View tracker
boktipset, mat och dryck, Personligt

Håll i er nu. Jag var på ett inspirationsmöte med Åse ( 56kg) och Anna som förespråkar LCHF. Ni läste rätt!! Jag som inte tror ett dugg på den här konstiga dieten.

Det hela började för ca 10 år sen då det helt plötsligt blev inne med att hata kolhydrater, och älska fett. Blev övertalad att testa och jag kan inte bedöma utan att veta. Jag mådde riktigt dåligt av det. Blev sjuk, orkeslös, arg, och sket. Då jag försökte få fram tips blev jag enbart påhoppad, eller fick råden. Drick grädde. Ni hör... De här människorna låg på samma nivå som militanta veganer. Alltså totalt galna. Och måste man försvara sin kost så med näbbar och klor tror jag inte dom mår så bra av det. Det är ända gången jag blivit utsatt för riktigt näthat.

Har även ätit paleo en hel helg. Maten är god, absolut, men varför alla konstiga saker då dom egentligen är sugna på något gott och sött? Flera var hungriga, för vi blev inte mätta av maten, och halvätna mellanmål stod överallt. Mat ska vara gott eller hur?

Det ända som fungerar för mig är viktväktartänket. Jag står för det och jag vet att det triggar flera då man både får äta godis, bröd och pasta.

Hur kommer det sig då att jag går och köper inte bara en utan två LCHF böcker? Ni måste tycka att jag är totalt galen och att det slagit över för mig.

Det här med kolhydraters vara eller icke vara kan diskuteras hur mycket som helst. Oavsett vad man än tycker om det kommer vi aldrig kunna mötas i det. Samma sak med fettet. Lika bra att lämna den diskussionen. Jag tror på att vi är olika som människor, och att vissa klarar det och andra inte. Det får man känna efter själv. Jag klarar inte för mycket fett, men blir inte mätt utan bra kolhydrater. Vill verkligen inte utesluta potatis eller rotfrukter. Inte vanlig frukt heller.

Däremot tror jag på ren mat, lagad från grunden, och utan massa konstiga tillsatser. Det tänker jag ta mig till ifrån LCHF. För är det något dom kan så är det just den biten.

Jag kommer aldrig kalla det LCHF mat och jag kommer aldrig påstå att jag äter LCHF kost, för det gör jag inte. Däremot kommer jag fortsätta med det jag hela tiden jobbar med, men inte alltid lyckas med. Äta ren mat utan för mycket tillsatser, äta fullfeta produkter i normala mängder, undvika tillsatt socker så gott det går. Äter sällan mackor hemma, och det beror inte på mjölet utan på alla tillsatser vi har i det svenska brödet. Magen krånglar hemma, men aldrig utomlands då jag äter bröd. Vill jag ha en god kaka kommer jag äta en, och det med gott samvete.

Jag kommer välja bra proteiner och äta varierat. Till detta vara extremt måttlig med alkohol, godis, och även pasta.

Hur kan detta vara fel?


Kram M
Likes

Comments

filmtipset

Godmorgon och förlåt för min frånvaro. Jag har verkligen varit så galet trött, så just nu känns det som om jag jobbar, och sen ligger jag på soffan.

Allt blir en ond cirkel så igår beslutade vi oss för att strunta i maten, utan gå ut och äta och sen gå på bio. Just nu fanns det ingen film som jag kände. Wow den här vill jag se, men hade lite poäng på bioklubben som jag måste använda upp innan den 1 mars och en gratis film är väl aldrig fel? Tittade på topplistan, och star wars har vi redan sett och hundraåringen funkar precis lika bra på tv. Valet föll på Assasiens creed. Hade ingen aning om vad det var för film, utan bara att det skulle vara action. Min man sa att det var den filmen han också skulle välja, om det var han som gjorde det.

Ganska tomt i lokalen, och de flesta som satt där var killar runt 20-25 skulle jag tippa på.

Tydligen är filmen baserad på ett spel och det märktes rätt tydligt.

