Vi fick ett bra bemötande av en toppen Uska (undersköterska), vet inte om hon vill att jag skriver namn så jag hoppar över det! Redan från dag ett fick vi bra kontakt. Märtas feber låg på 40 när vi kom till Falun. Den pendlar upp och ner. Hon har oxå en väldig hosta. Vi tycket även att Märta är och drar sig för öronen och kollar öroninflammation, men där kommer läkaren inte in med instrumentet i örat pga trång hörselgång och eftersom Märta äter antibiotika så är det nästan omöjligt att hon kan ha öroninflammation tycker läkaren. Vår underbara uska tycker oxå att det ska ta en röntgen på Märtas lungor för att kolla om lunginflammation är på väg tillbaka. Men som tur var så såg det bra ut. Det togs oxå prov för RS virus men det var det inte heller. Crp:t är på väg uppåt, det är därför olika saker kollas. Det är bra om det ligger på under 5, nu ligger det på 28 .Inte jättehögt men på väg åt fel håll.. När Märta var mindre låg det på 104 en period,

Märta är lös i magen och går inte upp i vikt, så vi har grejat lite med maten och bytt dem mot annan sort. Förut fick hon infasource som är en mat med mycket fett i. Nu får hon vanlig babysemp blandat med en näringsdryck och det funkar bra. Hennes mage mår bättre!

Annars är det sig likt: #suga slem#inhalation varannan timme#suga slem#"träna lungorna "3 ggr per dag#suga slem#viktkoll varannan dag# suga slem#mat var tredje#dietist,logoped,sjukgymnast och kurator som är in och kollar läget med jämna mellanrum. Det är jätte bra att dom är in men ibland känner man bara: suck!

Mamma, min älskade mamma! Hon sitter med Märta så att jag kan umgår med Mattias och pojkarna när dom kommer. Den 19/9 skickade mamma hem mig för att få vara med familjen och komma hem. Jag vet inte när jag var hem senast och sov i min säng, duschade i min dusch, satt i min soffa och bara slappna av, utan massa folk runt mig och sjukhusmiljö. Sjukhusmiljön i sig gör mig inte så mycket. Det är sämre för Mattias del som har nästintill sjukhus skräck.. men han försöker. men nu till saken, mamma ringer mig efter en stund och berättar att Märta fått en slempropp, hon hade blivit påverkad och ful i färgen, hon behövde lite syrgas och det var ganska snabbt överstökat men såklart en (ännu en ) läskig upplevelse för mamma.. att det ofta händer när jag inte är med och mamma är själv..så typiskt..

Jag fick ide`n om att börja blogga sådär helt plötsligt. Egentligen är det en självklarhet då jag egentligen är en tänkare och inte en pratare. Jag kan nu skriva ner mina tankar i ord. Jag är snart ikapp där vi är idag och kan börja skriva lite kortare inlägg då och då så det inte blir som en hel nivell i varje inlägg :) Det har varit en liten bearbetnings process detta, när jag tänkt tebax på allt vi gått igenom och allt som hänt. Jag har som sagt inte pratat med någon proffesionell människa om det vi gått igenom och det vill jag inte heller. Kuratorerna är ju lite så om man ska prata med nån sån. man kommer dit, sätter sig i varsin fåtölj i nåt stelt rum som dom provat få lite mjukare via en färgklick till gardin eller typ röda fåtöljer i ett annars sterilt rum och så sitter kuratorn och tyst och bara tittar på en som att man ska öppna sig direkt och bara prata. Det blir bara pinsamt och krystat. Nej, då klarar jag det bättre själv och att prata med mina nära och kära. Egentligen har jag inte hunnit beatbeta min egaen förlossning än. Den bara finns där i huvet och delar av den kommer alltid att göra det liksom vissa (ganska många) andra saker kommer att göra. Jag är förändrad som människa och jag tänker på livet på ett annat sätt. Så är det och livet har valt denna resa och dessa utmaningar till just mig och Mattias. Det är kanske nån mening med det,,kanske,, jag vet inte vad det skulle vara för jäkla mening med allt detta som vi gått igenom.. men en dag kanske.

23/9 hade vi vårt första möte med vår kommun ang Märtas situation och assistansfrågan. Det kändes som ett bra första möte och dom verkade förstå att vi måste ha hjälp för att klara av detta. Men vart hjälpen ska komma ifrån och lite andra frågor skulle kommunen hem och diskutera. Märta fick ännu en slempropp idag, det hann inte gå så långt men ändå.. ni kanske förstår att man har svårt att slappna av emellanåt? mest hela tiden faktiskt. Men vi kämpar på!

Lillasyster Elin va hit på besök till oss en dag

Den 25:e tog vår underbara uska Märta från ca 17 tiden på eftermiddan, PLUS att jag skulle få sovmorgon så länge jag ville morgonen efter, min förra sovmorgon var innan Märta kom. Alltså för ca 5 månader sedan, så det var verkligen lyx. Jag var ensam. Tog först en cykeltur, sen trampade jag till lugnets camping där vi har våran husvagn uppställd (vilket är helt toppen). Jag duschade, slog på musik, plockade fram godispåsen och datorn å satt mig och skrev till sena kvällen. Sen tok grät jag innan jag till slut somnade i lugnet.

Jag lägger ut ett inlägg på facebook att människor ska vara rädda om varandra och att man nog inte förstår innebörden av dom orden innan man varit med om en situation liknande vår. Att man inte ska ta allt förgivet. Jag eller snarare vi lever med nerverna på helspänn, rädd att när man går från Märta att nån ska ringa och berätta det värsta, varje gång Märta är så slemig att hon knappt får luft, att stå bredvid när Märta hostar såhon blir alldeles röd och nästan spyr, Mitt hjärta slår ofta med dubbla slag för oro om nuet och framtiden plus allt som hänt som spelas upp i skallen. Jag håller mig stark utåt och har alltid gjort. Jag tycker inte det hjälper och deppa ihop och gråta var å varannan dag. vem hjälper det lixom? jag kan heller inte lägga mig ner å bara ge upp. Det skulle inte heller hjälpa nån.

