISO = Ju högre ISO tal du har desto ljuskänsligare blir kameran men bilderna blir också grynigare. Jag brukar fota med så lågt ISO tal som möjligt. Är det mörkt ute behöver man ofta ha ett högt ISO tal, men hellre en brusig bild än en suddig bild.

Vitbalans = Ljuset runt omkring oss har olika färger, med hjälp av vitbalansen i kameran kan man påverka färgerna i bilden. Jag fotar nästan alltid med auto.

Lycka till.

Nästa vecka kommer jag dela med mig av mina bästa redigeringstips för fotografering är så mycket mer än det man skapar i kameran,. Jag kommer också tipsa om ett gratis redigeringsprogram som jag använder för att redigera alla mina bilder. Håll utkik.

Skribent