Header
View tracker

Magica, Träning, Ridning

Hej från en glad hästtjej!

Tänk vad små detaljer kan göra stora förändringar. Jag hade som sagt träning med A idag (hon som har ridit in Magica och är i princip den enda som har suttit på henne). Vi började verkligen basic; sitsen.

Det är så himla nyttigt att börja om, framförallt för mig som bara ridit på som jag alltid gjort de senaste åren och endast ett fåtal gånger för instruktör. Man blir bekväm och "lat" i kroppen. Eftersom Magica är en väldigt känslig häst blir det därför extra viktigt att jag sitter korrekt och inte ger henne en miljon kommandon. Trots att jag kan rida blev det nästan som att lära sig rida på nytt! Spännande!

Det var så himla häftigt när jag gjorde rätt. En aha-upplevelse utan dess like! Tänk att så små förändringar i sitsen bidrar till att Magica förstår mig och allt blir hundra gånger bättre än innan. Jag svävar på moln efter första (riktiga) ridpasset på min alldeles egna häst!

En suddig bild i farten från igår när vi var på väg tillbaka till stallet efter lite marklek för oss själva i ridhuset. Jag hade henne lös för att lära känna henne och se om hon vill följa och arbeta med mig. Något som gick fantastiskt bra. Vi avslutade med en lång rykt, mys och många morötter!

(Ja, tassen är lite lång, hovis kommer på onsdag och fixar. Hon får gå barfota över vintern.)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Funderingar, Hästar, För och nackdelar, Planering

Magica är oskodd. Hon har aldrig haft skor. Jag ser det som positivt. På sikt kommer hon att bli skodd.

Men sen funderar jag på hur det blir i vinter, med halkan framförallt. Jag kommer långsamt trappa upp hur ofta hon motioneras, med tanke på att hon inte är supermycket riden ännu. Men det innebär ändock att vi kommer ge oss ut på hala vägar (plus halka i hagen?) i december-februari. Det kanske är smart att slå på ett par skor så att man kan skruva i ett par broddar, om nu blixthalkan slår till? Jag får ta och prata med hovis.Likes

Comments

View tracker

Funderingar, Hästar, Planering, Träning, Magica

Jag kom på att jag måste presentera Maggan (ja, namnet funkar tipptopp i stallgången)!

Magica S är en P.R.E (Pura Raza Española) född 1juli 2012, och blev inriden förra året. Hon är förhållandevis lite riden (men något jag tycker är positivt, man bör inte pressa unga hästar). Dock är hon fantastiskt välriden för att vara så ung. När jag provred henne glömde jag genast bort att hon endast är fyra år gammal!

För den som är intresserad av stam är hon efter Habanero XLI, en häftig hingst som tävlar dressyr på hög nivå i Storbritannien och tidigare i Spanien (google him!). Hon har hittills endast bott hos sin uppfödare utanför Uppsala och är inriden av en extremt duktig tjej (vi kallar henne A) som själv tävlar sina iberiska hästar på hög nivå i dressyr.

Denna lilla tjej är otålig, vill alltid att det ska hända nått, vilket innebär att hon också är otroligt arbetsam (något jag märkte när jag red henne), så det ska bli väldigt spännande att lära känna henne!

I helgen passar jag på att umgås med min svarta stjärna en hel del. Eftersom det är en bit att åka blir det mest helghäng (mamma bor närmre, så jag bor där i helgen). Vi ska jobba lite från marken för oss själva imorgon och på söndag ska vi rida för A!

Återkommer med updates!

Jag har dock kommit fram till (efter provridning) att jag måste uppsöka naprapat/kiropraktor på grund av min sneda höft. Tänk om jag förstör Magica för att jag är så sned i kroppen. Mardröm! Tips på hur man håller sig någorlunda rak i kroppen till vardags?

Införskaffade en snygg lädergrimma! Är det bara jag som gillar ljusbrunt på svarta hästar?

Likes

Comments

Hästar, Magica

Nu är det klart.
Jag och Magica är numera ett team och det känns så himla bra!

I början av december flyttar hon in i stallet där jag har bokat en plats. Innan dess står vi kvar hos uppfödaren och lär känna varandra lite bättre och tar hjälp av tjejen som har ridit in Magica. Det känns som en bra start.

