View tracker

Ibland kan det vara svårt att hitta goda små snacks som är veganska, men här har jag ett tips som är så gott och verkligen superlätt! Det är papadums med mango chutney! Detta går att köpa i princip färdiglagade, även om det såklart går att göra själv med, men det får jag prova någon annan dag!


Ingredienser

Papadums

1 msk rapsolja

Valfri chutney


Ta fram två stycken papadums. Lägg först den ena på ett fat och pensla med olja på båda sidor. Lägg nu den andra papadumen över den första och pensla även den på båda sidor. De ska alltså ligga på varandra. Sedan sätts de bara in i mikron på högsta värme i ungefär 50 sekunder. När de tas ut har de expanderat och blivit klara! Servera med någon god chutney, färdigt!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Nu har jag precis lagat och ätit min väldigt goda middag som bestod av linsbullar, klyftpotatis och en stark sås till det! Väldigt enkel smet att jobba med under stekning, något som jag själv ibland tycker kan vara svårt att få till! Men denna gång gick det jättebra. Receptet är för ungefär 4 personer


Ingredienser

3 dl kokta linser

1 riven morot

1 hackad lök

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk oatly iMatfraiche

1 dl ströbröd

1/2 kruka basilika

Äggsubstitut som ska motsvara 1 ägg= 1 tsk substitut+2msk vatten

Salt och peppar

8 potatisar

Olja för stekning och på klyftpotatisen

Sås

2-3 dl hot sweet chili sauce

1 dl oatly iMat fraiche


Börja med att sätta ugnen på 225°. Skär potatisarna i fjärdedelar, lägg på en plåt, salta och olja, sedan när ugnen är varm sätts plåten in i minst 20-25 minuter.

Koka linserna. Under tiden linserna kokar rivs morot, hackas lök och pressas vitlök. När linserna sedan är färdiga hälls vattnet av och linserna får ligga kvar i kastrullen, men utan någon värme. Tillsätt moroten, löken och vitlöken ner i kastrullen. Blanda ihop äggsubstitutet i ett glas och häll sedan även ner det i kastrullen. Stavmixa allting som finns i kastrullen och lägg nu också i ströbrödet, oatly Fraiche och basilikan. Salta och peppra. Stavmixa allt så det blir en slät smet. Ta nu fram en stekpanna och häll i rapsolja. Låt det bli varmt innan smeten knådas ihop till platta bullar. Stek sedan bullarna på medelvärme och vänd regelbundet för att se hur ytan ser ut, så de varken bränns vid eller är för bleka. När bullarna är klara är antagligen potatisen även den snart klar, så ta antingen ut potatisen nu eller låt dem vara kvar i ugnen medan såsen görs så potatisarna ändå kan hinna få lite mer färg.

Häll i sweet chili sås i en skål och blanda ner oatly iMat Fraîche, efter ha blandat runt det är såsen klar! Och nu borde även allt det andra vara klart. Lägg upp allt på ett fat och servera tillsammans med en sallad, supergott!


Likes

Comments

View tracker

Nu har jag gjort små müsliliknande skålar, som man själv kan fylla med soygurt, bär eller vad man nu kan tänkas vilja ha i! Jag hade i hallon och soygurt, det passade väldigt bra. Detta fungerar såklart lika bra till mellis som till frukost!


Ingredienser

2 bananer

1 dl agave sirap

2 1/2 dl havregryn

1 tsk kanel

(Soygurt och bär som eventuell fyllning)


Börja med att sätta ugnen på 175°. Mosa sedan bananerna i en skål och tillsätt sirapen. Ta nu en annan skål och häll i havregrynen och kanelen, rör runt. Blanda nu i bananblandningen ner i havregrynen och rör runt ordentligt. Ta fram en muffinsplåt och fördela smeten i formarna, upp på kanterna och lite i mitten så att det blir som en skål. Ställ sedan in i ugnen i ungefär 15 minuter. Ta ut plåten och låt det svalna några minuter. Börja sedan försiktigt lirka ur skålarna ur muffinsplåten och ta till sist och häll i soygurt och bär i dem nygräddade müsliskålarna. Färdigt att serveras!


