Header

Ångest.
Vi alla har haft eller får ångest någon gång i livet. Vissa mer än andra. Det är något som kommer och går. Men det kan även komma tillsammans med en diagnos.
När du får ångest så är det en stark känsla av oro, rädsla eller ånger. Du kan tro att du är på väg att dö, men i själva verket är det helt normalt.
Den här reaktionen har människan haft i alla tider och till en början sägs det att det kommer från när vi var tvungen att springa från rovdjur eller andra farligheter. Känslan är alltså inbyggd i kroppen och är helt normal, men en överdriven reaktion.

För mig finns det två typer av ångest.
1. Panikångest, en ångest som ofta kommer plötsligt. Det känns som att hjärtat ska hoppa ur bröstet på mig, hyperventilerar, blir stel som en pinne och är i stort sett helt hysterisk.
2. Ångest, finner inget annat ord för det, och en känsla som är mycket svårare att förklara. Det är en mer långdragen, men mildare ångest. Känslan av att något hemskt kommer hända, ett tryck över bröstet, en klump i magen och en känsla av att jag gjort något fel.

Många tror att detta bara är ett påhitt, att det bara är en anledning att få uppmärksamhet, det är snarare tvärt om. Dem flesta som lider av ångestproblem vill ofta hålla det så mycket för sig själv som möjligt.
Jag till exempel har i stort sett aldrig pratat om detta ämne, det har blivit nu på senare tid som jag har insett att vi måste våga prata om det och bryta tabun om psykisk ohälsa och få mer förståelse kring ämnet.

Vill du veta mer kan du gå in på dessa sidor om du vill läsa mer:
http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Angest/
https://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Angest/

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vad får dig att reagera?
Är det när du helt plötsligt inte orkar hänga med kompisarna?
Är det när du helt plötsligt inte orkar festa var och varannan helg?
Känner du dig trött, orkeslös, har noll motivation, är deppig eller bara känner att du inte vill göra någonting under en lite längre period?
Tror du att du bara håller på att växa upp? ”Ja men man blir ju tröttare när man blir äldre”
Helt tvärt om, en dag kraschar du, kanske inte idag, imorgon, om en vecka eller månad.

Du kör på ett tag till, jag ska ju ha semester i sommar, då kan jag vila ut.
Det är precis det du inte kan, det här ”såret” tar lång tid att läka. En dag kommer du att krascha om du inte ser varningssignalerna.

Bland annat dessa signaler får kroppen då du kör på för hårt. PANG, och där sprang du in i den berömda väggen. Det är bara DU, som kan göra något åt detta, du måste tagga ner, allt behöver inte vara på topp. En dag kanske du bara inte orkar gå upp ur sängen. Eller så har du så mycket ångest att du börjar fundera på om det är värt att leva.

Du kan inte hinna jobba 8-9 timmar om dagen, ha en perfekt och bra karriär, då du helst extrajobbar lite på sidan av, du ska hämta barnen på dagis/skola, hinna leka med dem/hjälpa dem med läxor, gå ut med hunden 4-5 gånger om dagen, ha ett perfekt fint och städat ”Instagram vänligt” hem. Samtidigt som du ska hinna laga mat, helst från grunden, ha en hobby och träffa alla dina underbara vänner, ja ni förstår vad jag menar.
Nej, hör du själv hur det låter? Det går inte.

Jag, liksom många andra såg inte dessa signaler. Eller ville jag inte se dem? När jag var 21år hade jag min första svacka, då jag började känna att det här är inte bra för mig. Jag tänkte att jag byter från mitt jobb till att börja plugga istället. Men självklart skulle jag ha kvar jobbet som extrajobb på sidan av mina studier.
Jag kände att det var väldigt mycket under en period, men tänkte att det går över så snart jag är färdig med skolan.

Jag bytte då jobb i samband med att jag pluggat klart, då ska jag ha ett jobb inom det också!
Jag sa upp mig på gamla jobbet och allt trappades ner, det blev lugnare igen.

Och där kom även ångesten ikapp tillsammans med en del deppiga saker på ett mer personligt plan, inte yrkesmässigt. Jag var då 23år när jag rasade totalt.

För idag anses det inte riktigt okej att må dåligt psykiskt. Du är inte sjuk om du är sjuk psykiskt. Det gör inte ont om du inte ser smärtan.

Jag kan säga att det här gör mycket ondare och är svårare att bli frisk från än att bli påkörd av en bil, då skadorna syns. Jag vet exakt hur båda känns.

