Tjena!
Det har blivit dags att sammanfatta terminen och skriva mitt sista inlägg på den här bloggen. Det har varit grymt kul att skriva här och få utvärdera sitt arbete på detta sätt.

Under teminen har vi haft tre olika områden att jobba med. Identitet, politik och drömmar. Under varje område har vi fått använda ett eller fler olika sätt att skapa något som får fram känslan av just det området och temat. Har man däremot redan använt en metod inom ett område så får man inte göra det inom ytterligare ett område.
Mitt första projekt gjorde jag inom området identitet. Jag gjorde projektet med metoden fotografi och photoshop. Tanken i projektet vara att med hjälp av olika kläder och olika miner få fram olika karaktärer i bilden som sitter på en rad efter varandra. Framför de så stor en person med ryggen emot kameran som på ryggen har "SAMHÄLLET" skrivet. Personen som det står "SAMHÄLLET" på står och skriver skyltar och hänger de på personerna som sitter ner. Varje person som fått en skylt om halsen står det något som vi i samhället ger dem som smeknamn eller kommentarer vi ger dessa typer av personer.
Detta projekt skulle symbolisera vi människor som sitter som olika individer och personligheter medan folket i samhället ger oss skyltar om vilken ty av person de ser oss som. Oftast är det smeknamn eller kommentarer som vi inte trivs med eller som vi själva inte ser oss som, men samhället har sin syn på alla oss olika personer och de ger oss skyltar vi tvingas att bära.
Jag blev nöjd med det här arbetet. Det blev så bra som jag hade i tanken. Det ser ut som det verkligen r fyra personer som sitter bredvid varandra och inte bara fyra olika bilder. När jag ser bilden får jag den känslan som jag ville att den skulle förmedla. Så mitt första projektet blev jag verkligen nöjd med.

Mitt andra projekt tog aningen längre tid vilket gjorde att jag fick lägga ner mer tid på det så det blev så bra som möjligt och avstå från det tredje projektet. Mitt andra projekt gjordes inom kategorin politik och jag använde mig av metoderna att skulptera och installation. Även målning kom in på slutet. Projektet är uppbyggt av små lerfigurer som står med armarna uppåt. I botten finns det flest av dem och de håller sedan upp de andra små lerfigurerna över sig och så finns det små lerfigurer över dem osv. så att det bildas n trapp pyramid av figurerna. Längst upp på toppen står en större lerfigur med händerna i sidan utan att behöva lyfta någonting. Med hjälp av val av färger så blev även alla figurerna målade i olika färger. Figurerna längst ner är målade i primärfärgerna blå, gul och röd. Detta beror på att både figurerna och färgerna är grunden till det som kommer efter. Figurerna är grunden på pyramiden och färgerna är grunden till alla de andra färgerna. Sedan fortsätter färgerna på figurerna ju högre upp i pyramiden man kommer.
Figurerna på planet över de första gubbarna, alltså plan två, består av färgblandningar. Figurerna är målade i färgerna orange, lila och grön eftersom röd och gul blir orange, blå och röd blir lila och gul och blå blir grön. Figurerna står högre upp i denna makt pyramid än figurerna som är målade i primärfärger eftersom två av färgerna blir en annan färg och figurerna som kommer högra upphar makt som två av figurerna under den har. På detta sätt passar färgerna verkligen bra till de figurerna de är på och det plan dessa figurer befinner sig på.
Figurerna som står på planet som är näst högst upp är målade i vit färg. Färgen har betydelsen betydelsefull, och det är bara en av betydelserna som vit har. Detta gör att färgen vit passar väldigt bra på de figurerna som finns näst högs upp i makt pyramiden.
Den stora figuren högst upp är målad i svart vilket också passar en figur som står högst upp. Svart betyder nämligen makt och styrka vilket passar bra på den som står högst upp i en makt pyramid. Svart har även andra betydelser. Det betyder även ond och grym. Detta passar nämligen också på en person som är högst upp av "fel" anledning. En person som är högst upp kan ibland enbart bry sig om själv och vara ond mot de som står under honom/henne. De personer som faktiskt lyfter upp honom och gör honom till den han är.
Tanken bakom arbetet är tänkt att det blir färre och färre personer ju högre upp i pyramiden man kommer. Figuren som står högst upp ska föreställa de personer som är högst upp i deras näringskedja som ofta glömmer av att han/hon är så högt upp som han/hon är för tt det finns folk under de som lyfter upp de. De personer som har minst makt och minst att säga till om är oftast de som får ta det mesta och det tyngsta arbetet. De personerna är bara en i mängden och de är flest i sin pyramid och det gör att det är ännu lättare att de glöms bort.
Budskapet jag ville förmedla var alltså att vi aldrig får glömma av de personer som gör det mesta av arbetet i vårt samhälle och runt om på jorden. Även om deras arbete kanske inte alltid står på pappret så kan det vara de som får hela pyramiden att stå så stadigt som den gör.
Jag är inte riktigt klar med det här arbetet, men om det går som jag planerat och tänkt ut så kommer jag bli väldigt nöjd med mitt sista bild arbete på Kapareskolan. Jag tror och hoppas på att folk som ser arbetet ska kunna första tanken bakom arbetet och kunna kunna igen sig i hur det faktiskt går till runt om på jorden.
Även om figurerna är enkla gjorda så fyller de ändå sn funktion och enkelheten gör hela pyramiden ännu bättre. tycker jag. Det behöver inte vara de mest detaljrika eller avancerade personerna som är grunden i våra pyramider.
Figurerna är även inspirerade av konstnären Keith Haring och hans små färgade figurer i sin popkonst. Dessa figurer har olika typer av färger och är väldigt simpla gjorda. Färgerna har nog ingen större betydelse för vad figuren är för sorts karaktärer eller vilken status den har. Men enkelheten i dessa konstverk tycker jag gör konstverken till något helt otroligt och kul att titta på. Jag tycker verkligen om det som Keith har skapat och kommer aldrig sluta tycka att det är kul att titta på det han har skapat.