Jag tänker på vissa människor som man inte hört många ord från sen vi fick Märta, vissa kanske inte vet vad man ska säga, göra eller vissa tycker kanske det är jobbigt. Vem f*n tycket inte det är jobbigt? vi har inget val men det har människorna runtomkring oss. Vissa har valt att vara till oss och hälsat på, skickat hjärtan, kramar mm från första stund medans från vissa har man inte hört nåt av alls eller ingenting. Vissa hörde inte av sig dom första månaderna men har börjat nu,Jaja, jag vet i mitt hjärta vilka som bryr sig och inte! Vilka som varit med på hela vår resa. Men en sak som vi blir varma i hjärtat över är att hela eller iaf halva vår by Mockfjärd hejar på Märta och oss och vi har fått så mycket fina kommentarer och annat snällt av många människor som vi inte haft så mycket kontakt med innan. Helt fantastiskt vårt Mockfjärd! Jag har ju skrivit inlägg på fb ända från början sedan Märta föddes. Jag ville att människorna hemma där skulle få veta för det skulle gå rykten och då vet man inte hur dom ryktena skulle gå. Bättre jag skrev så alla visste. Plus att det skulle vara "skönt" om alla visste ifall om Märta inte skulle klarat sig, då hade vi inte behövt förklara för alla varför osv,, som tur va så gick det ju bra, alla dom gånger det varit så nära himlen

26/9 var min vän Emma till oss och hälsade på en sväng

Dagarna för mig flyter ihop och rullar på ganska lika. Sommaren, våren och nu hösten 2016 passerar lixom förbi utanför fönstret på nåt vis. Men härinne börjar Märta utvecklas och bli mer och mer likt en bebis, inte bara sjuk, utan en bebis!. Vi lever inte dagligen med känslan att Märta när som helst kan bli en ängel.

Dagarna rullar på, hon börjar gå upp i vikt, lärt sig suga på napp, gillar att vara uppe i famn. För några dagar sedan bytte ÖNH doktorn hennes trach, det gick så smidigt och snabbt så jag knappt hann med. Ur med den gamla och i med den nya. tjopp tjopp så va det klart! Nästa gång ska jag få göra det. Jag måste lära mig för den ska bytas var 3:e vecka så länge hon behöver trachen.

Många personal är toppen här i Falun, Man får ju alltid några som man klickar lite mer med: Och läser du detta du underbara barnsköterska miss B så vet du att du är min favvo och helt underbar som människa. Jag kommer aldrig glömma hur snäll du varit mot oss! Plus fått in skämt och på nåt vis fått mig att glömma det jobbiga för bara en liten stund. Fler som du tack! Alla hjärtan till dig<3

Jag har blivit mer social och öppen än jag var innan denna resa. men ändå mer tankfull och observant på vissa saker.

Jag längtar efter min Mattias, jag längtar efter pojkarna, jag saknar Mockfjärd och jag saknar en vardag. En vanlig jäklavardag. Var glada ni som har en normal vardag med jobb, dagis7skol hämtning och lämning, fritidsaktiviteter, skjuts hit och dit, läxläsning, matlagning och tvätt. Så enkelt. Njut av den enkla och okomplicerade vardagen!

Mina pojkar där hemma har varit så duktiga och kämpar på utan sin mamma vid deras sida

och

Vi kämpar på här i Falun,  jag och min Märta.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

​Tiden går och vi får lite info om vad som komma skall. Märta kommer framöver att få göra en magnetkameraröntgen av hjärnan och dom pratar om ev ryggkotor oxå. Den undersökningen tar 30-45 minuter och man måste ligga helt stilla så Märta kommer att sövas än en gång. Ögonläkaren ska även vara med och kolla medans hon sover.

Vi har tillsammans med kuratorn börjat jobba med assistansfrågan, fylla i blanketter hit och dit.. det är inte bara en sak att tänka på! Helst vill man bara stänga av allt och gräva ner sig själv ett år eller två, men vi kämpar på dag för dag, timme för timme.

Den 10/9 fick Märta göra ett nytt försök med överflytt till avdelning. Dom tänkte till lite mer denna gång, så biva personal följde med och rapporterade över på avdelningen, pratade om Märta och vad hon behövde osv,, Jag fick ändå hålla mig med, bla började en undersköterska att suga i munnen för att sen med samma sugkateter suga ur trachen! fel fel.. hennes infart i foten gick sönder så dom hade plågat henne en natt med flera försök, 3:e gången fick dom till en infart i handen. Hjärtat på mig slår med dubbla slag mest hela tiden och man vet inte vad som kommer härnäst, vi har svårt att slappna av då det hänt så mycket kring Märta oh 2 steg fram 1 bak. ibland tvärtom. Mamma var kvar med mig till den 12:e, då fick jag besök av Helena och Lena.

Den 13/9 var vi på väg mot Falun, till avd 34. Det kändes bra att få komma närmare hemma då det blir så mycket lättare att träffas hela familjen. Grabbarna kan komma på ett helt annat sätt än vad som varit möjligt när vi varit i Uppsala. Visst har dom kommit och vi har löst det på bästa sätt även där bortifrån men ändå. Nu hoppas vi att Märta håller sig stabil i Falun så vi kan börja slappna av lite och hinna landa i allt som hänt/händer och kommer att hända..

