Det er en særlig fest for mig at lave vegetarisk mad når jeg har gæster. Jeg nyder at kunne forkæle gæsterne med de unikke sanseindtryk jeg kan jonglere med i den vegetariske kogekunst. De særlige dufte, syns og smagsoplevelser jeg kan give gæster, der ikke altid er bekendt med vegetarisk mad. Denne ret går rent ind, grønkålssalatens rustikhed, sødme og syrlighed klæder den spicy cremede karryret og de smukke spinatbrød super godt. Velbekomme til alle :-)


OPSKRIFTER

Kidneybønnekarry, 4 portioner
Ingredienser
200 g kidneybønner (svarer til 2 ds/400 g, kogte udblødte)
3-5 hvidløg
1 stort løg
2 1/2 cm ingefærrod, skrællet og revet
½ tsk chilli flager/pulver
½ tsk stødt koriander
1 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
4-5 tomater
1 ds flående tomater
1 bakke spinat
1 pakke fetaost
1 tsk salt
1 spsk olie
- brug gerne økologiske råvarer

Fremgangsmåde
Kidneybønnerne håndteres, dvs i blødsættes og koges, efter anvisning på pakken. Hak løg og pres hvidløg. Skær tomaterne og feta i grove tern. Skyl spinat. Steg løg blanke i olie i en gryde. Tilsæt ingefær og tomater, lad det simre i 5 min. Tilsæt fl. tomater, kidneybønner og krydderier. Lad det simre for svag varme i 10-15 min. Tilsæt spinat og feta. Lad det simre med for svag varme i yderligere 5-10 min. Serveres med madbrød og salat

Grønkålssalat, 4 personer
Ingredienser
2-300 g grønkål
1½ spsk dijonsennep
1½ spsk olivenolie
1 spsk æbleeddike
1 dl rosiner
1 lille rødløg
1- 2 æbler
1 granatæble
salt og peber
- brug gerne økologiske råvarer

Fremgangsmåde
Snit grønkålen i meget tynde strimer. Rør sennep, olie og eddike sammen og vend rosinerne i. Pil og hak rødløget. Skær æblet i fine, tynde skiver. Frigør kernerne fra granatæblet. Vend rosindressingen sammen med grønkål, rødløg, æble, granatæblekerner. Smag evt. salaten til med salt og peber.

Spinatbrød
Brøddej:
25 g gær
3½ dl lunkent vand
1½ tsk salt
100 g speltmel
ca. 450 g hvedemel
Spinatfyld:
250 g frisk spinat
1 tsk salt
2 fed hvidløg
Pensling og drys:
1 æg til pensling
2-3 tsk chiliflager
1 tsk flagesalt
- brug gerne økologiske råvarer

Fremgangsmåde
1. Brøddej: Opløs gæren i vandet, gerne i et brødfad. Tilsæt salt, speltmel og en god del af hvedemelet. Ælt dejen meget grundigt ved, at tilsætte mere hvedemel lidt ad gangen, og ælt det godt ind i dejen, inden du tilsætter mere. Lad dejen hæve ca. 45 minutter.

2. Spinatfyld: Blancher spinaten i 2 min. Lad spinaten dryppe af i en sigte, og blend den til en fin, grøn puré i en minihakker/foodprocessor. Rør pureen med salt og presset hvidløg.

3. Drys rigeligt med hvedemel på køkkenbordet, og rul dejen ud med en kagerulle til en firkant på ca. 30 x 40 cm. Smør spinatfyldet oven på dejen i et jævnt lag.

4. Rul dejen løst sammen på den lange led, som en roulade. Læg brødet på en bageplade med bagepapir.

5. Lad brødet hæve i 30 minutter. Pensl brødet med æg. Drys med chiliflager og flagesalt. Bag brødet i ovnen i 40 minutter ved 200 grader. Lad det køle af på en bagerist.

Flyt din blog til Nouw - nu kan du importere din gamle blog - klik hér!

Likes

Comments

Når vi begynder at laver vegetarisk mad, kan det være en god ide at tage udgangspunkt i noget kendt, fx lasange så bliver vanen nemlig mindre udfordret, og er derfor mere tryg og nysgerrig.

Denne opskrift indeholder belulaglinser som den mættende proteinkilde og som tilbehør quinoatabbouleh,

Jeg bruger ofte belugalinser som proteinkilde, da de er smukke, er gode til at holde formen og har kort tilberedningstid. Salaten indeholder en masse essentielle aminosyrer og gode omega 3 fedtsyrer fra quinoaen - der for øvrigt også har status som superfood.