En bild från vår första promenad på tu man hand (manen är kortklippt à la PRE-sto style, men den kommer att få växa till sig, även om hon passar som punkrockare)!

Likes

Comments

Hästar

Provridningsdelen avklarad. Hon är en dröm! Jag är såld på alla plan 🐎

Nu: nervös väntan inför veterinärbesiktning.

Likes

Comments

Funderingar, livet, Kostnad, Planering, Stall

I väntan på provridning och diverse beslut kommer här ett inlägg kring uppstallning. Och att hitta en bra sådan.. I Stockholm. Med ett antal kriterier, som tycks omöjliga att uppfylla. Dags att flytta kanske? Men eftersom jag fortfarande vill satsa på min karriär är det inte ett alternativ. Än.

En lösdrift skulle vara det optimala, men även för en lösdrift måste flera svåra kriterier uppfyllas, vilket tycks vara omöjligt efter mycket letande. Så det får bli ett stall.

Ska-krav (upphandlingshumor):

  • Lång utevistelse (tidig morgon till sen kväll).
  • Litet stall med möjlighet för lugn och ro (max 8-10 hästar).
  • Fullservice (tyvärr innebär mitt arbete att jag ibland inte alltid kan komma iväg till stallet).
  • Ridhus (eller närhet till ridhus).
  • Inhägnad ridbana med belysning..
  • Stora bra hagar med sällskap.
  • Nära buss/tåg (jag bor mitt i centrala Stockholm = ingen bil för tillfället).
  • Såklart ska det vara bra folk i stallet samt en pålitlig och kunnig stallägare till en relativt skälig penning.

Jag vet inte hur många stallplatser jag har fått avfärdat för att vissa kriterier är, för mig, omöjliga att kompromissa med. Det finns de stall som har allt, men som så många vet gällande Stockholm, så uppgår stallhyrorna till summor som känns oskäliga att lägga. Och många har inte tillgång till stora hagar, och jag vägrar gruspaddockar. 

Ja, jag har tagit höjd ekonomiskt för mitt hästinköp, men med det följer ändock ekonomiska kompromisser. Jag väljer bort andra delar av mitt liv som hittills varit självklara (dvs många middagar ute, spontanresor, shopping). Jag har en sambo som är (någorlunda) förstående och kommer kunna stötta ekonomiskt. Jag väljer hästlivet, då det ger mer tillbaka än materiella ting och middagar på restaurang.

Denna bit är därför något jag som hästägare kan se över och försöka hålla den till en normal nivå. Utan att det också är oskäligt lågt i förhållande till ställägarens engagemang.

Visserligen har jag satt taket relativt högt, just för att jag är medveten om att det är dyrt att ha häst i Stockholm. Men önskvärt är såklart att denna utgift inte upptar största delen av lönen då det finns många andra hästrelaterade utgifter som dyker upp. 

Redan innan jag tog beslutet att köpa häst gjorde jag eftersökningar om vad olika typer av stall och tillhörande service kostar. Men när det väl är på allvar blir man helt plötsligt extremt petig och kritisk till vad man vill ha vad man kan vara utan.

Helt plötsligt uppenbarade sig stallplatsen som har allt. Stallägaren är en underbar kvinna som arbetar hemifrån med sina hundar på gården = daglig tillsyn. Stallet är litet och gemytligt med rymliga boxar och har plats för fyra hästar som alla delar på 7 stora kuperade hagar. Utevistelse från tidig morgon till ca kl 18-22 beroende på väder och årstid. Dygnet-runt utevistelse sommartid. Egen ridbana och ett par hundra meter till granngårdens ridhus. Fullservice. (Jag vill ogärna prata om pengar, men jag vill samtidigt vara öppen med allt och stallplatsen kostar mig 4000 kr i månaden, vilket i mina Stockholmsögon är ett bra pris). Jag kan åka kommunalt och tåget stannar precis vid stallet. Drömmen.

Så, om hästsläppet går igenom har jag fortfarande denna stallplats i besittning. Provridning är inbokat till nästa helg.