Likes

Comments

Vi kom till Uppsa den 23:e Augusti, då träffade vi bl.a "våran" överläkare på öron/näsa/hals, hon sa direkt hon kom in i rummet "-men hur låter Märta?, såhär har hon inte låtit förut, nåt är fel, såhär kan hon inte ha det" .Vi berättade oxå att Märta blivit så mycket sämre i sin andning efter misslyckandet i Falun med vätska ner i lungorna och att vi bara fick åka hem efter det. (Idag tänker vi på vilken tur det var att Malin kom in dagen innan knappoperationen! Hon visste vi hade kommit till Uppsala och ville egentligen bara komma in å hälsa på oss) det var oxå meningen att hon skulle va med på ett hörn under operationen för att kolla hur Märtas mjuka luftstrupe utvecklat sig. Men nu blev andningen prio 1. Det gjordes en rötgen för att kolla ev lunginflammation. och Märta hade början till en. Vi borde fått antibiotika i Falun när dom såg att dom sprutade ner vätska i lungorna 2 veckor innan Uppsalaturen. Märta hade inte klarat att gå hemma jätte många dagar till,, Hennes lungor hade börjat kollapsa.. Tack gode gud att vi fick en tid för knapp operationen så snabbt! (Tack vare att vi själva ringde och skyndade på det hela)

Den 24/8 var det dax för operation. Märta skulle få sin knapp på magen och det skulle kollas ner i halsen. Hon stod först på listan så vi lämnade ifrån oss henne kl 8:00. Det skulle ta ca 4 timmar. Som vanligt går man på helspänn i väntan på att dom ska ringa och säga att det är klart och att allt gått enligt planerna. Tiden gick och efter nästan 5 timmar ringde dom och sa att Märta nu låg på barnintensiven, nedsövd i respirator. Hon har morfin och annat smärtstillande/lugnande i en infart som kirurgerna sytt fast på hennes hals. I Märtas hals såg det inte så fint ut, luftrör/struphuvud och lock var väldigt svullet och det vet inte läkarna riktigt orsaken till. Dom har några teorier och faktorer som spelat in som tex: att hon kämpat så med andningen att allt i halsen har jobbat för hårt med in andningarna, lite sond som retat,  alla gånger hon spytt upp maten och magsyran som frätt OCH en del i det hela kan vara händelsen i Falun..

knappen på magen sattes i utan problem.

Matstrupen såg bra ut och behövdes inte vidgas.

Under operationen så skars det även bort slemhinnor vid struplocket. 

Det har upptäckts att nör Märta sväljer så sväljer hon ner vätskan i fel strupe,, dte går ner i luftstrupen och alltså vidare ner i lungorna. Det ska utredas vidare och innan dess kommer hon inte att kunna äta något via munnen. Det pratades om att det kanske blev så pga all svullnad, plus att Märas lilla kropp var så utmattad att den inte orkade sortera vätskan/maten till rätt strupe. Vi hoppas det bara var så, men som sagt så blir det uppföljning på det. (som på mycket annat)

Dagarna går och Märta kämpar för sitt liv, för varje andetag.

Morgonen efter operationen kände jag i mitt mammahjärta att detta kanske inte går vägen, jag förberedde mig själv på att Märta var nära att bli en ängel, jag tänkte på hur jag ville ha hennes begravning, vilka låtar som skulle vara med, hur det skulle se ut, vilken klädsel jag ville att människor skulle ha. Jag såg framför mig en fullsatt Mockfjärds kyrka dit alla engagerade och kärleksfulla människor i byn hade samlats.Jag tänkte på hur vi skulle berätta för pojkarna där hemma och ja,, alla känslor bara dök upp. Mina känslor hade inte helt fel, läget var kristisk för Märta. Jag och Mattias får ha krissamtal med 2 läkare då dom förklarar att som läget är just nu så kan dom inte ge en säker vård om det skulle tillkomma några komplikationer som det ser ut i dagsläget,, Märta är dålig. Hon har det tufft med andningen och lungorna. 

Samma eftermiddag blev Märta sövd igen, nu var alternativet att sätta ner en grövre respiratorslang och om inte det gick så skulle dom operera in en tracheostomi, vilket betyder att det sätts in ett rör i halsen som Märta kommer att få andas igenom. Det kommer isåfall att förändra allas liv då Märta kommer behöva assistent 24 timmar/dygn. Vi hoppaades in i det sista att det inte skulle behöva gå så långt. Sövningen gjordes och kan ni tänka er, det gick ner en grövre resp slang. Plus att svullnaden redan nu börjat att lägga sig. Så än fanns hoppet! (bergochdalbanan)

Märta har nu fått en fullt utvecklad lunginflammation och får antibiotika mot det. Feber och hon fick början till liggsår så personalen fick in med en tjockare madrass, plus tänka på att ändra läge på henne ofta. Märta får lätt märken av saker och ting, känslig i hyn. Det är svårt att sköta magen med alla mediciner hon har i kroppen, så hon har kateter insatt med vätskedrivande, men samlar iallafall på sig vätska så Märta är väldigt svullen. 

Knappen på magen sitter där utan bekymmer, det ser bara bra och och likaså matstrupen som inte behövde vidgas.

Den 27:e Augusti tyckte läkarna att Märta  var redo att kopplas ur respen, med hjälp av en annan sorts andningsmaskin som kallas sipap, Det gjordes och till en början gick det bra, vi fick sånt hopp! Jag, Mattias och mamma gick iväg till en pizzeria och var glada att det såg positivt ut! Vi skulle oxå få ha henne i vår famn efter att hon legat i respiratorn med slangar och annat i 4 dygn. Vi var på väg in till Märta när läkaren ringer och meddelar att hon inte klarade av andningen, allt hade svällt igen i halsen på henne återigen,, Ingen vet orsaken. Hon låg nedsövd i respirator igen med mindre resp slang än vad dom önskade få ner. Dagen efter måste Märta operera in trachen, om hon ska överleva. Vårat hopp sänktes till botten och livet kändes inte rättvist. Att en så liten flicka skulle behöva genomgå allt detta.

