Devins finfina gunghäst. Denna knåpade Devins mormor och bonusmorfar ihop åt honom. I denna kan han öva balans och samtidigt njuta av att få gunga.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Ni som läst tidigare vet att Destination Medmänniska hade ett ärende om just oss. I veckan fick vi presenterna som de lyckats få ihop, så himla fint och väl genomtänkt.

Det finaste är absolut inte presenterna vi fick, utan att omtanken fanns och att många ville hjälpa till.

Nu ska det njutas av weekend på herrgård, massage, middag, bio och hotellnatt.

Vi fick även föreläsningen som vi gick på tidigare. Jag hade nog en skeptisk inställning till föreläsningen innan vi gick. Jag blev positivt överraskad av den. I det stora hela skulle man dumpa bagaget och börja tänka på rätt sätt. Mitt bagage (allt fix med försäkringskassa, läkartiderna, ingrepp, minnen från sjukhustiden) och min största lycka i livet är Devin, på så sätt blev föreläsningen lite fel men på många andra sätt träffade den rätt.
Jag kan helt klart rekommendera den.


Tack snälla. Det gav lite extra energi allt detta, tänk så fin människan kan vara.

Likes

Comments

Move & Walk är slut. Vi klarade alla veckorna. Helt fantastiskt och kul.
Det finns mycket att skriva om dessa veckorna.

Det absolut tuffaste måste varit alla nya intryck Devin fått. Alla ljud från de andra barnen - all skrik och gråt. Rösterna från de andra personerna och ljud från alla leksakerna man använde sig av. Devin kan inte använda sig av synen så det blev mycket att bearbeta och det märktes på honom.

Devin har fått testa på så himla mycket nytt. Vi har övat mycket på motorik, sitta, komma upp på fötterna, ta några steg, sitta på pall och hålla i sig i ett bord, Devin fick öva på att åla, träna nacken, vi testade även att sitta på potta.

Jag gillade att vi sjöng hela tiden. Det tyckte även Devin om och att sjunga gjorde nog att Devin kunde koppla låt till vad vi skulle göra, åtminstone de sista dagarna. 

Devin tyckte om att spela på tamburinen, det blev verkligen en favorit och det ska även bli en julklapp åt honom, om lyckas hitta just den varianten. 

I ett moment skulle Devin dra bort en genomskinlig sjal från mitt huvud, vi skulle leka tittut men eftersom Devin inte kan se så fick vi göra lite annorlunda. Devin fick känna på mitt ansikte samtidigt som jag hade sjalen över ansiktet. Han kände på näsa, öra och krafsade lite på min kind - tillslut brast han ut i fantastiskt skratt, som bara fortsatte och fortsatte. Det måste varit en annorlunda känsla att känna mammas ansikte genom en sjal.

Devin har utvecklats mycket den senaste tiden, redan innan M&W började. Devin är numera en busig grabb, vid matning och träning busas det som mest. Devin är även charmig som tusan och vill gärna gosa in sig hos en, det är svårt att tacka nej till och detta hände vid ett flertal tillfällen på träningen. Och han började även med ett nytt gnäll som vi snabbt lärde oss att ignorera. Det handlade bara om att han inte vill göra det vi gjorde. Så fort det blev minsta tufft kom det ett gnäll, som lika snabbt försvann då vi ignorerade det. I början gav vi napp och lät han vila vid gnäll, men redan efter någon dag förstod vi att han bara körde med oss. Och vi gjorde det enkelt för honom.

Devin kämpade på bra i allting vi gjorde och när han verkligen inte orkade så visade han det. Ofta som ett utmattande vrål. Då fick vi vila och köra en gång till när han hämtat kraft igen. Detta hände enbart vid stående och gående. Vi pushade honom ganska hårt och han klarade det bra, mestadels av tiden hade vi en glad grabb att träna med.
Jag vill tro att den största tröttheten kom av alla nya intryck och inte av den fysiska ansträngningen, även om han blev trött av det också såklart.

Redan innan M&W fick vi till en bra rutin kring sova och vakna tiderna. Dessa rutinerna finns än. Vi kan dock inte påverka alla uppvaknanden om nätterna i och med Devins epilepsi.

Jag måste personligen säga att det är tufft som fasiken att vara med på M&W även som mamma. Vaka om nätterna, upp på morgonen, fokusera och ge Devin en bra träning. Det som räddat mig är Devins vila på dagen, då vilade jag också och tog igen sömn från natten.

