Personligt

Hej alla fina vänner! Gott Nytt 2018❤️ hoppas att ni har haft en bra helg, för min del var den väldigt lugn eftersom att jag kände att 2017 inte är något år som jag är stolt över. Det enda som var bra med det året var att jag vågade åka utomlands för första gången, jag måste säga att jag är väldigt stolt över mig själv för att jag tog det steget.

Nu blickar jag mot ett nytt år, MITT ÅR och försöker läka mina sår bokstavligen, jag har bestämt mig och jag tänker inte låta någon förstöra mig mer. År 2017 var det jobbigaste året jag varit med om, jag tror aldrig att jag mått så dåligt, men nu försöker jag resa mig upp igen. Jag är så tacksam för mina fina vänner som alltid finns vid min sida, dygnet runt! Utan er hade jag nog inte orkat mer, men nu gör jag det och det är dags att jag visar vad jag går för.

2018 här kommer jag och det ska bli det bästa året nånsin, jag ser fram emot att få spendera det med alla er💫

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Personligt

Godmorgon! hoppas ni har sovit gott. Det gjorde jag om man bortser från att jag vaknar kl 5 varje morgon, eftersom att min hjärna har ställt in sig på att det fortfarande är skola hahah. Men som tur är brukar jag kunna somna om och då kan jag sova hur länge som helst. Idag ska jag försöka planera lite vad jag ska göra på nyår, vad ska ni hitta på för roligt? Sen ska jag försöka hinna med att spela lite sims, det var verkligen så länge sen, men det är ju så himla kul! Medans jag väntar på ett mail så hade jag tänkt att jag skulle ut och gå en promenad, det är alltid lika skönt att rensa huvudet och bara försvinna in i sin egna lilla värld. Ha det bäst fina ni!

Good morning! Hope you have slept well. I did if you don’t think about that I waking up at 5 o'clock each morning, because my brain has imagine that it still is school hahah. But I usually sleep as and then I can sleep for a long time. Today I'm going to plan what I'm going to do on New Year's Eve, what are you going to do? After that I’m going to play sims4, it was a long time ago, but it is really fun! When I’m waiting for a mail I was thinking that i would take a walk, it’s always so nice to clear my head and just disappear in my own little world. Have the best of you!

Likes

Comments

Personligt

Hej alla fina! Hoppas ni har haft en underbar jul. Jag har haft det jättekul med många fina stunder och många härliga skratt. 23/12, dagen innan julafton, jag klädde julgranen och på kvällen hade pappa planerat att vi skulle spela Bingolotto på uppesittarkvällen. Jag hann att spela ettans bingo innan jag somnade hahah, kvällen blev nog inte riktigt som pappa hade tänkt...

Hello all nice! Hope you had a wonderful Christmas. I had a great time with many nice moments and many lovely laughs. 23/12, the day before Christmas Eve, I dressed the Christmas tree and in the evening dad had planned that we were going to play Bingolotto on the night. I fell asleep after I played one’s bingo hahah, The evening might not be as dad had thought...

24/12 julafton, på morgonen vaknade jag runt kl 7 och när jag kom ner så började vi att förbereda inför att farfar, farmor och gammelmorbror skulle komma hem till oss och äta julmat, mysa och titta på Kalle Anka. Det är alltid lika roligt att fira jul med dem! Efter att vi hade ätit så spelade vi juklappsspelet som har blivit en tradition för oss. I år var det tydligen jag som hade turen på min sida, jag vann 4 paket. Runt kl halv 3 så fikade vi och innan de åkte hem så tittade vi på Kalle Anka och öppnade julklapparna. Av mamma o pappa fick jag en ny data eftersom att min gamla dog och av de andra så fick jag pengar o godis.

24/12 Christmas Eve, I woke up around 7 o'clock in the morning and when I came down, we started to prepare for the grandfather, grandmother and her brother to come home to us and eat Christmas food, cozy and watch Kalle Duck. It's always fun to celebrate Christmas with them! After we had eaten, we played the Christmas game that has become a tradition for us. This year, it was apparently me who had the luck on my side, I won 4 Christmas presents. At about half past three we got up and before they left home we looked at Kalle Duck and opened the Christmas presents. By mom and dad I got a new computer because my old died and by the others I got money o candy.

