Header
View tracker

Idag åkte jag till Stockholm för mitt första logoped besök. För er som inte vet vad logoped är så jobbar dom med rösten :)
Jag kom till Karolinska sjukhuset i Huddinge 12.45 och hade tid kl 13.00. Jag anmälde mig i centralkassan och skulle sen försöka hitta rätt avdelning vilket inte var det lättaste! Trodde jag skulle bli försenad men kl 13.00 hitta jag rätt avdelning :P Jag blev inkallad av en tjej som börja med att kalla in mig med gamla namnet då hon inte hade hunnit läsa min journal. Hon bad om ursäkt säkert 100 gånger vilket ändå kändes bra då man känner av att dom verkligen tar en på allvar med vem man är.
Det hela börja med att hon förklara att man ska spela in sin röst i en studio, men som inte fungera just idag. Så hon gjorde allt hon kunde för att jag skulle få spela in min röst på ett annat sätt där idag då jag hade åkt så långt för besöket. Till slut hitta hon nån inspelnings manick i alla fall. Hon var väldigt bra och rolig och vi prata och skratta som om vi kände varandra sen innan.

Det jag fick göra på besöket idag var att fylla i ett papper med hur bekväm/obekväm jag är med min röst idag och hur jag vill att den ska vara.
Hon förklara hur teston förändrar rösten och det gör den genom att stämbanden blir tjockare vilket gör att rösten blir mörkare. Jag fick också prova på en app man kan ha i mobilen för att se hur rösten ligger i tonläge. Nu hade jag inte spelat in min röst där innan teston men jag låg på ca 164 (nånting haha). En typisk kvinnlig röst ligger på ca 200 och en typisk manlig röst på 120 så rösten har ändrats sen teston i alla fall :)
Sen gjorde jag inte så mycket mer där. Man brukar komma dit med ca 3 månaders mellanrum så nästa gång blir mars om jag inte får tid hos någon av mina andra läkare så vi ska boka in tiderna samma dag.

Nu är jag på väg hem igen. Så detta var nog sista besöket i Stockholm detta året. Det nästa som händer framöver är min tredje testospruta i januari och att vänta på kallelse för planerad bröstoperation, mastektomi som det heter. Sen även besök till psykolog och läkaren som har hand om testot :)

Tack för du läste <3
Lusse

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Idag är jag 2 månader på testo.
Jag kan väl inte påstå att det hänt sådär jätte mycket faktiskt. Det som jag märkt har hänt är att det börjar bli lite fjun på muschen och lite på hakan, har även gått upp 6kg. Annars har det inte hänt nåt mer tycker jag. Känns väldigt segt faktiskt.
Men men, det kommer väl :)

Lusse

Likes

Comments

View tracker

Idag har jag fått testospruta nr 2. Fick också med mig lite sällskap idag av en kompis och hennes lille son vilket var skönt, låg och titta på honom när jag fick sprutan så jag fick kommentaren av sköterskan att jag såg lugn ut haha. Tack för ni följde med!

Sprutan spände som förra gången men inte riktigt så mycket så det gick ner i benet denna gång. Men det är ömt på stället och gör ont när jag belastar det benet men annars är det bra :)
På en månad sen jag fick första sprutan så har jag gått upp 5kg, annars har det inte hänt så mycket. Hoppas att känna av lite förändringar nu efter andra dosen :)
Nästa som händer nu är att jag ska till Stockholm igen den 7 dec till Logopeden.

Ha en fin dag!
Lusse

Likes

Comments

Tjabba!

Idag har jag ännu en gång varit i Stockholm. Denna gången var jag hos psykologen. Det har gått en månad sedan jag fick min första testosteronspruta, så dagens besök hos psykologen var en liten uppföljning för att hålla koll på hur jag mår nu när det kommer att ske lite förändringar. Jag tycker det är bra att man följer upp med jämna mellanrum och håller koll, jag personligen tar det som att dom bryr sig om en osv. Jag har fått en bra psykolog och det gör det lite enklare att känna att man verkligen kan prata och fråga om allting och känna just att dom bryr sig.
Jag går inte in på vad som sades men i det stora hela så kändes besöket bra! Psykologen träffar man var tredje månad.

Nästa besök till Stockholm blir i november, då ska jag träffa logopeden för första gången. Jag vet inte exakt vad som kommer hända där men vad jag förstår så ska man se hur rösten ändras och hur man ska använda den på rätt sätt.

När det gäller testosteronsprutan så märker jag inte av några förändringar, men det kommer. Nästa spruta ska jag få den 8 november och därefter ska jag få en spruta var 10:e vecka hela livet.

I Stockholm hände inte så jätte mycket idag, det blev bara snabbt till psykologen sen hemåt igen.

Har ni frågor så tveka inte att ställa dom. Blir det några frågor så tänkte jag att jag kan försöka svara på dom och lägga upp i ett inlägg här.

