Hej igen! Hösten är nu här och det är nu det är sådär extra mysigt att tända ljus och sätta på en riktigt bra serie, eller hur?🍁 Ber om ursäkt för ett litet uppehåll, de har hänt ganska mycket... men nu är det ju äntligen höstlov och här kommer ett nytt och lärorikt inlägg som jag hoppas ska va intressant att läsa.😻

Här kommer lite historia om de båda språken (isländska och svenska) I Mellansverige på 1800-talet talades det mycket rikssvenska som bygger på olika dialekter. Två tydliga dialekter som finns kvar i svenskan idag är skånska och gotländska. Det hör man tydligt tack vare att skånskan har sitt skorrande tungrots-r och gotländskan har gjort sig kända för sina vokalkombinationer (diftonger och triftonger kallas det när du sätter två eller tre vokaler efter varandra i ett ord, t.ex haust, stain, meour).

Det som skiljer sig från det isländska och skandinaviska alfabetet är att i isländskan så finns det nämligen 32 st bokstäver, fast än att det saknas några bokstäver från de skandinaviska. Vissa vokaler kan ibland också ha en apostrof, och då så kan den bokstaven uttalas som en diftong (t.ex Á uttalas au och ó uttalas åo). Isländskan har även två bokstäver som inte finns i vårt alfabet, dessa bokstäver är þ (thorn) som uttalas th och ð (ed) som uttalas ef. Bokstaven ð (ed) är en variant av vårt skandinaviska D medans thorn finns kvar från det gamla runalfabetet.

Båda språkens alfabet ser numera ut såhär:
🇸🇪: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
🇮🇸: A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö
Två likheter som jag lagt märke till är att de olika alfabeten har många bokstäver som är likadana, a b d e f g h i j k L m n o p r s t u x y ö. Och att de uttalas på ungefär samma sätt. Skillnader är att det finns några ovanliga bokstäver i det islanändska alfabetet som vi inte har i svenskan och det är ð, þ, æ, i Islands alfabet finns det också många bokstäver som är dubbla fast den ena har en apostrof som gör att den uttalas på ett annorlunda sätt och i Islands alfabet så blir det stora Ð ett litet ð. Om man tänker för mycket så kan man förvirra sig och tro att den lilla bokstaven är ett slags o.

I det svenska språket så bryr vi oss inte om vi tar in olika låneord medans i det isländska så vill de behålla sitt språk och inte ta in nya ord, för då riskerar det att ta över islandäskan och det vill de såklart inte. Isländskan påverkas inte så mycket av låneord eftersom att det inte ligger så nära andra länder och det kommer inte så många nya språk dit. Sverige ligger mer centralt till andra länder och vi har närmare kontakt till andra språk så därför påverkas vi nog mer av låneorden än vad isländskan gör.

I Sverige så brukar en familj ha samma efternamn, för när två personer gifter sig så får man välja vems efternamn man vill ta men oftast så tar man makens efternamn. Man kan såklart byta, men de brukar gå i generationer. På Island så kan en familj också ha ett efternamn som går i generationer men ibland så kan man också ta pappans/mammans namn och lägga till són/dóttir i slutet så det blir t.ex Jóhannsdóttir.

Här kommer några ord som jag tror skulle va bra och kunna om man nu ska åka till Island, som jag ska🙌🏼
god morgon - góðan daginn
tack - takk
mat - matur
ursäkta - fyrirgefðu
engelska - ensku

Islänningarna kan ibland byta ut svenska ”k” till ”g” och svenska ”ä” till ”e”. Oftast så kan man förstå vissa ord på isländska och sen kan man bilda sig en egen uppfattning om vad meningen kan vara. Islänningarna har stor bokstav efter punkt och på namn, även när det är ord som "svenskar, norrmän och danskar". Orden i de isländska meningarna kan komma i samma ordföljd som i svenskan (sov) men vissa meningar kan även stå i ordföljden (ovs).

Jag hoppas på att du kommer få ett fortsatt bra höstlov o sen hörs vi snart igen, puss o kram<33

Källor:
• Mina lärare Tina o Johanna
• Mina isländska vänner
• http://nordeniskolen.org/sv
• http://islex.se/se
• google bilder

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Du kanske har hört talas om en bloggare vid namn Underbara Clara? Hon och hennes åsikter skulle kunna presenteras som obekväma eftersom att vi egentligen inte vill erkänna att hon nog har rätt ändå. Al Gore är också en sådan person som de flesta av oss har valt att inte lyssna på eftersom att han berättar för oss om hur livet på jorden just nu ser ut. Den sanningen vill ju ingen av oss höra! Alla av oss tror att om vi är tysta och inte pratar om det så kommer problemen lösa sig själva. Men glöm det, det kommer aldrig hända! Det måste vara vi som ska ändra på oss. Nu när vi ändå har chansen i våra händer🙌🏼

Det finns en film om Underbara Clara som jag faktiskt rekommenderar att du tittar på. Du får reda på vad som verkligen händer och hennes åsikter kommer förhoppningsvis få dig att ändra dig. Jag vet att det inte finns så mycket vi ”barn” kan göra eftersom vi fortfarande bor hemma hos våra föräldrar. Men det finns något du kan göra och det är att prata med dem för just du är det finaste de har och de är jätterädda om dig, det lovar jag!