Spinatlasange, 4 portioner

1 portion frisk spinat
2 dl belugalinser
Lasangeplader
Gratineringsost
Olie til stegning

Tomatsovs:
2 dåser hakkede tomater
1 løg
2-4 fed hvidløg
4 stængler bladselleri
1 rød peberfrugt
1 tsk groft salt
1 knivspids peber
2 tsk oregano
2 tsk paprika
1 tsk basilikum

Bechamelsauce:
50g smør
50 g mel
50 g ost
5 - 7 dl mælk
1 knivsspids reven muskatnød
- brug gerne økologiske råvarer

Fremgangsmåde

1) Kog linserne efter anvisning.

2) Lav tomatsovsen: Hak løg og pres hvidløg. Skær bladselleri og rød peberfrugt små skiver. Sautér løg og presset hvidløg i lidt olie i en gryde. Tilsæt de øvrige grøntsager, hakkede tomater samt krydderier og lad det småkoge i 10 minutter. Bland de kogte, lune linser med tomatsovsen.

3) Lav bechamelsaucen: Smelt smørret i en gryde, tag gryden af varmen og pisk det sammen med melet. Sæt gryden tilbage på komfuret og bag mel og smør sammen nogle minutter. Tilsæt ca. 2 deciliter mælk til opbagningen, pisk sammen og tilsæt lidt efter lidt mere mælk – lad bechamelsaucen koge op efter hver gang. Pisk i gryden under hele processen, ellers brænder bechamelsaucen let på i bunden. Tilsæt ost og muskatnød.

4) Skyl spinaten

5) Lav lasangen: Kom lidt tomatsauce i bunden af et fad, læg lasagneplader over, derefter lag af spinat, tomatsauce, bechamelsauce. Gentag med resten af ingredienserne og slut af med reven ost. Bag lasangen i ca. 25 minutter ved 200 grader.

Quinoa tabbouleh

2 dl quinoa
Et stort bundt bredbladet persille
Et bundt frisk mynte
1 bakke cherrytomater
1 lille rødløg
2 fed hvidløg (pressede)
En halv agurk
2 spsk. olivenolie
1 spsk. citronsaft
1 knivspids peber
1 tsk salt
- brug gerne økologiske råvarer

Kog quinoaen efter anvisning og lad den køle af.

Hak/klip persille og mynte. Skær cherrytomaterne i kvarte. Pres hvidløg. Hak rødløget meget fint. Skær agurk i meget små tern. Blad alt godt sammen med olivenolie og citron og lad det stå og trække i 10-15 minutter. Alt blandes herefter med quinoaen. Smages til med salt og peber.

Likes

Comments

Mit første møde med butternut squash var i forbindelse med et skønt sommerkursus i Pippi Power ved Gitte JørgensenVestjyllands Højskole. Jeg fik fantastisk vegetarisk mad, og fyldt butternut gjorde absolut et uforglemmeligt positivt indtryk på mig. Ikke mindre var begejstringen, da jeg i cafeen på Tate Modern i London opdagede en sandwich med grillet butternut. Yes, den skulle helt sikkert afprøves. Generelt så oplever jeg, at det er lidt af en udfordring med variation af gode kødfrie "pålægs" produkter, så denne udgave af butternut var yderst kærkommen. Grillet butternut smager intet mindre end himmelsk! 

På trods af navnet indeholder butternut kun få kalorier. Den er fiberrig, super mættende samt indeholder betacaroten, B- og C-vitamin, folat, calcium, kalium, magnesium.

Butternut stammer oprindeligt fra Sydamerika og dyrkes her i landet med sæson i efteråret.

OPSKRIFT

Grillet ovnbagt butternut
1 Butternut
1 spsk oregano
1 hvidløg
Saften af 1 citron
1 tsk salt
1 knivspids peber
2 spsk olie

Skær toppen og bunden af squashen. Stil den på højkant og skær skrallen af. Flæk den runde del og fjern kærnerne Græskar toppen skæres i runde skiver af 1-2 cm bredde, øvrige dele skæres i bredde blokke. Skiverne kommes i en stor frysepose, her tilsættes oregano, presset hvidløg, citronsaft,salt, peber og olie. Alt blandes. Steges på rist i ovn 30 min ved 200 grader .

Likes

Comments

Når du praktiserer Mindful Living, mindfulness i hverdagen, da træner du din bevidsthed til, at få øje på det utrolig smukke i det helt almindelige og du oplever ganske automatisk at blive mere og mere forelsket i livet selv.

Mindbreak er een af træningsmetoderne vi bruger i Mindful Living.

