Hej!

Nu Àr det mask och kostym-gruppens tur att fÄ bli presenterade i vÄr mini-serie. Som ni sÀkert förstÄr sÄ har mask och kostym-gruppen en vÀldigt viktig och betydande roll för skapandet för förestÀllningen. Som ni hör pÄ namnet sÄ Àr de den gruppen som fixar vad alla karaktÀrer har pÄ sig och hur de Àr sminkade.

Innan rollerna Àr satta sÄ försöker gruppen hitta inspiration till det aktuella temat. Direkt nÀr rollerna har blivit satta sÄ börjar arbetet pÄ riktigt. Man börjar dÄ skissa pÄ hur karaktÀrerna ska se ut under förestÀllningen, vad de ska ha pÄ sig för klÀder och hur de ska sminkas men Àven de smÄ saker som accessoarer. AngÄende hur man ser ut pÄ scen gÀller det att ha överdrivit klÀderna och sminket, alltsÄ att man kanske har pÄ mer ögonskugga Àn vad man annars skulle ha om man sminkade sig en vanlig dag, detta gör man för att förstÀrka. Man gör pÄ detta vis för att de som sitter lÀngs bort ifrÄn scenen ska se tydligt att karaktÀren har smink pÄ sig och hur de ser ut. NÀr man gjort en skiss pÄ hur alla karaktÀrer ska se ut börjar man provsminka de olika karaktÀrerna utifrÄn skissen sÄ att man kan se det fÀrdiga resultatet och se om nÄgot behöver Àndras. Man börjar Àven leta klÀder till karaktÀrerna, vi har ett stort förrÄd pÄ skolan dÀr det finns massor utav klÀder och kostymer, dÀr brukar vi leta efter klÀder, ibland köper vi in nya klÀder och ibland fÄr vi sy ihop egna klÀder. I förra Ärets förestÀllning fanns det en kvinnlig fotbolls-supporter, hennes blÄa drÀkt som hon hade pÄ sig hade vi sytt sjÀlva. I Ärets förestÀllning kommer vi utnyttja anvÀndandet av mask mer Àn i de föregÄende Ären dÄ vi inte har anvÀnt oss jÀtte mycket av just mask, men Ärets tema gör att vi kommer kunna uttrycka oss bÀttre med hjÀlp av mask, det Àr sÄklart mask och kostym-gruppen som fixar alla masker som kommer anvÀndas i förestÀllningen. Det Àr ocksÄ mask och kostym-gruppens uppgift att sminka de som inte vill/kan sminka sig sjÀlva innan förestÀllningen och fixa logerna till karaktÀrerna, dela upp vilka som ska vara i vilken loge och fördelar sminket i de olika logerna​​/ LinnĂ©a och Malva 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

PÄ bilden ser vi Andreas bli sminkad av gruppen mask och kostym som provsminkar nÄgra till en affisch.

Likes

Comments

Vi trÀffar Stefan Jansson som Àr konstnÀrlig ledare och regissör av Ärets uppsÀttning pÄ Lindeskolan.

-Vad Àr det för projekt vi hÄller pÄ med?

"Vi hÄller pÄ med ett projekt som heter Press Start och det Àr en blandning mellan musik, teater, dans och har gjorts pÄ Lindeskolan sen 1996. Det Àr en berÀttelse om flera parallella vÀrldar."

-Vad Àr din roll i det hela?

"Jag Ă€r en konstnĂ€rlig ledare och regissör och jag har hand om mĂ„nga saker, Ă€ven mindre detaljer. Är en helhet viktig sĂ„ Ă€r detaljerna viktiga. Jag sĂ€tter rollerna, tittar pĂ„ alla kostymskisser, Scenografiskisser och sĂ„dant. Jag följer alla grupper och samordnar sĂ„ allt hĂ„lls pĂ„ plats"

-Finns det nÄgra svÄrigheter med ditt jobb?

"Jo det finns det ju, Det kan bli mycket kÀnslor i skÄdespeleri, man kan bli ledsen eller arg men Àven sÄ finns det mycket glÀdje och skratt, den blandningen kan bli svÄr."

-Projektet Àr ju ganska hemligt men finns det nÄgonting du kan sÀga om innehÄllet i Ärets förestÀllning?

