Jag minns att jag berättade för er om drömväggen som tjejerna jobbade på för några veckor sen, men jag tror aldrig att jag visade er hur resultat blev. Här är iallafall väggen på vårt kontor som får prydas av flickornas fantastiska drömmar. Flickorna som blev berövade sina liv men som nu har en hel framtid framför sig, ett helt nytt liv. Och i det livet vill de ha barn, hus, en stor trädgård och trygghet. De vill dansa, bli älskade, älska och de vill slippa vara rädda.

Hur sjukt är det inte egentligen att slaveri fortfarande förekommer? Att människor, precis som du och jag, spenderar sina liv som fångar? Att de auktioneras ut till äldre män som sitter och skriker ut olika summor, summor som ska definiera deras värde?

När jag kom hit la jag märke till att många av tjejerna hade olika namn intatuerat på deras händer och armar, och jag minns att jag länge gick och funderade över vad det kunde vara för något. Tillslut frågade jag min chef och jag blev helt ställd när hon förklarade för mig att det var deras förra ägares namn som de hade på kroppen. Att det var deras förra ägare som tatuerat in sitt namn för markera sitt revir. För att visa alla att tjejen tillhörde honom.
"Precis som djur", sa jag och stirrade ut i det tomma intet. Hon nickade. "Ja, precis som djur."

"Men vad händer när tjejerna blir sålda och får en ny ägare då?" "Om de har turen på sin sida får de bara en ny tatuering på ett annat ställe." Jag tänkte efter en stund. "Och om de inte har turen på sin sida...?" Hennes blick fick mig att ångra att jag hade ställt den frågan. "Då bränner eller hyvlar hallickarna bort deras hud för att sen bränna eller tatuera in nya namn eller symboler på den redan trasiga och infekterade huden. För vissa tjejer blir det döden."

Det tog mig flera dagar att smälta den informationen och jag får fortfarande ont i magen när jag ser dessa tatueringar. Den här industrin är så mörk och jag tror aldrig att jag kommer kunna greppa vad det faktiskt är. Man avhumaniserar dessa tjejer på ett sånt sjukt sätt och gör de till sina egna lilla ägodelar. Ägodelar som hålls inlåsta i små inhägnader och som får sina ägares namn inristade i huden för att sedan en dag bli slaktade och bortglömda - precis som djur.

Jag hoppas verkligen att det här i framtiden bara kommer vara något vi kan läsa om i historieböckerna. Att det sexuella utnyttjandet av små barn och möjligheten att kunna köpa en annan människa kommer vara något helt främmande för de kommande generationerna. Jag hoppas att jag ska kunna sitta och berätta för min dotter om min resa till Burma och att hon ska titta undrande på mig och inte förstå någonting. “Mamma, vadå sex mot någon annans vilja? Vadå köpa och sälja människor? Vadå våldta små barn?”. Jag önskar att jag då ska kunna le och säga “visst är det sjukt, älskling. Men vi vann, vi segrade. Sånt finns inte längre och idag får alla barn vara bara barn.” Sen pussa henne på pannan, släcka lampan och lämna hennes rum med vetskapen om att ikväll får alla somna lika tryggt som henne.

Det är min dröm.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Om ni tyckte att min text om sexhandeln i Kambodja berörde er borde ni verkligen ta och se den här dokumentären. Man får en väldigt bra inblick på hur det ser ut och förståelse för hur och varför unga tjejer tvingas in i det.

Likes

Comments

Ääe hörni, jag har satt mig själv i skiten.

Det är så ju himla billigt här borta så jag har ju gått loss i klädbutikerna utan att riktigt tänka efter. Inte förrän jag kom upp till hotellrummet med mina 7 kassar i handen och fick syn på mitt minimala handbagage slog det mig att shit jag kommer ju aldrig komma tillbaka till Burma med det här.

Jag la mig i sängen för att göra det jag är bäst på; skjuta fram problemet. Men den här gången lyckades jag inte fly undan, för jag blev stressad varje gång jag råkade se de där himla kassarna i ögonvrån. Jag ställde mig upp och försökte trycka ner allt i väskan, men som väntat fick jag inte ens ner hälften. Jag stod och funderade ett tag och kom fram till att lämna tillbaka skiten inte är ett alternativ, så det fanns helt enkelt bara en lösning.

