Nasiona szałwii hiszpańskiej posiadają ogromną ilość składników odżywczych, białka i błonnika i znikomą ilość kalorii! Sprawdźcie, jakie desery z chia przygotowały nasze blogerki.

Pudding chia z malinami i jagodami acai

Przepis od @joannafingal:

2 łyżki nasion chia
Mleczko kokosowe
50ml dowolnego mleka
Odrobina cukru pudru
Garść jagód acai
Mrożony banan
Garść malin
Masło orzechowe
Orzechy włoskie i świeże owoce

Nasiona zalewamy mleczkiem kokosowym oraz mlekiem, dodajemy cukru pudru, mieszamy i odstawiamy, aż nasiona nasiąkną. Blendujemy mrożonego banana z jagodami acai i malinami (można dodać odrobiny wody). Polewamy nasz pudding mieszanką i dodajemy masło orzechowe, orzechy włoskie oraz świeże owoce.

Owsianka z chia i owocami

Przepis od @100kitchenstories:

Filiżanka płatków owsianych
Łyżka nasion chia
1,5 szklanki mleka roślinnego
2-3 filiżanki musu truskawkowego wymieszanego z połową łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiórki kokosowe
Owoce

Płatki owsiane oraz nasiona chia dodajemy do mleka roślinnego, mieszamy i odstawiamy, aż zgęstnieje. Następnie dodajemy gotowy mus, wiórki i owoce.

Deser z chia oraz musem z mango i marakui

Przepis od @AGNESTUGG:

Szklanka mleka kokosowego
2 łyżki nasion chia
Odrobina siemienia lnianego
Odrobina cukru pudru
Odrobina płatków kokosowych
Limonka
2 mango
4 marakuje

Mieszamy mleko kokosowe z chia i cukrem pudrem, odstawiamy na 2h. Następnie przygotowujemy dwa musy. Pierwszy z mango oraz połowy limonki, drugi z marakui i połowy limonki, blendując oddzielnie oba musy. W dowolnym naczyniu wlewamy najpierw pudding, następnie mus z mango, mus z marakui, na koniec posypujemy płatkami kokosowymi.

Szybki pudding z musem owocowym

Przepis od @amandavalfridsson:

3 łyżki nasion chia
2 szklanki dowolnego mleka
Mus z dowolnych owoców
Banan

Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy na 15 minut, na koniec polewamy musem i ozdabiamy plastrami banana

Pudding z szafranem i syropem z agawy

Przepis od @AGNESTUGG:

4 łyżki nasion chia
Puszka mleka kokosowego
1 małe opakowanie zmielonego szafranu
Odrobina cukru pudru
Odrobina syropu z agawy
2 szklanki jogurtu greckiego
Orzechy włoskie
Maliny
Płatki kokosowe

Nasiona mieszamy z mlekiem kokosowym, szafranem, cukrem pudrem i syropem z agawy. Odstawiamy, aż zgęstnieje. Następnie układamy na wierzch jogurt grecki i posypujemy malinami, płatkami kokosowymi oraz orzechami