"Always believe in your soul

You've got the power to know

You're indestructible

Always believe in, because you are Gold!"

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka i Stockholm efter en helg med Robert, det är så extremt jobbigt att åka fram och tillbaka, resan är enkel men att dras från lilla robban är problemet.. men man måste göra det man måste.. Innan jag åkte hem till Sundsvall var jag och klassen på studiebesök på Stockholms stadsbibliotek. Det var stort och man fick lite ont i huvudet när man stod och tittade ner på alla böcker. Sagorummet var mysigt med en målning av John Blund och diverse sagofigurer och i taket var det en målningen av en stjärnkarta. Efteråt gick jag och josse till ett väldigt instagram-vänligt café sen stack jag till tåget MEN jag hade ju turen att välja den tiden någon hade hotat med ett bombhot så ja.. jag fick vänta i två timmar och 30 min tillsammans med en hel del andra människor på att tågen skulle börja rulla igen! Men, till slut kom jag hem till Robert! Det var skönt!

Likes

Comments

Även om jag aldrig riktigt har lyssnat på Lady Gaga och hennes musik så har jag ALLTID gillat henne! Hon uppträdde nu på Super Bolw, galet! Her voice! KOLLA!

Likes

Comments

I måndags var jag, mamma och min bror på föreläsning med Dr. Zahi Hawass. Han är en känd arkeolog som berättade om hans upptäckter och pågående projekt. Det var full fart på honom och rätt så kul. Dagen efter var vi tre på utställningen om Tutankhamun. Allting var replikor MEN det var så bra gjort att man ej kan se skillnad! Man fick se ALLT som hittades av Howard Carter 1922 i Tutankhamuns grav och kapell.

Föreläsningen på Oscarsteatern.

Mamma och Mathias lyssnar på info-telefonen om alla lager av kistor Tutankhamun låg i.

Faraons tron. Han,- och det egyptiska folket var väldigt små men Kund Tut hade dessutom rejäla fysiska problem. Hans ena ben var t.ex längre än den andra. Allt är gjort av guld men ändå ganska nerskalt med tanke på vilken stor makt Faraon hade.

Farao Tutankhamuns ikoniska dödsmask. Det målade glaset är blått, rött och turkos som representerar afton och morgonstjärnan.

Detta är "förrummmet" som man först upptäckte och hamnade hos efter att ha gått igenom en liten korridor som går in kapellet. Till höger är dörröppningen till Tutankhamuns kista.

Detta är vad som låg under hela fem lager av kistor gjorda i guld - Faraons sarkofag, som i sig, innehåller tre lager av olika sarkofager.

Andra lagret, alltså mellan sarkofagen. På kronan sitter det en kobra och en gam som representerade faraon Tutankhamun.

Den yttre och mellersta lagret.

Detta var skattkammaren, som låg till höger av rummet där faraon låg. Här fanns smycken i alla sorter i olika kistor. I dne större guldkistan som är omringad av gudinnor låg mindre sarkofager som i sig innehöll faraons organ.

Faraons jaktvagn. På denna jagade faraon t.ex lejon med pilbåge som ligger brevid vagnen som också är gjord i guld.

Faraons innersta sarkofag som Tutankhamun låg i. Man ser förmultnade linnen där kroppen låg invirad i.

Likes

Comments

Igår kväll kom jag hem. Där är Robert och ska köpa bitelinepizza - min favvopizza! Och inte bara det, han har mitt favvogodis också! T.o.m en ros och ett kort!! Jag börjar ju grina! Den jäveln! ❤❤❤ här sitter jag nu och har ätit min favvofrukost! Skagen macka! Det känns SÅ bra! Hur kan jag åka tillbaka?? Har saknat han så in i bomben!! ❤❤❤