Operationen den 28/8 gick bra. Det är så mycket känslor. Så glad att Märta lever och tacksam för vården på biva i Uppsala och våran läkare Malin. Hon har räddat livet på vår prinsessa.

Efter några dagar börjades det trappa ner på morfin och annat, det blir som en drog och det syntes när det skulle trappas ner för Märta blev alldeles skakig, kallsvettig och stressad. På lite mer än en vecka,, så man kan "förstå" dom som varit i ett beroende ett tag att det är svårt att ta sig ur.. Märtas kropp producerar mycket slem och för att hjälpa henne med det fick hon ett läkemedel mot det men dessvärre fick hon en kraftig allergisk reaktion då.. hon blev alldeles röd i ansiktet och vi kunde se hur det kröp neråt, hon blev oxå kokhet, det blev nån medicin mot det så efter en stund blev det bättre. 

Febern kommer och går och det tas prover på om det är nya infektioner på väg in i Märtas kropp.

När läget var stabilt för Märta så beslutades att hon skulle flytta från biva till avdelning. Jag skulle springa ner på apoteket för att ta ut en antibiotika till henne, det blev krångel (såklart!) När jag fått ut medicinen och kom tillbaka till biva så hade mamma; Märta en undersköterska och sjuksköterska gått iväg till avdelning. Jag gick så fort jag kunde dit och frågade i receptionen vilket rum min Märta hade fått. Då kollade hon på mig och sa att det var aktivitet inne på hennes rum nu.. Hon sa inte mycket mer, men jag gick in och rummet var fullt av läkare och sköterskor. Dom stog bara där och kollade in i ett hörn och i det hörnet satt mamma i en fåtölj med Märta mot sig. Mamma sa genom tårarna som rann: " Hon andas inte Erika". Jag frågade : "andas hon inte nu?" med tanken att Märtas själ hade farit upp till himlen, jag trodde att hon låg där död i min mammas armar. och det enda jag fick ur mig var "jag ser att hon har bajsat" och började skratta och sen frågade jag varför ingen gjorde något?! Dom sa att Märta levde och andadaes men väldigt oregelbundet. Jag tog Märta i min famn, en sköterska tog hand om mamma som var ledsen och skakis. När jag hållt henne i inte mer än kanske 2 minuter så slutade hon andas, läkaren pumpade i henne syrgas så fort han mäktade med. Sen sa han "vi måste lägga henne på sängen ocjh göra kompressioner". Han tog henne ur mina armar och läkarna flockades kring Märta på sängen och jag gick ut därifrån. Hennes syre som ska ligga på 100 skönk till 30. Jag ringde Mattias som var på Ronald mc donald med pojkarna och sa att han måste komma för att Märta inte andades. Som tur var så hade farfar Kjell kommit och fick stanna kvar med pojkarna. Dom minuterna vi gick ute i korridoren och visste att läkarna försökte att rädda livet påvår dotter var nog dom längsta i hela mitt liv. Mamma stog närmare dörren till Märtas rum och hörde att hjärtat stannat på Märta. Jag blev arg och sa att hon skulle gå från dörröppningen, jag ville inte höra! Vi väntade och Mattias hann komma innan vi fick veta. Fy vilka tankar man hinner tänka, # hur berättar vi för pojkarna# hur kommer läkarna se ut när dom kommer ut från rummet# vad kommer dom säga om hon inte klarar sig#Hur kommer man reagera#begravningstankarna kommer. Jag vet inte hur lång tid det tog innan jag hörde nån inne i rummet säga :"bra jobbat". Då förstod jag att det gått bra!  Nu blev det ilfart upp i hissen, genom korrididorer tillbaka till biva. Vi hann vara på avdelning i högst 20 minuter. Tillbaka på ruta noll kändes det som..  Detta var min  31:a födelsedag, vilket hade kunnat varit bättre MEN oxå betydligt sämre! Vi är glada än en gång för att Märta är med oss och glada för hennes livslust ändå.

Dagarna gick och Märtas kropp drog på sig dubbelsidig lunginflammation, urinvägsinfektion och luftrörsinfektion, så då kör vi på ännu en antibiotika kur. Att det aldrig får vara någotsånär bra,, tankarna går om hur länge Märtas späda lilla kropp ska orka med.

fortsättning följer i nästa inlägg..

Likes

Comments

och så var det det där med ögonen, vi är osäkra på om Märta ser som hon ska. Hon fäster inte blicken på något utan bara flackar med blicken, så vi har tid på ögonmottagningen i Falun 3/8. Det var som vi befarade, Märta har missbildningar bakom ögonen. Det vänstra tror dom att hon ser väldigt dåligt med, "vi får hoppas på det högra" fick vi höra av ögonläkaren. Vad han menade med det vet jag inte helt. Vi frågade om Märta var blind, han sa:"helt svart är det inte,men jag kan inte säga hur mycket hon ser" Vi måste vänta tills hon blir lite större för att se hur det blir.