25/12 juldagen, kl 12 så var vi bort bjudna hem till farmor och farfar på mat och fika, så länge jag kan minnas har hela släkten samlats hemma hos dem för att fira jul, vi brukar spela kort, prata, skratta och ha det väldigt trevligt! Nu när jag börjar bli vuxen eller vad man ska säga så tycker inte jag att julklappar har lika stor betydelse längre, jag är såklart tacksam för att jag får julklappar men för mig så betyder det mer att få träffa alla släktingar, eftersom att jag vet hur roligt vi alltid har tillsammans. Senare på eftermiddagen så började min minsta kusin att bli lite nervös, för vadå? Jo tomten såklart. Vi har alltid skojat med han och ändrat så att det inte är samma person som har varit tomte, han säger alltid att han inte är rädd men när tomten väl kommer så blir min söta kusin helt plötsligt väldigt blyg hahah. Min andra kusin, hans storebror blev lite tjurig på mig eftersom att jag hade fått 5 paket och han inte hade fått något än, men det fick han såklart sen. Jag hoppas nu på att ni kommer få ett riktigt bra jullov, ses snart igen!

25/12 Christmas Day at 12 o'clock, we were invited home to grandmother and grandfather for food and coffee, as long as I remember, the whole family has gathered home with them to celebrate Christmas, we usually play cards, talk, laugh and have a nice time! Now that I'm getting grown up or what to say, I do not think Christmas presents are just as important anymore, I'm of course thankful for getting Christmas presents, but for me it means more to meet all relatives, because I know how fun we always have together. Later in the afternoon my little cousin started to get a little nervous, for what? Yes, the Santa Claus of course. We have always chatted with him and changed so that it is not the same person who has been Santa Claus, he always says he is not afraid but when the Santa comes, my sweet cousin suddenly becomes very shy hahah. My second cousin, his big brother, got a bit bullied about me because I had 5 packages and he had not got anything yet, but of course he got it later. I hope you will have a really good Christmas holiday, see you again soon!

Likes

Comments

Som de flesta av er vet så har vi nu kommit hem ifrån en fantastisk resa, drömresan till Island! I skolan så jobbar våran klass med ”The Nordic Footprint project”👣, alltså hur stort avtryck som vi människor kommer göra här på jorden.

För något år sedan så tog vi kontakt med en skola i Akranes, på Island. Den tiden så va våran tanke att vi skulle åka till Island och göra ett utbyte, men vi trodde ju såklart bara att de va en dröm som inte skulle gå i uppfyllelse. Men nu sitter vi här och kan berätta om allt som hände i minsta detalj för detta är sånt som vi aldrig glömmer! Så som jag känner nu i efterhand så tycker jag att vi i klassen kom mycket närmare varandra och för min del så känns det också som att jag och lärarna fick en bättre relation vilket jag är jätteglad och tacksam för. Jag tror att denna resa va vad jag behövde för att förstå vissa saker, speciellt att du är sååå bra och fin som du är! Jag ska erkänna att jag har väldigt svårt för det, och det är för att jag har fått höra helt fel saker i mitt liv. Det finns två lärare på min skola som jag är så tacksam över och det är för att jag vet att de håller koll på mig och jag känner mig trygg i deras närhet. De har hjälpt mig så mycket och vi har haft och kommer ha så fina stunder tillsammans. Jag har många fina minnen ifrån denna resa men jag har helt klart ett som slår allt och det är tack vare en underbar person som gjorde den sista dagen på Island till den mest fantastiska! Tack💞

Fredag 17/11: klockan 05.00 började våran resa till Island! Vi satte oss i en buss som skulle ta oss till Kastrup flygplats i Danmark. Ju närmare vi kom flyget, desto räddare blev jag men de flesta runt omkring försökte lugna ner mig. Vi va framme i Island runt klockan 14.00 och då hämtade en buss upp oss och körde oss till ”The Blue Lagoon” som va nästa stopp där vi skulle tillbringa eftermiddagen/kvällen. Badet bjöd på många skratt och gratis ansiktsmask😌 Det var verkligen en fantastisk upplevelse och väldigt häftigt att vara där och se allt! Senare på kvällen runt klockan 20.00 så kom vi fram till Reykjavik och till hostelB47 där vi skulle tillbringa natten. Jag sov i samma rum som Amina, Thea, Maja, Emilia och Lovisa och vi hade det jättemysigt och vi skrattade nästan hela tiden dygnet runt!

