Nu är snart denna vecka till ända och skönt är väl det!

Denna veckan har vi börjat med vår special-inriktining, där jag valt dressyr. Med detta betyder också att de som valt hoppning åker ut på praktik nu på måndag. Men innan de åker måste vi ju hinna med lite information samt få reda på vad vi ska titta på och undersöka när vi är ute på praktik. (Ja tänka sig, vi får inte bara glassa runt på praktiken, vi måste göra arbeten också! 😱)

Så denna vecka som varit har vi haft fullt upp med att lyssna på intressanta föreläsare om mekanisering av stallar, hur man ska trivas på en anläggning och så har vi pratat om miljöfrågor. Och då bara måste man ju åka på studiebesök för att titta på bajs! Kanske inte låter så frestande, men något som är väldigt intressant och framförallt relevan när man håller på med hästar. Jag gissa och hoppas på att ni hästmänniskor som läser detta har en liten aning som hur mycket våra gödselplattor och bajs påverka miljön och hur viktigt det därför är att ha koll på hur mycket man kan hjälpa naturen och påverka utsläppen. (Läste faktiskt inte intressant artikel för några veckor sedan som hur mycket forsfor hästskit faktiskt innehåller.. Men det ska jag inte gå in på, med risk för att ni somnar..) 💩

Förutom att vi gjort allt detta halva dagarna, har jag också haft stalltjänst (för andra veckan i rad) samt ridit två hästar om dagen. Hur detta går till i praktiken är det ingen som riktigt vet, förutom min mage som mullrat efter mat lite väl ofta och mina ständiga gäspningar och tunga ögonlock..

Och lite kort om hästarna, Figge har vart lite spidad i veckan och därav lite stark, med detta gottgjorde han i torsdag då han glänste som den stjärna han är med fin bärighet och mjuk kontakt. 🌟
TNT som har haft denna veckan då Florre ännu inte är helt igång än (har dock fått börja sätt igång honom nu, tömkörning en vecka och sedan hockeyutrustningen på!😳🐎💨).
TNT är ett sto, hopphäst. Om man säger att vi har lite att jobba på i dressyren så sammanfattar man nog det mesta. Men hon är en väldigt trevlig häst och försöker sitt bästa, hon har en trevlig trav men en lite för stor galopp för sig själv. med lite vilja och arbete kan nog detta blir en mycket trevlig dressyrhäst också!Florre är mer taggad än någonsin


TNT poserar efter ett jobbigt tömkörninspass

Likes

Comments

Insåg att jag inte skrivit något inlägg på över en månad, så dags för en liten sammanfattning från förra inlägget.

Veckorna innan jul, var lite lagom hektiska med examen av alla des former. Vi hade dressyrexamen med både de äldre och de yngre hästarna och hoppexamen med de små. Och de skötte sig super, Figge pinnade på som aldrig förr och Florenty hoppade som han inte gjort annat. Kunde inte haft bättre avslut på det året, med fina lovord från Janne Jönsson.

Hem och fira jul, med släkt och vänner, och tillbaka till skolan för lite stalltjänt. Och gissa vem som blir halt då? Florenty så klart (som har en lång skadelista sedan tidigare.) Han är än idag inte helt fräch, men jag hoppas snart få sätta igång honom.
Hem igen och fira nyår med familj och vänner och sedan ner igen.

Denna vecka och slutet på förra har det varit tenta-period så det enda vi har gjort de senaste veckorna är att plugga, (därav inget bloggande). Tur då att man har fina hästar att rida så man får tänka på något annat emellanåt.

Ja, juste då kommer vi till det, eftersom Florren är halt, så har jag haft en annan häst de här veckorna, Cronist. Trevlig unghäst som jag gärna hade fortsatt att jobba med, men som en klasskompis ska ha nu när vi går över i dressyr-specialen.


Nöjd Figge i decembersolen.


Florren charmar alla efter en fin banhoppning.


Gosade med dessa sötingar när jag var hemma


"Ellie, gör en rolig min"


Cronis (lägg märke till att det är snö i bakgrunden! var låg kvar en hel dag!) 