Så, vilken utveckling kan vi se?
Devin har börjat hålla i sin nappflaska själv och även vid rätt tillfälle klarat av att dricka ifrån den på egen hand. Devins vänstra hand kunde inte få ett bra grepp om en maracas vid start och idag på slut filmningen höll han den så fint och skakade lite, smått förvånad blev han nog att han faktiskt kan hålla något i den handen också. Jag blev också förvånad. Han tappade den visserligen men greppet fanns. Det känns som att Devin blivit lekfull på dessa veckorna, lekfull och busig. Det är svårt att säga vad som blivit bättre, det är en blandning av allt. Och bara att få denna sysselsättning har gett mycket. Jag kan inte träna Devin på samma sätt hemma.

Vi hamnade i en grupp där alla barnen på något vis kunde kommunicera och rent fysiskt låg längre fram än Devin. I början kändes det jobbigt men sen blev det bättre och istället fick Devin testa på massa tufft som jag aldrig tidigare trott att vi skulle göra. Om vi inte hamnat i den gruppen, så hade Devin säkert aldrig fått testa de sakerna.

M&W rekommenderas starkt av mig. Det är ett annorlunda träningssätt än det man ofta pysslat med hemma. Vi fick även se vilka av leksakerna Devin tyckte mest om och vad han verkade mest intresserad av. Det finns så himla mycket kul att leka med på M&W.

Likes

Comments

279 armband är sålda. Det är så himla bra!

Ni som vill beställa, maila mig på madeleinekantola@hotmail.com

TACK bästa ni.

Likes

Comments

Jag vill att ni som kan och vill ska kika på denna organisation på facebook -

destination medmänniska

Det är en organisation/förening som vill hjälpa andra. Det kan vara så enkelt som att skänka något klädesplagg, hjälpa till ekonomiskt och kanske bidra till en rolig upplevelse.

Nu skrevs det om min familj. Om oss. Jag skulle ljuga om jag skrev att tårarna inte rann. Det blev så naket att läsa om min egen vardag. Jag är mitt i kaoset varje dag. Det blev en ny distans att läsa om min vardag tillsammans med min son, men texten är någon annans.

Jag är tacksam för all omtanke. In och läs texten ni med, så fint skrivet.

Ni som läste, vad tyckte ni? ​

Likes

Comments


Det är svårt att bryta is och ny mark, man måste vara stark.
Jag vill ge dig kraften att tro, ett osvikligt mod att stå för den du verkligen är.
Du, du är helt unik,
ingen är dig lik.
Du är en dröm som blev
sann
Du, du kan klara allt,
övervinna allt,
du har en värld i din hand.


Och du duger precis som du är.

Likes

Comments

Ni är några som ville veta lite djupare om vardagen så jag tänkte berätta lite grann.

Jag och Devins pappa är inte längre tillsammans och så har det väl kanske varit i 2 års tid?
Vi har en annorlunda relation då vi fortfarande har ett gemensamt boende. Det är inte tanken att det ska vara så men att lägga tid på att sälja lägenheten och leta nytt har inte funnits och finns inte än.

Vi mår båda bra men jag kan nog säga att vi kraschat vid flera tillfällen. Vi hade ett möte kring assistans tillsammans med kommun, jurist och habilitering tidigare denna månad. Då fick jag bryta ihop en gnutta. Jag fick sitta och berätta att min trötthet är så brutal att jag somnat ifrån min sons anfall nattetid. Vi måste klocka alla anfall, telefonen är alltid nära. Denna natt vaknade jag av Devins anfall, skrev starttiden och somnade med telefonen i handen - MITT UNDER PÅGÅENDE ANFALL. Jag skäms, blir arg på mig själv och hela tiden denna ständiga oro - tänk om krampen hade blivit så pass lång och kraftig att vi måste tillkalla ambulans? Det har hänt en gång tidigare. Idag finns det avbrytande medicin hemma som ska ges om anfallet inte vill ge med sig. Det finns dock dokumenterat att dessa avbrytande inte alltid fungerat på Devin tidigare - som i vintras då vi fick spendera några veckors tid på sjukhuset.
Jag måste leva med en ständig oro, ångest och stress. Jag kan ifrågasätta om jag verkligen är en bra mamma? Som exemplet ovan, att somna ifrån någonting som kan ge en större konsekvens. Det är enstaka tillfällen som Devins andning blivit påverkad av ett anfall men tänk om han blir påverkad den gången jag somnat ifrån honom? Jag blir ledsen bara av att skriva detta. Det är hemskt.
Det har gått så pass långt att man inte vill somna om natten.