Lördag 18/11: På lördagsmorgonen så vaknade nästan alla samtidigt och runt klockan 09.00 åt vi frukost i matsalen, det va jättegod frukost och de fanns mycket att välja på. En timme senare så skulle vi samlas och gå ut och turista i Reykjavik, vi började med att gå till ”Hallgrímskirkja” men såklart så skulle våran kära Tina ta massa bilder innan vi fick gå in💕 Vi tog hissen upp till den högsta våningen och Silja visade oss olika saker som utsikten visade, det var så fint att se allt när solen var påväg upp. På våran rundvandring besökte vi rådhuset och tittade på statyn som föreställde Leif Eriksson. Vi åt på Subway inne i stan och efter det fick vi lite egentid som vi fick shoppa och mysa runt på. Klockan 17.00 hämtade en buss oss vid hostelB47 och den körde oss till þorpið i Akranes där skulle vi skulle sova den natten. Denna kvällen skulle vi också få träffa våra islänningar och få veta vem vi skulle bo hos. Emilia, Maja, Myrra och jag hittade våra islänningar ganska snabbt och vi trivdes väldigt bra ihop med dem! Vi hade så mycket att prata om så när våra lärare sa att de va tvungna att gå hem så bad vi dem om att våra nya vänner skulle få stanna lite till, och som vanligt lyckades vi med allt🙏🏼

Söndag 19/11: På morgonen så kom lärarna in och väckte oss och sen va det bara att gå upp och starta dagen. Vi åt lite frukost och sen packade vi ner några mackor som vi skulle ha med oss på våran dagsutflykt. Först så åkte vi buss till ett värmekraftverk ”Hellisheiðarvirkjun“ och en del av de isländska eleverna var med oss på denna utflykt. Vi åkte även på ”The Golden Circle” vilket är vattenfall, geysir och en nationalpark. Vi fick massor av fina bilder och underbara minnen, t.ex när vi inte kunde ta oss upp för en trappa då det var för halt och jag och en lärare höll på att slå ihjäl oss hahah, eller när våran NO-lärare blev så glad för att det fanns en laxtrappa bredvid vattenfallet. Även här hade jag små fina stunder med personer som betyder mycket för mig, jag är verkligen glad för att jag tog steget och följde med! När vi kom till fritidscentret där vi hade sovit så stod våra värdfamiljer och väntade på oss och när vi kom hem till dem så åt vi tacos och pratade en hel del. Sedan bestämde vi träff med de andra islänningarna, Maja och Emilia. Vi gick hem till Majas brevvän, Dagný, där vi berättade olika historier för varandra och vi skrattade så mycket och man märkte att vi hade väldigt kul tillsammans.

Måndag 20/11: Denna dagen var den första som vi skulle följa med våra islänningar till deras skola ”Grundaskóli”. Vi jobbade i olika grupper där vi skulle diskutera om människors rättigheter ”Human rights”. Det var väldigt kul för vi var inte alltid överens men då fick vi diskutera och argumentera och bestämma tillsammans hur vi tyckte och tänkte. Detta gav bra träning i engelska och det vara väldigt roligt att veta att det bara fanns det sättet att kommunicera på. När vi hade slutat skolan så gick några av oss hem till Dagný där vi hade bestämt att vi skulle baka tårta, men planerna blev ju dock inte riktigt som vi hade tänkt hahah… för när vi hade tagit ut tårtan ur ugnen så gick bi ut och satte den på hennes altan men det var ju ingen av oss som hade räknat med att det kanske va någon som skulle äta upp den. Men det var ju det som hände, så för oss var det bara att göra en ny smet och sätta in i ugnen, men om man vänder det till något bra så fick vi mer saker att skratta åt! Senare på kvällen hade vi knytis i deras skola och då hade alla familjer med sig fika/mat. Vi dansade, tävlade och hade det ännu mysigare!

Tisdag 21/11: På morgonen så skulle vi tävla mot de isländska eleverna, ungefär såsom vi gör på våran skola, en prolympiad. Vi tävlade i olika grenar och vi fick mycket beröm och alla tyckte vi va jätteduktiga för att bara ha övat och vetat om det sen dagen innan. Denna dag skulle vi och en del av de isländska eleverna också åka upp till ett berg ”Akrafjall“ där vi skulle ta lite vattenprover i ”Berjadalsá“ till vårt projekt. De isländska lärarna fick köra upp några i taget till berget med sina bilar, så det tog en stund innan alla var på plats. När vi skulle åka tillbaka till skolan så fick jag, Josef, Silja, Tina, Anna och Maria vänta lite på atttå två bilar skulle komma och hämta oss. Helt plötsligt när vi var påväg ner från berget så skriker Anna att islandshästarna är påväg mot oss, och eftersom att det går att komma väldigt nära dem så bestämde Tina och jag oss för att vi skulle möta dem, så vi började springa och när vi kom fram så fick vi några riktigt fina bilder och den synen kommer aldrig att försvinna ifrån våra huvuden. Det var en verklig dröm som gick i uppfyllelse!😍🐴