Ved Mindbreak er det den bevidste del i dig, der bestemmer hvad din opmærksomhedslygte skal fokusere på og dermed lyse op. I et Mindbreak får du en energiopladende pause samtidig med du træner at være nysgerrig og ikke-dømmende. Ved et Mindbreak overtager du nemlig bevidst styringen af din flakkende automatisk og abehoppende opmærksomhed. Et Mindbreak udvider trygt dine sanser og giver dit sind en pause i den storm af konstant skiftende tanker og indtryk din bevidsthed ellers udsættes for. Et Mindbreak kan sagens gennemføres på blot 2-5 minutter.

Det er f.eks genialt at træne Mindbreak når du går. Flyt bevidst dit fokus til dine fødder. Kærligt, med et åbent sind, retter du nysgerrigt, tålmodige ikke-dømmende din opmærksomhed til dine fødder. Du  registrer og giver plads til det der er.

Bliv inspireret til, hvordan du kan træne mindfulness når du går, ved at se med på min video her Gående mindfulness øvelser

Likes

Comments

Meditationer kan have forskelligt fokus, formål og meget forskellig varighed. 

En drømmerejse er en guidet meditation, hvor fantasiens kraft sættes fri og får plads til at udfolde sig. En drømmerejse tager ofte 20 - 45 minutter, indeholder megen healing og skaber kontakt med din sjæls bevidsthed. Drømmerejser indeholder også ofte megen symbolik, der giver dybe healende oplevelser.  

På en drømmerejse bliver du blidt guidet ind i en afspændt tilstand og ledes over i det healende scenarie, hvor der åbnes op for kontakten med din egen dybe sjælsvisdom. 

Giv slip og lad dig glide ind i en bevidst drømmende tilstand, som fornyer din energi og giver dig indsigt. Velkommen til Meditation "Krystalgrotten"


Likes

Comments

Du kan både bruge din hokkaido græskar som dekorativ grønstag samt bruge den til at lave denne lækre og vildt nemme suppe. Hokkaido græskar er opkaldt efter den japanske Ø Hokkaido, hvor den har været dyrket igennem tiderne. Ved stuetemperatur kan græskaren holde sig i 2-4 uger. Hokkaido græskar har en smuk orangegule farve og mild smag og indeholder masser af betacartoten, B- og C-vitamin, folat, calcium, magnesium og ikke at forglemme gode, mættende fibre

OPSKRIFT

Hokkaidosuppe, 2-3 portioner
Ingredienser
1 hokkaido græskar
1 løg
3 fed hvidløg
2 gulerødder
4 tomater
1 ds fl tomat
2 tsk karry
1 spsk oregano
1/2 tsk salt
1 knivspids peber
ca 5 dl Grøntsagsbouillion
1 ½ dl fløde
Olie
- brug økologiske råvarer

Topping
Stegte græskarkerner
Purløg

Fremgangsmåde
Hokkaidoen skylles, kerner fjernes og græskar incl skal skæres i grove tern. Løg hakkes groft, hvidløg presses. Gulerødder og tomater skæres i grove stykker. Olien varmes op i en gryde og karry steges kortvarigt. Løg og hvidløg tilsættes og steges 1-2 min. Øvrige grøntsager tilsættes og altsteges 3-5 minutter. Fl tomater tilsættes. Grøntsagerne dækkes lige akkurat med grøntsagsbouillion. Oregano, salt og peber tilsættes. Alt koger til det er mørt ca 30 minutter. Suppen blendes med en stavblender. Hvis du ønsker en tyndere suppe så spædes op med yderligere grønsagsboullion. Flødes tilsættes og der blendes igen.

Ved servering toppes med stegte græskarkener og fintklippet purløg. Kan serveres med brød som tilbehør.

Stegte hokkaidogræskarkerner
Ingredienser
Skyllede græskarkerner fra suppegræskaren
2 spsk olie
½ tsk fint salt
- brug økologiske varer

Fremgangsmåde
Opvarm olien på en stegepande. Tilsæt græskarkerner og steg dem ved høj varme og hyppig omrøring. Når kernerne popper, tages panden fra varmen. Disse græskarkerner fra ”indmaden” har en meget rustik konsistens og giver fin tyggeaktivitet.

Likes

Comments

Har du lagt mærke til, at dit åndedræt nogle gange har en meget hurtig rytme og at vejrtrækningen er overfladisk?Er det musklerne i dine skuldre og din brystkasse, der trækker vejret for dig og har du hyppige ind- og udåndinger? 

Overfladiske og hurtige vejrtrækning kan forekomme, når du føler dig presset, fx hvis du er bange, nervøs eller simpelthen har alt for meget at se til. I disse stressede situationer, kan det være svært at holde jordforbindelsen og være nærværende, tålmodig, nysgerrig og ikke-dømmende tilstede og kunne navigere åbent med alle de unikke kompetencer du har.

