Den perfekta lunchen som går snabbt att tillaga

Känner du dig oinspirerad till vad du ska äta till lunch? Varför inte slänga ihop två fantastiska mackor att dela med någon du tycker om. Kika in här och ta del av 100kitckenstories recept!

Toast eller open-faced sandwhich? Två namn som egentligen betyder det vi i Sverige menar med smörgås eller macka, men lite roligt att man i engelskan faktiskt måste poängtera att en sandwhich är "open-faced" - det vill säga "öppen"/utan lock. I vilket fall som helst, så var det två lunchsmörgåsar jag gjorde idag, som båda var helt fantastiska!

Den ena har grillade champinjoner, lite färsk basilika och... några droppar het tabasco! Endast lite starkt från några få droppar hetta tar en smörgås, med annars så hyfsat neutrala smaker, till en helt ny nivå.

Därefter är den andra smörgåsen med min favoritpesto - nämligen ärtpesten. Däremot, har jag idag inte tillagt särskilt mycket olivolja och därför blir peston mer som ett tjockt "spread". Riktigt gott på smörgås i alla fall, och det piggas ytterligare upp med de rostade solrosfröna.

Underskatta inte att äta smörgåsar till lunch.. Det finns en hel del "matiga" smörgåsar i min kategori "bread and sandwhiches" här på bloggen, och detta är ett exempel på två utmärkta vegetariska smörgåsar som mättar bra. 

[Recept]

Smörgåsar med champinjoner och tabasco, eller ärtpesto och rostade solrosfrön. 2 smörgåsar

Valfritt bröd, helst en mörkare variant (.tex. fullkornsbröd med pumpafrön)

4 färska champinjoner

Tabasco

Örtsalt

ca ½ dl + för stekning olivolja

En knippe färsk Basilika

2 dl frysta ärtor

3 msk solrosfrön

Flingsalt

Gör såhär:

Tvätta dina champinjoner och skär av nedersta delen.

Hetta upp en grillpanna med lite olivolja, och grilla dina champinjoner med örtsalt.

Tvätta av basilika och skär i småbitar och/eller gnugga ner i en matberedare med händerna. På detta viset så utsöndras smakerna och doften mer.

Tillsätt ärtor, vitlök och lite olivolja. Mixa mixa mixa mixa. T

Tillsätt lite olivolja i taget för mängden olivolja varierar beroende på vilken konsistens du vill ha på din pesto. Nu när du ska ha ärtpeston på smörgås så rekommenderar jag mindre mängd olivolja, det vill säga max ½ dl.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta dina solrosfrön för ca 2 minuter. Var noga med att blanda om då och då för att de inte ska blir brända.

Skär två skivor bröd. Lägg över dina champinjoner på den ena, droppa över några droppar tabasco och gnugga å lite basilika. Lägg över ärtpesto på den andra brödskivan, och strö över solrosfröna och flingsalt. Servera.