Vad tyckte jag då? Inte det bästa jag sett, men det fanns något jag fastnade för i filmen ändå. Klarar inte av att sitta still i två timmar om det inte är spännande. Slutet då? Ja, lite oväntat slut, och frågan kvarstår. Vilka är goda och vilka är onda? Blir det fred om människans fria vilja försvinner? Klarar vi av att ta ansvar och tänka själva? Det var inte en slump att vi kom in på politik då vi gick hem, och så tydligt att det stod mellan två partier :-) Kryptiskt, kanske, men likheterna var för stora.

Skulle jag rekommendera den då? Nja, kanske inte direkt, även om den låg på topplistan på SF.

Kram M

Likes

Comments

KGodmorgon. Ny vecka, nya träningsmöjligheter.

Hur tänker ni angående hälsa och träning? Allt går ju i perioder och då man är så gammal som jag har man varit med om mycket hihi.

Vad är hälsa? Vad är sund träning? Och varför tränar just ni? Tänker absolut inte lägga in några värderingar i det, utan skriva utefter vad jag känner och ser på det.

Jag är inte uppvuxen i ett hem där rörelse varit ett naturligt inslag. Träna, aktiv vardag osv fanns inte i mina föräldrars liv förutom att min pappa hade ett fysiskt tungt arbete. Ett arbete som gjorde att han fick ont och blev utsliten i kroppen.

Vi börjar med skolgympan. Jag hatade den, kunde inte ens göra en kullerbytta. Idrott, blev alltid vald sist då jag var så dålig. Högstadiet,, skolkade mycket från just dom lektionerna, Samtidigt mådde jag bra av att röra på mig. Sprang innan skolan ( var tvungen att sluta skolka från idrotten då vi mötte våran idrottslärare under ett sådant pass hihi) Hittade något gym i någon källare där vi började lyfta lite vikter. Början på åttio. Kom ni ihåg Susanne Lanefelt och hennes KNIIP???

Även jag var klädd så och höll på med gympa. Friskis och svettis började köra sin utegympa på somrarna. Vi hängde allt där, och eftersom jag fick barn tidigt var dom ofta med.

Där under sena 80 talet kom jag i kontakt med ett riktigt gym och gymistruktör. Tyckte jag hade gått upp i vikt och japp. då tränar man och bränner fett. Enkelt eller hur? Gick dit, och pratade, Han bara tittade på mig och svarade. Tänker inte hjälpa dig att bränna fett, däremot att träna. Just då förstod inte jag någonting och tyckte han var dum i huvudet. Nu förstår jag vad han menade.

Under alla år hade jag gymkort på flera olika kedjor. Körde gruppträningspass, och blev väl ok tränad. Något fattades. Tröttnade, Men har en merit då det gäller träning. Det här trodde nog ingen om mig, men har varit med i en reklamfilm från gymmet där jag tränade. Det ni.... sanningen var nog att dom skulle spela in reklamfilmer som skulle sändas i den lokala matvaruaffären. Små snuttar från olika pass, och under ett bodypumppass som jag var på spelade dom in. Trodde väl att det skulle bli något hela gruppen och då jag inte ansett att jag var något proffs la jag inte in något i det. Inte förrän filmen var klar och visades på Maxi, Under flera sekunder ( filmen var kanske ett par minuter lång) så är det närbild på mig där jag står och lyfter. Så något rätt måste jag ha gjort.

Så har jag hållit på fram till 2014. Det var då jag var i riktigt dåligt skick och tog tag i det med träningen på riktigt. Skaffade mig en PT, som lärde mig hur och varför jag ska träna. Inte för att stå och spänna framför en spegel och ta selfies utan för att få en stark och fungerande kropp. Att jag skulle tycka om mig trots skavanker. 