Imorgon blir det att flyga med ett par jeans, mjukisbyxor, tjocktröja och jacka i 35 graders värme. Det kommer bli intressant. Och sen piercade jag mig även igår också, för hallå det kostade bara 12 kronor haha, så kan inte ha på mig hörlurar heller för att det gör så ont. Så ja hörni, morgondagens flygresa kommer ju bli en variant.

Sen behöver man tydligen 8 olika papper för att kunna bli insläppt i landet igen, varav jag har 7. Vad som hände med det sista har jag verkligen ingen aning om.

Så ja, morgondagen kommer bli spännande med andra ord. Ska bli intressant att se om jag överlever värmeslag och om jag ens kommer in i landet igen.

På återseende helt enkelt.

Likes

Comments

Jag sitter ute på balkongen i bara nattlinne och tittar ut över den just nu sovande staden. Klockan är fyra på natten här borta, men jag kan verkligen inte sova. Min hjärna går på högvarv och tankar kommer och går så snabbt att jag knappt hinner uppfatta dem.

Jag har tittat på det stora, mörka havet som saknar slut, i över en timme nu och blivit påmind om hur otroligt liten jag är. Jag är bara en liten liten del av en stor värld som inte blir ett dugg påverkad när hela min värld tycks vändas upp och ner. En liten del av en värld som inte ens känner till det som tynger och stressar mig, och den tanken känns så otroligt befriande på något sätt. Jag har inte heller någon aning om vad som kommer hända här näst, och jag blir så otroligt pirrig och lycklig av den tanken.

Tänk vad spännande det är. Vi har ingen aning om var livet tar oss. Ett litet beslut och hela ens liv kan vända riktning. Jag menar, vem hade för bara något år sen kunnat tro att ett litet, sönderfallet hus i Burma skulle komma att bli mitt hem? Och inte trodde väl jag när planet lyfte från Sverige att jag var på väg mot en resa som skulle göra så pass stort intryck på mig att den förmodligen skulle lägga grunden till det jag kanske kommer göra resten av mitt liv? Och inte trodde väl Lu Di Xiong, en av tjejerna som blivit räddad från human trafficking, när hon låg där livrädd inlåst i ett litet rum, väntandes på nästa kund, att hon en dag skulle vara lyckligt gift och vänta barn.

Nej hörni, livet har mycket fint och roligt att erbjuda mitt i allt elände, och jag ser fram emot att se vad framtiden har att ge mig, om inte minst tjejerna som precis fått sina liv tillbaka. Jag är så lycklig att saker och ting inte blev som jag en gång ville och jag älskar tanken av att det bästa inte har hänt än.

Och med det säger jag godnatt.

Likes

Comments

Jag vill inte på något sätt bidra med normaliseringen och romantiseringen av prostitution, då jag tycker samhället klarar det rätt så bra på egen hand.

Nej, jag vill visa den nakna sanningen, så mörk som den faktiskt är. Jag vill få folk att förstå hur dessa kvinnor och barns situation faktiskt ser ut på riktigt, bortom alla Hollywood filmer, sexistiska låttexter där rappare sjunger om att de "fucked a prostitute until she couldn't walk" och skämt på internet där det romantiseras istället för att problematiseras.

Jag vill inte behöva trippa på tå, rädd för att människor ska bli obekväma. Jag vill inte slå in något som är så fult och mörkt i ett litet rosa, gulligt paket för att det ska passa våra privilegierade och skyddade öron. Det kan låta rått, men det är för att det är rått. Rått och mörkt, och jag förstår att det tar emot att läsa. Jag menar, jag sitter med ett hårt bultande hjärta och tårar rinnandes ner för mina kinder när jag läser det här jag nu ska visa er, men det var också det som fick mig att ta mig i kragen och åka hit för dessa barn.

För om vi tycker att det är så jobbigt att bara läsa om det kan vi nog inte ens föreställa oss hur hemskt det är för tjejerna som faktiskt är med om det här. Och när man sätter det i det perspektivet är det nästan omöjligt att blunda för det. Omöjligt att bara ignorera för att "det är jobbigt att höra".

Så här kommer några citat från svenska män som på olika forum öppet och stolt berättar och rekommenderar varandra om hur man ska slå “sina horor” på bästa sätt:

“Horor är horor eftersom de är sämre människor. Sämre människor har en man rätt att slå. De flesta vet ju att fnask bara ser pengar och saknar känslor.”