Jag lägger ut på facebook ett meddelande om att" allting kan gå itu men mitt hjärta det går i tusen bitar" "och det kommer aldrig någonsin att bli helt igen" Jag är ledsen över att vi inte fått några positiva besked sen dagen då Märta kom till oss,, 2 steg bak å 1 fram,, På det får jag nästan 60 kommentarer och hjärtan av människor som tänker på oss. Halva byn är engagerade i Märta och hennes tillstånd, det är fantastiskt! <3

Den 9/8 var det dax att åka till Falun för att röntga matstrupen, det skulle kollas om den behövde vidgas än en gång. Doktorn ville att Märta skulle ligga ner på rygg på en brits och svälja kontrastvätska, jag sa direkt att det blir nog svårt. För det första så får Märta det väldigt mycket sämre med andningen i ryggläge och för det andra har hon sond av en orsak,, och det att hon inte kan svälja som hon ska. Man höll även fast Märtas armar rakt upp. Hon blev galet ledsen och vätskan bara bubblade ut ur munnen, jag sa STOPP! Då pratade läkaren om att dra upp sonden, spruta i kontrastvätska och sen föra ner den den igen, men det sa jag oxå nej till då jag vet vilket problem alla har å få ner den där den ska. Det enda dom kom på då var att föra ner en sond i andra näsborren och spruta i vätska för att direkt dra ur den igen. okej tänkte jag, det ska nog gå bra. Men såhär i efterhand skulle jag aldrig låtit dom gjort det.. För han (samma läkare som vi hade uppe på neo som vägrade ringa Uppsala för att det var helg, han som har huvet för högt och inte kan ta in hjälp från andra när han själv inte kan) Först visste han inte hur man gjorde för att mäta hur långt ner sonden skulle vilket till och med jag visste vid den tidpunkten, sen började han föra ner sonden.. kom för långt ner-tejpade-drog upp-drog loss tejp-drog ner-tejpade-tejpade loss-drog upp och sådäer höll det på ett tag. Då var Märta väldigt påverkad av situationen, spydde slem och var väldigt ledsen. Sen utan att kolla om sonden låg i matsrupen säger farbror doktorn att röntgensköterskan ska spruta ner kontrastvätskan. Efter nån sekund ropar doktor nr2, "Stopp,stopp!! Jag frågade direkt om dom kört ner sonden i luftstrupen. Det jag fick till svar var en liten nick. Jag sa direkt till på skarpen åt den manliga läkaren att dra ur sonden! jaa ska vi göra det frågar han,, JA! Du är i luftstrupen så dra ur sonden! Han gjorde det och sen fick vi åka hem utan att röntgen blev gjord OCH med vätska i Märtas lungor. Märtas andning blev så mycket sämre efter den här incidenten..hon slutade sova på nätterna så jag och Mattias delade på nätterna att sitta nere i soffan med henne i famnen, inte klokt när man tänker på det såhär i efterhand, men vi hade inget val. Vi skulle åkt in med henne pga andningen men nu gjorde vi inte det.. förtroendet för Falun och dess doktorer låg på botten. Vi var så ledsna, arga och besvikna,,

För några veckor sedan när vi åkte in för att Märtas andning var sämre och att hon inte får behålla nån mat, då började vi ta upp "knapp på magen " istället för sond. Vi sa det till en kvinnlig läkare, att vi hellre vill att Märta får en knapp,då säger hon "det där är inget vi gör något åt klockan 16 en eftermiddag".. de va de enda vi fick till svar. Det fattar väl vi oxå att dom inte tänkt ta henne på en gång och lägga på operationsbordet,, PUCKO!! Vi har oxå pratat med "våran" läkare som har lite mer ansvar över Märta, hon har skickat remiss till akademiska för knapp på magen.(Gastronomi) men vi tyckte allt drog ut på tiden och Märta blev sämre i allt så..

 ..Mattias ringde Uppsala å sa att nu vill vi att det händer något, vi fick bra gehör och det skulle kollas upp direkt. Dagen efter kom ett samtal från Uppsala att det blir gastronomi operation om 2-3 veckor och dagen innan ska det göras ultraljud på hjärtat. 24/8 blir operationen. 

Mitt i alla tankar ochplanering inför op, börjar pojkarna skolan efter sommarlovet. Melker ser fram emot det och har inga problem med att trampa iväg till skolan. Melvin har det lite jobbigare med känslorna. Han har heller inte så många kompisar i skolan, det finns inte många som vill leka med honom säger han. Det svider i mammahjärtat. Mattias följde med till skolan några timmar första dagen, sen gick det bra att lämna och sen har det gått bra efter det. Nån dag har Mattias följt med till skolgården och sagt hejdå. 

I nästa inlägg kommer den absolut jobbigaste tiden i våra liv,, tur man inte vet innan vad man ska gå igenom.

Likes

Comments

Sommaren passerar utanför fönstret , utanför vår värld, vår bubbla vi lever i. Många tankar på varför vi drabbats av detta. Märta kämpar med andnigen hela tiden. Mycket slem. Svårt att behålla maten, hon kräks jätte mycket efter varje måltid och går ju naturligtvis då inte upp i vikt,, all mat fortfarande bara via sonden då hon inte har energin till att lära sig suga ur nån flaska.

Emelie och Carina (en vän) har startat en insmalingssida för Märta på facebook, där man kan skänka en slant till vår familj. Tanken är att när Märta blir så pass frisk så hon orkar ut på äventyr, så ska vi hela familjen ta oss iväg på nåt skojigt tillsammans. Det lär dröja, men så himla omtänksamt att starta denna insamling! Både jag och Mattias är hemma med "Vård av allvarligt sjukt barn" så vi har inte dom tjockaste plånböckerna just nu om man säger så..

13:e resa till Uppsala igen, Märta ska sövas för fjärde gången och vidga matstrupen för andra. Vidgningen gick bättre denna gången, inget hade dragit ihop sig och dom fick ner instrument som dom ville. Kirurgerna skulle sätta ny sond på Märta men tyvär sattes det i en vuxensond (klantigt gjort av dom), den var ju ca 1 meter lång utanför hennes lilla kropp. Så det beslutades att efter hennes mat kl 15 skulle sonden dras ur, för att sen särras i en ny i hennes storlek. Det drog ut på tiden och inför hennes mål mat strax före 18 provade sköterskorna sätta ny sond, 3 olika sköterskor testade 2 gånger var. Alla fick ner sonden (vad vi tror i luftstrupen) alla gånger. Så det blev akutremiss till röntgen så den skulle sättas i via genomlysning där. Kl 23 fick Märta åka upp,, då hade hon varit utan mat i 8 timmar, plus att hon fastade 4 timmar innan op på morgonen så det var väldigt tomt i hennes mage. Märta var ändå ganska nöjd under dessa timmar, hon kunde gråtit sig igenom dom men det gjorde hon inte. På röntgen fick dom i sonden utan större problem.