Ha det bra!
Lusse

Likes

Comments

Sådärja!
Idag fick jag första testosprutan, Nebido. Jag kan erkänna att jag var nervös, men det var mest för jag var så ovetandes, att jag inte visste hur det skulle kännas eller hur det hela gick till liksom.
Men jag kom till vårdcentralen och hade då med mig injektionsvätskan och ett brev från läkaren på Karolinska där det stod hur sprutan skulle ges. Den skulle ges i ena skinkan i muskeln så det var en ganska lång nål eftersom den skulle stickas in så pass långt. Själva sticket gjorde lite ont men det släppte fort. Vätskan skulle ges långsamt vilket då gjorde att det tog några minuter. När vätskan trycktes in som var en ganska tjock och seg vätska så spände det ganska mycket ner i benet. Efteråt fortsatte det att spänna och gjorde även ont på stället där sprutan gavs och gjorde även ont när jag gick eller rörde mig. Men nu några timmar senare känns det inte så mycket mer.
Skönt att det äntligen är gjort!
Nu är jag förväntansfull på hur jag kommer förändras. Jag kommer börja gymma för att få det bästa resultatet med musklerna som jag vill ha det.
Läkaren sa att UTAN träning så kommer muskelmassan att öka ca 5kg och MED träning ca 10kg.
Nästa spruta ska jag få den 8 november och därefter kommer jag att få en spruta var 10:e vecka framöver.
Nästa som händer nu är att jag ska till Stockholm den 25 oktober och då är det besök hos psykolog.
Har ni frågor så tveka inte att ställa dom! :)

Likes

Comments

En nervös måndagsförmiddag börja med att jag fick sällskap av min lillasyster och vår kompis till Stockholm och vi tog ett tidigt tåg så vi kunde vara i stan innan mitt läkarbesök.
Vi var framme i Stockholm 9.45 och åt en nyttig frukost på donken :P
Sedan gav vi oss ut på stan. Vi försökte leta upp en butik som jag inte lyckades med förra gången jag var där men efter väldigt långt letandes så fick vi till slut reda på att butiken stängt ner.. vår vanliga tur :)
Jag var väldigt nervös inför detta läkarbesöket pga att jag skulle få reda på mina blodprover jag hade lämnat inför besöket. Det kändes som att det verkligen var Nu det gällde. Vi åt sedan lunch på taco bar men jag hade så ont i magen av nervositet så jag åt inte sådär jätte mycket.

Vi kom till Anova och satte oss i väntrummet. Jag var som sagt väldigt nervös.
Jag blev inkallad och fick snabbt reda på att mina blodprover såg bra ut! Skönt! Sedan berättade han lite om vad som kommer att hända med testosteron och att man kan få det på två olika sätt. Antingen får man det med en spruta eller så får man det i gel form. Jag valde spruta för det känns bäst på nåt sätt att veta att det kommer in i kroppen liksom.
Han berätta att musklerna börjar växa redan från dag 1 när man fått teston. Utan träning så kommer man få ca 5kg muskelmassa, med träning ca 10kg vilket känns bra. Det är något som jag verkligen vill ha.
Rösten kommer ändras och bli mörkare men det tar sin lilla tid :)
Han skrev ut recept på testosteron och det kändes väldigt bra.
Efter läkaren så begav vi oss till stan igen till tåget hem skulle gå.
En nervös men en bra dag!
Nu väntar följande: i tisdags var jag på Apoteket och hämta ut Nebido (testosteron). Man får bara själva vätskan som man sen ska ta med sig till vårdcentralen där man får sprutan då man inte får lov att ta den hemma själv.
Jag ringde vårdcentralen i tisdags med och den tidigaste tiden var på måndag 26/9. Så då får jag min första testospruta.
Den 25 oktober ska jag till Stockholm igen för att träffa psykologen för en liten uppföljning efter första sprutan.
I början av november ska jag ta nya blodprover för att se hur min kropp tar emot testosteronet. I årsskiftet ska jag träffa läkaren igen som jag träffa i måndags för en liten uppföljning där med. Det är många besök men jag tycker det är bra att dom följer upp och har koll.

Jag kommer att uppdatera med jämna mellanrum så att ni får se förändringen :) Jag kommer kanske att göra videos och lägga upp på youtube OM det finns intresse från er att jag ska göra det :)

Likes

Comments

Tjabba!

Igår, fredag, var jag i Stockholm på mitt sista möte i min utredning.
Då träffa jag min överläkare som berätta att han igår satte min diagnos på mig. Diagnosen heter transsexuell och det måste man få för att kunna få behandling. Låter knas men så är det.
Så nästa steg är att min överläkare igår remittera mig till den läkare som ska ge mig hormonbehandling, testosteron, det får man med sprutor. Innan dess så ska blodprov lämnas för att se så allt är okej.
Min behandling kommer att påbörjas i Stockholm sen kommer den förmodligen att fortsätta här hemma i Skåne.
Så nu är det bara att vänta på kallelse för behandling.

Det känns bra och det ska bli spännande att se min förändring :)

/L

Likes

Comments

Tjaa!
Nu var det väldigt längesen som jag gjorde ett inlägg här men det har varit lite som hänt så därför har jag inte tagit mig tiden att skriva.
Men jag ska försöka berätta så mycket jag kommer ihåg om vad som hänt sen sist.

