Vi vill alla blunda för det. Vi vill tro att vi inte kan göra något åt det. Vi anser inte att det är vårt ansvar.
Det vi skulle behöva, och skulle gjort för längesedan, är att våga se problemen. För nu finns de här, mitt framföra våra ögon, men ändå är det få som vågar erkänna vad problemen bero
r på.

Framtiden är oviss och osäkrare än någonsin förut. Mänskligheten har påverkat jorden negativt såpass länge att den slår tillbaka, och nu med full kraft. Det är vi människor som själva har orsakat den förödelse vi nu står inför, och vi är i princip helt hjälplösa inför vädrets makter. Mycket kan vi människor styra över, men inte över vädret.


Varmare hav driver fram kraftigare stormar. Högre havsnivåer gör att dessa stormar drar in över platser de aldrig nått förut. Högre temperaturer leder till extrem nederbörd. Långa torrperioder avbryts av massiva regn-och snöoväder, borta är det mer stabila och förutsägbara vädret.


Människor dör. Människor tvingas fly. Men vad gör vi som har det bra och inte utsätts för dessa naturkatastrofer?
Vi tittar på, förhoppningsvis med fasa, men utan att faktiskt göra en insats och tänka efter. Vi har orsakat detta, och vi har vetat om det innerst inne. Släpper man ut mer växthusgaser så får vi en förstärkt växthuseffekt. Det i sin tur leder till att temperaturen på jorden stiger, havsnivåer stiger på grund av varmare vatten och stora landområden hamnar under vatten. Detta driver människor på flykt. Flyktingar kommer till länder där säkerheten är högre, men här är de kanske inte ens välkomna. Och ändå är det just dessa länder som ofta är den största boven i dramat då rika länder i regel släpper ut större mängder koldioxid. Det är så fruktansvärt orättvist.


Men vi kan göra något, och vi MÅSTE göra något. Vardagliga miljövänliga val är en förutsättning för att vi ska klara av en hållbar framtid. Och tillsammans är vi starkare än allt. Jorden är vår. Vi är jordens. Den tar hand om oss, men vi har inte tagit hand om den.


Det är vår tur att ge tillbaka. Vi tar moder jord för givet, men i denna takten kan vi inte ta nånting för givet. Mänskligheten måste ta sitt ansvar. Du, jag och alla andra. Tillsammans kan vi återskapa det som är förstört. Vi kan bidra till en hållbar framtid. Vi måste bidra till en hållbar framtid, annars har vi ingen framtid alls.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Likes

Comments

Det pågår krig i världen.

Det sker våldtäckter runtomkring oss.

Det sitter en sjuk jävel på presidentposten i USA.

Tjejer är rädda för att gå ensamma.

Killar är rädda för att gå ensamma.

Unga flickor tvingas till äktenskap.

Terrorn angriper när vi minst anar.

Ingen vågar prata om elefanten i rummet.

Det finns en gemensam nämnare i ovanstående rader- mäns våld och övertag i samhället. Och det är ofta kvinnorna som drabbas hårdast av deras gärningar. Jag lyssnade på Magda Gadds sommarprat och insåg hur lite vi i västvärlden faktiskt vet om hur fruktansvärt flera miljoner människor har det, just på grund av mäns våld vilket i sin tur bidrar till kvinnors utsatthet. Det är männen som krigar och våldtar, det är männen som man är rädd för om man ska gå hem sent en kväll, det är männen som terroriserar och använder barn och kvinnor som mänskliga sköldar. Ja, det finns även kvinnor som är kriminella och gör onda handlingar, men vi kan inte sticka under stol med att männen har ett enormt övertag vad gäller brottsstatistik, och jag undrar- varför? Är det för att de uppmuntras till våldsamma lekar redan som små? Är det för att de ser upp till manliga förebilder som anses som stora och starka? Eller är det för att pojkar, killar och män inte tillåts att prata om känslor, inte får visa sig svaga och aldrig någonsin vågar förknippas med det som är kvinnligt? Det finns en machokultur som jag skulle vilja tillintetgöra. För machokulturen bidrar till allt det där jag skrev om i början.

Vi är alla människor, och vi ska alla få lov att gråta, skratta, visa oss starka, visa oss svaga, visa oss modiga men också sårbara. Det finns tack och lov många killar som har förstått att det är okej att visa sig sårbara, killar som har förstått att våld inte löser något, och dessa killar är helt fantastiska. Det finns tack och lov killar och män som motverkar den skit som våldsamma killar orsakar, och dessa människor gör en enorm insatts i samhället.

Vår värld behöver medmänsklighet. Vår värld behöver män som uppfostras till att få lov att visa sig svaga. Killar behöver inse att våld inte löser något. Det är inte tjejer som ska behöva tuffa till sig och bli macho, det är killar som behöver lugna ner sig se upp till tjejer och kvinnors medmänsklighet. 


Likes

Comments

Likes

Comments

3 år av slit, stress och tårar. Men också 3 år av lättnad, skratt, glädje och inte minst kunskap.
Denna dagen var något av det roligaste jag varit med om. Ett minne för livet.

Likes

Comments