Likes

Comments

Hästar, Övrigt

Anledningen till frånvaron är alla tankar som har snurrat fram och tillbaka den senaste veckan. Det har inte heller hänt så mycket mer i hästväg än tyvärr. Eller jo, jag har varit och hälsat på Xena och det fyraåriga stoet (som heter Magica) ett par gånger, borstat och gosat lite med båda tjejerna. Det gjorde ont i hjärtat att träffa Xena igen efter beslutet att inte köpa henne, men samtidigt känner jag att det är rätt beslut att ta. Hjärna före hjärta denna gång.

Hjärtat kommer förhoppningsvis ramla till Magica också (vilket det bitvis såklart redan gjort, man är ju hästtjej in i benmärgen). Hon är en otroligt fin tjej, orädd, energisk och nyfiken. Det ska bli spännande att provrida henne. Förhoppningsvis inom kort. En tränare på gården ska sätta igång henne efter sommarbetet nu i veckan, och sedan är det dags. Jag vill inte jinxa något och uteblir därför med bilder än så länge.

Planerna med bloggen kommer inte att förändras om köpet av Magica går igenom.. Det kommer nästan bli ett ännu större livspussel med en äldre unghäst. Stay tuned.

Likes

Comments

livet

Det kom ett besked. Beskedet jag egentligen har väntat på, men inte erkänt för mig själv att det skulle kunna komma. Jag har varit optimisisk, men innerst inne våndats över saken. Mitt hjärta går sönder.. men..

Xena har de senaste två månaderna varit dålig i magen. Det rinner ur rumpan. Hon äter, dricker och mår bra i övrigt. Flera veterinärer har kikat på henne, och svaren lutar mot att det är en skada på tarmluddet. Hon kan bli bra, men det kan även bli bestående men.

Oj vad jag inte vill ta det här beslutet. Huvudet säger "nej du ska inte köpa en sjuk häst som får en utförsäkrad mage" och hjärtat säger "men hon är din bebis, ni har fått så fin kontakt". Hjärnan tar beslut. Jag kommer inte att köpa Xena.

Jag har i samma skede fått ett erbjudande av uppfödaren om att köpa ett fyraårigt inridet sto istället. Ett sto jag redan var sugen på första gången jag besökte gården, men vars mage vid tillfället var bortlovad. Nu blev det aldrig så, och hon är åter igen tillgänglig. 

Detta sto faller egentligen mer i fas med min första tanke, att jag ville köpa en inriden fyraåring.

Hela situationen känns så skev. För i grunden är det en frisk häst jag vill ha. Men samtidigt; ska jag köpa en annan häst för hästköpandets skull nu när jag inte kan ta urpsrungshästen jag faktiskt valde? 

Jag måste i det här läget, tyvärr, se hästen som en produkt. Det ÄR dumt att köpa en sjuk häst. Men vill jag helt krasst byta och köpa en annan häst direkt, eller bör jag vänta tills rätt dyker upp? Det fyraåriga stoet kanske är rätt?

Nu har jag ett beslut att ta. Provrida, gosa och fundera.

Likes

Comments

Träning, Xena, Funderingar

Det är så otroligt roligt att se denna lilla varelse utvecklas och växa, både kroppsligt och i huvudet. Xena är nu lite över 4 månader gammal.

I tid och otid går jag runt och oroar mig att hon aldrig kommer kunna lära sig någonting, att mina kunskaper i hästuppfostran inte räcker till.

Men min lilla bebis kan redan lyfta på (fram)hovarna utan problem (bakhovarna är lite jobbigare, i alla fall vänster bak). Hon förstår när jag (upprepande gånger) instruerar att hon inte ska springa över mig och ta sig ut genom boxdörren. Antagligen kommer trots-perioden sätta allt hon lär sig nu på prov, men jag börjar bli allt mer bekväm med att jag faktiskt kan klara av detta (fortfarande med hjälp där det behövs såklart).

Vi börjar lära känna varandra, och jag tror (hoppas) att hon börjar känna igen mig lite! Hon vill i alla fall följa efter mig och se vad jag pysslar med.

Likes

Comments

Xena

Spenderas bäst i en box med halm och en liten häst.

Likes

Comments