Märtas nattsömn blir störd av allt slem hon har, plus andningen.. jag blir så ledsen,, hon vill sova men kan inte, så orättvist!

Vi var upp till Tansen, min pappas sommarstuga, en vldigt fin miljö att vistas i. Skönt att komma iväg å se lite annat en liten stund. Pojkarna badade, åkte ring bakom båten, vi grillade korv och hade en mysig dag i solen. Jag och pappa gick ut i skogen och plockade hjortron.

Den 25/7 åkte vi in akut tll Falun, då Märta har det jättetufft med andningen och jag kände i mamma hjärtat att nåt var tokigt..Hon fick syrgas, Lungröntgen gjordes. Både akuten och avdelningen har provat att sätta infart men ingen lyckades. Efter en stund kom dom på att dom inte behövde sätta infart innan dom fått svaren på lungröntgen. Men smart att komma på det nu lixom.. man blir lite less ibland.. Hon hade ingen lunginflammatiom på g.

I slutet på Juli fick pojkarna följa med Helena och Tobbe på semester till västkusten, Melvin var tveksam till om han skulle kunna åka iväg och sova borta från oss. Han ville så gärna men visste inte om han skulle klara det. Vi (och han) är så glada nu i efterhand att han beslutade sig att följa! Dom fick en toppensemsetervecka med Liseberg, krabbfiske, bad och en massa annat! Vi kan inte tacka faster Helena och Tobbe nog för den resan som Melker och Melvin fick göra på sitt sommarlov.

Likes

Comments

​Mellan 1-7:e Juni, var läget oroligt för Märta. Tre infarter pajade, en i huvudet,en i foten och en i handen. Det blev infektion i Märtas operationssår på ryggen så hon började med ännu en kur antibiotika, därför fick dom lov sätta infart,, men när 3 e pajat på 6 dagar beslutades att byta antibiotika å ge det via sonden istället, då Märta är väldigt svårstucken. Inhalationer provade att ges var 6;e timme istället för var3:e men det gick inte, så tebax till samma igen. Märta hade svårt att andas så hon blev liggandes med sipap, en andningshjälp. 

Jag var forfarande ledsen så idag kom Mattias med grabbarna. Till eftermiddagen kom moster Emelie med kusinerna och tog med sig grabbarna till campingen och sov där, dom åkte på crousing och hade mys. Jag och Mattias stannade kvar på sjukhuset.

Vi börjar känna oss frustrerade på Falun och läkarna där. Dom vet inte vad som är fel i Märtas lilla kropp. Vi ber dom att ringa Uppsala och höra vad som kan tänkas och att vi vill åka ner dit så hon blir genomsökt ordentligt. Det är inte rätt att en bebis ska ha svårt att andas, vara kritvit i huden, sluta att andas och ha så mycket slem,, Vi bad läkaren som jobbade helg ( jag vet hans namn men väljer att inte skriva ut det här) att han skulle ringa uppsala men han sa att det var helg och ingen id`e, ingen som gjorde nåt under en helg, tyckte han. 

Sveriges natinaldag och Märtas kropp lägger av, hon slutar att andas, för bara några sekunder men den rädslan man som förälder känner alltså! Nu jobbade en annan läkare som tog luren och ringde Uppsala direkt, 

Dagen efter var vi på väg till akademiska. Märta åker ambulans och vi efter. När vi kom dit så var det möten med en rad olika läkare och vi fick veta vad som skulle kollas närmsta dagarna, röntgen på skallen då hon har sån liten fontanell gjordes och det visade att skallen var ok, men den röntgen var inte rolig, Märtas huvud kilades fast för att hon skulle ligga stilla,, hon var inte glad då, och mammahjärtat gick itu, jag ville bara dra loss henne från britsen och springa så långt bort från allt vad sjukhus innebar!

Nedsövning och check av matstrupe och luftstrupe, trångt i matstrupen vid hopkopplingen, så det blir vidgning om ca 2-3 veckor, det kunde inte göras nu för då fanns risk att såret skulle spricka och vätska pumpas ut i Märtas kropp vilket skulle leda till kraftig infektion i hela hennes kropp. Det sätts infart, på 3:e försöket lyckades det. Vi får oxå veta att Märta har mjuk luftstrupe vilket innebär att vid varje inandnig dras luftstrupen ihop sig och det blir inte mycket passage för luften att passera. Det ska växa till sig och bli stabilare när hon blir äldre 6mån-2 års ålder någonting. 

mitt i detta hade pojkarna skolavslutningar,som vi mer än gärna varit med på men nu blev det tyvär inte så i år. Det kändes i hjärtat ska ni veta. Men som tur var så hade dom Helena och Tobbe.

Efter 3 dagar var vi tillbaka i Falun, med lite mer vetskap om Märtas mående.

15/6 åkte Märta med oss i vår bil och satt i sin bilstol för första gången, men det är jobbigt med andnigen i sittande läge för henne

16/6 sov vi hela familjen tillsammans i husvagnen, kändes skönast att sova i Falun ifall det skulle bli nåt.

17/6 fick vi besök av familjen Svärd på campingen

20/6 fick Märta komma hem till Mockfjärd för fösta gången, även ett bad blev det.