Likes

Comments

I morse var det vi hippolog treor som hade den äran att stå för lussandet på Flyinge.
Med flera minuters träning kvällen innan kunde det inte bli annat är succé! 🌟
Roligt var det och fina kommentarer fick vi 😊

  • 87 readers

Likes

Comments

Nu är det inte långt kvar till jul! Och med julstämningen på topp och massa med snö och minusgrader kan det ju inte kännas bättre! ⛄
Nej, vänta nu, jag bor ju fortfarande i skåneland, där det är plusgrader, lera upp till knäna, översvämning i dikena och endast snö och kallt två dagar om året.. ☔
Missförstå mig inte nu, jag tycker om att det inte är en meter snö att pulsa genom hela dagarna och att det inte är kallt så man tappar känseln i hela kroppen och slipper stå på näsan på isen till skolan.

Men jag är också en sådan där person som åker skidor, jag gillar när det går fort ner för backarna och snö yr omkring. Och se snöklädda träd så man tror att man är i Narnia.  Och efter att ha sett massa bilder de senaste veckorna på folk som är i Åre eller Trysil eller någon annan skidort och lever livet, med snö på träden i ett vinterparadis, börjar jag längta väldigt mycket efter att också stå där uppe på toppen en dag.

Men för att komma tillbaka till ämnet, är det som sagt inte mycket kvar av denna terminen och väldigt mycket som ska hinnas med innan den är slut. Så en extra växel läger vi i och kör ända in i kaklet.

Som tur är har jag två fantastiska hästar som förgyller min vardag och gör den lite lättare.
Figge fick guldstjärna 🌟 varenda dag förra veckan och känns verkligen på topp! Florenty har också känts superfin och fått guldstjärnor 🌟 nästan varje lektion det senaste. Var dock nära att inte bli någon idag då han hoppade runt och for början, men han räddade dagen med att hoppa jätte bra!

Tänk att man får ha så här roligt i skolan! Förstår inte vad folk pratar om, måndagar är ju den bästa dagen på hela veckan! 😃🐴Likes

Comments

I söndags hade vi öppet hus här på Flyinge där vi visade upp våra utbildningar, för förhoppningsvis nya studenter och elever.

Dagen började med en Clinic för självaste Henik Ankarcrona (för er som inte har koll så har han nyligen blivit landslagsledare för hoppningen.)
Tyvärr han jag dock inte se den, då jag lite senare skulle representera Hippologprogrammet. Men hörde att den var väldigt intressant och givande!

Efter Henriks Clinic, var det dags för oss elever och studenter att visa upp oss. Detta gjorde vi genom att göra små mini-Clinics med olika teman. Vi hippologer var i mitten ungefär och visade upp vad vi får lära oss på dressyren. Vi visade upp en unghäst, en hopphäst och en äldre häst. Figge och jag representerade den äldre hästen och vad vi tränar på och ska kunna under de tre år vi går.

Vad vi fick höra efteråt hade dagen samt våra Clinics varit uppskattat.

Är det så att man är lite intresserad av att gå något ridgymnasium, unghästprogram, beridare eller hippolog så ska man absolut besöka anläggningarna under Öppet hus för att få mer information, prata med elever/sudenter eller någon av våra lärare. Eller om man bara vill se fina hästar och få en rundtur runt anläggningarna.


Likes

Comments

View tracker

Här kommer en liten berättelse om en dag som inte riktigt gick som den skulle..

Det började med att jag skulle iväg på tävling med Figge och Klara, som var på besök från de djupa skogarna i Småland.
Vi började med att packa in alla grejer i transporten, och här någonstans började min otur med att slå huvudet i kanten till sadelkammaren, sådant som händer.😲
Sedan fixade vi iordning hästen och åkte glatt iväg mot tävlingen.
Stolt över att vi inte körde vilse en enda gång!

Lastar ur och allt där till, håller på att glömma nummerlappen som vi smög på lite fint.