Under terminen kom inte för många problem som jag hade kunnat ändra på. Det första projektet tog så lång tid som jag har planerat och allt flöt på bra. Mitt andra projekt tog desto längre tid och där gick det långsammare i slutet. Så hade jag börjat om terminen idag så hade jag fortfarande gjort mitt första projekt. Det gick såpass bra att jag skulle ha gjort det igen. Jag hade däremot jobbat mer effektivt och tänkt ut mer i förhand när det handlar om mitt andra arbete. Det tog mycket längre tid än jag hade planerat och jag tänkte inte ut allt i förhand vilket gjorde att arbetet stannade upp en aning. Ett sådant problem var tex när jag satte ihop pyramiden utan att måla den. Problem som dessa hade jag gjort annorlunda om terminen startade idag.
Att få den frihet som vi fick tyckte jag var en grymt bra idé. Att få välja själv vad man ville göra fast man ändå ha ett ämne som man kunde ta hjälp av tyckte jag var väldigt bra. Tiden var också bra. Tillräckligt med tid att hinna göra alla arbeten och få ett bra resultat från det.
Jag tyckte de var bra att vi fick utveckla att tänka fritt och komma på egna saker att skapa och det var aldrig något material som jag tyckte att man saknade. På detta sätt så tycker jag att terminen har varit riktigt bra.

I slutet av terminen fick vi till uppgift att skriva och fördjupa oss i en konstverk och ett konstverk denna person hade skapat. Jag valde Hieronymus Bosch som konstnär. Anledningen till att det blev han som jag valde var för att det är en person som jag från tidigare inte visste så mycket om. Jag upptäckte också på vägen att han har gjort många spektakulära konstverk där det alltid finns något nytt att kolla på.
Hieronymus Bosch levde mellan åren 1450 och 1516. Mellan dessa år hann han skapa massvis av konstverk ingen hade kunnat drömma om. De flesta av hans konstverk är inte lika stora och berömda som till exempel Mona Lisa. Men han var ändå en av vår tids absolut främsta konstnär inom surrealism. Hans målar ofta om de olika bilderna på himlen och helvetet och han skapar nya monster och figurer till varje konstverk han gör.
Jag fördjupade och analyserade hans konstverk The fall of the rebel angels. Det som fick mig att fastna för just den här tavlan var att det hände saker hela tiden i den. Jag kan fortfarande ta en titt på konstverket och hitta någonting som jag aldrig har sett tidigare. Jag älskar dessa typer av konstverk och jag älskar att Hieronymus tog vara på att han kunde göra det på ett så bra sätt.
Det ljus och färger han fick in i de här konstverket är också något som fascinerar mig otroligt mycket.
Jag är väldigt nöjd med att jag fick skriva om Hieronymus Bosch. Han var en konstnär som jag tidigare inte visste så mycket om. Men nu så ska jag gärna kolla vidare på hans konstverk och få något nytt att titta på.

