Den 30:e september samlas hundratals människor i centrala Göteborg. Tidigare i september fick Nordiska Motståndsrörelsen demonstrationstillstånd av polisen.

Den 7:e september går Göteborgspolisen ut med beskedet som folk kom att hata eller älska; den nazistiska organisationen, Nordiska Motståndsrörelsen, hade fått tillstånd att anordna en demonstration den 30 september. Under samma dag skulle Svenska Bokmässan äga rum i Göteborg. Den judiska högtiden - Jom Kippur infaller också på samma dag. Det resulterar i att både Svenska Mässan och Judiska församlingen väljer att överklaga beslutet om ett demonstrationstillstånd. Därefter kom även domstolen att kritisera Göteborgspolisens agerande. Det hela resulterar i ett beslut om att Nordiska Motståndsrörelsens färdväg skulle förkortas. Nazisterna skulle inte heller få börja sin demonstration utanför Bokmässan - som tidigare hade varit tanken. Trots besluten så var många inte nöjda och att NMR fick demonstrationstillstånd kom att uppröra tusentals människor. Var det rätt beslut av Göteborgspolisen?

Sverige är en demokrati, vilket innebär att alla ska ha samma rättigheter. Våra rättigheter finns angivna i grundlagarna. I regeringsformens grundläggande fri- och rättigheter kan vi se att Sverige har demonstrationsfrihet. Alla ska ha friheten att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats. I samma grundlag står det även att varje svensk medborgare har rätten att uttrycka sin åsikt i tal och skrift, yttrandefriheten. Utefter den informationen så kan vi bedöma Göteborgspolisens agerande som ett juridiskt korrekt beslut.

Så vad är det som gör oss alla upprörda? Jag blir främst upprörd över att samhället inte har kommit längre. Att det fortfarande finns människor som bryter ner begreppet allas lika värde och försöker övertala oss andra om att folkgrupper, människor, ska behandlas annorlunda. Att vi alla har olika åsikter är inget nytt för någon. Men frågan är, vad gör vi för att hindra människor från att kränka människor?

I detta fall var beslutet juridiskt korrekt. Men vad ska vi göra för att förhindra att händelsen återupprepas? En grundlag är en grundlag och tanken är att den ska vara extremt svår att ändra. Men det står det även i regeringsformen att riksdagen får stifta lagar som kan begränsa grundlagarna. Ett exempel är yttrandefriheten. Grundlagen säger att vi ska få uttrycka vår åsikt i tal och skrift. Men då säger andra lagar att vi inte får till exempel kränka varandra. Därför är det inte lagligt att säga saker till en person som till exempel, “jag vill mörda dig”. Lagar begränsar grundlagar. Varför har vi inte en lag som begränsar vår demonstrationsfrihet?

Vi lever i ett samhälle där folkgrupper blir kränkta på grund av att våra lagar inte begränsar våra rättigheter. Det ger nazister rätten att demonstrera. Det får människor att inte längre känna sig trygga, säkra eller accepterade. Vi lever i ett samhälle där människor använder sig av våra rättigheter för att kränka folkgrupper.

Ett demonstrationstillstånd ska inte godkännas då demonstranternas värderingar är kränkande eller förtryckande.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har du någon gång funderat över ditt liv, din existens? Tro det eller ej, men det är en sak jag gör varje gång jag upplever stress, ångest eller liknande. Jag funderar över varför jag är den jag är, vad mitt liv är. Min slutsats av allt tänkande är att livet är magiskt men tragiskt. Hur underbart är det inte att få vara en människa. Att få ha en identitet som jag själv kan bygga upp ett innehåll i. Det är fantastiskt att få uppleva alla livets goda följder, som lycka och kärlek. Det är magiskt.

Att få möjligheten till ett liv innebär att människan även utsätts för de negativa följderna. Sorg och aggression är två exempel. Det är något som vi alla någon gång kommer att uppleva. Visst är det tragiskt? Tragiskt att inte kunna påverka, hur bra människa vi än är. För vad är egentligen en "bra människa"? Är det någon som alltid sätter andras liv framför sitt eget? Är det någon som väljer att alltid bemöta andra med vänlighet och ödmjukhet? Eller är det någon som väljer att använda sin mänsklighet, leva inte bara existera? Leva inte bara existera. För i slutändan så vinner livet över existensen, när existensen inte längre existerar.

Livet är magiskt men tragiskt. Frågan är vad du väljer ska väga tyngst i ditt liv. Ska du fokusera på tragikerna? De kommer alltid att finnas, men när de har passerat nutid så är det ditt val om de ska försvinna eller stanna kvar.