“Jag har misshandlat en hora i samband med analsex och det var riktigt härligt! Man fick en manlig känsla som hette duga. Samma tjej har jag även haft en springnota hos.”

“Jag träffade en snubbe utanför en billig bordell utanför Kiev och han berättade för mig hur han ville ha sina fnask. Han vill ha de oerfarna, unga och rädda. Han brukade prygla de med sitt skärp tills det skvätte om ryggen på de. Efter ett tag kom det minderåriga fnasket som han köpt springandes med blod i hela ansiktet. Han hade tydligen skurit med sin kniv lite för djupt.”

“Horan gjorde inte som jag ville så jag ropade på bordellägaren som blev arg eftersom jag hade betalat extra, så han slog henne. När han gick lyfte jag upp henne i håret, kastade henne på marken och sparka henne i magen. Hon grät och trodde väl att hon skulle få någon slags trygghet, istället så pissade jag på henne.”

Och nu har jag även tagit bort det värsta för att hålla det någorlunda städat här.

Jag är så otroligt trött på framställningen av prostituerade som kvinnor som älskar sex och pengar och därför slår två flugor i en smäll. Jag är även otroligt trött på synen av att det är ett jämlikt byte, att man hjälper varandra och att det inte alls skulle ha något med maktspel att göra.

Jag vet inte riktigt vad det är som människor försöker romantisera med det här. Jag vet inte vad det är som kan vara så fint med att köpa äganderätt till en annan människas kropp och sen använda sig utav uttrycket "myten om den lyckliga horan" för att känna sig lite bättre i sig själv, för man hjälpte ju bara henne. Hon ville ju det här.

Jag kan inte tala för alla för vad vet jag, det kanske finns några få personer där ute som frivilligt, utan press från något håll, ger sig in i prostitution och varken tar skada kroppsligt eller själsligt. Men så länge det finns en enda ofrivilligt prostituerad kvar så tycker jag sex-köp ska förbli förbjudet.

Sex är ingen rättighet man kan köpa sig till och det finns ingenting vackert i det. Det är rått. Mörkt och rått.

Likes

Comments

Ligger i skrivande stund helt utsträckt på golvet med uppknäppt gylf och magont. Min matkoma som jag har just nu är inte nådig. Jag var tvungen att knäppa upp gylfen redan på restaurangen och även lämna restaurangen med gylfen öppen för jag kunde verkligen inte få igen den. Jag kunde inte andas. Jag och pasta är verkligen ingen bra kombination med andra ord. Jag äter tills jag bokstavligen spricker och så äter jag lite till. Men gott var det iallafall.

Idag har vi besökt en slags äventyrspark där man fick testa på olika aktiviteter så som klättring, linbana, hinderbana osv, och för mig som är ungefär lika smidig som ett kylskåp var ju detta lagom kul. Jag har brännsår och rivmärken över hela kroppen och en stor brun fläck på min tröja som jag fick när jag ramlade in i ett träd efter att försökt landa lite elegant efter ett hopp.

Att jag är klumpig och inte byggd för att vara smidig fick jag klart för mig redan första gången mamma tvingade med mig på gymnastik som liten, men att det var såhär illa har jag nog förträngt. Jag lyckades även alltid hamna bakom smala, nätta och atletiska människor som bara svepte förbi och flög över alla väggar och hinder på tre sekunder. Och sen kommer jag där, sätter på mig selen så tajt att fettet väller ut på alla sidor och river allt i min väg medan jag på något sätt försöker ta mig framåt. Jaja, de som jobbade där fick sig ett gott skratt iallafall.

Likes

Comments

Kambodja brukar beskrivas som “rena paradiset för pedofiler”. Män från världens alla håll och kanter kommer till Kambodja för att köpa sex, då det är billigt och lätt att komma undan med det där. Det är även kulturellt accepterat att män köper sex och att kvinnan är tillför att fylla mannens begär.

Kambodja har en väldigt mörk historia, där landet under en lång tid styrdes med järnhand av en kommunistdiktatur, som bland mycket annat bedrev folkmord. Syftet med folkmordet var bland annat att döda alla välutbildade så som läkare, lärare och advokater och på så sätt skapa ett kommunistiskt bondesamhälle. Detta påverkade och påverkar fortfarande landets samhällskonstruktion generation efter generation och har lagt grunden till bland annat fattigdomen som idag präglar landet.

