Header
View tracker

Mörk chokladcrème blandas med vit chokladcrème i ett portionsglas, och toppas med blandade bär och en knäckig jordnötskrokant. En både vacker och lyxig efterrätt, som kommer imponera på gästerna! Detta bjuder jag på när jag firar min födelsedag denna helg.

Ingredienser (4 portioner)

Mörk chokladcrème

100 g mörk blockchoklad (55% kakaohalt)

2 dl vispgrädde

Vit chokladcrème

75 g vit blockchoklad

1 1/2 dl vispgrädde

Krokant

25 g smör

3/4 dl strösocker

1 ½ dl saltade cashewnötter (1 ½ dl motsvarar 100 g )

Till servering

2 dl hallon


Så här gör du

  1. Chokladcrème: Hacka chokladen var för sig och lägg i varsin bunke.
  2. Koka upp all grädde och fördela i respektive bunke under omrörning till en jämn smet. Ställ kallt några timmar (eller över natten).
  3. Rör försiktigt (vispa inte) den mörka med en sked tills smeten tjocknar. Vispa den vita moussen tjock med elvisp.
  4. Lägg crèmen i varsin spritspåse och varva den i portionsglas.
  5. Krokant: Koka smör och socker i en kastrull tills sockret är gyllenbrunt. Rör då och då. Vänd ner nötterna och koka under omrörning tills sockret löst sig. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka krokanten.
  6. Till servering: Lägg bären på crèmen och strö på krokanten.

Likes

Comments

View tracker

Perfekt snacks och när man vill göra fruktstunden lite roligare!

Ingredienser:

1 liter vatten

1msk salt

2-3 äpplen

Kanel

  1. Sätt ugnen på 100grader varmluft.
  2. Mät upp vatten och salt.
  3. Skiva äpplena tunt och blanda runt i vätskan så alla blir täckta.
  4. Lägg upp äpplena på ett bakplåtspapper på en plåt.
  5. Pudra äpplena med kanel.
  6. Torka i ugnen ca 2 timmar.

Likes

Comments

View tracker

Årets första brödbak stod på schemat! Hoppas ni tagit er igenom alla helger och att de bjudit även er på god mat.

Ingredienser:

30g jäst

4dl ljummet vatten

250g filmjölk

1½tsk salt

½dl agavesirap

1dl pofiber

1msk fiberhusk

1tsk brödkryddor

1dl cashewnötter

9dl durramjöl


1. Smula jästen i en bunke. Blanda ut den i det ljumna vattnet och tillsätt filmjölken.

2. Tillsätt salt, sirap, pofiber, fiberhusk, brödkryddor och nötter.

3. Arbeta in mjölet, lite i taget.

4. Låt degen jäsa 90 minuter under bakduk.

5. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

6. Ta upp degen och forma till en limpa, lägg på plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda brödet 35-40 minuter.


Likes

Comments

Snabbt och enkelt godis med lite av varje i som du slänga ihop så sent som på självaste julafton om du helt glömt bort fikan i allt julstök.

Ingredienser

300 g mörk choklad

10 chokladkola med kolafyllning, typ dumlekolor

20 polly

1 dl tomteskum klippt i små bitar

1 ½ dl salta jordnötter eller cashewnötter

Så här gör du
  1. Bryt chokladen i bitar, lägg den i en skål. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn eller över ett vattenbad.
  2. Lägg ner kolorna och polly, rör om så att de nästan smälter. Rör ner marshmallows och nötter.
  3. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15x20 cm (för 20 st). Bred ut smeten och låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.

Likes

Comments

​Otroligt goda småkakor som förvånade mig positivt i smaken. Jag som inte alls gillar mandelmassa älskade ändå dessa små godbitar!

Ingredienser

150 g mandelmassa

1/2 dl socker

1 äggvita

Fyllning:

5 msk socker

5 msk vatten

2 äggulor

150 g smör eller margarin

2 tsk vaniljsocker

Garnering:

200 g mörk choklad

25 g kokosfett


Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop mandelmassa, socker och äggvita till en smet.
  3. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten direkt på bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm diameter och platta till toppen.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min Låt kakorna svalna något innan de lossas från papperet.
  5. Koka socker och vatten tills lagen tjocknar. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt en äggula i taget under kraftig vispning. Låt blandningen svalna i rumstemperatur.
  6. Tillsätt mjukt matfettet i små klickar under omrörning. Smaksätt med vaniljsocker.
  7. Spritsa eller bred ut krämen på biskviernas undersida. Låt de bli kalla.
  8. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med kokosfett i mikrovågsugn eller i ett vattenbad på spisen.
  9. Doppa biskvierna i chokladen och låt den stelna. För att få ett tjockare chokladtäcke kan man doppa två gånger.