Onsdag 22/11: När vi kom till skolan så började vi med att skriva och redigera vårt manus till våran film som vi skulle göra med hjälp av vattenproverna och ph-värdet som vi hade fått fram. Sen skulle vi lämna in våra filmer på school4you och visa de olika filmerna för resten av klassen. Innan lunchen så skulle vi också spela in låten ”Goliat” som handlar om att vi någon gång ska ta över världen, så denna låt passar ju helt utmärkt till vårt projekt! När vi kom tillbaka till klassrummen så skulle vi vika olika saker som de sedan skulle sälja. Det var något som jag tyckte va jättekul eftersom att jag tränar mitt tålamod och kopplar bort mitt huvud när jag viker olika saker. Det blev ännu roligare när min brevvän berättade att hon också gillar att vika, för det kändes som att vi kom närmare varandra och när vi skulle gå så gav hon mig en blomma och den ligger hemma på mitt skrivbord, för när jag tittar på den så känns det som att hon är med mig, och ibland behöver jag det💗 När klockan närmade sig 13.00 så tog vi farväl av våra nya vänner och det var faktiskt ganska sorgligt för vi hade haft så kul tillsammans men vi kramade om varandra och vinkade hejdå när bussen åkte iväg. Klockan 14.00 var vi framme i Reykjavik, vid hostelB47 igen, där vi skulle sova den sista natten. Vi hade bestämt träff med Håkan Juholt klockan 15.00 så vi började gå mot ambassaden inne i stan, men när vi kom fram så hade vi tydligen gått till fel ställe så en som jobbade där fick ringa Håkan och då sa han att han och hans vaktmästare kunde åka och hämta oss. Så några minuter senare kom de och hämtade oss och körde oss till residenset där Håkan och hans fru Åsa bor, de bjöd på fika och saft. Vi pratade lite och berättade vad vi gjorde här på Island och sen undrade han vad vårt projekt handlade om osv, sen fick vi ställa några frågor. När våran besökstid var slut så bestämde våra lärare att vi kunde få lite mer egentid i Reykjavik, så vi fick gå vart vi ville bara vi var tillbaka på hostelB47 senast 18.30 för då skulle vi ära lite mat innan vi skulle gå och lägga oss. Jag och min lärare Tina gick runt i olika affärer och tittade lite, pratade lite och det var väldigt mysigt med julstämningen som denna staden hade. När vi två kom tillbaka till hostelB47 så var alla redan där, vilket var lite roligt. Vi packade iordning tills när vi skulle åka så att vi skulle slippa och göra de mitt i natten när vi var trötta. Lärarna sa att de skulle knacka på våra dörrar så att vi visste att vi skulle gå upp, och de gjorde de klockan 02.15. Våran buss skulle åka klockan 03.00 till flygplatsen så vi gick upp och förberedde oss för att åka och lämna detta underbara land, men en sak som aldrig kommer lämna oss är våra fina minnen härifrån, de kommer alltid stanna i våra hjärtan!

Bilder: Tina Bågenhammar och Anna Lundgren

Likes

Comments

Hej igen! Hösten är nu här och det är nu det är sådär extra mysigt att tända ljus och sätta på en riktigt bra serie, eller hur?🍁 Ber om ursäkt för ett litet uppehåll, de har hänt ganska mycket... men nu är det ju äntligen höstlov och här kommer ett nytt och lärorikt inlägg som jag hoppas ska va intressant att läsa.😻

Här kommer lite historia om de båda språken (isländska och svenska) I Mellansverige på 1800-talet talades det mycket rikssvenska som bygger på olika dialekter. Två tydliga dialekter som finns kvar i svenskan idag är skånska och gotländska. Det hör man tydligt tack vare att skånskan har sitt skorrande tungrots-r och gotländskan har gjort sig kända för sina vokalkombinationer (diftonger och triftonger kallas det när du sätter två eller tre vokaler efter varandra i ett ord, t.ex haust, stain, meour).