Figge är sedan som en dröm att rida, så lätt i hand och gör allt precis när jag ber om de. Kunde inte känts bättre.
Men så kommer vi in på banan, eller snarare ut kanske. Han känns fin i programmet, inga direkta missar förutom att bytena var lite korta då han vart lite taggad i galoppen, vilket också resulterade i lite sken och ett par fina byte i mellangaloppen.. Dock något man får räkna med efter ett ganska långt tävlingsuppehåll.
En travökning vart sådär då jag kände att ett bakben inte hängde med. Men annars var jag ganska så nöjd. Men så kommer vi som sagt ut och får våra procent.. Domaren hade dragit ner allt då han hade varit lite ojämn bak, (han har en rörelsestörning på ena bakbenet, när han blir lite spänd och ökar kan det synas.)
Så det var bara att packa ihop och bege sig hemåt med en besvikelse som förföljde en.

Men vi skulle ju inte komma att ha så bråttom hem inte, då bilen helt plötsligt kände för att lägga av, eller rättare sagt kopplingen, men den känns ju ganska väsentlig den med..
Så där står vi, mitt i en lättare uppförsbacke i en lättare kurva med transport där bak. Jag hade kunnat tänka mig något roligare en lördag kväll.. 😞

Så vad gör man? Jo, man får ett lättare psykbryt för allt som hänt. Tar sig i kragen och ringer Tove och ber henne leta reda på en nyckel till en B-kortsbuss som vi har tillgång till när vi åker på tävling med skolhästarna. Ber henne komma och hämta häst plus släp, då jag gissar att de inte får plats på bärgaren. Ringer bärgaern.
Tänker att Tove måste hinna innan bäraren annars blir det problem..
Som tur är kommer Tove först, så vi backar intill bussen halvt ut i vägen så att transporten är säker bakåt. Lastar ut en obekymrad Figge som står och tuggar på sitt hö, lastar in honom i bussen. (Han har aldrig åkt buss, så duktig som gick in direkt!) 🌟
Sen var det bara transporten kvar. Som hur var stod vi som sagt i uppförsbacke, så det var ju ganska lätt att putta den bakåt. Det blev dock lite tyngre när vi sedan skulle putta fram den för att få på den på dragkroken.. Men har man inget val så måste det gå, och med väldigt mycket vilja så gick det.

I samma ögonblick som Tove nu åkte hemåt, kom bäraren. Allt gick smidigt därifrån förutom att min mobil dog en stund på vägen.. 😓

Dagen gick inte riktigt som planerat, men jag har fått vara med om
1 Att en bil dör under färd
2 Ha varnings blinkisen på
3 Lasta ut en häst på en trafikerad väg
4 Bärga en bil + åka lastbil

Måste ge en stor eloge till min häst som stod lugnt hela tiden och åt på sitt hö när bilar, bussar och lastbilar susade förbi utanför fönstret och som snällt backar ut på vägen och in i en okänd buss som inte riktigt ser ut som en transport!

En stor eloge till Klara som hjälpte mig, hade varit tungt att vara själv i en sådan här situation!

En stor eloge till Tove som rycker ut som räddningsassistans för häst och släp. Hade inte gått utan den hjälpen!

Detta kommer vara en dag att minnas! Hade dock gärna önskat att det hänt utan häst och släp. Men måste säga att det hela blev ganska så komiskt till slut och inget dramatiskt hände.

Ännu en suddig bild att lägga till samlingen..😂

Likes

Comments

Idag var det markarbete/lättare hoppning för Ankan som stod på schemat för båda pållarna. Gissa vem som var lyckligast?
Jo, Figge!
Så fort vi kom in i stora där en liten bana stod uppställd, la han i speed-växeln och sprang så fort han bara kunde. Och det går att ta många steg på en kort sträcka vill jag lova. Benen gick som trumpinnar. 😄
Trotts denna entusiasm, höll vi oss på backen hela tiden! (Det är riktigt bra då vi inte hoppas sedan i somras!)
Vi hoppade en lite bana, inte så hög eftersom vi sitter på dressyrhästar, men Figge tyckte det var bra att ta i lite extra så man säkert inte nuddade bommarna. Det är en så härlig känsla, när man känner att de faktiskt trampar ifrån och hoppar igenom kroppen, även på låga höjder. 🐴🌟