"Det handlar om tvÄ elever som inte tycker om varann sÄ mycket. Tillsammans blir de tvungna att göra ett grupparbete vilket leder till att de försvinner frÄn vÄr dimension"

Likes

Comments

Nu fortsÀtter vÄran mini-serie dÀr vi presenterar det olika gruppernas arbete och denna vecka Àr det fokus pÄ musikgruppen.

I mÄnga förestÀllningar finns det med musik och det finns det Àven i vÄr förestÀllning. Allt som har med musiken att göra har vÄr fantastiska musikgrupp hand om. Arbetet i gruppen startar med att vi alla samlas och ger förslag pÄ lÄtar vi vill ha med i förestÀllningen. Det brukar bli ungefÀr 100 olika förslag pÄ lÄtar frÄn alla olika elever. Men sÄklart kan vi inte ha 100 lÄtar i förestÀllningen sÄ dÄ har musikgruppen i uppgift att vÀlja ut vilka lÄtar som ska vara med. Först vÀljer dem 30 lÄtar sen röstar dem ned till 15 lÄtar sen Àr det regissören tillsammans med musikgruppen som vÀljer ungefÀr 6-7 lÄtar av dem som fanns som förslag. SÄ det Àr deras uppgift tillsammans med regissören som i slutet vÀljer vilka lÄtar som ska vara med i förestÀllningen. Ibland hÀnder det att musikgruppen mÄste skriva om lÄtarna för att lÄten ska passa till förestÀllningen. Musikgruppens uppgift Àr ocksÄ att planka alla lÄtar som ska vara med i förestÀllningen, det betyder att dem sitter och lyssnar pÄ lÄtarna och försöker med hjÀlp av ett piano att hitta alla olika ackord för att sedan kunna göra en kompskiss till alla som ska spela under förestÀllningen. NÀr lÄtarna Àr fÀrdiga sÄ spelar dem in lÄtarna för att dem som Àr med i dansgruppen ska kunna ha vÄr version av lÄten att dans till sÄ dem vet exakt hur det kommer lÄta. Det Àr sÄklart ocksÄ musikgruppen som spelar alla lÄtar under förestÀllningen. Men i Är Àr det lite speciellt för i Är kommer det inte bara vara personer pÄ plats som kommer spela instrument det kommer Àven vara bakgrunder till lÄtarna för att det ska lÄta maffigare. För att förstÀrka olika kÀnslor som vi vill förmedla under förestÀllningen anvÀnder vi oss av ljudeffekter. Som tex under förra Ärets förstÀllning sÄ kom det ett sms-ljud nÀr nÄgon skickade ett sms för att förtydliga, det Àr musikgruppens uppgift att hitta ljudeffekter, skapa nya och göra om. Musikgruppen har mÄnga viktiga uppgifter för att förestÀllningen ska bli sÄ bra som möjligt.


/ Linnéa och Malva

Likes

Comments

Hej!

För att göra en förestÀllning arbetar vi i olika grupper och nu tÀnkte vi presentera alla olika grupper hÀr pÄ bloggen i en liten mini-serie. Idag presenterar vi följande:

Scenografi - NÀr man ska göra en teater sÄ behövs det rekvisita för att fÄ fram olika miljöer. Sceografigruppens uppgift Àr att skapa en miljö som framhÀver temat man har under förestÀllningen. I scenografigruppen fixar man allt frÄn de stora till de smÄ sakerna. Om ni sÄg förra Ärets teater la ni sÀkert mÀrke till de 3 stora modulerna som stod pÄ scenen som vi anvÀnde flitigt, det Àr scenografigruppen som fixade dem (med hjÀlp av bygg och anlÀggnings- programmet), alla detaljer som en liten tavla Àr det ocksÄ scenografigruppen som fixat fram. Scenografigruppen jobbar med allt frÄn en idé till skiss och till den fÀrdiga produkten. I Ärets upplaga av musikteatern kommer vi att arbeta mer med digital teknik och det Àr Àven scenografins uppgift att skapa.Manus - Det Àr hÀr Àr produktionens startpunkt och det som binder alla gruppernas arbete till den slutgiltiga produkten. I början av projektet fÄr vi elever veta vad teatern ska handla om detta Är, och det Àr utifrÄn den idén manusgruppen sedan skriver manuset. Det första som hÀnder Àr att karaktÀrerna skapas och miljöerna trÀder fram. Manusgruppens jobb Àr intensivt, mÄnga bitar och karaktÀrer ska fÄ plats och skapas. Efter att karaktÀrerna Àr formade sÄ börjar skrivandet av manuset. Scen efter scen skrivs och scenerna skrivs Àven om en hel del och Àndras i samrÄd med vad regissören har att sÀga till om. De har inte jÀttelÄng tid pÄ sig att skriva manuset och nÀr manuset Àr klart sÄ gÄr regissören in och petar bland manuset och finslipar det. Efter det sÄ lÀses manuset upp i gruppen och man lÀser upp sin egen roll. DÀrefter Àr manusgruppens arbete klart.