Likes

Comments

För ett tag sedan läste jag om en tjej som smaksatte sina nötter! Tror hon hade använt sig timjan, salt och vitlökspulver, och det som är så roligt när man smaksätter dem själv är att man kan helt och hållet välja smakerna man tycker bäst om! Jag valde chiliflakes, vitlökspulver, lime, salt och rapsolja. Självklart kan man även då välja vilka nötter man vill, jag valde jordnötter denna gång!


Ingredienser

360g jordnötter

4 msk rapsolja

1/2 lime

2-3 tsk chiliflakes

2 tsk vitlökspulver

1 tsk salt


Sätt ugnen på 175°. Lägg alla nötter i en plastpåse. Tillsätt ingrediens efter ingrediens och skaka om påsen allteftersom. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg på nötterna på plåten och sätt in i ugnen i ungefär 15 minuter, eller tills nötterna börjar se gyllene ut. Ta sedan ut plåten och låt nötterna svalna. När de svalnat är de färdiga att ätas!


Likes

Comments

För någon dag sen gjorde jag och mamma en vegansk gryta, och den blev väldigt god i all sin enkelhet! Receptet är för ungefär 4 personer


Ingredinser

Rapsolja att steka i

12-14 delikatesspotatisar

1 gul lök

1 chili

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

1-2 tsk chilipulver

1-2 tsk paprikapulver

2 dl kokta kikärtor

1 röd paprika

Salt


Börja med att halvera potatisarna, skära löken och hacka chilin. Fräs sedan det tillsammans i oljan. Lägg i grönsaksbuljongen och vattnet. Potatisarna ska täckas av vattnet så de blir genomkokta. Krydda med chilipulvret och paprikapulvret. Skär paprikan och lägg i grytan. Tillsätt färdigkokta kikärtor och smaka sedan av med salt. Servera gärna med en grönsallad!


Likes

Comments

Nu ska snart min syster komma hit och då tänkte jag passa på att baka något gott! Därför gjorde jag en mjuk vaniljkaka med lingonoulver, mums!


Ingredienser

Ströbröd

150g carlshamns mjölkfria margarin

2 dl socker

2 tsk äggsubstitut + 4 msk vatten

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 dl oatly vaniljsås

Garnera med hallon och några teskedar lingonpulver och vaniljsocker.


Sätt ugnen på 175°. Marganisera och bröa en form med avtagbara kanter. Smält margarinet. Vispa ihop margarin och socker. Tillsätt äggsubstitutet lite i taget. Blanda sedan ner vetemjölet och bakpulvret. Häll till sist i vaniljsåsen och blanda runt. Lägg i smeten i formen och sätt in i ugnen i ungefär 40-50 minuter. När kakan är i ugnen rör ihop lingonpulver och vaniljsocker. Ta sedan ut kakan och låt den svalna. Strö sedan över garneringen och hallonen över vaniljkakan, och då är den äntligen färdig att ätas!


Likes

Comments

Nu har jag precis gjort en oupmhisallad med massa härliga bönor och gröna blad! Receptet är för ungefär 4 personer


Ingredienser

1 1/2 dl okokt quinoa + 3 dl vatten

280g oumphi

4 dl valfria bönor (jag hade svarta och kidney som blötlades och kokades, med buljongtärning, i förväg)

1 liten påse salladsmix

10 st halverade småtomater

2 hyvlade morötter

2 st pressade vitlöksklyftor

1 msk soya

Olivolja

Balsamvinäger

Salt och peppar


Börja med att koka upp quinoan med vattnet. Stek sedan oumph i olivolja, soya och pressad vitlök. Hyvla morötter, skär tomater och lägg ner i en stor skål. Tillsätt även salladen och bönorna. När quinoan och oumphen är färdiga läggs det ner med allt det andra i skålen. Ringla olivolja och balsamvinäger över salladen, och krydda med salt och peppar. Sedan är salladen färdig för servering!