Att vikten bara var en siffra på vågen, och att det fanns så mycket mer. Under de här månaderna körde jag enbart styrketräning och några promenader  Herregud vad jag blev påhoppad utav folk som "kunde" under den tiden. Skulle man gå ner i vikt skulle man enbart köra cardio för muskler väger ju så otroligt mycket. Nu i efterhand Ni hade fel!!!! Styrketräningen hjälpte mig att komma ner till en normalvikt ( gick i mål på den övre gränsen. 67 kg till mina 164 cm) Och vet ni vad??? Jag struntade i det. Jag kom i stl S och stl 36 vilket jag inte gjorde då jag vägde 7-10 mindre. 

Hade en stegräknare på mig under den tiden. Det fanns en runda jag brukade gå som var på ca 9000 steg. Efter några veckor var den rundan nere på 7000 steg. Surt??? Ville ha många steg, men sanningen var att jag tog längre steg och tog ut rörelsen bättre. Var alltså starkare och hur kunde det vara fel? Stod även still på vågen under två månader. De flesta hade gett upp då, men jag provade kläder. Det var då jag gick ifrån stl 40-36. Så hur kan vikten på vågen vara det viktiga då? Det måste väl ända vara hur jag såg ut och hur jag mådde? 

Så min inställning till träning idag är att vara vardagsaktiv. Styrka ska vara prio ett då det gäller träning, och komplettera med kondition och avslappning. Uteslut inget av det. Träna med måtta, vila mellan passen. 

Öva er på det som är svårt. Mina svaga punkt är axlar och bröst. Ha mål med träningen, och våga utmana 

Likes

Comments

träning och hälsa

Godmorgon. Har ni kommit igång med träningen ännu? Det där att ta första steget.. ni som aldrig tränat, eller ni som är som jag och är periodare. Har under alldeles för lång tid bokat pass, avbokat för att jag inte orkat. Det har varit extremt tungt att ta sig dit, ändå vet jag hur bra det är. Sista veckorna har jag lyckats. Flera pass i veckan har det blivit, och är riktigt nöjd över mig själv.
Igår körde jag ett MRL pass först, och inser.. är så svag i mina magmuskler. Jag fixar det bara inte. Samtidigt vet jag att det är sådana saker jag behöver träna på mer.
Vila en timme och tog en kaffe i relaxen. Därefter ett av dom roligaste passen. Zumba. Det tar ett tag innan man kommer in i det, men då stegen sitter så är det så kul. Bara skaka loss, och så mycket glädje.
Många kör samma träning hela tiden, men jag vill variera mig. Finns tre bitar jag vill ha med. Styrka, kondition och det som jag ser som allra viktigast. Återhämtning, avslappning.
Alla tre bitarna behövs, och ingen är mindre viktig, även om många av oss hoppar över just den sista biten. Den syns ju inte. Men mår inte det mentala bra, får vi aldrig tid för återhämtning kommer alltid något saknas.
Kram M

Likes

Comments

mat och dryck, Personligt

Godmorgon alla. Sovit gott? Det har jag. Det är ju helg och igår då jag kom hem var jag galet trött. Hade tänkt att laga en jerkmarinerad karré, men ingen av oss orkade ställa oss i köket.

Istället satte vi en flaska prosecco på kylning, och plockade fram till småplock. Det här är verkligen mat som passar mig.. Det är ett socialt sätt att äta på, det tar tid och man tar det man vill ha just då. Vi hade lite skinka, salami, heta korvar, och en ostbricka med en brie, en chevre, och en mild ost med chili. Så gott säger jag bara, och vad mätt man blir trots att det inte är middag i dess rätta mening.

Lite senare, varsin tallrik med marängsviss. Så längesen jag åt det, och så gott .

Till det en flaska bubbel och vi kunde inte få en bättre fredagskväll i matväg.

Då jag var i Barcelona var det mycket tapas vi åt. Första dagen vi kom ner ingick en tapasmiddag och vad mat vi fick. Var så mätt efteråt, även om det tog flera timmar att äta den. Cava, lite vin och så trevligt sällskap. Jag vara älskar det, och kommer ta med min man dit då vi åker till våren.

