View tracker


En cheesecake-liknande efterrätt som ser ut och smakar lyxigt, men är enkelatt fixa.
Tänk på att pajen behöver 3 timmar i kylskåpet!

Ingredienser

Pajdeg

12 st digestivkex

75 gram smält smör


Fyllning

3 st gelantinblad

3 dl vispgrädde

1 dl strösocker

250 gram hallon

200 gram philadelphiaost

färska bär till garnering

Tillagning

8-10 bitar:
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajformeller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värmetills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bortkastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner creamcheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat.Servera med färska bär.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 125
°C.
2. Bottnar: Vispa
äggvitor och socker till en tjock marängmassa. Hacka chokladen. Vänd ner den hackade chokladen och rice krispies.
3. Bred ut
marängmassan på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm (för 10 port)
4. Grädda mitt i ugnen i 1 tim och 15 min. Lossa botten när den är varm. Dela den mitt itu. Låt delarna svalna på
bakgaller.
5. Fyllning: Blanda
äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och rör i matfettat klickvis. Låt krämen kallna.
6. Bred
krämen på ena bottnen och lägg den andra ovanpå.
7. Garnering: Vispa grädden och bred den över tårtan. Riv chokladen och strö över tårtan. Tårtan är godast om den läggs ihop en dag innan.

Bottnar:
4 äggvitor
3 dl socker
100 g mjölkchoklad
3 dl Rice krispies

Fyllning:
4 äggulor
1 dl socker
100 g mjölkchoklad

Garnering:
3 dl vispgrädde
50 g mjölkchoklad



Likes

Comments

View tracker

Chokladkräm
  • 150 g vit choklad
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 cl Cointreau, kan uteslutas
Deg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 krm salt
  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
Garnering
  • bär
  • vit choklad
  1. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden och likören. Smält på svag värme. Se till så att chokladen inte bränner fast i botten på kastrullen. Ställ i kylen för att svalna.
  2. Blanda samman ingredienserna till degen. Om den inte vill hålla ihop, tillsätts ett par droppar vatten. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  3. Tryck ut degen i en smord pajform, cirka 25 centimeter i diameter. Nagga. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter i 175 grader. Tag skalet ur formen och låt svalna.
  4. Tag ut chokladkrämen ur kylen och vispa upp den med elvisp. Skölj och ansa bären. Lägg hälften av bären i botten på pajskalet. Lägg chokladkrämen ovanpå bären. Lägg på resterande bär. Strö på hyvlad, vit choklad.

 

Efter smak så kan man ta lite mer Cointreau, börja smått!

Likes

Comments


Börja med moset.

King Edward eller annan mjölig potatis.

Gärna lite mjölk och en klick smör i.

Försiktigt med vitpeppar och salt.

Den som är hågad kan riva lite muskotnöt över.

Ägg-gula på toppen av moset.

Garnera med fyra högar, en i varje väderstreck, bestående av, hackad gul lök, kapris, hackade rödbetor samt hackad inlagd gurka (ej boston).

Isterband lätt rökta, gärna Åkes från Tingsryd eller Lamhults. Sätt in i ugnen och värm.

Strö persilja över samt servera med en lite mörkare öl eller porter.



 

Likes

Comments

200 g philadelphiaost

2 dl creme fraiche

vitlök det får man smaka av

rödlök

ev lite salt och svartpeppar

Mängderna är på ett ungefär

Likes

Comments




2 st Gelatinblad

1 st Vaniljstång

5 dl grädde

0,5 gr Saffran

1 dl Muscovadsocker

4 st Skumtomtar

Tillagning

1.Blötlägg gelatinen i kallt vatten i ca 10 minuter. Snitta en vaniljstång och skrapa ur kärnorna. Koka upp grädde med vaniljstång och kärnorna.

2. Tillsätt saffran och socker i den varma grädden. Krama ur gelatinet och tillsätt det. Rör tills det har löst sig.

3. Häll vätskan i dekorativa dessertglas. Ställ dem i frysen en kort stund så att ytan stelnar. Ställ tomten i mitten

4. Förvara dem svalt till servering

Likes

Comments


1 l trattkantareller färska rensade

4 msk smör

1 l grönsaksbuljong tärning

0,5 dl torr sherry

0,5 gul lök finhackad

0,5 dl fint tärnade morötter

0,5 tsk timjan

1 msk tomatpuré

3 msk vetemjöl

2 dl creme fraiche

0,5 tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 ask kryddkrasse till serveringen

Sär svampen i mindre bitar och fräs den ihop med ca 1 msk smör. Koka under lock till att börja med och sedan untan lock så spadet får koka in i svampen igen

Slå på grönskasbuljongen och sherryn över svampen lå det småkoka.

Gör iordning grönsakerna. Fräs dem i ca 3 msk smör i en annan kastrull. De ska dock inte få färg. Tillsätt sen tomatpurén som får fräsa med några minuter. Pudra sedan över mjölet. Blanda väl. Späd sedan grönsaksblandningen med svampbuljongen i omgångar och låt sedan koka upp under vispning. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta i 10-15 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar

Det är gott med osttoast till detta.

Vi hade inte sherry utan vitt matlagningsvin istället

Likes

Comments




Recept ca 275 st.

dl sirap

2 dl grädde

3½ hg socker (4dl)
1½ hg smör

1 kg mjöl – inte riktigt allt -125g

1 msk kanel

1 msk nejlikor

1 msk ingefära

1½ msk bikarbonat

8 min 175 grader.

Blanda socker och kryddor.

Häll i smält smör och grädde.

Sist mjölet.

Likes

Comments



2dl solrosfrön

2dl rågmjöl

1dl kruskakli
2dl havregryn
1dl linfrön

2tsk salt
7dl vatten

45 min 180 grader.

Blanda alla ingredienser i en skål. Låt stå ca 15 minuter så den får sätta sig lite.
Smeta ut på två plåtar med bakplåtspapper. Se till att smeta ut det över hela plåten så den blir ordentligt tunn och platt som knäckebröd ska vara annars är risken att det blir tjockt och segt.

Strö gärna över lite grovt flingsalt innan du stoppar in det i ugnen så blir det saltigt och gott när du äter det sen.
In i ugnen på 170-180 grader i MINST 45 minuter så det blir torrt och hårt knäckebröd.
Har du varmluftsugn kan du köra två plåtar samtidigt ;)
Håll lite koll så det inte blir bränt

Likes

Comments



4 personer

325 kcal/port

Innehåll

500 g grovriven potatis
1 riven lök
salt och peppar
4 msk hackad bladpersilja
2 ägg
4 msk dinkel eller vetemjöl
2 msk smör/olja
200 g kalkonbacon
2 dl lingon
2 msk rörsocker

Gör så här:

Blanda potatisrivet med lök, kryddor, ägg och mjöl. stek små raggmunkar på båda sidor i matfettet. Stek Kalkonbaconet i samma stekpanna. Rör lingonen med rörsockret till sockret smält.


Likes

Comments