Header

Hästar

Provridningsdelen avklarad. Hon är en dröm! Jag är såld på alla plan 🐎

Nu: nervös väntan inför veterinärbesiktning.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Funderingar, livet, Kostnad, Planering, Stall

I väntan på provridning och diverse beslut kommer här ett inlägg kring uppstallning. Och att hitta en bra sådan.. I Stockholm. Med ett antal kriterier, som tycks omöjliga att uppfylla. Dags att flytta kanske? Men eftersom jag fortfarande vill satsa på min karriär är det inte ett alternativ. Än.

En lösdrift skulle vara det optimala, men även för en lösdrift måste flera svåra kriterier uppfyllas, vilket tycks vara omöjligt efter mycket letande. Så det får bli ett stall.

Ska-krav (upphandlingshumor):

  • Lång utevistelse (tidig morgon till sen kväll).
  • Litet stall med möjlighet för lugn och ro (max 8-10 hästar).
  • Fullservice (tyvärr innebär mitt arbete att jag ibland inte alltid kan komma iväg till stallet).
  • Ridhus (eller närhet till ridhus).
  • Inhägnad ridbana med belysning..
  • Stora bra hagar med sällskap.
  • Nära buss/tåg (jag bor mitt i centrala Stockholm = ingen bil för tillfället).
  • Såklart ska det vara bra folk i stallet samt en pålitlig och kunnig stallägare till en relativt skälig penning.

Jag vet inte hur många stallplatser jag har fått avfärdat för att vissa kriterier är, för mig, omöjliga att kompromissa med. Det finns de stall som har allt, men som så många vet gällande Stockholm, så uppgår stallhyrorna till summor som känns oskäliga att lägga. Och många har inte tillgång till stora hagar, och jag vägrar gruspaddockar. 

Ja, jag har tagit höjd ekonomiskt för mitt hästinköp, men med det följer ändock ekonomiska kompromisser. Jag väljer bort andra delar av mitt liv som hittills varit självklara (dvs många middagar ute, spontanresor, shopping). Jag har en sambo som är (någorlunda) förstående och kommer kunna stötta ekonomiskt. Jag väljer hästlivet, då det ger mer tillbaka än materiella ting och middagar på restaurang.

Denna bit är därför något jag som hästägare kan se över och försöka hålla den till en normal nivå. Utan att det också är oskäligt lågt i förhållande till ställägarens engagemang.

Visserligen har jag satt taket relativt högt, just för att jag är medveten om att det är dyrt att ha häst i Stockholm. Men önskvärt är såklart att denna utgift inte upptar största delen av lönen då det finns många andra hästrelaterade utgifter som dyker upp. 

Redan innan jag tog beslutet att köpa häst gjorde jag eftersökningar om vad olika typer av stall och tillhörande service kostar. Men när det väl är på allvar blir man helt plötsligt extremt petig och kritisk till vad man vill ha vad man kan vara utan.

Helt plötsligt uppenbarade sig stallplatsen som har allt. Stallägaren är en underbar kvinna som arbetar hemifrån med sina hundar på gården = daglig tillsyn. Stallet är litet och gemytligt med rymliga boxar och har plats för fyra hästar som alla delar på 7 stora kuperade hagar. Utevistelse från tidig morgon till ca kl 18-22 beroende på väder och årstid. Dygnet-runt utevistelse sommartid. Egen ridbana och ett par hundra meter till granngårdens ridhus. Fullservice. (Jag vill ogärna prata om pengar, men jag vill samtidigt vara öppen med allt och stallplatsen kostar mig 4000 kr i månaden, vilket i mina Stockholmsögon är ett bra pris). Jag kan åka kommunalt och tåget stannar precis vid stallet. Drömmen.

Så, om hästsläppet går igenom har jag fortfarande denna stallplats i besittning. Provridning är inbokat till nästa helg.


