Hej igen!
Äntligen finns det lust att skriva igen.

Sen sist har det hänt en hel del. Efter sen mens utan positivt test under en veckas tid, började jag fundera på om jag kanske var lite för stressad sådär veckan innan semestern.
Sen kom mensen, trodde jag. Men en vän fick mig att ta ett test till och visst tusan var jag gravid.
5 juli, precis fem år sen jag plussade första gången, då med Ville. ❤

Starten av den här graviditeten var otroligt bra till en start. Vilket snabbt vände. Illamåendet kom oavsett när på dygnet. Jag sov mer än jag var vaken och blodsockret kombinerat med mitt låga blodtryck gjorde att jag inte kunde stå längre perioder utan att det svartnade för ögonen.

Mina sista tre veckor av semestern var jag ordinerad vila, sen blev jag sjukskriven 25%.
Det är guld värt. Speciellt nu när hösten kommer och fibron hamnar ur balans, speciellt nu när jag inte få ta alla mina mediciner.

Nu har vi snart kommit halvvägs och pyret har börjar kicka ordentligt där inne. Den tycker om att ta plats också.
Vi har börjat landa i att vi ska bli trebarnsföräldrar och pojkarna är exalterade över att få ett syskon. ❤

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Barnen är i Halmstad med sin farmor och farfar. Nu börjar det kännas konstigt och jag längtar efter dem.
Innan de åkte hjälpte svärföräldrarna till att slänga upp en byggställning, plantera gräs och gräva ner häcken igen. Så nu ska bara pumpen och rörmokaren komma hit så är jordvärmen klar.
Det är stor skillnad på vad man hinner och inte med barnen hemma. Men vad man saknar dem. Men de har betydligt roligare för dem i Halmstad denna veckan. Igår när jag pratade med dem så ville de absolut inte åka hem.

Johan har hunnit en bra bit på huset, igår kom även Alexander och hjälpte till, han sov över så han hjälper till även idag.
Vi har även bestämt oss för färg, så den var jag och köpte igår. Kommer att bli så galet snyggt!
Det där med att bygga är inte riktigt min grej, jag sköter mest inköp och markservice. Men annat har det blivit gjort istället. Tvättkaoset i tvättstugan är undan och hela huset är städat. Och frysen har blivit lite fullare av maffins och kärleksmums, senare blir det att åka och handla till bullar.
Idag har jag knåpat ihop bilder till två års fotoböcker. Någon som har tips på bra ställen man kan beställa fotoböcker? Ska försöka att ta för vana att vid varje nyår göra en fotobok från det gångna året. Nytt återkommande nyårslöfte?

Likes

Comments

​Ibland kan jag bli lite ledsen över sjukvården, i alla fall när det kommer till mig. Barnens sjukvård, de vi träffar kontinuerligt är jag så nöjd med så jag tänker inte dra alla över en kam.

För åtta år sen var vi med om en rejäl bilolycka. Jag var så chockad så att jag inte kände smärta nånstans. Inte ens över ögat där jag hade spruckit upp och fick sy fem stygn. De skickade hem mig med fem stygn och en konstaterad muskulär skada i vänster höft samma eftermiddag. De ansåg att det vore bäst för mig med tanke på chocken att vara hemma. Sen hade de lite koll på mig när jag var hos Johan som blev inlagd i två veckor. 

Efter nån vecka började det göra ont i hela min kropp. Chocken började släppa och det kändes som om någon hade slagit skiten ur mig. Vi gick till vårdcentralen och man kände igenom min kropp. Jo ordentligt spänd i musklerna var jag. Jag skickades på en röntgen av nacken just in case. Då de sa att jag hade tendenser att utveckla en whiplash. Sen var det inget mer med det. 

Jag har alltid haft ont i ryggen sen jag var liten och härefter blev det inte bättre. 2013 blev jag sen påkörd bakifrån. Och kände av nacken med en gång. Röntgades åter igen och fick börja med sjukgymnastik. En whiplash konstaterades. Nu levde jag med daglig värk, sjukgymnastiken gjorde inte jättestor nytta. Sen provade vi akupunktur och det tog bort min huvudvärk. Vilken vinst tänkte jag. Sen en dag sa sjukgymnasten att det var sista gången vi sågs. Han ansåg att han inte kunde göra nått för mig. Nähä tänkte jag. Vad gör jag nu. 