Likes

Comments

Att vara vegan fullt ut kan tyckas vara väldigt svårt. Att alltid behöva säga till på middagsbjudningar, ha få valmöjligheter att välja bland så fort restaurang eller cafébesök uppstår, osv. En sak som inte ska behöva vara så svår är folks reaktioner när de får höra att någon annan är vegan. Folk som ifrågasätter varför personen i fråga faktiskt är vegan. Liksom alla val i livet är det ett eget val, som dessutom gynnar jorden i sin helhet.


"Men varför är du inte bara vegetarian". Jo, det kan ju vara av olika skäl från person till person. Ett av skälen kan vara sin egen hälsa, man kanske mår bättre av att undvika vissa produkter från djuren. Ett annat skäl kan vara att många veganer vet att en mejeri- och äggindustri är så kopplad till köttindustrin att den även bidrar till köttindustrin, eller att uppfödningar av djuren för att få mejeri- och äggprodukter är minst lika hemsk som om djuren skulle slaktas. Och självklart tycker vissa veganer helt enkel att djuren inte ska vara till för människans behov.


Jag tycker att alla vuxna människor ska bestämma över sin egen kost, men det kan ju alltid vara bra att vara så påläst som möjligt och även prova på olika vanor så man inte fastnar i samma gamla eller missar något som skulle passa en själv helt perfekt!


Källor:

https://veganisera.wordpress.com/varfor-vegan/

http://www.vegania.net/veganism_2.html

Likes

Comments

Glad alla hjärtans dag!! Idag får vi passa på att vara extra söta mot våra nära och kära, och då passar det jättebra att laga något sött åt dem! Ikväll ska jag bjuda mitt hjärta, Vanja, på denna chokladmousse med hallon! Receptet är för 2 personer


Ingredienser Mousse

50g vegansk choklad

1 dl soyagrädde

äggsubstitut som 1 ägg= 1 tsk äggsubstitut + 2 msk vatten

Smält chokladen över vattenbad. Vispa soyagrädden och tillsätt äggsubstitutet (som redan har blandats ihop separat). När chokladen har smält hälls den i grädden, rör runt. Moussen ska inte vara särskilt hårt vispad, men 2-3 minuter med elvisp är ungefär lagom. Ställ in i kylen i minst en timme.

Ingredienser Hallonsås

1 1/2 dl frysta hallon

1 1/2 msk vatten

1 msk strösocker

Mixa ihop alla ingredienser till en puréliknande röra. Låt den sedan stå och silas ett tag i rumstemperatur. När chokladmoussen stått i kylen minst en timme kan hallonpurén läggas på. Strö till sist över lite florsocker och dekorera som du vill!

Likes

Comments

Idag var jag och köpte oumph! Vad jag vet så finns det bara på city gross, men förhoppningsvis kommer det snart till fler butiker. I vilket fall så provade jag att göra en oumphstroganoff idag till middag och resultatet blev jättebra! Receptet är för ungefär 4 personer


Ingredienser

4 portioner ris

280g oumph

125g champinjoner

2 gula lökar

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk senap

1 grönsaksbuljongtärning

2.5 dl oatly matlagningsgrädde

3 msk tomatpuré

1 dl vitt vin

Mjölkfritt margarin att steka i

Salt och peppar

oalty iMat fraiché till servering


Börja med att koka riset. Stek sedan oumph i margarinet. Skär lök och svamp, lägg det sedan i grytan med oumphen. Tillsätt matlagningsgrädden, tomatpurén, senapen, buljongtärningen, vitlöken och till sist vinet. Låt koka ihop på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera sedan tillsammans med riset, en klick oatly och en sallad!


Likes

Comments