Du kan hjælpe dit åndedræt ind i en naturlig rytme igen ved at lave denne tælleøvelse eller visualiseringsøvelsen, se med på min video her: Åndedrætsøvelser ved stress og angst

Likes

Comments

Det er bare skønt som flere og flere forretninger får veganske proteinrige fødevarer i deres sortiment. Nu har fx. Aldi fået en ny kunde. Jeg er top begejstret for deres veganske økologiske Øko livet produkter. De smager helt fint (især burgeren er totalt lækker), og så koster de 19 kr. pr enhed - absolut helt OK pris. Men jeg må nok indrømme, at jeg fik en ren YES energi, da jeg i min lokale Kvickly så en hel montre med veganske produkter - inklusiv Seitan produkter, som har et højt proteinindhold. Seitan er fx et fint supplement til tofu.

Seitan er lavet af hvedeprotein og til dem der ikke er hard core vegetar, kan det være en fordel at produktet ligner kød, både i smag, mundfornemmelse og i struktur. Der findes også seitan, der i minder om kød fra and, med skind og det hele! Seitan betyder rimeligt frit oversat "den rette proteinerstating" og stammer fra asien, hvor det i årtusinder har været en fast del af kosten. Seitan fremstilles af gluten fra hvede, ved at man vasker en klump dej af hvedemel, indtil stivelsen er væk og der kun er gluten tilbage. Seitan koges derefter i vand eller bouillon.

Likes

Comments

Hvad ligger du mærke til? Har du nogensinde overvejet, hvad er det er der afgør, hvilke tanker og fornemmelser, som får plads og til at fordele deres energi i din bevidsthed?

Jeg ser, at en sansning på en måde er som en lydvibration, som en puls. Hvor godt det lykkedes for energien i sansningen at fordele sig i dig, altså at nå hele vibrationen ud, handler om der er plads til vibrationen, altså hvilken opmærksomhed du giver sansningen. Så allerede der, hvor sansningen får din allerførste opmærksomhed, så aktiveres en automatisk vibrations- og energiproces.

Når vi træner Mindful Living, mindfulnes i hverdagen, så træner vi ved mange forskellige metoder bevidstheden op til automatisk, med en tryg og kærlig opmærksomhed, at registrere det der er - tålmodigt og ikke dømmende. Denne træning hjælper os til automatisk, at se alt det utrolig smukke i livet selv. I Mindful Living skaber du nemlig grundlæggende en helt ny automatisk startvibration og på din sansning. Din automatiske puls på sansninger fordeler en energi svarende til den vibration, der opstår når du har en kærlig og tryg sansning. Denne automatiske positive måde, at møde livet på skaber en energi, som er yderst befordrende for lykkefølelsen

I Mindful Living er en af metoderne, at arbejde med vores Mindsæt. Hvordan vi møder omverdenen og hvordan vi møder os selv. Vi kan også sige, at vi er opmærksomme på med hvilke briller vi ser på livet selv. Vi træner, bevidst at udvælge, hvad vores bevidsthed skal give energi. Vi er opmærksomme på om vi fx er taknemmelige over det der, er eller om vi er vi angste for det der er forsvinder.

Hvordan reagerer du hvis du fx oplever en trafikant er uopmærksom og der opstår en situation som kunne være endt i en ulykke? Er du taknemmelig over livet selv og at der ikke skete noget, eller er du vred på trafikanten? Hvad vælger du at give energi? Livet er det samme uanset hvad du giver energi. Du bestemmer hvilken energi, der skal forplante sig i dig. Vibrationen fra vrede eller vibrationen fra taknemmelighed? Livet er præcist det samme, oplevelsen af det er vidt forskellig. Hvilke briller har du på, når du ser på livet selv?

Likes

Comments

Græskarkerner er supersunde og kaldes derfor også for superfood pga dets gode nærringsindhold af E-vitamin, omega 3 fedtsyrer, B-vitaminer, protein, aminosyren L-tryptofan som er med til at danne serotonin, fibre, fosfor, jern, magnesium, kalium, selen, zink.
Græskarkerner kan fint spises hver dag da kernerne indeholder væsentlig mindre cadmium end fx solsikkefrø. Spis gerne mindst 1 ½ spsk frø/kerner om ugen. Du kan også spise dem stegte som her, fx som snack eller topping på salat.

OPSKRIFT
Stegte græskarkerner
Ingredienser
1 dl græskarkerner
2 spsk olie
½ tsk fint salt
- brug økologiske råvarer

Fremgangsmåde
Opvarm olien på en stegepande. Tilsæt græskarkerner og steg dem ved høj varme og hyppig omrøring. Når kernerne popper, skrues ned til middel varme indtil de har taget farve. Lad græskarkernerne køle af på bagepapir eller fedtsugende papir. Tilsæt salt.

Likes

Comments