Under ett bra tag fick jag ingen hjälp alls. Jag levde med min värk och mamma såg fler och fler tecken som liknade hennes egna. Så under ett år visste jag att jag hade fibromyalgi, så mycket stämde att det inte kunde vara nått annat. Men då man har hört att folk får kämpa för sina diagnoser och efter min tidigare erfarenhet av vården så kände jag inte för att gå dit. Men mamma var på mig. 

Så i maj 2015 gick jag till en läkare med en lista på mina symptom och sa, jag har fibromyalgi och vill ha en diagnos på det. Hon tryckte på 18 olika "fibropunkter" och sa "ja Madeleine, jag är beredd att hålla med dig." Det togs en massa prover för att utesluta bristsjukdommar och reumatism. Proverna såg fina ut och jag fick komma till en reumatolog som styrkte diagnosen. Han ordinerade träning och akupunktur. 

Jag fick en tid och akupunktören på sjukhuset, men eftersom reumatologen hade lagt mig som avslutad kunde hon inte hjälpa mig mer. Hon rekommenderade en privat klinik, där det var åtta månaders väntetid. 

Då ville jag sätta mig ner och gråta. Tills min fina vän började prata väl om sin sjukgymnast. Så jag ringde dit. Först ville de inte boka in mig då jag tillhörde en annan vårdcentral. Men vi har vårdval och jag stod på mig. Hon menade på att jag kunde gå till sjukgymnasten på min vårdcentral. När jag sa att han gett upp hoppet om mig och sa att han inte kunde hjälpa mig mer så bokade hon in mig. 

Här börjar äntligen min tur att vända. Min läkare och sjukgymnast jobbar bra ihop och tycker lika om mig. Och min sjukgymnast har verkligen känt igenom min kropp, lärt känna den och lyssnar på mig! Han tyckte att min vänster bröstrygg och revben beter sig konstigt och tyckte att det var konstigt att ingen röntgen tagits på min bröstrygg. Fick äntligen en röntgentid och den visade på att jag har en kilformad komprition (?) två kotor är ihoptryckta. Den är gammal och är med största sannolikhet från bilolyckan. Och förklarade väldigt mycket varför jag hade mina problem med bröstryggen. Nu ska jag ta igen åtta års läkning. Med den utbildning sjukpersonal har borde de väl veta att chock kan dölja en massa. De vet hur krocken gick till, jag blev tillpucklad på vänster sida och det är alltid den som har ondast eller är svagast. Kunde de inte bara röntgat mig ordentligt för åtta år sen?

Likes

Comments

​Då har det äntligen börjat lugna ner sig på jobbet efter tre intensiva, men ack så roliga veckor med konfirmander. Det börjar närma sig den välbehövliga semestern. 

Johan och barnen har redan varit hemma i tre veckor och vi har börjat återinföra mjölk till Oliver efter både besök hos läkare och telefonsamtal med dietist. Det kändes otroligt läskigt men ändå skönt. Så vi började med steg 1, smör på mackan och steka mat i smör. Det gick otroligt bra, och efter en vecka började vi med steg två. Pålägg, bröd, kakor, och kryddblandningar med mjölk tillsammans med steg 1. Det gick inte. Prickig om hela munnen och ett litet eksem i knävecket samt lite dålig i magen. Tusan också hade nog de flesta tänkt. Men inte vi. Vårt barn har haft sånna extrema eksem och påverkad andning att denna lilla reaktion kändes otroligt skönt. Vi backade och skyndar långsamt. Vi har otroligt bra stöd från barnmottagningen från både dietist och allergisjuksköterska. Det är bara att ringa vid minsta fundering och de sa även åt oss att när de har stängt så är det bara att ringa till barnakuten om det är något. De är verkligen helt underbara på barnmottagningen i Växjö. 