Dokumentärfilmen En Obekväm Sanning av Al Gore visar verkligen hur illa vi ligger till. Jag får faktiskt skuldkänslor när jag tänker på det. Vi har ETT jordklot, bara ETT! Men snart har vi inget om vi fortsätter såhär. Allt är faktiskt ganska häftigt, det finns så mycket coola saker du kan göra och det finns så fantastiska ställen att besöka. Men snart kommer du inte kunna göra det eftersom att vi själva förstör det! Jag har tusen saker som jag skulle vilja göra när jag blir äldre och har egna barn. Då vill jag inte att någon eller något ska hindra mig.

Efter att ha tittat på Al Gorges film så reagerade jag ganska stort på hur det ser ut i världen, jag menar bara i september detta år så har det hänt över 20 olika naturkatastrofer! Det enda vi funderar på är hur vi ska kunna skydda oss. Men det vi egentligen borde göra är att tänka på varför det blir massor av naturkatastrofer och varför de händer just nu, finns det någon koppling?

Jo, såhär är det. Ju mer vi släpper ut avgaser och förstör vårt klimat, desto mer naturkatastrofer kommer det bli. I filmen en obekväm sanning så visar Al Gore hur de olika katastroferna har ökat under de senaste åren och det är verkligen läskigt att se hur det där strecket bara bli brantare och brantare.

Al Gore: http://dreamfilmhd.sh/movies/details/5976-en-obekvam-sanning-/
Underbara Clara: https://urskola.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara

Bild: https://www.google.se/search?q=al+gore+en+obekv%C3%A4m+sanning&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqs4ncmMPWAhUCEJoKHVHyBGMQ_AUIESgB&biw=375&bih=559#imgrc=_

Likes

Comments

Heej! Hur mår du? med mig är det väll okej antar jag.
Är just nu inte världens gladaste eller deppigaste, men någonstans däremellan hittar du mig säkert.
Enligt mig så har denna vecka gått väldigt långsamt, nästan så det har blivit långtråkigt.
Ändå så har vi haft en studiedag som var mycket välbehövd!
Fast den spenderade jag i sängen med massor av serier, en av de bästa sakerna som finns enligt mig😋
Så man kan ju inte säga att jag utnyttjade den till att göra läxor och plugga på…
vilket var en ganska dum idé om jag tänker tillbaka på de nu.

Jaja nog tjatat om denna skolvecka, för nu är det helg!
O den ska jag spendera med de två finaste personerna i mitt liv, farmor och farfar💗
Sen har jag också en väldigt bra känsla av att nästa vecka kommer bli en dans på rosor efter att jag varit här.
Faktiskt så längtar jag nog redan tillbaka!

Likes

Comments

Hur många gånger har du inte sagt eller lovat dig själv att du ska sluta röka, äta kött, träna minst 2 gånger i veckan, gå till jobbet istället för att åka bil typ 200 meter, det är ju helt sjukt! Tänk om du och jag bara skulle ta tag i det och göra något åt det, varför ge upp så lätt liksom? Vi måste verkligen tänka om och det måste vi göra nu innan det är försent.

Även om detta inte kommer drabba dig jättemycket så kommer dina barn att få det mycket värre för resurserna kommer inte att räck till, om vi tar detta året som ett exempel så har vi redan börjat ta av nästa års resurser. Vi har alltså tagit ett halvår av dina barns eller barnbarns resurser eller av deras liv över huvud taget.

Vill du verkligen vara en av de som förstörde jorden, en av de som var för lata för att bry sig? Jag kan hålla med om att det låter svårt och jobbigt eller som att du aldrig mer kommer få äta av det goda köttet eller sätta dig i din fina bil igen. Men det finns alternativ och det enda du behöver göra är att lyssna på dom. Vi är inte ensamma och om vi alla gör något så kommer det att funka. Om vi skulle komma ihåg att släcka lyset, återvinna istället för att slänga det i naturen, tänka på vad för mat du köper och vart den kommer ifrån, laga dina egna kläder istället för att slänga dom när en knapp lossnat ifrån skjortan.

Det finns så många olika saker du kan göra, dom kanske är små men dom gör stor skillnad! Det är dags att vakna nu, vi kommer att tacka dig senare! Jag är beredd på att anpassa mig och min livsstil efter jordens tillgångar, är du?

Källa till bilden:

https://www.google.se/search?q=de+globala+målen&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiwk-D1r67WAhWrF5oKHTyKCrYQ_AUICSgB&biw=1024&bih=672#imgrc=RN3H9fknqerS5M:

Likes

Comments