Kram M

Likes

Comments

Personligt

Tål ni lite skitsnack? För det är precis vad det kommer bli här idag.
Kommer inte skriva massa skit om någon utan allt handlar om mig..
Jag behöver tömma magen rejält. Även om jag går på toa och det kommer, så är det inte tömt.. känner ni igen det? Är uppsvälld, känner behovet, men allt kommer inte. Just därför tänker inte jag väga mig. Kommer inte visa en rättvis vikt, och vill inte bli besviken.
Tänker samtidigt på er där ute. Vad ska jag göra? Har ni något husmorsknep? Vill helst inte ta till laxermedel, men något annat??? Vill ju bara lösa problemet 😂

Kram M

Likes

Comments

Personligt

Hur trött var inte jag igår? Hade så mycket planer efter jobbet, då jag gick av efter jouren, men det blev ingenting av det. Handlade och sen la jag mig i soffan och där låg jag.
Gick upp och lagade pannbiff och potatismos som var dagens middag och sen la jag mig igen.
Vid 20 tiden kröp jag ner i sängen och somnade.
Det här är verkligen inte bra att vara så här trött, men tror mig veta vad det beror på. Tyvärr inget jag enkelt kan ändra på även om man önskar det.
Lite deppinlägg så här på morgonen, och inte alls meningen, men nu kallar plikten igen och ikväll har jag planerat in ett lugnt yogapass.
Kram M

Likes

Comments

träning och hälsa, Personligt

När ni hör vattengympa. Vad tänker ni på då?
För många år sen körde jag wetwest med en sjukgymnast och ja, det var för enkelt. Under flera år hade jag den inställningen att vattengympa=pensionärsgympa.
Nu flera år senare inser jag hur fel det var. Vattengympa är definitivt ingen enkel träning.
Allt beror på instruktören vill jag säga.
Under det här året har jag kört flera pass i bassängen och jag inser hur bra det är.
Jag har alltid varit svag i axlar och bröst. Nästan omöjligt att träna upp och helt klart min svaga punkt.
Nu märker jag att jag klarar att jobba med dom muskelgrupperna på ett helt annat sätt, och tror att jag kommer bygga upp.
Tror även det är en perfekt träning om man är överviktig. Belastar inte alls lederna på samma sätt.
Nu vet jag också hur tufft det är att ta på sig baddräkt då man är lite kraftigare. Men glöm inte att du som gör det är så stark. Du har rätt till att må bra, har rätt till en förändring, och vattenträning är en skonsam träning och perfekt att börja med.
Där jag går finns flera olika pass i bassängen. Jag har mest kört vanlig gympa, men idag blev det styrka ( inte sista gången). Det finns cirkelträning och även två dansklasser. Ballerina och zumba och ska testa alla.
Kram M

Likes

Comments

Personligt, resor

Ledig dag igår och jag hade ställt klockan på 3:45. Ja, ni läste rätt, Det är galet tidigt även för mig som är så morgonpigg.

Jag skulle köra dottern och hennes kompis till Landvetter för som skulle till Glasgow ett par nätter. Syftet med resan var en konsert. Ja, det är sådant man gör då man är ung..

Strax efter 6 var jag hemma igen och sen somnade jag på soffan i ett par timmar. Det händer typ... aldrig.

Ni som känner mig vet att jag älskar att resa, men just nu är jag inte alls sugen på en slapparsemester i solen. Det försvann då vi inte är helt pigga på att besöka Turkiet just nu. Det är Marmaris som gäller för oss och inget annat lockar.

Däremot har det blivit lite mer storstadsresor. Dublin ( som jag älskar förövrigt) och London har vi besökt flertalet gånger. Aldrig Scottland, men det kanske är dags för det? Får höra vad dottern har att säga då hon är hemma igen. Fick reda på att dom har Primark och då var hennes resa räddad.

Har ni varit i Scottland? Vad tyckte ni om det? Berätta gärna så kanske det blir min nästa storstadsresa efter den som redan är planerad.