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

75g smör

½dl socker

½dl ljus sirap

1 1/4msk pepparkakskrydda (kanel, ingefära, nejlika och kardemumma )

1tsk fiberhusk

1 ägg

4-4½dl glutenfri ljus mjölmix + någon dl extra vid utbakningen

1.½tsk bakpulver


Gör så här

1. Smält fettet i en kastrull och blanda i socker, sirap, kryddor och Fiberhusk.

2. Låt det stå i ca 20 minuter innan du tillsätter ägget och mjölmixen blandad med bakpulvret. Forma till en deg och lägg den i plastpåse. Lägg degen i kylskåp och låt den vila ett par timmar eller över natten.

3. Dela degen i tre bitar och kavla ut dem i omgångar mellan bakplåtspapper. Använd extra mjölmix om degen klibbar. Ta ut kakor med mått och lägg ut på plåt täckt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen på 180 grader varmluft till lagom färg i ca 10 minuter.

Likes

Comments

Jättegod sås till pasta men kan också serveras med ris eller potatis. Vegetarisk sås som är mycket enkel och lätt att göra.

Ingredienser:

1 liter svamp, kantareller förslagsvis

1pkt halloumiost

1 paprika

olja

3dl grädde

salt

peppar

en skvätt soja, glutenfri

torkad basilika

vitlökspulver

paprikapulver


1. Skär svamp, halloumi och paprika i bitar.

2. Börja med att steka halloumin i oljan till den har fått fin färg, lägg då i paprika och svamp och låt steka tills de mjuknat något.

3. Häll över grädden och krydda efter smak.

Likes

Comments

Denna köttfärssåsen slänger du ihop på två minuter och den är supergod!

Ingredienser:

Sojafärs, Ica

Creme fraiche

Fryst hackad basilika

Salt, peppar, vitlökspulver, paprikapulver


1. Börja steka sojafärsen i olja.

2. Tillsätt en klick creme fraiche.

3. Krydda med basilika, salt och peppar. Krydda ytterligare vitlök och paprikapulver.

Likes

Comments

Mjuka och saftiga enkla frallor som smakar underbart nybakade, men smakar även som nybakat om man fryser in de och tinar upp!

Ingredienser:

25g jäst

3dl kall mjölk

2msk honung

2msk olivolja

1tsk salt

1 morot, finriven

1dl rena havregryn

5dl havremjöl

2msk fiberhusk

Topping:

Solrosfrön

Pumpafrön

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen är helt löst.
  3. Tillsätt honung, olja, salt, morot, havregryn och bovetemjöl. Blanda till en smet.
  4. Blanda ner fiberhusk.
  5. Låt degen jäsa övertäckt 45 minuter.
  6. Dela degen i 15 lika delar och rulla varje bittill en bulle.
  7. Placera bullarna på plåt med bakplåtspapper.Pensla med vatten och strö över frön.
  8. Täck över bullarna och jäs 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  10. Grädda bullarna 8-10minuter.

Likes

Comments

Supergod fröig limpa som är enkel att slänga ihop!

Ingredienser:

50g valnötter

50g sesamfrön

100g grov glutenfri mjölmix

2msk fiberhusk

1tsk salt

2tsk bakpulver

50g pumpafrön

50g solrosfrön

25g sesamfrön

25g linfrön

250g creme fraiche

6 ägg

  1. Mixa valnötterna och sesamfrön till mjöl i enmatberedare eller med stavmixer.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en rymligdegbunke.
  3. Vispa ihop creme fraiche och ägg.
  4. Blanda ihop torra och blöta ingredienser till enlös deg.
  5. Täck över och låt degen svälla tio minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  7. Smörj en brödform, ca 1½ liter. Strö sesamfrön iformen. Häll sedan smeten i formen och strö över valfria fröer.
  8. Grädda brödet 80 minuter.
  9. Låt svalna under bakduk innan du skär upp de.

Likes

Comments