Det här var alltså min sista termin Kapareskolan och den har varit grym. Jag har lärt mig väldigt mycket och förhoppningsvis kommer det att hänga kvar i framtiden. Så jag får avsluta nu som jag alltid gör:
Hade gott!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tjena!
Klar! Jag blev äntligen klar! Det tog lite mer tid än vad jag hade tänkt, men i slutändan så blev resultatet ändå rätt bra. I mina ögon så var det ett stort plus att ta laminerat plast istället för kartong skivor. Det gjorde att man såg figurerna bättre och det blev ett bättre ljus i hela skulpturen.
Jag blev väldigt nöjd med resultatet förutom att det tog lite för lång tid. Jag kunde ha jobbat mer effektivt och tänkt ut en bättre plan från start så att resultatet blev ännu bättre.
Den här terminen har jag lärt mig mycket. Jag har lärt mig att tänka på ett helt annat sätt och lärt mig många fler tekniker. Så den här terminen var verkligen ett framsteg tycker jag och jag hoppas att jag kan fortsätta att utveckla mina kunskaper inom bilden.
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Idag målades för fullt. Gubbarna blev färdig målade i rätt färg, men däremot så var det sista arbetslektionen idag. Så jag får gå på elevens val på fredag och hoppas på att jag ska hinna klart då.
Dagens lektion gick bra även om det tog tid att måla. Men är ändå nöjd för att jag hann klar med en stor del av projektet. Nästa vecka får jag jobba ännu hårdare så jag blir klar!
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Limmet som jag satte gubbarna på höll delvis och delvis inte. De gubbarna som lossnade använde jag limpistol till. Det kunde jag använt från början så att det höll bättre, men samtidigt så behövde jag lossa det igen. Jag glömde måla dem då jag trodde att jag inte hade tid kvar att arbeta med. Så hälften av lektionen gick till att måla gubbarna vilket jag får fortsätta med nästa lektion också då det är sista lektionen.
Denna lektionen kunde ha gått bättre om jag tänkt igen det hela bättre så att jag kunde kommit längre fram i mitt arbete. Men det får jag ta igen nästa gång.
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Idag har jag försökt att komma på ett sätt att få fast gubbarna på planen som de ska hålla upp. Jag försökte först med lera, men det funkade inte som jag tänkte. Så nu försöker jag istället med lim och det verkar som det kan gå vägen. Jag blev lite missnöjd för att denna lektionen inte gick som planerad, men det kändes bättre i slutet av lektionen då det verkar som att limmet kommer funka som fäste.
Så nästa vecka ska jag bygga ihop "pyramiden" och bli färdig med uppgiften. Jag får se om det funkade med limmet eller om jag får ändra strategi igen nästa vecka.
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Vi fick i uppgift i klassen att skriva om en konstnär och analysera om ett konstverk han/hon har gjort. Jag fick äran att skriva om Hieronymus Bosch. En man jag tidigare inte visste mycket om, men nu vet jag en hel del och jag ska verkligen försöka hitta mer information om hans konsverk i framtiden. Han har verkligen i mina ögon en cool stil på sina konstverk. Trevlig läsning!
Hade gott!

Konst- och bildanalys
Hieronymus Bosch
Av: Lowe Croona 9B

Hieronymus Bosch är en av de absolut största konstnärerna inom surrealismen som vi sett. Han växte upp och bodde i Nederländerna och han levde mellan åren 1450 och 1516. Mellan dessa år så har han gett världen många speciella och spännande konstverk att kolla på och väcka känslor hos oss människor.
Hieronymus var en konstnär som ägnade mycket av sina tavlor till att skapa religösa drag. Han målade ofta bilder av helvetet och rädslor. Men han har även bilder på miljöer, men dessa är dock ganska få.
Mr Bosch var även känd för att måla många detaljerade saker och människor i sina tavlor. Ofta saker och varelser som man inte riktigt vet vad det är och han målade oftast monster och hemska väsen i sina tavlor. Men i hans tavlor händer alltid något och varje gång man kollar på ett av hans konstverk så hittar man någonting nytt. Det finns alltid något i Hieronymus tavlor som inte sett tidigare.