Vi har löst allting ganska bra med de förutsättningarna vi haft. Vi startade ganska tidigt med att skriva listorna - allting som måste göras i veckan. Devins pappa fick en tidig uppgift att sköta alla telefonsamtal. Jag kan nämligen inte prata i telefon och de gångerna jag försökt prata med försäkringskassan så har resultatet oftast blivit gråt. Det kan även vara så att mitt närminne försvunnit - om jag skulle ta ett telefonsamtal så skulle jag glömt bort vad vi pratat om och kommit fram till. Jag blir så stressad.
Jag vill alltid skriva listorna och alla besök i almanackan och det ska ni veta, bara det, med en vecka i stöten, kan ta sin tid.
På listorna kan det stå - boka tid till, boka om tid, avboka tid, ringa mottagningen, skicka in intyg, kopiera intyg, beställa medicin, hämta medicin, lämna gammal medicin, handla (en ny lista till detta), maila förskola, maila om elektroderna, packa väska till badgrupp.
I almanackan skrivs alla besök upp och utan almanacka och alla listorna så skulle vardagen bli strulig. Och med mitt dåliga minne så kan jag skriva upp de mest självklara så som - använda elektroderna, smörja in Devin, klippa naglarna på Devin. Jag vill skriva upp allt. Om det finns kartong hemma så är det inte förvånande om jag skrivit "kasta kartong" jag kan även skriva upp "kasta soporna" - det kan hjälpa mig i vardagen att stressa ned, försöka ha kontroll på det jag faktiskt kan kontrollera.

Vi kan inte jobba någon av oss just nu då vi måste jobba i skift så vi kan ta hand om Devin. Devins pappa är sjukskriven och även jag ska nog gå till vårdcentralen och förklara min vardag och se om det finns någon hjälp att få. Jag har stämplat VAB de senaste veckorna. Det är någonting som försäkringskassan säkerligen inte vill bevilja längre fram och då vet jag inte riktigt vad jag ska göra.

Jag och Devins pappa har en bra relation. Det finns ingenting att bråka om, kärleken dog bara ut. Vi hjälps åt med det mesta. Vi vill försöka ta Devin varannan vecka, det är påfrestande, de sista dagarna är man så slut. Det kan funka om Devin är enkel dagtid, då kanske man kan orka. Vi har alltid en dialog, om man skulle vara helt slutkörd så är det klart att man hjälps åt. Vi försöker ge varandra utrymme, att den som är med Devin får vara med honom utan att den andre hela tiden ska vara med.

Devins liv kommer alltid se ut på detta sätt, han måste alltid ha hjälp och det är mycket planering kring honom.
Att man orkar även fast orken egentligen är slut, beror på att man måste. Vad ska man annars göra? Det finns inga alternativ.
Jag kan även tanka energi tillsammans med Devin. Det finns ingenting bättre än att få spendera en bra dag med honom. Den perfekta dagen ska innehålla massa skratt, vi ska gunga och inte behöva tänka på telefonsamtal, besök och annan planering. Att bara få en dag med 100% fokus på Devin - det är en bra dag!

Det finns annat i mitt privatliv som också kan ge ångest. Jag vill aldrig göra någon besviken och då har jag backat undan hellre än att stå upp för min sak. Dumt som tusan men enklast. Nu är det jag som måste sitta och ha ångest för att jag inte lever det liv jag vill leva.

Jag kan även berätta om en dröm. Jag vill bli gravid. Jag vill skaffa flera barn. Jag vill ha många barn. Och min rädsla är att den drömmen aldrig ska gå i uppfyllelse.

Likes

Comments

Det är dålig uppdatering nu. Vad vill ni läsa om? Om ni vill fråga någonting, kommentera gärna!

Som ni säkert vet så behandlade sommaren Devin väl. Vi fick hux flux en paus i den dåliga epilepsi situation vi befann oss i - anfallen minskade och i samma veva mådde Devin bättre. Vi fick höra skratt och vi tog tillvara på varje fin dag.
Vi vet att lyckan kan tas ifrån oss, precis så blev det denna gång också. Devins anfall ökade igen, längre och flera blev de.

Vi ändrade om i medicineringen då det kändes som att det skenade iväg rent anfallsmässigt. Nu vill jag tro att vi hamnat på en stabil nivå igen men återigen, vändningen kan lura bakom hörnet. Det är en helvetes berg och dalbana med epilepsi.
Det finns många som påpekat att det är synd om Devin på grund av att han inte kan se, att det på något vis skulle vara det värsta. Jag skulle 10 av 10 gånger välja bort Devins epilepsi hellre än att han ska kunna se. Jag kommer aldrig få det valet men som mamma till ett barn med epilepsi så är valet enkelt.