Likes

Comments

Igår var jag + en fjärdedel av min klass på Spökslottet (även kallat Schefflerska platset). Som byggdes av Hans Petter Scheffler på i början av 1700-talet. Det började kallas för Spökslottet sedan 1830-talet men ingen vet riktigt varför. Intendanten Camilla Hjelm berättade att det var en persons gravsten som var gammal och läskigt som kan ha skrämt upp folk och att dem personligen har haft problem med huslarmet och vissa andra elektiskainstrument. Men under hennes två år där har hon inte sett något spöke.. tyvärr. Den sista personen som bodde i huset var Lars Johan Hiertas änka Wilhelmina som dog år 1878. Samlingen av alla dessa antikviteter är från J. A. Berg och har donerats till Stockholms Universitet. På övervåningen var det äldre målningar, den äldsta från 1300-talet (som jag tyvärr inte har någon bild på - det var en målning av Jesus som satt på en tron). Och på nedervåningen var det glas av olika sorter från 1900-talet av Orrefors. Många av glasskulpturerna hade varit på utställning i Paris och vunnit pris och satt Sverige på glaskonstens karta. Spökslottet är inget Museum och man kan då inte bara gå in och kika när man vill.

Här är det maffiga taket i den stora salen som är gjord på duk som man sedan har spikat fast i taket. Bilden nedan ser man min kompis Josephine analysera takmålningen med en skarp blick!

Det ska vara en personlig målning till Hans Petter Scheffler vars yrke var handelsman. På bilden ser vi Hermes/Mercurius till vänster som är både tjuvarna och, inte minst, handelsmännens Gud. Mannen i turbanen symboliserar en Armensk man och under denna tid på 1700-talet ska Ameninen vara det land som exporterar silke och hade goda relationer med Sverige. Kvinnan i blått är såklart Pallas Athena (vishetens, krigets och frihetens gudinna) som håller i en brinnande fackla med en kvist som är Stockholms Universitets symbol.

Tapeten var från början i ett annat rum (i sovrummet tror jag det var) men flyttades för att tidigare ägare ville visa upp den pampiga tapeten och flyttades då till den stora salen. Tapeten är gjord av läder.

Denna målning är gjord av Pieter Brueghel d.ä och den yngre. Troligtvis är bakgrunden gjord av sonen. Pieter Brueghel d.ä målade ofta bönder för han höll dom väldigt nära och visste vilket slit det levde och med hjälp av sitt måleri visade han gjärna upp det med sina målningar. Målningen består av ett bonde par som blir överfallen av 4st rånare. Den fjärde står långt borta och håller utkik, därför ser man han inte på min bild. Personen till höger håller ett spjut riktat mot bondens hjärta och det betyder att han är redo att döda om det är nädvändigt. Personen som sparkar ner bonden och hans fru är, enligt hans skjortfärg (röd) ett avskum. Och den sista personen har roffat åt sig en hel del av bondefamiljens saker och om man tittar lite närmre ser man att han bara har en arm, det betyder att denna personen har stulit förut och hans långa fingrar visar att han är tjuv.

Efteråt gick jag och Josephine lite på stan och i slutet på en skivaffär där jag köpte en poster med David Bowie!

Likes

Comments

Så här ser min väg till universitetet ut! Jag skulle nääästan kunna säga att det är vår här! Nu är det t.o.m mindre snö än när jag tog bilderna! Det tar 30-40 min att gå (beroende på hur pigg jag är). Det är em fin promenadväg , tänkt hur fint det kommer bli till våren/sommaren! Dock lite mörkt för man ska gå hem..Universitetet är ENORMT, det är tur att det finns appar med guider! Jag är sjuk nu.. tyvärr. Ingen här i lägenhete är specielllt frisk, men det är snart över!

Likes

Comments

Nu har jag varit Stockholmare i 5 dagar. Har nästan bara varit i mitt rum. Hemköp är runt hörnet och jag har promenerat till Universitetet. Imorgon har jag min första föreläsning, den är 2 timmar lån, chill. Känns bra, men inte hemma. På torsdag nästa vecka åker jag hem i 3 dagar, det bli mysigt.

Likes

Comments