Det som skiljer sig från det isländska och skandinaviska alfabetet är att i isländskan så finns det nämligen 32 st bokstäver, fast än att det saknas några bokstäver från de skandinaviska. Vissa vokaler kan ibland också ha en apostrof, och då så kan den bokstaven uttalas som en diftong (t.ex Á uttalas au och ó uttalas åo). Isländskan har även två bokstäver som inte finns i vårt alfabet, dessa bokstäver är þ (thorn) som uttalas th och ð (ed) som uttalas ef. Bokstaven ð (ed) är en variant av vårt skandinaviska D medans thorn finns kvar från det gamla runalfabetet.

Båda språkens alfabet ser numera ut såhär:
🇸🇪: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
🇮🇸: A Á B D Ð E É F G H I Í J K L M N O Ó P R S T U Ú V X Y Ý Þ Æ Ö
Två likheter som jag lagt märke till är att de olika alfabeten har många bokstäver som är likadana, a b d e f g h i j k L m n o p r s t u x y ö. Och att de uttalas på ungefär samma sätt. Skillnader är att det finns några ovanliga bokstäver i det islanändska alfabetet som vi inte har i svenskan och det är ð, þ, æ, i Islands alfabet finns det också många bokstäver som är dubbla fast den ena har en apostrof som gör att den uttalas på ett annorlunda sätt och i Islands alfabet så blir det stora Ð ett litet ð. Om man tänker för mycket så kan man förvirra sig och tro att den lilla bokstaven är ett slags o.

I det svenska språket så bryr vi oss inte om vi tar in olika låneord medans i det isländska så vill de behålla sitt språk och inte ta in nya ord, för då riskerar det att ta över islandäskan och det vill de såklart inte. Isländskan påverkas inte så mycket av låneord eftersom att det inte ligger så nära andra länder och det kommer inte så många nya språk dit. Sverige ligger mer centralt till andra länder och vi har närmare kontakt till andra språk så därför påverkas vi nog mer av låneorden än vad isländskan gör.

I Sverige så brukar en familj ha samma efternamn, för när två personer gifter sig så får man välja vems efternamn man vill ta men oftast så tar man makens efternamn. Man kan såklart byta, men de brukar gå i generationer. På Island så kan en familj också ha ett efternamn som går i generationer men ibland så kan man också ta pappans/mammans namn och lägga till són/dóttir i slutet så det blir t.ex Jóhannsdóttir.

Här kommer några ord som jag tror skulle va bra och kunna om man nu ska åka till Island, som jag ska🙌🏼
god morgon - góðan daginn
tack - takk
mat - matur
ursäkta - fyrirgefðu
engelska - ensku

Islänningarna kan ibland byta ut svenska ”k” till ”g” och svenska ”ä” till ”e”. Oftast så kan man förstå vissa ord på isländska och sen kan man bilda sig en egen uppfattning om vad meningen kan vara. Islänningarna har stor bokstav efter punkt och på namn, även när det är ord som "svenskar, norrmän och danskar". Orden i de isländska meningarna kan komma i samma ordföljd som i svenskan (sov) men vissa meningar kan även stå i ordföljden (ovs).

Jag hoppas på att du kommer få ett fortsatt bra höstlov o sen hörs vi snart igen, puss o kram<33

Källor:
• Mina lärare Tina o Johanna
• Mina isländska vänner
• http://nordeniskolen.org/sv
• http://islex.se/se
• google bilder

Likes

Comments

Du kanske har hört talas om en bloggare vid namn Underbara Clara? Hon och hennes åsikter skulle kunna presenteras som obekväma eftersom att vi egentligen inte vill erkänna att hon nog har rätt ändå. Al Gore är också en sådan person som de flesta av oss har valt att inte lyssna på eftersom att han berättar för oss om hur livet på jorden just nu ser ut. Den sanningen vill ju ingen av oss höra! Alla av oss tror att om vi är tysta och inte pratar om det så kommer problemen lösa sig själva. Men glöm det, det kommer aldrig hända! Det måste vara vi som ska ändra på oss. Nu när vi ändå har chansen i våra händer🙌🏼

Det finns en film om Underbara Clara som jag faktiskt rekommenderar att du tittar på. Du får reda på vad som verkligen händer och hennes åsikter kommer förhoppningsvis få dig att ändra dig. Jag vet att det inte finns så mycket vi ”barn” kan göra eftersom vi fortfarande bor hemma hos våra föräldrar. Men det finns något du kan göra och det är att prata med dem för just du är det finaste de har och de är jätterädda om dig, det lovar jag!