Tavlan och konstverket The fall of the rebel angels är en tavla som jag fastnade för. Tavlan skapades i mitten av 1500-talet och föreställer halv-människor som slåss mot halv-djur monster. Tavlan innehåller ett flertal änglar som flyger runt med svärd i händerna och slåss mot vad som kan kallas för monster. Det är varelser som man inte riktigt förstår vad det är för något. Med dessa änglar så får man igen ett konstverk av Hieronymus som är gjord i den religiösa genre.
Första gången jag såg konstverket, och även alla andra gånger så blir jag väldigt fascinerad. Jag blir fascinerad för alla de detaljer som finns i bilden. Inget går åt slumpen. Jag känner även glädje när jag ser den bilden för att han lagt ner så mycket tid och arbete för att få det här konstverket så vackert. I mina ögon är det vackert. Fascination och glädje är två ord som jag känner. Man kan kolla vart som helst i bilden och man får alltid se något detaljrikt.
Konstverket är gjort av olja, så självklart gör det tavlan till en oljemålning. Det är en tavla som är uppbyggd av både ljusa och mörka färger. De ljusa färgerna finns i den övre delen av tavlan bland änglarna. Trolige ska färgerna få det att se ut som himlen som änglarna kommer ifrån. De mörka färgerna finns i den nedre delen av tavlan och övergången mellan de mörka och de ljusa färgerna har ingen övergång utan de skär möter varandra hårt i mitten av tavlan. Det är i de mörka färgområdena som monstrerna finns. Jag tror även här att Hieronymus ville ha den delen med mörkare färger för att få monsternas världen att verka hemskare. Även om det finns några ljusare färger i de mörka områdena så är de ljusa fälten där dämpade eller har en ton av mörkare. Till skillnad från de färger som änglarna har i de ljusa färgfälten som är har de ljusare färgerna runt sig som får änglarnas färger att bli ljusare.
Ljuset i tavlan kommer från himlens ljus där änglarna kommer. Detta gör att monstrernas mörka värld blir skuggad och får då färgerna där att verka ännu mörkare.
Änglarna i bilden är uppbygd så som man tänker sig änglar. Dehar människokropp och ljusa tyger som kläder med vingar på ryggen. Monstrerna däremot är svårare att förklara. Dess former och drag har i vissa fall inspiration från djur, men de liknar inte djur på samma gång. Inet monster är lik det andra och alla har sitt eget drag. Däremot har alla den form och figur så man får tanken av vilket skrämmande monster det är.
Tankarna so kommer till mig när jag ser konstverket är först hur mycket tid och arbete som ligger bakom tavlan. Varje liten centimeter på bilden har sin egna historia och egna betydelse. Att göra ett konstverk som detta är inget en vanlig människa kan göra. Det är väl därför som Hieronymus Bosch är känd som en av tidernas främsta konstnär inom surrealismen.
I början när man tittar på tavlan så kan det vara rätt tomt i huvudet. Ögonen hoppar runt på alla bilder och när man får syn på något man inte sett inan som kommer glädjen tillbaka till mig. Just av den anledningen att jag tycker det är så roligt att han verkligen lagt tid varenda minsta sak i konstverket.
Jag tror inte att konstverket inte har någon direkt betydelse utan jag tror Hieronymus ville visa hur det kan se ut i striden mellan det goda och det onda. Det pågår evigt en kamp mellan det goda och det onda i världen i olika former och på olika platser. Min tanke är att det är vad Hieronymus ville förmedla till oss människor som får se konstverket.
JAg är glad att jag fick möjligheten att skriva om Hieronymus Bosch. För oavsett vad Hieronymus hade i tankarna om sina konstverk så är det konstverk som jag varje gång blir lika fascinerad av.

Likes

Comments

Tjena!
Idag fortsätta jag att göra klart de sista gubbarna som ska hålla upp plattan över sig. Jag gjorde även klart gubben som ska stå högst upp i pyramiden.
Nästa vecka är det studiedag så då skriver jag vidare på bildanalysen som jag började på förra veckan. Sedan veckan efter det så blir det till att måla gubbarna i färgerna som passar dess ranking i pyramiden. Längtar efter att se hur resultatet blir i slutet!
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Idag har jag fortsatt att göra figurerna och nu börjar jag bli klar med alla figurer. Så nästa lektion ska jag göra klart de sista figurerna och sedan ska jag börja bygga själva pyramiden. Ser fram emot att se hur resultatet kommer att bli.
Vi körde även en Kahoot idag om konsthistoria. Jag visste lite allmänt om konst innan Kahooten men jag lärde mig en hel del av det.
Nästa vecka är det påsk så då blir det inget arbete men längtar redan tillbaka till att fortsätta med projektet. Glad Påsk!
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Idag har jag fortsatt på mitt projekt inom identitet. Jag fortsatte att göra figurerna som ska hålla upp plattorna. Även om jag hade bra tempo på mitt skapande av figurerna så har jag fortfarande några kvar att göra. Så nästa lektion så ska jag fortsätta att göra mina gubbar. Jag har plan att bli klar med gubbarna nästa gång så jag snabbt kan avsluta projektet efter lovet.
Jag är rätt nöjd med projektet och resultatet efter denna dagen och jag hoppas att det fortsätter in i nästa lektion.
Hade gott!

Likes

Comments

Tjena!
Idag har jag börjat göra gubbarna/figurerna som ska hålla upp nästa nivå. Det går rätt bra och även om de är enkla i stilen så blir de ändå tillräckligt bra för att inte bara bli en klump av lera. Jag fick mycket gjort och är nöjd med lektionen.
Gubbarna har jag gjort efter inspiration från konstnären Keith Haring. Hans figurer är enkla men väldigt livfulla och jag tycker de ser riktigt bra ut. Jag gillar hans stil och vill få en touch av hans stil i mitt projekt.
Nästa gång får jag fortsätta göra gubbarna av lera och så får jag försöka att göra ännu fler än vad jag gjorde denna lektionen. Ser fram emot att fortsätta på det här projektet. Jag tror att det kan bli riktigt bra.
Hade gott!

Likes

Comments