Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi brottas med våra vardagliga problem, allt ifrån vilka jeans vi ska köpa, vad vi borde väga eller vilken partner som är den rätta för oss. Bara några länder härifrån pågår krig, människor tvingas fly för sina liv. På andra sidan jorden svälter människor till döds, översvämning efter översvämning och torka efter torka. Vi försöker hitta liv på andra planeter, vi försöker få folk att bosätta sig på Mars. Vi kämpar med olika saker på olika nivå, och fan vad vi kämpar, vi kämpar oss in i döden. Vi kämpar som om vi var universums mittpunkt, när vårt jordklot bara är som ett dammkorn, och vi människor är elektroner i en atom som vi inte ens vet orsaken till. Vi vet inte vad vi gör här eller vad vårt syfte är. Det enda vi vet är att vi har blivit födda till denna planet, denna helt fantastiska planet som ger oss allt vi behöver för att överleva. Och vad gör vi? Jo, vi krigar, vi dödar varandra, vi förstör vår planet, vi stressar, vi hatar, vi äter ihjäl oss, vi svälter oss, vi förorenar hav och dricker oss fulla. VI ORSAKAR KAOS. Vi människor är så jävla irrationella. Såklart gör vi extremt mycket bra också, men varför håller vi på med allt det där som bara förstör? Är vårt ego så stort att vi inte kan förmå oss att tänk ett steg längre. Eller strävar vi, precis som universum, efter kaos?

Solen kommer explodera, jorden kommer tillintetgöras, allt vi byggt upp kommer vara förstört. Allt som vi vet kommer vara borta. Allt som är nu kommer vara bortglömt. Vi kommer bli ingenting, för det var det vi var från början. Men det är allt däremellan som gör allting. Så fortsätt kämpa, för fan. Tänk bara på vad du kämpar för.

Likes

Comments

Det är med glädje i hjärtat som jag ser kvinnor säga ifrån och visa att den skit männen åsamkat dem inte får komma obemärkt förbi. Att sexuellt trakassera, våldta, utnyttja och förnedra en annan människa, det är höjden av litenhet. För en människa som kan göra detta mot en annan människa, har inget annat än stora problem med sig själv. Och i så många år har samhället IGNORERAT denna typ av beteende. Ryckt på axlarna och sagt "Äsch, det är så killar är." NEJ. killar är inte sådana, inte om samhället tillåter dem att vara någon annan än den där machokillen som aldrig visar känslor och bara ser kvinnan som ett objekt som ska föda hans barn. nej, Nej, NEJ! Pojkars, killars och mäns beteende är en konsekvens av ett patriarkalt samhälle som normaliserar sexism. Det är slut med detta jävla beteende. Tyvärr verkar allt för många tycka att detta problem är en kvinnofråga, något som kvinnor kan prata om med varandra. Det är där allting brister, det är där vägen mot en förändring tar slut. För om inte killar och män, som är grunden till problemet, pratar om det, hur ska de då kunna reflektera över sitt beteende och göra en förändring. Man kan tycka att tjejerna kan säga nej och stå upp för sig själva, säga ifrån när de inte vill. MEN, hur lätt är det om killen är 7 resor starkare, om mannen är manipulativ, tvingar en eller helt enkelt drogar ner en för att sedan ta ens kropp i besittning. Varför ska man som tjej ens behöva visa och förklara gränserna för en man? Jag är ganska säker på att större delen av den kvinnliga befolkningen inte uppskattar en klapp på rumpan, busvisslingar eller hora skrikit efter sig när man är ute. Att man inte redan som liten pojke lär sig dessa gränser är sorgligt, men då är det ens förbannade plikt att lära sig dessa gränser, INNAN någon tjej utsätts. Det är dags att det manliga släktet lär sig att respektera kvinnor, lär sig att vi också är människor av kött och blod, med känslor, tankar och starka åsikter som vi aldrig mer kommer vara rädda för att uttrycka.
Om man som kille eller man inte kan se att detta är ett problem, inte kan se dessa strukturer i samhället, då får man nog analysera samhället en extra gång. För denna sexistiska, kvinnoförnedrande jargong finns överallt och allt för ofta. Och denna kampanj, där tusentals kvinnor berättar sin historia, om allt från kränkande ord till våldtäkter, är ett så tydligt tecken på att den syn som råder i samhället på män respektive kvinnor, är skev, allvarlig och farlig. Så vad kan vi egentligen göra åt det?
Säg ifrån när någon drar sexistiska skämt
Backa kvinnor som står upp för sina rättigheter
Backa killar som vågar gå emot machokulturens normer
Och för allt i världen, tysta aldrig ner ett problem som detta!
Låt orden gå som laddade vapen, låt åsikter riva murar vi aldrig varit utanför.
Låt samhällets normer förkastas och upprätta en frihet som bygger på solidaritet och jämlikhet mellan män och kvinnor.

