View tracker

Idag ligger jag hemma sjuk och har gott om tid att göra ingenting (vill ju nte baka när jag är sjuk). Tänkte därför passa på att dela med mig av receptet på några väldigt enkla och faktiskt (ganska) nyttiga pannkakor som jag gjorde i helgen. Receptet innehåller vaniljkrvarg eller vaniljyoughurt om man föredrar det, har man inte detta kan man ta naturell och istället tillsätta 1/2 tsk vaniljsocker. Jag valde att servera mina med färska jordgubbar och en klick vaniljkvarg.

4-5 tjocka pannkakor
20 min

Ingredienser:

0,5dl rågmjöl
1 msk havregryn
3 msk mjölk
1 ägg
0,5dl vaniljkvarg eller yoghurt
1 tsk Bakpulver
1 krm salt
olja till stekning

Gör såhär:

    1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke
    2. Låt eventuellt smeten stå i 20-30 minuter för att svälla, inget måste
      3.Hetta upp olja i en stekpanna och stek pannkokorna på medelvärme, det behövs ca 0,5 dl smet per pannkaka.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

En helg i annelöv bär med sig både bakning och matlagning. Igår var det nutellans dag och imorgon är det fastlagssöndagen. Vad passar då bättre idag än en nutellafastlagsbulle?
Receptet hittar ni nedan :)

INGREDIENSER

Vetebullar:

1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g smält smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
200 g mörk choklad
ägg till pensling

Fyllning:
400-500 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
2 dl nutella

Topping:

Florsocker eller smält choklad

GÖR SÅHÄR:

Vetedeg:

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, grädden, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Hacka chokladen i grova bitar och knåda försiktigt in dem i degen för hand
  5. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Semlor:

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Blanda mandelmassa med mjölk och blanda eventuellt i smulorna från bullarna.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa och Nutella.
  9. Spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker eller smält choklad.

Likes

Comments

View tracker

Söndag, överöst med plugg. Vad passar då bättre än att baka muffins?

här kommer ett recept på muffinsen jag bakade idag :)

ca 45 min
8 stora/ 14 små muffins
Ingredienser
smet:
100g smör
2dl mjölk
skal av 1 apelsin
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

fyllning:
5 dl blåbär
1,5 dl start naturell

gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader om du gör små muffins och 175 grader om du gör små.
2. Smält smöret och tillsätt rivet apelsinskal och mjölk.
3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan.
5. Vänd ner mjöl, bakpulver och salt. Det är viktigt att inte vispa eller blanda för mycket då riskerar muffinsen att bli för fasta.
6. Placera ut formar i en muffinsplåt  eller använd dubbla formar om du har en vanlig plåt. 
7. Varva smeten med 3 dl  blåbär i muffinsformarna tills de är fyllda till 2/3. Garnera med resten av blåbären och crunchen.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Likes

Comments

Jag insåg förra veckan att jag under mina 17 år fortfarande aldrig smakat avokado. Så jag köpte mig två avokados, men eftersom jag inte visste vad jag skulle göra med dem så låg dom kvar i kylen ända tills idag, då det blev chokladmousse av dem. Vilket var överraskande gott! Receptet finns nedan! :)

1 port ~ 10 min

Ingredienser:
1 mogen avokado
1,5 msk kakao
3-4 msk vispgrädde
3 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

1. Mixa avokadon slät eller kör med elvisp.
2. Tillsätt kakao, grädde och socker.
3. Vispa någon minut med elvispen till det blir en mousse.
Låt gärna stå i kyl en stund innan servering och garnera med hackad choklad eller hallon.

Likes

Comments

Igår bakades det alltså Fransk Nougat, och idag inhandlade jag mörk choklad för att även kunna dopppa mina nougatbitar. Jag hade ingen termometer som gick högre än 90 grader så jag tänkte använda mig av mina matteskills för att anpassa en kurva efter uppmätta värden från 50 till 90 grader för att sedan räkna ut efter hur lång tid det borde vara 150 grader. Detta gick ju sådär, kollade bort 2 min och helt plötsligt var hela termometern röd och smeten över 90 grader. Menmen, fick gissa mig fram och nougaten blev otroligt god :)

Receptet finns nedan, jag valde som sagt att även doppa den i choklad. Det går också bra att byta ut nötterna och mandeln mot andra nötter eller kanderade bär och torkad frukt.

Ingredienser:

5 dl Socker
1 Krm salt
1 1/2 dl Ljus sirap
1 1/4 dl Vatten
2 Äggvitor
1/2 dl Mandel
1/2 dl Hasselnötter

Tillvägagångssätt:

  1. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull.
  2. Sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150°. Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen kokar.
  3. Vispa vitorna till skum. Häll sockerlagen i en fin stråler ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills massan blir fast.
  4. Blanda i mandel och nötter. Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i en form, ca 20×30 cm, med oljade händer eller en liten spade. Det går även bra att forma till en eller två rullar.
  5. Ställ kallt över natten och skär sedan i bitar. Förvara i burk med lock.


  • Bakning
  • 97 readers

Likes

Comments

Hej!

Jag tänker alltså starta upp en blogg med temat hemmagjort nu. Men först lite info om mig.

Jag är en tjej på 17 år som flyttat till Karlskrona för att plugga matte, kommer egentligen från Skåne. Jag spelar innebandy i div 3 med Cif och när jag inte pluggar eller tränar föredrar jag att laga någon god mat eller baka något nytt. Så jag tänkte dela med mig av lite recept och idéer här, förhoppningsvis med start redan ikväll då jag tänkte baka fransk nougat, mums :)

  • Övrigt
  • 99 readers

Likes

Comments