Header

Goda hälsosamma plättar med nyttiga fetter.

Ingredienser: 4porioner

1½dl riven kokos eller kokos chips

2dl majsmjöl

1burk kokosmjölk, 400g

2ägg

1krm salt

Olja till stekning

  1. Rosta kokosflingorna lätt i en torr stekpanna tills de fått fin färg om de inte redan är rostade. Rör om och passa noga!
  2. Vispa samman rismjöl och kokosmjölk.
  3. Vispa ner ett ägg i taget.
  4. Blanda ner den rostade kokosen.
  5. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter.
  6. Stek plättarna gyllenbruna i olja i ett plättlägg eller en stekpanna.

Likes

Comments

​Supergod lyxig lax som enkelt tillagas i ugn och kan förberedas innan!

Ingredienser
500 g lax i portionsbitar
200 g skalade räkor
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
½ kruka färsk basilika
½ dl finhackade soltorkade tomater
salt och peppar
2 dl riven parmesanost


  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form. Strö över de skalade räkorna.
  3. Blanda crème fraiche, vispgrädde, hackad basilika, soltorkade tomater, salt och peppar.
  4. Häll blandningen över laxen och räkorna och toppa med riven parmesanost. Täck med plastfolie och förvara i kylskåp.
  5. Grädda i 20–25 minuter tills gratängen fått fin färg.
  6. Garnera gratängen med färsk basilika. Servera den gärna med en sallad och glutenfri couscous.

Likes

Comments

Magiskt goda onyttigheter för oss nutella-lovers!! Perfekt till söndagsbrunchen.

Ingredienser:
4 skivor glutenfritt vitt bröd

ca 3/4 dl nutella

Frukt eller bär

1 ägg

1 msk mjölk

Strösocker

Smör till stekpannan

  1. Skär bort kanterna på brödskivorna och kavla dem tunna.
  2. Bred på nutella och lägg fruktbitar eller bär på ena sidan av brödskivorna.
  3. Rulla ihop till rullar.
  4. Vispa upp ägg och mjölk i en djup tallrik.
  5. Doppa rullarna i äggsmeten och stek i smör runt om tills de fått fin färg.
  6. Rulla dem i strösockret och servera direkt.

Likes

Comments

Perfekta frasiga plättar med extra allt. Mjuka med mycket god smak!

Ingredienser:

50g smör

15g jäst

1dl mjölk

½dl vispgrädde

1äggula

1dl bovetemjöl

½dl majsstärkelse

1krm salt

1äggvita

  1. Bryn matfettet och låt de svalna.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Tillsätt mjölk, grädde och äggula(spara vitan). Rör tills jästen lösts upp.
  4. Blanda ner bovetemjöl, majsstärkelse och salt. Rör smeten slät och fin. Låt smeten jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.
  5. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten strax innan gräddning.
  6. Stek plättarna fint gyllene på båda sidorna i lite brynt matfett.

Likes

Comments

Älskar både kanel och pannkakor så dessa tunna blev win win!

Ingredienser:

1dl mjölk

1dl vatten

1dl glutenfri fin mjölmix

2 ägg

1tsk kanel

1krm salt

2msk smör

  1. Vispa mjölk, vatten och mjöl till en jämn smet.
  2. Vispa ner äggen.
  3. Smaksätt med kanel och salt.
  4. Smält smör och vispa ner.
  5. Stek tunna créps till en gyllenbrun färg.
  6. Servera med smörstekta äpplen.

Likes

Comments

Mörk chokladcrème blandas med vit chokladcrème i ett portionsglas, och toppas med blandade bär och en knäckig jordnötskrokant. En både vacker och lyxig efterrätt, som kommer imponera på gästerna! Detta bjuder jag på när jag firar min födelsedag denna helg.

Ingredienser (4 portioner)

Mörk chokladcrème

100 g mörk blockchoklad (55% kakaohalt)

2 dl vispgrädde

Vit chokladcrème

75 g vit blockchoklad

1 1/2 dl vispgrädde

Krokant

25 g smör

3/4 dl strösocker

1 ½ dl saltade cashewnötter (1 ½ dl motsvarar 100 g )

Till servering

2 dl hallon


Så här gör du

  1. Chokladcrème: Hacka chokladen var för sig och lägg i varsin bunke.
  2. Koka upp all grädde och fördela i respektive bunke under omrörning till en jämn smet. Ställ kallt några timmar (eller över natten).
  3. Rör försiktigt (vispa inte) den mörka med en sked tills smeten tjocknar. Vispa den vita moussen tjock med elvisp.
  4. Lägg crèmen i varsin spritspåse och varva den i portionsglas.
  5. Krokant: Koka smör och socker i en kastrull tills sockret är gyllenbrunt. Rör då och då. Vänd ner nötterna och koka under omrörning tills sockret löst sig. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka krokanten.
  6. Till servering: Lägg bären på crèmen och strö på krokanten.

Likes

Comments

Perfekt snacks och när man vill göra fruktstunden lite roligare!

Ingredienser:

1 liter vatten

1msk salt

2-3 äpplen

Kanel

  1. Sätt ugnen på 100grader varmluft.
  2. Mät upp vatten och salt.
  3. Skiva äpplena tunt och blanda runt i vätskan så alla blir täckta.
  4. Lägg upp äpplena på ett bakplåtspapper på en plåt.
  5. Pudra äpplena med kanel.
  6. Torka i ugnen ca 2 timmar.

Likes

Comments

Årets första brödbak stod på schemat! Hoppas ni tagit er igenom alla helger och att de bjudit även er på god mat.

Ingredienser:

30g jäst

4dl ljummet vatten

250g filmjölk

1½tsk salt

½dl agavesirap

1dl pofiber

1msk fiberhusk

1tsk brödkryddor

1dl cashewnötter

9dl durramjöl


1. Smula jästen i en bunke. Blanda ut den i det ljumna vattnet och tillsätt filmjölken.

2. Tillsätt salt, sirap, pofiber, fiberhusk, brödkryddor och nötter.

3. Arbeta in mjölet, lite i taget.

4. Låt degen jäsa 90 minuter under bakduk.

5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

6. Ta upp degen och forma till en limpa, lägg på plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda brödet 35-40 minuter.


Likes

Comments

Snabbt och enkelt godis med lite av varje i som du slänga ihop så sent som på självaste julafton om du helt glömt bort fikan i allt julstök.

Ingredienser

300 g mörk choklad

10 chokladkola med kolafyllning, typ dumlekolor

20 polly

1 dl tomteskum klippt i små bitar

1 ½ dl salta jordnötter eller cashewnötter

Så här gör du
  1. Bryt chokladen i bitar, lägg den i en skål. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn eller över ett vattenbad.
  2. Lägg ner kolorna och polly, rör om så att de nästan smälter. Rör ner marshmallows och nötter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15x20 cm (för 20 st). Bred ut smeten och låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

Likes

Comments

​Otroligt goda småkakor som förvånade mig positivt i smaken. Jag som inte alls gillar mandelmassa älskade ändå dessa små godbitar!

Ingredienser

150 g mandelmassa

1/2 dl socker

1 äggvita

Fyllning:

5 msk socker

5 msk vatten

2 äggulor

150 g smör eller margarin

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

200 g mörk choklad

25 g kokosfett


Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
  3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm diameter och platta till toppen.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur.
  6. Tillsätt mjukt matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
  7. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
  8. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  9. Doppa biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.

Likes

Comments