Två miljoner människor dog under de här åren och de som överlevde blev aldrig desamma igen. De fick se människor som de älskade svälta till döds, bli torterade eller kallblodigt mördade mitt framför deras ögon. Det drevs även skolor där man hjärntvättade små barn och fick dem att döda sina egna familjer. Man fick små barn att mörda sina egna syskon och föräldrar och de barnen tappade därefter uppfattningen om ett människolivs värde, vilket har lagt grunden för landets utnyttjande av barn. I flera generationer har små pojkar blivit utbildade till att bli professionella människohandlare, och de pojkarna växer sedan upp och säljer sina egna döttrar. Och hur förklarar man för en person som både dödat hela sin familj och sålt sitt egna barn att det är fel att utnyttja någon för sex?

35 procent av Kambodjas prostituerade är barn under 16 år. Barn som antingen blivit sålda av sina föräldrar, kidnappade eller på något sätt blivit lurade in till prostitution. Flickor som arbetar i bordellerna får inte behålla några av de pengar de drar in, utan får endast mat. Om ens det. De hålls under uppsikt av beväpnade vakter som hindrar dem från att rymma och de straffas om de på något sätt stretar emot. Men tiden innan de börjar säljas är även den ett rent helvete. De hålls ofta tillfångatagna, blir slagna och får svälta innan de tvingas in i prostitutionen, som en slags inskolning. Och bland dessa flickor finns det de som är fem år gamla. Fem år gamla barn som inte förstår vad som händer. Som inte vet mer än att det gör ont- både psykiskt och fysiskt.

De små flickorna är slavar på dagen och våldtas på kvällen. De blir väckta mitt i natten för att tvingas ta emot kunder, och istället för att torka deras tårar slår de dem. Dessa tjejer är så lågt placerade i samhället hierarki att de behandlas som smuts och inget annat. Smuts som finns där för att tillfredsställa och smuts som man kan ta ut sin ilska på. Smuts som kan användas som både redskap och boxningskudde. Jag har bland annat hört en historia om en liten flicka som fick sina ögon bortbrända av en kund, och det är bara en av alla hemskheter som dessa tjejer utsätts för.

Så tänk på det när du lägger dig i din trygga säng för att sova ikväll. Någonstans där ute i världen sitter en liten tjej tryckt mot väggen i hörnet och är livrädd och trasig. En tjej lika gammal som dig, din dotter eller kanske ditt barnbarn. Hon vill ha hjälp men slutade att skrika i samma sekund som hon tappade hoppet. Hon slutade skrika i samma sekund som hon insåg att ingen kommer att höra henne.

Men låt oss skrika åt henne.

Likes

Comments

Jag får flera mail från personer som frågar hur de kan gå till väga för att själva kunna engagera sig och göra skillnad för dessa flickor, vilket är jättekul. Så jag tänkte att det är lika bra att skriva ett inlägg om det.

Till att börja med vill jag bara säga att man gör jättestor skillnad genom att bara prata om det, uppmärksamma det och sprida det. Det är där allting börjar. Genom att berätta och visa en del av den fruktansvärda sanningen så öppnar det folks ögon och på så sätt få fler att vilja engagera sig. Flickorna som är fast i slaveriet har ingen chans att göra sina röster hörda, men vi kan göra det åt dem. Vi kan vara deras röster. Så prata, skriv, dela, sprid. Få folk att förstå och öppna ögonen.

Men sen förstår jag att man kanske vill göra något mer konkret och då kan man, som ni vet, köpa smycken som tjejerna har gjort. Men utöver det kan man även donera pengar till Eden Ministry´s arbete, vilket gör det möjligt för oss att rädda fler tjejer. Tryck här om ni vill donera pengar.

Men så hur gör man om man vill åka dit det händer? Vara på plats?
För min del var det så att jag hade turen att träffa grundarna till Eden Ministry den här sommaren. De var i Sverige och pratade, jag blev tagen och bokade träff med dem direkt efter. Jag satte mig ner och pratade med dem, berättade att just det här har legat mig nära om hjärtat sen jag var 12 år gammal och en timme senare var det bestämt att jag skulle flytta till Burma den 9 september.

