Nattstads Neda Sadejou besöker kärlekens stad - Paris - under en weekend. Hon tipsar dig om vilka ställen man kan besöka, var man kan äta, hur man kan ta sig runt & vilka shoppinggator du bokstavligt talat kommer drägla över. Läs och njut.

Promenera längs Champs Èlysèes med en crêpe i handen från något gatustånd på vägen, strosa runt i de mysiga och romantiska kvarteren eller bara sätt dig i gräset vid Champs de Mars och njut utav Eiffeltornet och den gränslösa utsikten. Frågan är om det går att resa till Paris på en weekend och få maximal upplevelse? Här är mina bästa tips på hur du kan få ut så mycket det går på kort tid av kärlekens och modets huvudstad.


Promenerar längs Champs Élysées

Sällskapet & budget - Det viktigaste man bör tänka på inför en weekend är vilket sällskap man åker med och vad man vill få ut från av staden. Är det en tjejweekend? Då är det definitivt shopping och spännande nattliv som gäller. Är det en romantisk weekend med partnern? Då är det mysiga restauranger och sevärdheter ni ska besöka. Familjeupplevelse? Då ska jag visa er ställena som passar för hela familjen. När det gäller budgeten så är Paris är inget för small-spenders, men det ska inte stoppa er från att ha kul och uppleva staden. Jag ska visa er hur ni får maximal upplevelse till ett bra pris. Tips: Försök att hitta så central hotell som möjligt eller eventuellt ett hotell med metro i närheten så att ni lätt kan ta er runt i staden.

Maten – Vill man pröva på den franska matkulturen bör man se bortom de typiska "matgatorna" och istället fokusera på de mindre bakgatorna om man vill uppleva äkta en Pariskänsla. Här kan man smaka på allt från härliga bakverk, soppor eller om man gillar mer spännande rätter som grodlår och sniglar. Tips: Ni måste prova löksoppan och crème brûléen på L'Imperial. Ni hittar denna fantastiska smakupplevelse på 240 Rue de Rivoli. Är ni ute efter något mer romantiskt? Gör som parisarna, fixa ihop en picknick-korg och bege er mot de mysigare parkerna och njut utav utsikten med er käresta.


En oförglömlig måltid på restaurangen L´Imperial

Sevärdheter – Som sin första weekendresa till Paris tycker jag man borde ägna sig åt staden och sevärdheterna. Givetvis behöver man inte stressa runt för att hinna med exakt allt som Paris sevärdheter har att erbjuda men att försöka uppleva staden tycker jag att man bör göra. Är du under 25 kommer du oftast in gratis på de flesta sevärdheterna annars finns det ett häfte så kallat Paris Pass för €139 där du kan ta del av vissa av sevärdheterna gratis och får med en guidebook där du enkelt kan planera din dag utan att slösa er tid.

Eiffeltornet – En resa till Paris utan att besöka Eiffeltornet är ingen riktig Paris-resa. Stå på Trocadéro och ta kort med Paris stora skönhet är en underbar känsla, därefter promenera och se hur närmre och skåda denna vackra byggnad. Ett tips är att vara tidigt på plats, helst på morgonen med tanke på att kön oftast är väldigt lång. Eiffeltornet är faktiskt några utav de få sevärdheterna som inte är gratis för personer under 25 år däremot är det givet att besöka denna plats och det är dessutom inte så dyrt. En dag på Eiffeltornet kan kosta dig €12,50 till €15,00. Tips: Åk högst upp till Eiffeltornet och skåla in en viktig händelse med ett glas bubbel. Skåla in vänskapen, kärleken, nyåret, familjen… Ja, du väljer!


Stå på Trocadéro och njut av utsikten av Eiffeltornet

Louvre – Paris har flera olika museer och slott som man bör besöka, däremot tycker jag att Louvre är en ganska given destination. Det är här man kan se den kända målningen Mona Lisa. Du kan även skåda den gränslösa utsikten som är oslagbar både utanför och innanför väggarna. Vill man ta en paus finns det ett café där man kan ta en matbit eller njuta dubbelt upp av utsikten och smutta på sitt favoritvin. För er som är under 25 inom EU är det gratis annars kostar det €12.00. Tips: Ute efter fina familjefoton? Passa på att knäppa de bästa bilderna utanför pyramiden.