Vi började på Move & Walk i veckan. Det är underbart att se vilken skillnad det är på Devin nu gentemot förra året vi körde M&W.
Det är en pigg och glad grabb som lyckas vara vaken hela passet och dessutom är hans tålamod fantastiskt.
Vi fick avbryta M&W förra året redan dag 2 då Devins anfall inte gick att kontrollera. Devin gjorde ingenting annat förutom att sova och få anfall. Vi blev inlagda på ALB och fick spendera några veckors tid på Q82 innan vi fick åka hem igen.
Idag är hans mående bättre och det känns bra att veta att han kan få ut någonting av denna träningsperiod samtidigt som han kan ha kul.

Annars då? Jag är trött - det känns som att det är en återkommande mening hos mig.
Vi har haft ett nytt möte med kommunen angående assistans.
Devin fick lunginflammation i augusti. Vi startade med badgruppen igen och Devin trivs så bra i vattnet.

Likes

Comments

Vi startade en ny insamling denna månad. Pengarna ska, precis som förra gången, gå till hjärnfonden och barnhjärnan.

Ett armband 100:- varav 80:- går till hjärnfonden. Ni som vill köpa, maila mig på -
madeleinekantola@hotmail.com, ni kan även skriva privata meddelanden på instagram och facebook. Ni kan betala med swish och till konto.

Det finns fyra olika armband att välja mellan - FIGHTER/BRAIN precis som sist, men nu kan man välja mellan färgglatt och svart armband. Se bilderna ovan.

Hoppas ni är med oss. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Likes

Comments

Det att kunna kommunicera med sitt hjärnskadade barn, ett barn som klassas som blind och inte kan prata. Det är inte enkelt ska jag berätta. Den frågan ställs ofta till oss - kan ni kommunicera med varandra?

Det kan vara pytte pytte pytte små ting som kan göra att vi kan förstå varandra. Vi måste testa oss fram varje dag och hitta någonting som kan fungera. UPPREPA är någonting som görs varje dag, hela tiden. Det är även av större vikt att FÖRKLARA sakerna vi ska göra, samtidigt som det utförs, varje steg är viktigt. Den kanske viktigaste saken är att allting ska få ta sin TID.
Devin är som ett spädbarn i sin kommunikation:
- gnäll = missnöjd (hungrig, uttråkad, trött)
- skrik = ledsen (ont, rädd)
- skratt = nöjd (glad, mätt, utvilad)

Vi kan se och höra på Devin då han börjat bli hungrig - han kan visa genom att klappa på munnen (detta TROR vi är ett tecken på att han vill ha mat/napp) och om det kan ta lite lång tid att fixa maten så kan han visa sitt missnöje med att gnälla. Om Devin skulle klappa på munnen så ska vi alltid försöka uppmuntra honom - "vill Devin ha mat?" "är Devin hungrig?"

Sen är hela vägen till att få mat en process. Vi måste berätta att Devin ska äta, vad han ska äta, vi ska säga att vi ska bära honom till sin matstol och väl i sin stol måste vi upprepa att maten är påväg till munnen - "gapa stort" sägs ofta. Och gapa är någonting han faktiskt börjat göra då vi bett honom. Vi måste fråga om han vill ha mera, om han skulle ge ett leende och bli glad så kan man ge en sked till. Den bekräftelsen är det absolut svåraste, att vänta på ett leende och kanske ett glädjerop som visat på att han vill ha mera mat, han vill fortsätta gunga, han vill att mamma ska fortsätta kittla honom.

Det kan vara tufft att prata om våran kommunikation. Det är inte mycket till kommunikation för många men för oss är den allting. Det är inte enkelt. Det är absolut inte enkelt och allting kan ta sån tid. Det krävs tålamod. Det pratas verkligen hela tiden i våran vardag.

UPPREPA - FÖRKLARA - LÄSA AV - GE BERÖM

Jag vet åtminstone att jag kan få dig att skratta så sprudlande och fantastiskt. Vi kan nog misstolka signalerna vi fått men varje dag kan vi lära oss någonting nytt om dig.

Det finns en bra kommunikationskurs via habiliteringen. Den ska vi givetvis gå på då tillfälle ges. 

Likes

Comments