Likes

Comments

Hästar, Övrigt

Anledningen till frånvaron är alla tankar som har snurrat fram och tillbaka den senaste veckan. Det har inte heller hänt så mycket mer i hästväg än tyvärr. Eller jo, jag har varit och hälsat på Xena och det fyraåriga stoet (som heter Magica) ett par gånger, borstat och gosat lite med båda tjejerna. Det gjorde ont i hjärtat att träffa Xena igen efter beslutet att inte köpa henne, men samtidigt känner jag att det är rätt beslut att ta. Hjärna före hjärta denna gång.

Hjärtat kommer förhoppningsvis ramla till Magica också (vilket det bitvis såklart redan gjort, man är ju hästtjej in i benmärgen). Hon är en otroligt fin tjej, orädd, energisk och nyfiken. Det ska bli spännande att provrida henne. Förhoppningsvis inom kort. En tränare på gården ska sätta igång henne efter sommarbetet nu i veckan, och sedan är det dags. Jag vill inte jinxa något och uteblir därför med bilder än så länge.

Planerna med bloggen kommer inte att förändras om köpet av Magica går igenom.. Det kommer nästan bli ett ännu större livspussel med en äldre unghäst. Stay tuned.

Likes

Comments

livet

Det kom ett besked. Beskedet jag egentligen har väntat på, men inte erkänt för mig själv att det skulle kunna komma. Jag har varit optimisisk, men innerst inne våndats över saken. Mitt hjärta går sönder.. men..

Xena har de senaste två månaderna varit dålig i magen. Det rinner ur rumpan. Hon äter, dricker och mår bra i övrigt. Flera veterinärer har kikat på henne, och svaren lutar mot att det är en skada på tarmluddet. Hon kan bli bra, men det kan även bli bestående men.

Oj vad jag inte vill ta det här beslutet. Huvudet säger "nej du ska inte köpa en sjuk häst som får en utförsäkrad mage" och hjärtat säger "men hon är din bebis, ni har fått så fin kontakt". Hjärnan tar beslut. Jag kommer inte att köpa Xena.

Jag har i samma skede fått ett erbjudande av uppfödaren om att köpa ett fyraårigt inridet sto istället. Ett sto jag redan var sugen på första gången jag besökte gården, men vars mage vid tillfället var bortlovad. Nu blev det aldrig så, och hon är åter igen tillgänglig. 

Detta sto faller egentligen mer i fas med min första tanke, att jag ville köpa en inriden fyraåring.

Hela situationen känns så skev. För i grunden är det en frisk häst jag vill ha. Men samtidigt; ska jag köpa en annan häst för hästköpandets skull nu när jag inte kan ta urpsrungshästen jag faktiskt valde? 

Jag måste i det här läget, tyvärr, se hästen som en produkt. Det ÄR dumt att köpa en sjuk häst. Men vill jag helt krasst byta och köpa en annan häst direkt, eller bör jag vänta tills rätt dyker upp? Det fyraåriga stoet kanske är rätt?

Nu har jag ett beslut att ta. Provrida, gosa och fundera.

Likes

Comments

Träning, Xena, Funderingar

Det är så otroligt roligt att se denna lilla varelse utvecklas och växa, både kroppsligt och i huvudet. Xena är nu lite över 4 månader gammal.

I tid och otid går jag runt och oroar mig att hon aldrig kommer kunna lära sig någonting, att mina kunskaper i hästuppfostran inte räcker till.

Men min lilla bebis kan redan lyfta på (fram)hovarna utan problem (bakhovarna är lite jobbigare, i alla fall vänster bak). Hon förstår när jag (upprepande gånger) instruerar att hon inte ska springa över mig och ta sig ut genom boxdörren. Antagligen kommer trots-perioden sätta allt hon lär sig nu på prov, men jag börjar bli allt mer bekväm med att jag faktiskt kan klara av detta (fortfarande med hjälp där det behövs såklart).

Vi börjar lära känna varandra, och jag tror (hoppas) att hon börjar känna igen mig lite! Hon vill i alla fall följa efter mig och se vad jag pysslar med.