Dokumentärfilmen En Obekväm Sanning av Al Gore visar verkligen hur illa vi ligger till. Jag får faktiskt skuldkänslor när jag tänker på det. Vi har ETT jordklot, bara ETT! Men snart har vi inget om vi fortsätter såhär. Allt är faktiskt ganska häftigt, det finns så mycket coola saker du kan göra och det finns så fantastiska ställen att besöka. Men snart kommer du inte kunna göra det eftersom att vi själva förstör det! Jag har tusen saker som jag skulle vilja göra när jag blir äldre och har egna barn. Då vill jag inte att någon eller något ska hindra mig.

Efter att ha tittat på Al Gorges film så reagerade jag ganska stort på hur det ser ut i världen, jag menar bara i september detta år så har det hänt över 20 olika naturkatastrofer! Det enda vi funderar på är hur vi ska kunna skydda oss. Men det vi egentligen borde göra är att tänka på varför det blir massor av naturkatastrofer och varför de händer just nu, finns det någon koppling?

Jo, såhär är det. Ju mer vi släpper ut avgaser och förstör vårt klimat, desto mer naturkatastrofer kommer det bli. I filmen en obekväm sanning så visar Al Gore hur de olika katastroferna har ökat under de senaste åren och det är verkligen läskigt att se hur det där strecket bara bli brantare och brantare.

Al Gore: http://dreamfilmhd.sh/movies/details/5976-en-obekvam-sanning-/
Underbara Clara: https://urskola.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara

Bild: https://www.google.se/search?q=al+gore+en+obekv%C3%A4m+sanning&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiqs4ncmMPWAhUCEJoKHVHyBGMQ_AUIESgB&biw=375&bih=559#imgrc=_

Likes

Comments

Heej! Hur mår du? med mig är det väll okej antar jag.
Är just nu inte världens gladaste eller deppigaste, men någonstans däremellan hittar du mig säkert.
Enligt mig så har denna vecka gått väldigt långsamt, nästan så det har blivit långtråkigt.
Ändå så har vi haft en studiedag som var mycket välbehövd!
Fast den spenderade jag i sängen med massor av serier, en av de bästa sakerna som finns enligt mig😋
Så man kan ju inte säga att jag utnyttjade den till att göra läxor och plugga på…
vilket var en ganska dum idé om jag tänker tillbaka på de nu.

Jaja nog tjatat om denna skolvecka, för nu är det helg!
O den ska jag spendera med de två finaste personerna i mitt liv, farmor och farfar💗
Sen har jag också en väldigt bra känsla av att nästa vecka kommer bli en dans på rosor efter att jag varit här.
Faktiskt så längtar jag nog redan tillbaka!

Likes

Comments

Hur många gånger har du inte sagt eller lovat dig själv att du ska sluta röka, äta kött, träna minst 2 gånger i veckan, gå till jobbet istället för att åka bil typ 200 meter, det är ju helt sjukt! Tänk om du och jag bara skulle ta tag i det och göra något åt det, varför ge upp så lätt liksom? Vi måste verkligen tänka om och det måste vi göra nu innan det är försent.

Även om detta inte kommer drabba dig jättemycket så kommer dina barn att få det mycket värre för resurserna kommer inte att räck till, om vi tar detta året som ett exempel så har vi redan börjat ta av nästa års resurser. Vi har alltså tagit ett halvår av dina barns eller barnbarns resurser eller av deras liv över huvud taget.

Vill du verkligen vara en av de som förstörde jorden, en av de som var för lata för att bry sig? Jag kan hålla med om att det låter svårt och jobbigt eller som att du aldrig mer kommer få äta av det goda köttet eller sätta dig i din fina bil igen. Men det finns alternativ och det enda du behöver göra är att lyssna på dom. Vi är inte ensamma och om vi alla gör något så kommer det att funka. Om vi skulle komma ihåg att släcka lyset, återvinna istället för att slänga det i naturen, tänka på vad för mat du köper och vart den kommer ifrån, laga dina egna kläder istället för att slänga dom när en knapp lossnat ifrån skjortan.

Det finns så många olika saker du kan göra, dom kanske är små men dom gör stor skillnad! Det är dags att vakna nu, vi kommer att tacka dig senare! Jag är beredd på att anpassa mig och min livsstil efter jordens tillgångar, är du?

Källa till bilden:

https://www.google.se/search?q=de+globala+målen&client=safari&hl=sv-se&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiwk-D1r67WAhWrF5oKHTyKCrYQ_AUICSgB&biw=1024&bih=672#imgrc=RN3H9fknqerS5M:

Likes

Comments