Museumet Louvre

En sneakpeak av insidan

Sacré Coeur vid kvällstid

Sacrè Cœur – Personligen tycker jag att man bör besöka Sacrè Cœur på kvällen då hela Paris lyser under fötterna på en. Det sitter massvis med folk som dricker vin, skrattar och njuter utav utsikten på trappan och vill man gå in i kyrkan kan man få göra det bara om man är välklädd och visar hänsyn). Om man inte vill gå in i kyrkan kan man gå runt på de mysiga gatorna av Montemarte och äta en god middag på torget eller bli avmålad av de fantastiska konstnärerna. Besöket på Sacrè Cœur är gratis. Tips: Ta med en flaska vin, ost & charkisar och sätt er på den enorma trappan utanför kyrkan och njut utav utsikten.

Moulin Rouge – Vill man uppleva den bästa kabarén i Paris är det Moulin Rouge som gäller. Man kan välja mellan middag & show eller champagne & show. Glöm även inte deras dresscode: prydligt! Sneakers i all ära men när det är en Moulin Rouge-kväll så får ni lägga lite extra krut på outfiten. En kväll på Moulin Rouge kan kosta från €109,00. Tips: Ta med familjen eller tjejerna för en oförglömlig kväll med dans, champagne och middag.

Notre Dame – Vem älskade inte "Ringaren i Notre Dame" när man var liten? Det var så mäktigt att vara inne och uppleva allt på riktigt och dessutom kunna ta del av de fina detaljerna inne i kyrkan. Tips: Utanför Notre Dame finns bron "Le pont neuf", där alla kärlekspar köper lås som signeras och hängs i bron och därefter kastas nyckeln i sjön. Perfekt för er turturduvor som vill låsa fast er kärlek.


Notre Dame kyrkan


Gå över bron Le pont neuf utanför kyrkan och lås fast din kärlek.

Transport – Paris metro (tunnelbana) var hur enkel som helst och enligt mig var det inte alls krångligt att hitta vart man skulle. Även här finns ett häfte, Visite Paris, där du kan välja mellan 3 eller 5-dagars kort och finns 2 olika slags zoner att välja mellan. Vi köpte metrobiljetter på plats men man tjänar mycket mer på att köpa häften. Tips: Hyr "tuktuks" (en motordriven cykel) som tar dig runt i centrala Paris: Champs Èlysèes, Notre Dame, Rue-Saint Germain m.fl. Ni kan själva skräddarsy er lilla tuktuk-trip genom att ta det med föraren. Mycket skratt och blickar blev det, och även några vinkningar från stiliga fransoser, måste prövas på!

Shopping – Det finns fantastiskt många butiker att gå loss i när man är i Paris och eftersom att vi inte var på en shoppingresa kan jag inte säga exakt vart den bästa shoppingen finns. Däremot är Rue Saint-Honoré och Rue Saint-Germain två gator ni bör lägga på minnet om ni vill shoppa. Här är de största modehusen och om ni inte vill bränna hål i plånboken så kan ni gå in och dyrka och få uppleva materiell kärlek. Tips: Till er shopping/modegalna: Balenciaga på 336 Rue-Saint Honoré måste ni gå till! Ett plus: Grymt inredd butik och jättetrevlig personal.


Shoppingen ifrån himmelen

Champs Èlysèes – Hinner man inte strosa upp för den två kilometer långa boulevarden tycker jag att det är en given sevärdhet även för dig som inte är den shoppinggalna. Här finns allt från butikerna som endast finns i drömmarnas värld och maten man inte vill missa. Dessutom till alla er Ladurée-lovers: Lägg 75:e avenyn på minnet! Ni får inte missa Triumfbågen, det är definitivt ett måste. Tips: Till er tjejer som är sminkgalna: Sephora på 70-72:a avenyn får ni inte missa, den mest gigantiska Sephora jag har sett. Det finns, utan att överdriva, precis ALLT ni vill hitta i denna enorma makeup/beauty-heaven.


Sephora på 70-72:a avenyn är ett måste för den sminkintresserade


Att få uppeleva Paris var en utav de bästa sakerna jag har gjort och jag tänker definitivt åka tillbaka dock: med min käresta pojkvän.


Neda Sadejou
http://nouw.com/Neda


Writer
Editorial staff