Kram M

Likes

Comments

Personligt, träning och hälsa

Året var 2014, jag vägde närmare 100 kg. Var alltid trött, otymplig och inte tillfreds med mig själv. Jag hade ett blodtryck som jag kontrollerade regelbundet.

Det var i början på året, jag var som alla andra, tänkte börja träna ( är inte helt ovan i den miljön) och köpte gymkort. Första gångerna, kände hur dom tittade snett på mig, vad gör det där fettot där? Man drar sig undan, känner att man inte duger.

Februari 2014 ( tror jag) Sitter i soffan, känner ett kraftigt tryck över bröstet, strålar ut i vänster arm. Jag är undersköterska, jag vet vad man ska göra då. Det är inte att sitta kvar i soffan iaf. Jag gjorde det. Ringde 1177, men just då var något strul och kom inte fram. Dagen efter åker jag till jobbet. Smärtar inte alls på samma sätt, men borde kolla upp det.. Jag ringer vårdcentralen, som tar mina besvär på allvar. Frågar om jag kan komma efter jobbet, och hör att dom inte uppskattar det, Jag borde åka in nu. Jobbade och kunde inte lämna. Min chef kommer mitt på dagen, och hon skickar upp mig innan arbetstiden är slut. Åker dit, och berättar hur jag mår. Hon bakom disken säger att det är 3 timmars väntetid. Sätter mig ner och hinner inte mer än sätta mig innan en sköterska ropar på mig. Kollar så jag är ok. 15 minuter senare kommer läkaren. Dom symptomen är allvarliga, Dom tar tester och kopplar mig till ett EKG. Nu var det inget "allvarligt" utan "bara" ett skyhögt blodtryck. Läkaren var inte snäll mot mig. Talar om för mig att antingen äter du tabletter resten av ditt liv eller så tar du tag i det som inte är bra. Detta beror helt säkert på min livsstil.

Jag åkte hem, grät, kände mig värdelös och dagen efter träffar jag en väninna som tyckte att jag verkligen skulle lösa ut tabletterna och sen ta tag i det jag borde.

Anmälde mig till viktväktarna, och första veckan gick jättebra, och även andra och tredje, Sen gick jag till gymmet igen. Bestämde mig att jag ville ha hjälp även därifrån. Bokade en PT. Första mötet var så hemskt. Först kommer det en galet snygg man. Inte jätteung. Innan vi bestämmer om jag ska boka honom har vi ett samtal. Det var så tufft. Han frågade varför jag var där. Berättade kort min historia, och avslutade med. Jag hade två val, antingen fortsätta ligga i soffan och knapra praliner eller.... och han svarade. Ser vilket val du gjorde så nu kör vi.

De 9000 kr som jag betalade dit måste ha varit mina bäst investerade pengar någonsin. 18 gånger fick jag, och han jobbade inte bara med träningen utan även med min självkänsla. Han var inte alltid snäll, men det passade mig perfekt. Han talade om VAD som var bra, och 4,5 månad senare var det en helt annan person som kom därifrån. Det var nog den kombinationen som gjorde att det funkade. Under den tiden stod jag även still i vikt i 2 månader. De allra flesta hade gett upp flera gånger om där. Men något hände med mig under den tiden, Minskade från stl 40-36. Så vem säger att vikten är det viktigaste alltid?

Gick i mål i december 2014 och i januari 2015 blev jag guldmedlem.

2015 gick helt ok, höll vikten något sånär. 2016 var inte mitt år och för mig så är värsta boven stress. Ökade i vikt med 20 kg. Det är inte ok, och det ska bort. Däremot är jag långt ifrån där jag startade. Är inte alls lika fet som då, och har fortfarande styrkan i kroppen och självkänslan i behåll.

2017, Nu tar jag tag i det igen, gör en liknande resa igen och ska tillbaka det jag hade 2015.

Vad var det som gjorde att ni började just nu? Berätta gärna

Kram M

Likes

Comments