Om drygt 21 dygn landar jag på El Dorados flygplats i Bogota. Förberedelselägret ägde rum för länge sen, jag har fixat papper på Colombias ambassad och flygbiljetterna är bokade. Jag har hittills känt mig oroväckande lugn inför avresan, men nu när andra utbytesstudenter börjar anlända till sina värdländer känns det mer verkligt.

Den här bloggen startade jag främst för familj och vänner som är nyfikna på vad jag har för mig på andra sidan Atlanten, men jag hoppas att denna blogg kanske kan hjälpa blivande AFS-studenter som ska till Colombia och Latinamerika!

Tänkte mjukstarta bloggen lite med en FAQ - Frequently Asked Questions. Det verkar som att rätt många AFSare känner igen sig i (och är rätt trötta på) att få flera av de här frågorna inför sitt utbytesår:

Kommer du tillgodoräkna det här året och börja direkt i tvåan när du kommer hem? Nej, det går inte eftersom jag kommer gå i en vanlig Colombiansk klass och därför inte läsa svenska kurser.

Är det inte jättevarmt där borta? Tyvärr inte... I Sogamoso, där jag kommer bo, är det runt 15-20 grader, och regnigt... (Dock vet jag att colombianerna sprider värme så det räcker och blir över).

Kan du spanska flytande? Nej. Men det är en del av utmaningen att försöka kommunicera ändå. Jag älskar språk och kan få fram det allra viktigaste så det känns lugnt på den fronten.

Är du den enda svensken? Tack och lov att det inte är så. En svensk till kommer flyga dit samtidigt. Men efter det inledande välkomstlägret i huvudstaden går vi skilda vägar och åker till olika städer.

Finns det fler utbytesstudenter i din stad? Vet ej. Hoppas det!

Är det en internatskola? Nej, jag kommer att bo i en värdfamilj som tar emot mig utan ersättning.

Har du fått din värdfamilj? Yes, till slut! De har en son i min ålder. Mer om dem senare!

Kommer du inte sakna familj och vänner? Vad tror du?

Åker du med de där EF? Nope, jag valde AFS för att de har en stark och tydlig värdegrund om att främja fred och förståelse mellan kulturer snarare än att bara skapa en upplevelse. De flesta som håller på med AFS gör det frivilligt, för att de tycker det är viktigt. Det känns tryggt! (Dessutom kan man välja så spännande och unika destinationer med AFS)

Tänker du träffa din biologiska familj? Med största sannolikhet, nej. Någon gång skulle vara kul, men ett utbytesår är psykiskt påfrestande som det är så det känns onödigt att blanda in ännu mer känslor. Den här grejen gör jag för att jag älskar Colombia som land, spanska och att lära känna och lära av nya kulturer!

Hörs nån gång närmare avresan!


Likes

Comments