21/6 åkte vi i bil till Uppsala för vidgning av matstrupe dagen efter. Melvin var med. Melker hos fam Svärd och Manfred med mormor. I bilstol kan Märta inte sitta så länge, då tappar hon luften så jag har henne i famnen mestadels,, sövning och vidgning kl 8, strax efter 10 var det klart, det hade varit så tajt så svårt att komma ner med det instrumentet dom ville. men kirurgerna lyckades vigda som dom tänkt iallafall. Tillbaka och göra samma sak om ca 2 veckor igen. 

På midsommar så var vi ensamma på camoingen, alla andra hade redan sitt planerat så det blev så. Vi gjorde inget speciellt, åkte till Sundborn en sväng men det var sjukt mycket människor där och Märta spydde ner hela sig så vi åkta ganska snabbt därifrån.

Märta är för övrigt en ganska missnöjd liten flicka ( vilket är förståeligt med allt hon går igenom), fortfarande väldigt slemmigt, svårt att andas och kan inte sitta upprätt, i tex bilstol och babysitter. Då faller luftstrupen ihop. Vi får gå och bära henne liggandes på ena armen, det är de som funkar. Maten är fortfarande svår att få i Märta via flaska så mest är det sonden som gäller.

Likes

Comments

Då var det dax att flytta hemåt, till neo i Falun. Emelie kom på förmiddagen och hälsade på Märta, hon tog sen med sig pojkarna hem till Mockfjärd, plus en massa packning. Hur vi hade fått plats om hon inte kommit det vet inte jag! Ambulansen hämtade Märta vid 18. Jag och Mattias åkte bakom i våran bil.

Märta har det jobbigt med mycket slem i mun och näsa,,

Redan vid denna tidpunkt var jag trött och slut i kropp och själ ( och det var innan jag visste kommande 4 månader) Jag hade såna tankar som tex:

*Hur vi kunde skaffa ett till barn när vi har 3 friska sen förut

*Önska att allt bara var en dröm

*ville springa rakt ut i skogen och bara skrika

*tänker på framtiden

*Varför drabbades vi?

jaaa en massa tankar och känslor..

fortsatta undersökningar visar att Märta har 2 blåsljud på hjärtat och att hon inte har nån tydlig fontanell uppe på skallen. 

Helena (mattias faster) som står pojkarna och oss väldigt nära kom och hälsade på och det var skönt att prata av sig lite. Vi pratar oxå om hur mycket Helena och Tobbe betyder för vår familj. <3 När hon åkt kom Mattias med Melker som skulle sova med mig och Märta inatt. så mysigt. Nu hände första incidenten med Märta. Hon hade så mycket slem så hon inte fick luft, blev först röd och sen blå,, jag sprang ut i korridoren med henne hängades över armen. En sköterska var nära och hjälpte mig att få liv i Märta igen. Phu! Dagen efter (12/5) fick Märta ligga i sin vagn för första gången och vi tog en promenad. 

Melvin stannade kvar och sov med mig och Märta den här natten, men på morgonen vaknade han superförkyld så Tobbe fick komma och hämta honom.

Märta är väldigt blek i hyn, nästan vit/genomskinlig. Ingen vet riktigt orsaken till det.

Hon är väldigt trött hela tiden, hon måste vara piggare om hon ska orka börja äta, läkaren säger att vi ska vänta ut henne, hon behöver tid ( undra hur många gånger jag hört det?)

Under dom här dagarna fick vi lite besök av bla mamma,pappa, Elin, Emelie LInda och Olivia

Märta har sen hon opererats fått en medicin som är mot sura uppstötningar, nexium. Det är ett läkemedel man måste ge inom 30 minuter annars stelnar det. I märtas lilla sondskulle det ges, en gång när vi skulle ge det så tog det tvärstopp,, akuttid till röntgen för att kolla felet och ev sätta i ny sond. Märta får ju ingen mat i sig så länge det är stopp i sonden. En sköterska hade ett tips på att testa låta Märta svälja lite ersättning ifall sonden sugit sig fast på magsäcksväggen. Och så kanske fallet va, för nu gick det återigen att ge mat i sonden. 

Efter denna händelse kom 2 undersköterskor in och sa att dom dragit lott inne i personalrummet om vem som skulle gå in till Märta för dom var så nervösa att det skulle bli stopp i sonden igen.. ja och vad fn va inte jag då,, Så jävla oproffessionellt sagt av dom!! Om dom nu dragit lott och om dom nu var nervösa, säg det inte till mig lixom..

Dagarna som följde var jag så ledsen.. tårarna bara rann och jag kunde inte hejda det.. Jag kände mig maktlös och totalt slut på oek och energi. Märta var sämre, hon slutade att andas vid flera tillfällen, blev blå och hade fått en förskräcklig hosta och läkaren hör slem på lungorna. crp började krypa uppåt vilket tyder på infektion på intågande. Märta är en väldigt trött och slö bebis, jag känner i mammahjäratat att nåt är fel.  Inhalationer påbörjar för Märta var 3:e timme + syrgas. 

Jag önskade att Mattias kunnat komma å vara med mig men pojkarna hemma blev ledsna om han skulle bli tvingad att åka så han stannade hemma med dom. Lillasyster Emelie kom och va med mig en natt och sen kusin Linda.

Märta har svårt att ventilera ur lungorna så det sätts en grimma som blåser in luft i näsan på henne. Jag var själv när Märta fick på sig grimman och bröt ihop. En kväll uppe på Neo kom en kille som jobbar i sjukhuskyrkan och pratade lite med mig ich Mattias. Vi fick prata ut lite om tankar och känslor. Jag är ju inte den som tror att det hjälper att sitta och prat och älta en massa med människor man inte känner och som bara stirrar på en och tycker det är jag som ska föra samtalet,, men men.