Vi har även kunnat trappa ner Olivers mediciner rejält. Han brukar gå på en underhållsdos med en puff luftrörsvidgande och en puff kortison morgon och kväll. Och under sommaren antihistaminer och under vintern montelukast (inflamationsdämpande) i år skulle vi prova att ta bort allt utom montelukasten. Antihistaminerna gick inte alls. Så de återinförde vi ganska snabbt. När han sen var stabil tog vi bort kvällspuffarna och nu sen två dagar har vi tagit bort morgonpuffarna. Håll tummarna för att det går bra och att han klarar sig på endast antihistaminer och montelukast till hösten kommer. Äntligen går hans astma och allergier åt rätt håll. Äntligen kan vi ta bort mediciner istället för att lägga till. 

Likes

Comments

Åkte från sjukgymnasten med en konstig känsla i magen. Mest en skön känsla, tror jag.

Vi bokade inte in någon ny tid efter idag. Jag ska höra av mig vid behov. Dels för att min sjukgymnast känner att jag har gjort framsteg, men också för att jag har en del annan rehab samt en röntgen i höst. Jag har även börjat ha kontakt med en arbetsterapeut som jag just nu inte vet vad det kommer att innebära inför hösten. Så min sjukgymnast som är grym på fibro sa att det kan lätt bli för mycket. Att all hjälp man ska få av sjukvården lätt blir en själp om det blir för mycket. Dels så kan alla besök inom sjukvården göra att man känner sig sjukare än vad man är, men de kan också bli en stress om man som jag, jobbar heltid och har lite svårt att pussla in tre besök inom sjukvården i veckan. Jag är glad över att han har ögon för helheten och inte bara för min kropps mående för just det besöket. Han vill, liksom jag ha en långvarig lösning och vi var ganska överens om att det inte är hållbart att spring hos sjukgymnast varannan vecka resten av livet.

Mest så känns det som en vinst. Jag har gått hos sjukgymnast i snart ett år och det har gett mig så mycket. Både kroppsligt med också själsligt. Min sjukgymnast har även agerat lite psykolog. Jag har kunnat spy ut mig att sjukdomen är skit och han har förstått, som sagt han ser helheten.

Tack vare alla besök där har nya dörrar öppnats, jag fick möjlighet att prova på bassängträning, eller vattengympa om man nu vill säga så och den har verkligen gjort skillnad. Jag ska lätt fortsätta med det till hösten och jag hoppas att jag hittar ett ställe med en lagom nivå för mig. Tyvärr får man bara ett visst antal gånger på rehab, och den nivån där har varit bra och lagom för mig. Så jag hoppas verkligen på nått likvärdigt.

Tack vare bassängträningen har jag kunnat börja träna på gym. Inte mycket, men lite. Jag tycker det är skittråkigt, men jag märker att energin blir helt annorlunda, sen hoppas jag att jag blir starkare i de muskler jag behöver bli starkare i längden.

Jag hoppas verkligen att det jag har byggt upp nu, och att det varma sommarvädret ger min kropp lagom mycket ork och styrka inför hösten och vintern. För oj vad gott jag mår i värmen. Lite grundsmärta och lite krångel med nacken. Men det går att leva med. Jag vet att det kommer komma en nerförsbacke till hösten när kylan kommer. Sommar hela året hade varit underbart. Men just nu så finns inte att flytta till ett varmare land med i planeringen.

Fibromyalgi är en del av mig, jag är inte en del av den!! Och idag har jag verkligen gett den en nock out!

Likes

Comments

Åh, äntligen känns det som om fibron är något sådär i balans och jag mår ganska väl i kroppen. Sen två månader går jag på vattengympa, det har hjälpt nått så enormt. Min sjukgymnast säger det också, att sen jag började på den ser han en klar skillnad i mitt mående. 