Likes

Comments

Vi vill alla blunda för det. Vi vill tro att vi inte kan göra något åt det. Vi anser inte att det är vårt ansvar.
Det vi skulle behöva, och skulle gjort för längesedan, är att våga se problemen. För nu finns de här, mitt framföra våra ögon, men ändå är det få som vågar erkänna vad problemen bero
r på.

Framtiden är oviss och osäkrare än någonsin förut. Mänskligheten har påverkat jorden negativt såpass länge att den slår tillbaka, och nu med full kraft. Det är vi människor som själva har orsakat den förödelse vi nu står inför, och vi är i princip helt hjälplösa inför vädrets makter. Mycket kan vi människor styra över, men inte över vädret.


Varmare hav driver fram kraftigare stormar. Högre havsnivåer gör att dessa stormar drar in över platser de aldrig nått förut. Högre temperaturer leder till extrem nederbörd. Långa torrperioder avbryts av massiva regn-och snöoväder, borta är det mer stabila och förutsägbara vädret.


Människor dör. Människor tvingas fly. Men vad gör vi som har det bra och inte utsätts för dessa naturkatastrofer?
Vi tittar på, förhoppningsvis med fasa, men utan att faktiskt göra en insats och tänka efter. Vi har orsakat detta, och vi har vetat om det innerst inne. Släpper man ut mer växthusgaser så får vi en förstärkt växthuseffekt. Det i sin tur leder till att temperaturen på jorden stiger, havsnivåer stiger på grund av varmare vatten och stora landområden hamnar under vatten. Detta driver människor på flykt. Flyktingar kommer till länder där säkerheten är högre, men här är de kanske inte ens välkomna. Och ändå är det just dessa länder som ofta är den största boven i dramat då rika länder i regel släpper ut större mängder koldioxid. Det är så fruktansvärt orättvist.


Men vi kan göra något, och vi MÅSTE göra något. Vardagliga miljövänliga val är en förutsättning för att vi ska klara av en hållbar framtid. Och tillsammans är vi starkare än allt. Jorden är vår. Vi är jordens. Den tar hand om oss, men vi har inte tagit hand om den.


Det är vår tur att ge tillbaka. Vi tar moder jord för givet, men i denna takten kan vi inte ta nånting för givet. Mänskligheten måste ta sitt ansvar. Du, jag och alla andra. Tillsammans kan vi återskapa det som är förstört. Vi kan bidra till en hållbar framtid. Vi måste bidra till en hållbar framtid, annars har vi ingen framtid alls.

Likes

Comments

Likes

Comments

Det pågår krig i världen.

Det sker våldtäckter runtomkring oss.

Det sitter en sjuk jävel på presidentposten i USA.

Tjejer är rädda för att gå ensamma.

Killar är rädda för att gå ensamma.

Unga flickor tvingas till äktenskap.

Terrorn angriper när vi minst anar.

Ingen vågar prata om elefanten i rummet.

Det finns en gemensam nämnare i ovanstående rader- mäns våld och övertag i samhället. Och det är ofta kvinnorna som drabbas hårdast av deras gärningar. Jag lyssnade på Magda Gadds sommarprat och insåg hur lite vi i västvärlden faktiskt vet om hur fruktansvärt flera miljoner människor har det, just på grund av mäns våld vilket i sin tur bidrar till kvinnors utsatthet. Det är männen som krigar och våldtar, det är männen som man är rädd för om man ska gå hem sent en kväll, det är männen som terroriserar och använder barn och kvinnor som mänskliga sköldar. Ja, det finns även kvinnor som är kriminella och gör onda handlingar, men vi kan inte sticka under stol med att männen har ett enormt övertag vad gäller brottsstatistik, och jag undrar- varför? Är det för att de uppmuntras till våldsamma lekar redan som små? Är det för att de ser upp till manliga förebilder som anses som stora och starka? Eller är det för att pojkar, killar och män inte tillåts att prata om känslor, inte får visa sig svaga och aldrig någonsin vågar förknippas med det som är kvinnligt? Det finns en machokultur som jag skulle vilja tillintetgöra. För machokulturen bidrar till allt det där jag skrev om i början.

Vi är alla människor, och vi ska alla få lov att gråta, skratta, visa oss starka, visa oss svaga, visa oss modiga men också sårbara. Det finns tack och lov många killar som har förstått att det är okej att visa sig sårbara, killar som har förstått att våld inte löser något, och dessa killar är helt fantastiska. Det finns tack och lov killar och män som motverkar den skit som våldsamma killar orsakar, och dessa människor gör en enorm insatts i samhället.

Vår värld behöver medmänsklighet. Vår värld behöver män som uppfostras till att få lov att visa sig svaga. Killar behöver inse att våld inte löser något. Det är inte tjejer som ska behöva tuffa till sig och bli macho, det är killar som behöver lugna ner sig se upp till tjejer och kvinnors medmänsklighet. 


Likes

Comments