Med det sagt så vet jag inte riktigt hur man går till väga, då jag inte genomgick den processen. Jag vet inte heller hur stor efterfrågan på just volontärer är just nu. Jag är nämligen den sista volontären Eden Ministry kommer att ta emot som bara stannar under så kort tid och efter det kommer de endast ta emot personer som vill jobba för dem på heltid, eller stanna i minst 6 månader. Om det fortfarande är intressant för några av er så skickar jag er gärna ett formulär som ni kan fylla i för att ansöka. Maila mig på luven@live.se isåfall.

Annars finns det flera organisationer som också jobbar med att hjälpa barn och kvinnor som blivit offer för human trafficking och prostitution. Två exempel på det är LoveNepal och World Vision. Så om jag var er skulle jag kolla runt lite, kontakta de och berätta varför ni vill hjälpa till, vad ni är bra på osv och hoppas på att ni får komma dit och vara en del av deras fantastiska arbete. Tro mig, ni kommer inte ångra er. Min tid i Burma har förändrat mig på så många olika sätt, men mer om det i ett annat inlägg.

Jag planerar även att skapa olika event och föreläsningar med smyckesförsäljning och lite annat när jag kommer tillbaka till Sverige igen, så om det är några som skulle vilja hjälpa mig med det skulle det vara mycket uppskattat. Bara att kontakta mig så kan vi se vad vi kan göra.

Och tillsist vill jag bara säga att jag blir så glad av att få sånna här frågor. Det värmer i hela kroppen att se att det är så många som faktiskt bryr sig och vill hjälpa de här flickorna. Att det är så många som ser dem och som är villiga att lägga ner tid på att de ska få det bättre, få bli fria. Ääe det är så fint.

Om det var något som var otydligt eller om ni undrar något annat så är det bara att lämna en kommentar, men jag hoppas att jag kunde svara på det mesta.

Likes

Comments

När tjejerna kommer till oss är de nedbrutna och har varken tro eller hopp på sig själva. De tycker varken de är viktiga eller värdefulla och tror inte att de kan göra något rätt. De har blivit nedtryckta under en längre tid och det har satt sina spår, men utan att de riktigt märker det så reser de sig sakta och ställer sig på benen igen. De slutar att ursäkta och förminska sig själva, sträcker på sig och tar den platsen de förtjänar. De börjar förstå att de inte är en reflektion av de som gjort dem illa utan att de är fantastiska och faktiskt spelar roll. Och det är så vackert att se hur dessa små tjejer blommar ut när de känner att de blir sedda. Sedda, älskade och uppskattade.

Att se deras resa har fått mig att reflektera över mig själv och min egen självkänsla, när jag känt mig som bäst respektive när jag känt mig som sämst. Och när jag gör det så ser jag ett väldigt tydligt samband mellan min självbild och vilka människor jag hängde med under de olika perioderna. Den insikten fick mig verkligen att inse att det är livsviktigt att välja sitt umgänge rätt.

För vi människor fungerar så. Vi reflekterar oss själva i andra människors ögon, vi ser på oss själva så som vi känner att vår omgivning ser på oss. Jag menar, jag antar att jag inte är den enda som kan känna mig som världens roligaste och mest uppskattade person med vissa, men sen som som världens minsta och osäkra person med andra. Därför säger det väl sig självt egentligen varför det är så viktigt att omge sig med rätt personer.

Så om man vet att man är fast i en relation där man ständigt känner att man måste bevisa sitt egna värde så spring så långt bort du kan. Det gäller både vänskap och förhållanden. Man ska aldrig omringa sig med människor som får en att känna att man är svår att älska, utan tvärtom. De du umgås med ska få dig att se dig själv som enastående, unik, underbar och rolig. Du är en prioritet och inte ett alternativ och jag hoppas att du omringar dig bland människor som får känna dig som det också. Som frågar hur du mår, skrattar åt dina skämt och genuint vill vara med dig. Människor som höjer dig, uppmuntrar dig och gläds åt dina framgångar.

De andra är det bara att skrota. Bort med dem. De har ingenting i ditt liv att göra.
Deras närvaro kommer bara långsamt suga ur dig din självkänsla och sakta men säkert bryta ner dig. Så kasta de människorna som inte låter dig ta fram din fulla potential och gå ut och gör din grej.

För du är inte en reflektion av de som inte kunde älska dig rätt.

Likes

Comments