Sedan var det Florentys tur. Och tro det eller ej, så var han lugn och stabil hela tiden! Vi red fram ute, bland högljudda borrar och vattensprutande slangar som lossnat och han rörde inte en min. När vi sedan började hoppa gjorde han det riktigt bra. Det känns som att vi börjar hitta varandra mer och mer, då han är lite känslig och kräver västligt mycket eftergift vid hindret. Avslutade med en väldigt bra känsla med mänga fina språng!🐴🌟


Likes

Comments

Idag har vi tränat för ingen mindre än professor Kyra Kyrklund! Inte varje dag man kan säga det. 😁

Figge skötte sig väldigt bra, dock får vi träna på att bli lite mer avslappnade i galoppen och inte försöka samla ihop oss till piruettgalopp så fort jag tar en halvhalt.
Ryttaren har dock mer att tänka på, hur man sitter, åt vilket håll man ska titta åt (och det är inte inåt i detta fallet, det är utåt..) för att få en annan tyngdpunkt och inverkan på hästens yttersida och för att jag själv inte ska bli sned.
​Har aldrig träffat någon som ser dessa små saker som ingen annan tänker på och som kan göra så stor skillnad! Inspirerande! 😊

Likes

Comments

Dagen i sig har kanske inte varit den mest spännande. Lugn förmiddag som avslutades med lunch på Gaspari, som är en resturang som ligger ca 50 meter från vårar hus. Väldigt fint ställe och god mat!

Sedan hade vi stalltjänst och in kommer Gitte i stallet med en tidig Julklapp, materiell lycka säger jag bara! 😁

Efter stalltjänsten tänkte jag tänkte att jag skulle prova ha Figge i skrittmaskinen en stund då Dora, Toves häst, ändå skulle gå en sväng. Detta gick väldigt bra, Figge gick efter Dora och försökte hitta en väg runt eller under "väggen" men skrittade på lugn och fint.
Efter en stund bestämde vi oss för att hitta på egna äventyr medan de promenerade, så vi begav oss upp i Klocktornet för att se hur det såg ut där. Inte så vackert inuti kanske, men man fick sig en väldigt fin utsikt!

Sedan gick vi för att ta in hästarna igen. De var på andra sidan skritten när vi kom så vi stod och väntade på att de skulle ta sig runt och helt plötsligt hör vi några dramatiska ljud och ser sedan att Figge nu går tillsammans med Dora, hur nöjd som helst! Notera nu att han gick bakom henne, så han måste krupit under, framåt.. Alla hästarna i skritten är hysteriska, förutom Figge.. Han stressar inte upp sig för mycket, den pållen.
Vet inte riktigt vad som snurrar i hans lilla huvud, men jag skulle hemskt gärna vilja ta reda på det. 😂


Materiell lycka! Grimskaft + att mitt namn står på det! Så nu kanske de inte försvinner! 😄

Emma bjuder på en posé i klocktornet

😍

Dora var inte jätteglad på Figge när han våldgästade hennes plats i skritten.. Tur att de är snälla och små 🐴

Likes

Comments

Denna dagen började ganska så mysigt med en decimeter snö utanför fönstret. Dock sjönk känslan snabbt när man kollade Facebook vid frukostbordet och fick se att Trump vann presidentvalet...

Dagen fortsatte dock lite bättre, då vi tömkörde hästarna idag. Figge, som inte är tömkörd så jätte mycket, skötte sig väldigt bra och trampade på riktigt fint!🌟 (Kanske inte är så tråkigt det här ändå..)

I eftermiddag kände vi att det hände alldeles för lite här i Flyinge, så vi tog på oss civila kläder och begav oss till Malmö och Emporia. Självklart började vi med att äta på Yogiboost, för att samla på oss lite energi, så vi skulle orka gå igenom alla affärer. Eller en del av dem i alla fall. 😉
Och så avslutade vi med lite finmat på Vapiano. Gillar ni pasta, rekommenderar jag starkt att ni åker dit! 😃

Förlåt att det är mycket matbilder, men det är ju så gott! 😍

Likes

Comments