Började du plugga i höstas? Eller är det din tur nu i vår? Vare sig du redan är student eller ska bli - så berättar vi varför du ska unna dig en tapas- och vinkväll mitt i veckan, varför omtenta inte går före en fest och lite smarta tips för att hålla din studentbudget!

1. Budgetera. Kan vara det tråkigaste ordet i världen, men när du lever på en liten budget är det extra viktigt att du har koll på dina fasta och oundvikliga månadskostnader. Vad måste du lägga undan till kurslitteratur, kläder, nöje och hur mycket du behöver till mat? Det blir även mindre ångestladdat att ta en lunch på stan eller att shoppa, om du har satt en budget för dig själv i olika kategorier och vet exakt vad du har råd att spendera och när du måste säga nej. Att göra en budget behöver inte vara svårare än ett par rader i ett Word-dokument eller en Excel-fil på datorn.


2. Separat matkonto. För att säkerställa att du alltid vet vilken summa du lägger på mat kan det vara bra att skaffa ett kort till din lokala mataffär. Genom att sätta undan dina matpengar på ett separat konto märker du direkt om (läs: när!) matkostnaderna skenar iväg. Att skaffa ett kundkort till din lokala matbutik ger dig, förutom en bra översikt, även chans till att samla poäng och få bra rabatter! Sådant är ju aldrig fel.


3. Byt miljö. Studentbostäder är ofta lika stora som garderober, och att sitta och plugga själv hemma på dryga 25 kvadrat kan ofta innebära att du känner dig ensam och instängd. Att du blir distraherad och börjar käka chips och ha Netflix-maraton iklädd pyjamas, istället för att plugga inför en tenta - ja, det kan ju också hända… Byt miljö för att hålla uppe din motivation och koncentration! 


4. Studiegrupp. Att läsa på universitet och högskola är olika för alla. Vissa har föreläsningar dag ut och dag in och andra bara ett par gånger i veckan. Hur du än har det, hitta en klick med människor du pluggar bra med och skapa en studiegrupp! Ni kan peppa & hjälpa varandra, hänga i biblioteket och skratta tillsammans när allt känns svårt. Tentaläsning behöver inte vara en ”ensamsport”.


5. Utnyttja din flexibilitet. Att plugga vidare innebär ofta stort eget ansvar gällande planering. Använd det till din fördel! Få gånger senare i livet kommer du kunna vara så flexibel som när du är just universitetsstudent. Vill du iväg och resa? Passa på att ta en ”weekend” till London mitt i veckan, då hotellen och flygen är billigare och mer budgetvänliga. Eller ta chansen att duka upp för tapas och vinkväll hemma och bjud över dina vänner, prata inpå småtimmarna och glöm att det är en vanlig tisdagkväll. För att det är mysigt, och för att du kan!


6. Hitta balansen. Har du hört citatet: ”du kan alltid göra en omtenta, men inte en omfest?” Att tänka så är inget vi rekommenderar. Alls. Ta dina studier seriöst, din utbildning är en investering i din egen framtid. Men, se även till att ge dig själv pauser, tillåt dig att gå ut med dina vänner, ha kul och ta en lång sovmorgon om du känner att du behöver det. Studietiden är också en tid då många hittar vänner de har livet ut och då de träffar sin framtida partner. Så, mingla på! Och tveka inte att börja prata med främlingar när du är ute, eller att sätta dig vid samma bord i biblioteket som någon du vill lära känna bättre.


7. Rör på dig! Att träna regelbundet är lika viktigt som att studera under studietiden. Även om du inte vill gå på pass eller lyfta vikter på gymmet är det fortfarande viktigt att du rör på dig. Stillasittande med näsan antingen i en datorskärm eller i en kursbok gör våra kroppar stela. Håll kroppen frisk och stark genom att träna regelbundet. Träning ger även bättre koncentrationsförmåga och ökar mängden endorfiner i kroppen - något som kan vara extra bra under tentaveckor. Och livet i allmänhet. Eller hur?


Vilka är dina bästa tips för ett bra studentliv?


Omslagsbild: @bymartina