Header
YouTube
lunedetscampingkarlskoga
View tracker

http://lunedet1.tictail.com/product/fototavla-flaskor-i-f%C3%B6nster-30x40-med-svart-ram-samt-parspartou

premiär på marias foton i webshopen, som skall visas i Lunedet den 26 nov kod premiär för 20% rabatt.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker
Recept

Recept

1 skiva getost på 1 skiva bröd, stek med fördel brödet i lite smör innan på båda sidor för bästa smak och frasighet, lägg på getosten och gratinera i ugn ca 10 min 220gr. Ta någon god sallad du gillar, lyxa till det med soltorkade tomater och oliver. strö pinjenötter eller walnötter över, samt ringla honung över toasten. mums.

Likes

Comments

View tracker
Recept

Varmrökt lax är en av de populäraste rätterna på vårt julbord och inte alls så svårt att göra själv hemma, men man behöver ha en vanlig kolgrill med lock och gärna en sådan med temp mätare inbyggd, så man kan hplla lite koll på temperaturen. Rökspån behövs och finns numera i de flesta välsorterade mataffärer. För bästa resultat bör man lägga rökspånen i vatten dagen innan så de blir riktigt blöta samt salta laxen dagen innan så vätskan drar ur. Räcker att strö över lite vanligt salt ca 2 msk.

Recept

Tänd grillen, när kolen är vit, drar du all kål till en sida av grillen och lägger på de uppblötta räkspånen, täpp igen alla draghål på grillen.

Börja med att skölj av laxen och torka torr.

Laxsida med skinnet kvar, urbenad funkar bra med en vanlig tång att dra ur mitt benen, dra med fingret över laxsidan i motsatt riktning så känner man dom lätt.

Färsk vitlök

Färsk basilika 1 kruka

Grovmalen svartpeppar. 1msk

Olivolja. ca 2 msk

pressa vitlök efter tycke och smak men ca 4 st stora klyftor

hacka basilikan fint

Gnid in laxen med basilikan vitlöken, svartpeppar och olivolja.

lägg laxsidan på en bit folie, för att lätt kunna ta bort den från grillen annars fastnar den på gallret.

lägg in i den klara grillen temperaturen skall vara ca 70-80 gr. ca 1 timme och en kvart, men det varierar väldigt beroende på storlek på grill samt storlek på lax, så man får ha lite koll o känna själv.

obs laxen skall inte ligga över kolen utan bredvid.

Har ni tillgång till en så kan man med fördel lägga in det med på kolen, men den ska vara blötlagd, annars brinner den bara upp och ger ingen smak.

Det här är en perfekt rätt om man har många gäster på middag och kan förberedas innan gästerna kommer.

Lycka till!





Likes

Comments

Evenemang, På Gång i Lunedet

Ikväll ska vi träffas för att planera en fortsättning av countryfestivalen i Lunedet, hur vi ska lägga upp det, nästa års artistutbud, datum , ändringar osv. Vi får se om vi kommer fram till någon bra lösning. Så håll utkik vi kanske till och med bestämmer datum ikväll. - så då gäller det att va med och boka campingplats o stugor... :) Gå gärna in och kommentera med förslag på datum o artister mm

Likes

Comments

Recept

Italiensk maräng

600gr ströcocker

180gr vatten

300 gr äggvita

koka socker och vatten till 121grader.

Strila det över äggvitan under max vispning i maskin

Vispa på max i någon minut dra sedan ner hastigheten och låt den vispas tills den svalnat av.

Spritsa önskad form grädda i ugn 120 grader ca 2 timmar.

om de ska fyllas, pensla smält choklad i marängen , så den inte blöts upp-

Lemoncurd:

300gr citronpure

250 gr strösocker

600 gr ägg

300 gr socker

4 st gelatinblad

400gr smör.