Mattias körde husvagnen till lugnet, där vi bestämt att "bo" när vi inte måste vara på sjukhuset. Även att nån av oss kan sova där tillsammans med pojkarna medans den andra är på sjukhuset, vilket för det mesta är jag. 

Likes

Comments

Dagarna går borta i Uppsala, från dagen då pojkarna kom och 6 dagar framåt gick det upp och ner med Märta. Mest vi som gick runt och försökte att få ihop ett sorts familjeliv mitt i våran känslostorm. Märtas feber gick upp och ner, dagen efter pojkarnas ankomst kopplades respiratorn bort,kisskatetern och morfinet plockades bort. Men efter bara några timmar verkade Märta ha ont så morfinet sattas in igen och sådär fortsatte det i några dagar tills hon inte längre behövde smärtstillande eller lugnande. 

Nu hade vi en hel helg på oss att hålla Märta lugn och så nöjd hon nu kunde vara. Måndagen var det röntgen för att kolla om operationen lyckats, så det inte läcker någonstans vid matstrupens ihopkoppling.Och innen röntgen är gjort fick inte Märta äta någonting! Det enda hon fick i sig var näringsdropp. Lilla gumman så hungrig hon var.. Tyvär var hon mycket ledsen och orolig denna perioden,

Crp (infektionsvärdet som ska ligga under 5) låg som högst på 104, men kröp sen neråt.

Röntgen gick bra, det såg fint ut efter op. Ultraljud på njurar visade däremot att Märta bara är född med en njure. Det går fint att leva med en njure om den man har är fin. Det ska kollas upp vid senare tillfälle. 

Vi fick börja ge Märta lite mat i flaska, äntligen! 11 dagar gammal får hon äta för första gången. Hon svalde det lilla hon fick. men mycket åker även utanför munnen. Det mesta får hon i sig voa sond.

Dom 3 dygnen vi hade kvar i Uppsal satt jag upp i sängen och sov med henne i famnen, de va det enda som hjälpte, hon blev annars hysteriskt ledsen i timmar.  Men vad gör man inte för sina barn. 


Likes

Comments

Torsdag den 12:e Maj åkte jag hem till vår lilla by Mockfjärd i Dalarna för att hämta Märtas 3 bröder.

# Melker 9 år   # Melvin 8år   # Manfred 4 år​

Tårarna rann nedför kinderna på mig när jag fick se dom, så mycket känslor! vad jag saknar dom! på vägen till Uppsala visade jag grabbarna bilder på Märta hur hon såg ut,deras lillsyster som dom för första gången skulle få träffa, 7 dygn gammal med massa slangar kopplade till sig, tejp i ansiktet, sovande och med en massa okända människor närvarande i ett akutvårdsrum,, inte vad man tänkt precis.. men vi har lärt oss att det inte alltid blir så,,som man planerat,,

Grabbarna tog det bra, vi tajmade även in första mötet mellan syskonen Hindrikes så bra att en läkare precis kom och skulle kolla till Märta. Han var så duktig med pojkarna och förklarade vad alla maskiner och saker gjorde för att hjälpa Märta, dom fick ställa frågor och det kändes bra. Manfred frågade mest såna saker som: "vi måste ta bort plåstret i ansiktet på Märta innan vi åker hem" och "mössan hon har på sig har hon väl lånat, den måste hon lämna tillbaka innan vi åker hem". Dom större grabbarna sa inte så mycket vid första mötet. 

Vi har bestämt från början att pojkarna ska få vara så delaktiga/utdaterad som det bara går under resan vi har framför oss


Likes

Comments

dagarna efter operationen rullade på ganska lika. Pipande maskiner, koll i resp slangar som det blev vatten i och tempen på ångan som går genom slangarna sjönk från 37-34, till slut hittades felet och det åtgärdades. Var 3:e timme mäts det hur lungorna ventilerar sig. Blodprover tas för att hålla koll på infektionsvärdet. Hon fick antibiotika i förebyggande.

Ena dagen kom det in en läkare som undrade om vi kunde tänka oss att prata inför en grupp studenter som aldrig träffat på nåt barn med den missbildningen Märta opererats för. Dom skulle komma in å kolla på Märta och lyssna plus ställa frågor. Vi gick med på det. Mattias pratade inför första gruppen. Sen kom ännu en grupp, då tog jag över för det blev för jobbigt för honom. Det kändes skönt när det var gjort!

Vi fick oxå reda på i den här vevan att man ofta ser denna missbildning redan på ultraljud, men inte i Falun då tydligen,, inte för att jag vet om det hade blivit nå bättre av det men man hade kunnat förbereda sig lite och planerat för pojkarna hemma lite mer i lugn och ro. Det är mycket man tänker på såhär i efterhand. OM, Om, om..

Det är 20-25 barn / år som föds med "esofagusatresi". Varför drabbades just vi? så tänker nog alla föräldrar som får sjuka barn, skulle jag tro.

Kirurgen ville att Märta skulle ligga nedsövd i 7 dygn men läkarna säger att dom lever i en drömvärld och är det så att Märta visar att hon inte vill ligga sövd så länge så är det hon som bestämmer. Vi tyckte väl det vore bra om hon fick ligga sövd ett tag så hon slapp smärta och allt som hör till. Hon vaknade till för mycket efter bara 2 dagar så dom fick höja dosen av lugnande medicin. Märta tål mycket medicin redan här. Hennes infart som hon har ihanden pajar, så det sätts en "piccline" i huvet på henne ( en typ av infart som går längre inuti kroppen, mot hjärtat). Märta har känsliga blodkärl och inte många synliga.

Det va så mycket intryck och denna sjukhusmiljö som man inte var van vid, alla möten med typ 1000 olika människor. Så mycket tankar och känslor så bara det gjorde mig matt.Likes

Comments