Att hålla sig till en hälsosam kost är inte alltid så lätt, men att hålla sig till en bra diet kan också vara det bästa beslutet du någonsin kommer att ta. Även om du nu bestämt dig för att äta nyttigt, och du vet precis vad du ger dig in på, kan det vara nog så utmanande. Att äta bra innebär att du måste trappa ner, eller till och med helt ta bort, livsmedel med en stor mängd socker, mättat fett och natrium. Detta inkluderar faktiskt den mesta snabbmaten, läsk, chips och kex, och allt som innehåller fler antal gram natrium än själva kaloriantalet per måltid. Känner du att det vore skönt att få lite hjälp med motivation så har vi plockat fram de främsta orsakerna till varför du borde börja äta mer näringsrik mat.

1. Du kommer öka din produktivitet

Precis som en bil så behöver din hjälpa riktigt bra bränsle för att kunna fungera effektivt. Så när det kommer till ditt jobb kan du i slutändan kanske till och med se till att bli befordrad tack vare att din hjärna och kropp är på topp. Eftersom maten gör dig mer effektiv kommer du få fler saker utfört, och det är ofta detta man kan ha som argument när man har lönesamtal. En bra matlåda till jobbet är alltså ett riktigt bra tips, istället för att gå ut och köpa den där snabbmaten på lunchen. Ett bra sätt att undvika detta är att se till att alltid ha bra mat hemma. Då blir det enklare att planera och förbereda matlådorna med färdiglagad mat redan kvällen innan.

2. Bli på bättre humör

Som sagt, vad du äter har stor påverkan på din hjärna, och det gäller även den del som styr ditt humör. Även om inget enskilt livsmedel har bevisats vara bra mot depressioner så kommer en stabil kost även ge dig en stabil blodsockernivå. Detta gör att du behåller ditt goda humör lättare genom hela dagen. Satsa på goda maträtter som innehåller mycket vitaminer och mineraler, så som frukt, fullkornsmat och grönsaker. Dessa har i vissa sammanhang visat resultat på att ge en lägre risk för depressioner, vilket också mat med gott om Omega 3-fetter har gjort. Dit räknas nötter, lax och annan fet fisk. Det är viktigt att vara hälsosam och leva sunt. En god kosthållning med sund kost får dig generellt att må bra och det hjälper även mot stress.

3. Håll din vikt
Detta känner de flesta till, men självklart förtjänar den ändå en plats på denna lista. Idag är många överviktiga tack vare att socker smygs in i många livsmedel och vi lever i en stressad värld. Med en så liten minskning som 5-10 % av din vikt kommer det minska ditt blodtryck, förbättra dina kolesterolnivåer och också minska risken för typ 2-diabetes. Enkla val som att byta ut läsken mot vatten, chips mot grönsaker och pommes mot sallad kommer hjälpa dig att gå ner i vikt. Du behöver givetvis inte enbart hålla dig till smalmat men försök ändå hålla en hälsosam kost.

4. Lev hälsosammare
Man kan inte räkna med att alla smala personer är hälsosamma personer, och heller inte tvärtom. Alla överviktiga personer är inte ohälsosamma personer. För att äta rätt kommer också förbättra din hälsa, även om du är smal som en pinne. På insidan kan det nämligen se helt annorlunda ut. Ser du inte till att få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler så kommer du öka chanserna till en för tidig död. Idag är det också så enkelt att få tag i bra mat i och med att du kan beställa nyttig mat online. GI-boxen erbjuder tjänster som hemleverans mat med färdiggjorda måltider med näringsrikt och balanserat innehåll. Dessutom hjälper de dig med daglig kostcoaching så att du inte ska trilla dit för sötsuget.

5. Lev längre

Samma sjukdomar som får dig att må dåligt och som kommer att kosta dig en hel del pengar, kan också sänka din livslängd. En kost med gott om frukt och grönsaker, tillsammans med träning, visade sig ha god påverkan på livslängden hos kvinnor i 70-årsåldern. Denna studie publicerades i Journal of the American Geriatrics Society. Andra studier har visat liknande resultat, just att ett längre liv ofta kommer med ett lägre kaloriintag eller en medelhavsinspirerad kost bestående av mycket frukt, grönsaker och omega-3 från fisk och olivolja. Hur man än vrider och vänder på det så kommer en hälsosam livsstil ha en stor påverkan på hur länge du kommer leva.


Andra tips som du kan tänka på för att leva nyttigt är att dricka mycket vatten, äta på regelbundna tider, hålla dig aktiv och se till att ha mellanmål tillhands när sötsuget smyger sig på.

Sammanfattning

Att ha en nyttig och hälsosam kost och livsstil är inte bara viktigt för ditt yttre utan är minst lika viktigt för ditt inre. Du vill ju givetvis må bra även på insidan precis som på utsidan. Att hålla en hälsosam kost bidrar till mycket positivt, bland annat kommer din produktivitet och koncentrationsförmåga att bli ännu bättre. Du kommer dessutom må bättre i psyket, samtidigt som nyttig mat förstås har en positiv inverkan på ditt fysiska utseende. Du kommer hålla dig i bra form!

Likes

Comments