Likes

Comments

Xena

Spenderas bäst i en box med halm och en liten häst.

Likes

Comments

Funderingar

Vissa dagar känner jag att jag har gett mig ut på alldeles för djupt vatten. Klart att inte jag kan hantera en unghäst, det kommer bara resultera i att hon aldrig bli hanter- eller ridbar. Vem tror jag att jag är?

Men det finns det fler som jag, bara man letar tillräckligt noga! Caroline, som precis som jag har en unghäst, är en tjej som skriver om just detta i ett av hennes senaste inlägg (jag rekommenderar dock att läsa alla hennes inlägg, fantastiskt bra blogg som inspirerar mig och som jag följer varje dag).

Jag tror att vi hobbyryttare är alldeles för snabba på att ta till oss av allt som skrivs, där många menar att man måste arbeta med hästar varje dag för att kunna hantera och rida en unghäst. Det gör att man tappar tron på sig själv, fast man i grund och botten är en bra ryttare och hästmänniska. Jag tror att allt går bra med lite jävlaranamma och massor av hjälp från kunniga där det behövs. Gör inget som du inte känner dig 100% säker på.

Likes

Comments

Träning, Xena

Jag kan åka ut och hälsa på Xena när jag vill trots att hon är min (enligt avtal) först i december. Detta privilegium tar jag emot med hull och hår.

Nu i helgen passade jag på att åka till stallet både lördag och söndag (eftersom det ligger en bit bort är det svårt att åka dit vardagar). Tänk att redan nu få en bra kontakt med henne. Jag antar att jag har igen så mycket inför december och framtiden.

Xena är en av de gosigaste hästar jag träffat, inget mig emot, då jag gärna kliar i timmar! Hon är redan van att bli borstad över hela kroppen, och tycker dessutom att det är skönt, så detta utnyttjar jag till max. Jag sitter gärna i boxen eller hagen och bara tittar på henne! Världens dyraste men bästa avslappningsövning.

Jag har nämnt det förut, men uppfödaren är fantastisk som stöttar och tar sig tid. Så idag fick jag möjlighet att leda Xena i grimma för första gången när vi skulle låta henne och hennes mamma springa lite i ridhuset. Hur fantastiskt är det inte att hon blir lugnare när jag lägger en hand på halsen när nått är lite läskigt?

Det var intressant att se hur cool Xena var i ridhuset, som hon besökte för första gången. Visserligen är mamman ett lugnande moment, men jag tror hennes reaktion var förhållandevis lugn oavsett. Bommarna vi la ut vågade hon sig nosa på flera gånger. Det kommer nog gå bra att miljöträna den här tuffingen!

Likes

Comments

Xena

På besök hos Xena, som hälsar att det här med pallar är oerhört fascinerande!

Likes

Comments

Xena

Vissa dagar känns det otroligt segt att jag inte har en häst på "riktigt" för ens i december. På lördag är det ganska exakt 3 månader kvar. Sen då. Jag kan inte ens rida på min häst då. Det dröjer flera år. Ibland undrar jag om det var rätt beslut att köpa en bebis. Jag som är så otålig.

Men så tänker jag på alla häftiga steg jag kommer att ta med den den fantastiska lilla hästen. Första gången hon kommer springande till mig i hagen och första gången vi rider ut i skogen. För mig är det resan som är målet det häftiga med att ha sin egen häst.

Planen är i alla fall att fortsätta rida, och gärna för dressyrtränare för att upprätthålla och utvecklas. Jag är dock just nu "mellan hästar". Så förhoppningsvis fylls snart denna mellantid med fler fyrbenta historier än gos med bebis.

Här är en bild från i somras när jag spenderade en hel eftermiddag i hagen med hela fölflocken. Det är svårt att slita sig när alla små vill bli kliade hela tiden. Xena vill helst av allt stå nära och blir kliad precis överallt. Och vem kan motstå nått så mjukt och fluffigt?

Likes

Comments