Vattengympan har även öppnat möjligheter för annat. Jag fick världens mesigaste träningsprogram av min sjukgymnast och tränar sen en månad på gym två dagar i veckan. Det känns bra att bygga upp styrka och jag har lärt mig vad kroppen klarar av. Förra veckan kunde jag öka vikterna lite och det kändes som en enorm vinst. Jag tycker inte gym är särskilt kul, men när jag känner vad det gör med min kropp och min energi så är det värt det alla gånger. Jag vill vara den pigga, glada, spralliga tjej jag egentligen är. Jag vill orka leka med mina barn och vara den mamma de förtjänar. Jag vill ha energi på kvällarna så jag kan vara ett trevligt sällskap för min man. 

Jag och min kära vän Ika har även börjat promenera varje måndag sen påsk. Så från att ha hatat träning och varit extremt lat så har jag blivit ett träningsfreak i jämförelse ;) 

Men det är som många säger, träning är bra så länge du lyssnar på kroppen och inte kör på för hårt. Skynda långsamt!​

Likes

Comments

Att vara mamma och att jobba med barn kan ge en ganska många tankeställningar. Just denna kommer från jobbet.

Vi hade bakat chokladbollar i en av mina grupper, det var precis så att de som var kvar räckte till en var till. En flicka säger "nej tack, jag har redan ätit för många."

På avslutningen gjorde vi tårta, med tanke på att jag inte tål laktos så gjorde vi chokladpudding på laktosfri mjölk till mig och ett barn som inte gillar tårta. Då den även skulle vara som fyllning så blev det inte en så stor kladd kvar till mig. En flicka kollar på min kladd samtidigt som hon äter sin andra bit tårta. Hon säger "Vad lite." Ja det blev inte så mycket säger jag. Sen avbryter ett annat barn och vi börjar prata om nått annat. Jag hade velat förklara att det inte blev mer kvar för jag ville att barnen skulle, jag ville förklara för henne att mina hemska järntabletter hade gjort mig illamående. Jag vill inte att hon ska tro att jag tog lite för att jag inte är nöjd med min kropp. För det är jag!

Igår skulle jag beställa en klänning från en utländsk hemsida. För att få rätt storlek fanns det en storleksguide. Johan hjälpte mig att mäta. Jag hamnade på L eller XL. Det fick mig att fundera på vilken skev bild tjejer förväntas att efterlikna. Jag är 161,5 cm lång. Skulle jag valt klänningen i S eller M som jag brukar ha i kläder så skulle den ha blivit nästintill muskort. Jag är inte särskilt axelbred och min midja är inte varken för liten eller för stor men min vanliga storlek hade jag inte kommit i.

Jag skulle inte vilja kalla mig varken smal eller tjock! Jag är lagom! Idag är nöjd med min kropp och vad den har presterat. Men om jag ser tillbaka tio år, så hade resultatet jag fick utav storleksguiden knäckt mig totalt.

Varför kan man inte bli accepterad för hur man ser ut så länge man själv är nöjd och mår bra! Varför måste målen för idealkroppen vara orimliga? Varför kan inte barn få vara barn?

Beauty starts in your head, not in the mirror!

Likes

Comments

So cold, alone

Could you be my blanket?
Surround my bones
When my heart feels naked
No strength, too weak
I could use some saving
And you're love's so strong

Like a pill I take it, I take it, I take it
Like a pill, your love, I take it
I take it, I take it
Like a pill, your love, I take it

When my world gets loud, could you make it quiet down?
When my head, it pounds, could you turn down all the sound?
If I lay in pain, by my side would you stay?
If I need you now, would you kindly calm me down?
Oh-oh-oh, oh-oh-oh, would you kindly calm me down?
Oh-oh-oh, oh-oh-oh, would you kindly calm me down?

When my heart's not pure
Would you kill my disease?
And when there's no cure
You are just what I need
When I lose my mind
Would you still remind me?
When I'm feeling lost
Would you come and find me?


Det bästa med dig är att jag inte behöver fråga. Jag vet att du gör det! Du lugnar mig! Du reser mig, när jag ligger​. I dina armar finns det inget som kan skada mig, tid och rum försvinner och jag känner mig tryggast i världen. 

Likes

Comments

​I måndags var det dags för årets första besök på barnmottagningen för Oliver. Han brukar gå en gång på våren och en gång på hösten. 