Men varför är det inte okej? Varför tas man inte på allvar om man mår dåligt psykiskt? Varför pratas det inte mer om ämnet?

Likes

Comments

Igår va jag och lilla familjen ute och åkte båt, vi stannade till på en plats som var otroligt lik Saltkråkan, supermysigt!
Där drack vi kaffe och åt jordgubbar i gräset.
Sen fortsatte vi att åka en sväng och gjorde lite mat i båten innan det bar av hemåt igen.

Skönt att bara leva i nuet för en stund och bara glömma bort alla måsten och bekymmer.
Superbra eftermiddag!
Det får fem av fem toasters 🍞🍞🍞🍞🍞

Likes

Comments

Var lite sugen på något häromdagen efter att ha tagit en joggingrunda, så jag testade göra en citron cheesecake utan socker.
Så här ser receptet ut:
4 personer:

8 digestivekex utan socker
200g Philadelphia light
2dl lättcreme fraiche
1/2 dl stevia
Saft från 1 citron eller mer efter smak
1,5 dl riven kokos
En grön kvist/citronskiva att dekorera med

1. Ta fram fyra glas och smula ner två Digestive i varje glas

2. Fördela 1 dl av kokosen jämnt i de fyra glasen över Digestiven

3. Blanda Philadelphia, lättcreme fraiche, stevia och citron

4. Fördela citronblandningen i glasen, toppa med resten av kokosen och dekorera med en kvist/citronskiva

5. Frys i minst 30 min, servera

Likes

Comments

För ett år sedan var jag nere på botten, och för ett år sedan idag hittade jag kärleken i mitt liv som kom till att vända på mitt mående!

För ett år sedan träffade jag tjejen som biter mig i byxbenen när hon vill busa, hon som doppar öronen i maten när hon äter, hon som bet sönder allt hon rörde vid när hon var mindre och hon som klappar en på armen när man ska klappa på henne. Hon som kan dra mig till vansinne på bara några minuter, för att sedan smälta av att bara se på henne. Jag trodde inte att man kunde älska något på fyra ben så mycket som jag älskar denna lilla tjej. Sista puzzelbiten, Min Olga 💕

Likes

Comments

Var sugen på något att ha ikväll framför tv-soffan, men ville inte ha något med socker, då jag försöker undvika det. Jag brukar annars göra dadelchokladbollar, men hade inga dadlar hemma, så jag provade med stevia istället.

Chokladbollar
100g smör/margarin
1 kaffekopp stevia
2 kaffekoppar havregryn
3 matskedar cacao
1 (ca) matsked kaffe

Kokos till garnering

Man känner absolut att det är ett annat sötningsmedel, känns som en "vuxnare" smak men helt klart godkända!
Prova gärna själva och berätta vad ni tyckte om dem.

Likes

Comments

Har haft två telefoner som har krånglat en tid nu, en av dem råkade jag krossa glaset på och den andra hade batteriet spårat ur på. Det kunde dö lite när som helst även om det var nyligen laddat.

Så jag beställde en ny iPhone7 från halebop, fick en vattentät högtalare, Logitech wonderboom på köpet och tre gratis månader på mitt abonnemang för att jag redan var kund hos dem!

Supernöjd! 👌🏼

Likes

Comments

Isolerade mig från omvärlden en stund och åkte upp till stugan förra veckan. Både för att bara koppla bort problem och vardag men också för att det var en hel del som behövdes göras där uppe.

Nu är jag tillbaka i Gävle igen och här känns det som livet står still så igår åkte jag till bästa vännen för myskväll.

Likes

Comments

Ett år betyder ettårsvaccin, det är vad vi gjorde igår.superduktig tjej som inte ens sa ett litet pip när hon fick sprutan! En långpromenad i stan och sen hem till farbror Arthur för lite bus 💕

Idag däremot har vart en ganska lugn dag, vi har mestadels bara myst och tagit en promenad i solen. Och nu bär det av till bästis för myskväll och käk! 🤙🏼

Likes

Comments

Igår fyllde lilla Olga 1år.
Jag kan inte ens beskriva med ord hur mycket jag älskar den här lilla hårbollen på fyra ben.
Under tiden jag hade det som jobbigast med min depression och ångest så kom hon in i mitt liv. Hon ändrade snabbt på hur min livssituation såg ut. Något att ta hand om, något att älska, något att leva för! 💕

Likes

Comments