Blötlägg gelatinen i kallt vatten.koka upp citronpuren med 250 gr socker- smält ner gelantinen i detta.Blanda äggen och 300gr socker, vispa ihop dessa 2 blandningari en gryta och värm till första kokbubblan. häll över i en bunke och plasta mot ytan, låt stå i kylen och svalna. mixa därefter i smöret i smeten.

Likes

Comments

foto

Idag tog vi ledigt från jobbet och hade ett lite annorlunda fotoprojekt med svägerskan Maria igår- Mina tvillingar Malin o Martin som modeller.

Likes

Comments

På Gång i Lunedet

Härliga höstbilder från Lunedet fotograferade av min svägerska Maria Simonsson. Behöver få lite insperation och lust för att åka upp och börja med alla julbordsförberedelser, och allt blir ju så mycket lättare att ta tag i när solen skiner och ju mer bokningar som kommer in desto roligare.

Likes

Comments

Evenemang, På Gång i Lunedet

​Nu planerar vi för årets julmarknad och hoppas på att vi får många besökare och försäljare med många olika saker att köpa, men det ser bra ut än så länge.Det kommer finnas mycket fint hantverk, godis, praliner mm Häst och släde om vädret tillåter annars blir det häst och vagn för er som är sugna på en åktur. ponnyridning för de minsta, samt en snäll tomte för barnen att lämna in sin önskelista till. Restaurang stallet serverar julbord med 2 sittningar kl 13.00 och 17.00 den här dagen. Cafe´t i den mysiga gamla Bergsmansgården håller öppet med hembakt fika, smörgåsar mm Uteförsäljning av glögg, korv, hamburgare o kanske en varm Irish coffe. Vill du vara med som försäljare är du välkommen att höra av dig. Julmarknaden är Gratis att besöka och parkeringen är gratis. Varmt välkomna den 26 November.

Likes

Comments

Recept pajer

Vi köpte en till bakmaskin som på bilden ovan för strax över 4000kr stor vispskål så man kan göra lite större satser.

Pajdeg.

3 dl Vetemjöl

125 gr smör/margarin (kallt.)

2 msk kallt vatten

kör ihop allt snabbt med degkrok eller matberedare. jag brukar baka ut degen direkt i pajformen och sen ställa in den i kylen ca 30 min att kallna. Glöm inte att smörja pajformen innan så den lossnar lätt. Grädda i 175-200gr ca 15-20 min.

Cirtoncreme:

2dl vatten

2 dl pressad citron (vi brukar använda färdigpressad citron på flaska)

2,5 dl dl strösocker

5 msk majzenamjöl

4 äggulor

3 msk smör.

koka ihop vatten, socker, maizena och citronen till en plank smet, vispa hela tiden annars är det lätt att det bränner fast och den ska tjockna ordentligt ( det är viktigt annars blir den rinnig)( innan man har i äggulorna och smöret) Dra av från plattan och vispa ner äggulorna 1 och 1 sist smöret, låt det få ett snabbt uppkok -men skall inte kokas, då kan den spricka.

Marängsmet:

4 äggvitor.

1,5 dl strösocker.

1 tsk citronsaft.

Använd torra redskap till marängen, får inte finnas någon fukt på dom eller att du varit blöt om händerna när du delat äggen. Det är viktigt för att få en hög fin luftig maräng. Vispa äggvitan och citronen till ett mycket fast och vitt skum på högsta effekt ( förmodligen längre än du tror) ;) strila sedan ner sockret sakta under fortsatt vispning, du kan dra ner hastigheten lite när allt socker är i och vispa till en blank maräng.

Montera pajen, fyll pajskalet med citroncremen och vänd på marängen eller spritsa ett fint mönster grädda i 200gr till pajen blivit gyllenbrun och marängen lite frasig. Serveras med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Ett tips är att använda ägg med bra kvalitet, vi bakar själva på helt färska ägg från Vibäcks gård som ligger precis utanför oss, och det blir en väldig skillnad i smak och utseende på bakverken när gulorna på äggen är riktigt gula och fina samt mycket fluffigare smet.



Likes

Comments