Jag har varit i Stockholm på 3 möten till i utredningen. Jag går inte in på detaljer från varje möte för då blir det ett väldigt långt inlägg. Jag har träffat kurator och psykolog på dessa möten. Dom har gått in på djupet i mitt liv och vi har pratat om allt sen jag var liten och fram till nu, om hur jag tycker och tänker om mig själv, hur jag tycker min barndom har varit, hur det varit i skolan osv. Det gick bra på alla 3 mötena och dom tyckte jag verka väldigt klar med vad jag ville ;)
Så nu har jag fått min nästa läkartid som är den 12 augusti och då ska jag träffa överläkaren igen som jag träffa på första mötet. Det är han som man börjar att träffa och som man sen avslutar med att träffa igen. Sedan ska alla som jag pratat med prata med varandra och förhoppningsvis komma fram till att jag får diagnosen.
Så som jag känner just nu så känns det väldigt bra. Jag hoppas att allt går hela vägen och att jag snart kan få börja med testo :)

Ha det bra! :)

Likes

Comments

När man lever med att man känner sig född i fel kropp så finns det väldigt många saker som är jobbiga.

T.ex. Att bada - det har jag aldrig gjort, förutom i skolan där man var tvungen. Jag har alltid sagt att jag inte tycker om att bada och att det är av den anledningen som jag inte gör det. Jag kommer inte bada förrän den dagen då jag kan ta av mig tröjan och bara hoppa i med badshorts. För det är det som är jag.

Duscha - ja det gör man ju ensam och ingen ser en, men att sedan sätta på sig alla kläder för att kunna gå ut från duschen är inte det jag vill göra. Bara att slänga på sig brallor och gå ut, vilken befrielse bara det kommer att vara.

P-piller - en räddare. Den så kallade "lingonveckan" har varit det absolut jobbigaste. Det äcklar mig nåt så fruktansvärt mycket. Jag sitter upp och sover, sjukanmält mig från jobb för jag inte vill gå ut, röra mig begränsat och tycka att jag själv är äcklig. Börja med P-piller för att få stopp på det och det var underbart!

Kläder - innan jag visste att binder fanns använde jag en för liten sport bh för att ha den trängsta som möjligt att trycka in skiten och göra det platt. Men sen upptäckte jag binder som är till för att göra det just platt. Wow!
Innan så använde jag tjocktröja på sommaren för jag inte ville visa något. Jag skämdes. Alla fråga mig hela tiden "är du inte varm?" Jag svara nej annars hade man fått till svar tillbaka att man skulle ta av sig tröjan. Men jag svettades som en gris och var super varm, men hellre det än att visa något på min kropp som jag inte ens själv vill se. Men sommaren 2015 - första sommaren utan tjocktröja, det var väldigt skönt ska ni veta!

Nu har ni fått veta några saker om hur jag känner. Varför jag vill genomgå en könskorrigering. Jag längtar till jag får min första testo spruta och får genomgå min bröstoperation så jag kan börja leva det liv jag alltid velat leva.

/Lukaz

Likes

Comments

Halloj!
Nu har jag varit på mitt första läkarbesök och min utredning är nu startad.
I torsdags den 18/2 tog jag, min älskade lillasyster och vår fina vän tåget till Stockholm. Vi var framme vid 12.30 tiden och skulle då försöka hitta till hotellet vi skulle checka in på. Vi fixa det faktiskt ganska smidigt och tog oss fram till hotellet utan konstigheter. Rummet var färdigt och vi kunde checka in där vi lämna vår packning för att genast ge oss ut i storstaden, vi börja med att åka till Mall Of Scandinavia. Riktigt häftigt köpcentrum! Vi shoppa lite där innan vi begav oss in till staden och NK. Sedan åt vi på Taco Bar och sen begav vi oss tillbaka till hotellet.
Dagen efter, fredag 19/2. Då var det dags för mitt läkarbesök. Jag var nervös men det var mest för jag skulle till sjukhus vilket jag inte gillar. Jag åkte dit med taxi och Piff och Puff (lillsyrran och kompisen) åkte ner på stan under tiden.
Hos läkaren fick jag svara på lite olika frågor, min barndom, varför jag vill genomgå detta, hur jag vet att jag vill detta, hur jag ser på framtiden osv.
Det kändes bra och han såg inga hinder med att jag inte skulle få påbörja någon behandling. Jag kommer att åka dit på fler möten där jag kommer att träffa några andra personer så som kurator osv. Utredningen tar upp till ett år men det kunde också gå snabbare vilket jag hoppas på såklart!
Vi var ute på stan ett tag till innan vi skulle bege oss hem. Under två dagar lyckades vi med att vi inte visste vart vi var och hur vi kom tillbaka till hotellet, vi hitta inte från T-Centralen till Stockholm C och nu kommer alla stockholmare att skratta, det låg bredvid..det var mycket skratt, shopping, jag faila ett prank, vi åt skräpmat och bara hade det roligt! Vill göra detta fler gånger när jag ska dit!
Tack för ni ville följa med mig till Sthlm, har haft två helt underbara dagar där. Hoppas ni vill följa med dit fler gånger.
Ha det bra. L

Likes

Comments