Det kändes väldigt bra när vi gick därifrån. Innan fystestet hördes lite rossel, men efter hördes bara "normal anfåddhet". I höstas hördes ansträngningen väl med både rossel, täthet och hosta. Bara där fick vi en go känsla i magen. 

Nästa snack var mediciner. Oliver har varit stabil denna infektionsperioden och vi har bara varit på akuten en gång, plus en gång för att hämta medicin, då läkaren på barnakuten hade glömt skicka iväg receptet. Så vi ska experimentera lite över sommaren målet är att få ner kortisondoserna och kanske till och med ta bort dem helt under sommaren om vi har tur. Sen har vi även slutat med allergimedicinen då varken Ville eller Oliver ger utslag på pollen men hade tydliga symtom förra året. Så nu tar vi bort medicinen för att se om det blir nån reaktion och då får vi svart på vitt. Ibland kan man inte stirra sig blind på tester. 

Sen kom vi till mjölken. Olivers värden har legat lågt under en längre tid, men de har varit lite opålitliga i och med att han har sin astma och den har varit lite svajig. Men nu har hans astma varit stabil så pass länge att vi får prova att återinföra mjölk till sommaren. Läkaren bedömde risken för en akut situation som väldigt låg. Så det känd bra och tryggt. Men lite nervöst är det allt, och det kommer att bli spännande att laga mat med mejeriprodukter igen. Det var ett tag sen sist ;) 

Likes

Comments

​Något jag har lärt mig sen jag blev mamma är att lita på magkänslan angående ditt barn. Du känner ditt barn bäst, ingen annan! 

Vi var och tog nya prover på Oliver för två veckor sen, för vi skulle komma på besök under april månad. Förra veckan ringde jag barnmottagningen för att höra om tid, då vi inte fått någon kallelse. Oliver läkare har tydligen varit borta endel så jag blev lovad att sköterskan som bokar den läkarens tider skulle ringa upp mig. Och det gjorde hon. Hon började med att säga att provsvaren hade kommit och att de inte visade något. Jag frågade om siffror, katt hade sjunkit från 2,06 till 0,10, hon menade på att det inte är en allergi. Och visst är det så, men det är inte heller vanligt att reagera så starkt på katt som Oliver gjorde på ett värde på 2,06 och att han fortfarande reagerar på katt avfärdade hon. Och mjölken, ja den har ju legat lågt sen i höstas, nu var den på 0,10 så vi kunde ju provocera nu sa hon. 

Där sa jag stopp. Med tanke på hans astma och att han har reagerat på andningen så har vi väntat nu till våren då astman är stabil, och vi skulle absolut inte provocera innan besök med läkare eller dietist. 

Det tyckte hon visst att vi kunde och hans infektionsastma skulle inte påverka det. Ursäkta? Sa till henne att Oliver inte har nån infektionsastma, det har vi konstaterat sen länge. Ville har infektionsastma och pojkarna är som dag och natt. 

Hon lyssnade inte för fem öre på mig, gällande mitt barn kunde hon mer än mig. Hon sa att hon skulle skicka hem ett provokationsschema så kunde vi börja när vi ville. Nämnde återigen att vi inte alls var bekväma med det och att vi kommit överens om annat med vårt läkare. För trots att Oliver har lågt värde gör hans astma det aningen opålitligt. Hon lyssnade inte alls och i slutet av veckan fick vi hem schemat. 

Jag blev så arg och det kändes inte alls rätt i magen. Så jag ringde vår dietist. Världens bästa dietist! Hon sa att vi definitivt inte ska provocera utan att ha träffat henne eller läkaren. Och att har man reagerat med påverkad andning så brukar första provokationen göras på sjukhuset ifall andningen påverkas så är man på rätt ställe. Speciellt vi som bor två mil utanför stan. Tack och lov att jag lyssnade på min magkänsla. 

Så dietisten ska samspråka med läkaren så fort hon har kommit tillbaka så får vi se hur vi går vidare. 


Likes

Comments