/ LinnĂ©a och Malva 

Likes

Comments

Hej allihopa!

Fredag den 13 Oktober Äkte hela estetiska programmet upp till Stockholm. Vi kom fram till Stockholm 11.30 och dÄ fick vi alla ha lite fritid. Efter det sÄ fick vi alla en guidad visning pÄ den kungliga operan dÀr fick vi veta om hur det gÄr det gÄr till med förberedelserna innan en uppsÀttning och dÄ fick vi Àven komma backstage och under tiden vi var dÀr fick vi se hur dom arbetade in action, det var nÀmligen sÄ att dom höll pÄ att repa inför förestÀllningen Dracula. Vi fick gÄ in i kungens egna rum han har pÄ den kungliga operan, dÀr brukar kungafamiljen vara i pausen av förestÀllningarna. Den guidade visningen innehöll Àven en hel del information om den kungliga operans historia. Kostymera som anvÀnds i förestÀllningarna pÄ den kungliga operan ÄteranvÀnds och dom tvÀttas inte emellan att dom anvÀnds sÄ man fÄr anvÀnda samma kostymer som nÄgon annan svettats i nÄgon gÄng.

SjÀlva anledningen till att vi Äkte till Stockholm var att vi skulle kolla pÄ Cirkus Cirkörs förestÀllning Under. Formen dom anvÀnde kallas ny cirkus och dom som medverkade var akrobater. FörestÀllningen handlade om vÀdrets krafter. Det var ingen riktigt teater som personer pratar i utan dom visade saker genom att anvÀnda kroppen och kroppssprÄk. Det var frÀnt och intressant för det dom visade Àr nÄgot man inte ser ofta. Dom balanserade bland annat varandra pÄ huvudet, dom lyfte varandra och slÀngde pÄ nÄgot sÀtt runt med varandra. Dom som var med i förestÀllningen var vÀldigt smidiga, starka och akrobatiska.


Likes

Comments

Mask och kostym har börjat forma maskerna till karaktÀrerna.

Gunilla, Kajsa och Elin

Dansgruppen har precis börjat fÄ ihop nÄgra steg.

Madde, Matilda, Sofia, Wiktoria och Johanna

Manusgruppen jobbar för fullt med att fÄ klart manuset.

Samuel, Alice, Tobbe och Kajsa

Scenografigruppen skissar pÄ hur scenen ska se ut.

Likes

Comments

Vi har pÄbörjat arbetet med detta lÀsÄrets musikteater! PÄ bild: Amir och Andreas

PĂ„ bild: Rasmus, Elin, Gunilla och Kajsa som diskuterar bilder.

Likes

Comments

Hej allihopa!

Nu börjar det nĂ€rma sig, redan imorgon Ă€r det premiĂ€r för skolförestĂ€llningarna. Om ni klickar HÄR sĂ„ fĂ„r ni se en teaser pĂ„ teatern!

Vi hörs!

/ Elvira och AmirLikes

Comments

Hej!

Repetitionerna pÄgÄr för fullt. PÄ onsdag Àr det premiÀr för skolförestÀllningarna!

HÀr ovan sÄ fÄr ni se en bildbomb av repetitionerna.

Ses imorgon med Ànnu ett inlÀgg!

/ Amir

Likes

Comments