Likes

Comments

Jag tror att alla som läser detta, iallafall majoriteten, har någonstans sett eller hört talas om begreppet "me too". Kanske som en tagg eller i ett nyhetsreportage den senaste veckan. Men hur många av oss vet egentligen vad det betyder? Kan du lägga handen på hjärtat och säga att du tog reda på definitionen första gången det kom upp i flödet, istället för att bara skrolla vidare? Hur många av oss är det som faktiskt börjar se ett mönster i profiler som vi följer på olika sociala medier? Hur många av oss är det som kan se det nu tydliga problemet vi har mitt bland oss?

"Me too" är ord som ständigt dyker upp på min skärm och om så inte, i mitt huvud. För att enkelt och snabbt förklara för er som är ovetande så är det en tag som kvinnor (främst) använder i inlägg på sociala medier som Instagram. Begreppet betyder att den som postar inlägget har varit med om sexuellt ofredande, såsom sexuella trakasserier eller framförallt övergrepp. Många kvinnor väljer att även berätta om sin händelse i inlägget medan andra endast postar taggen. Detta för att visa att ingen är ensam. Detta för att visa vilket sjukt stort problem det är i samhället. Jag beundrar ALLA som har tagit till sig mod till att få sin berättelse hörd. Kända profiler har valt att gå ut med sina historier. Ett exempel är Cissi Wallin som gick ut med sin historia offentligt under #metoo. Det som skapade stora diskussioner kring just detta var för att det sexuella övergreppet var av en man på tidningen Aftonbladet, deras ansikte utåt. Jag vill ge all styrk till dig Cissi Wallin du är fantastisk. Så även är ni andra profiler som offentligt gått ut med historier. Det jag kan bli arg över är att de män som övergivit sig på kvinnorna, kända män, inte får det straff de förtjänar. De borde bli mer uthängda. Även då fallet ägde rum för länge sedan så får majoriteten fortfarande t.ex. behålla sitt jobb. Ett ansikte utåt i en tidningsredaktion, en våldtäktsman.

Nu kan vi tydligt se hur stort detta problem är. Nu finner kvinnor äntligen mod att berätta om sexuella övergrepp och trakasserier. Vad ska politiker göra åt detta? Här har ni det svart på vitt. Men det jag inte kan begripa är varför t.ex. kända youtube-profiler inte har uppmärksammat detta. Ni har en otrolig inverkan på unga svenska och har en enorm möjlighet att nå ut till tusentals. Varför inte beskriva det aktuella problemet vi har i samhället? Varför inte berätta för alla unga utsatta om att de inte är ensamma?

Ni har kanske även stött på taggen #ihave? Den har skapats efter #metoo då tanken är att våldtäktsmannen eller den som sexuellt trakasserat ska gå ut med det. Jag blir förvånad och otroligt irriterad över hur många svarskommentarer de faktiskt får. "Du är så stark som vågar gå ut med detta, bra gjort!" är ett exempel på en sådan. Okej. Så män ska få cred för att gå ut med sin våldtäkt? Nej, de ska bli bestraffade. Såsom offrets psyke kan ha påverkats efter händelsen. Ge dem inte beröm för ett sexuellt ofredande.

Likes

Comments

Bilder från två utav mina dagar i Barcelona.

Syntolkning:

1) Jag framför en staty på Plaza Catalunya.

2) Träd samt byggnader längs den berömda gatan La Rambla.

3-4) Bilder framför Sagrada Familia, den mest kända katolska byggnaden i Barcelona.

5) En som står på ett torg och tjänar pengar på såpbubblor, då ett barn fick hjälpa till.

6-7) Från demonstrationen i söndags. De demonsterar för att Barcelona fortfarande ska tillhöra Spanien och inte ett självständigt Katalonien. Folk går med Spanska flaggor men även Katalanska, de menar att Katalonien tillhör Spanien. Detta är alltså nej-sidan i valet.

Likes

Comments

SE hur många härligheter och fina färger! Jag befinner mig i Barcelona och bilderna är från en saluhall på La Rambla. Där fanns allt ätbart du kan tänka dig, frukter, bakverk, glass, mat!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Hur får jag en kall ton i mitt hår?

För några år sedan var jag trött på mina gula toner i mitt hår. Jag började med silvershampoo och det har fungerat ganska så bra. Men för att få resultat av silvershampoo utan att färga håret så krävs det att en har i shampot någon timme mer än en gång i veckan. Samtidigt så kan de slita mycket på håret. Jag fick alltså inga större resultat mer än att de mest grova tonerna gick bort. Så jag sökte en lösning som skulle ge en mer märkbar skillnad, jag var nu mer inne på ett silver/grått hår.

Då hittade jag denna färginpackningen, eller färgbomb som vissa kallar det. Med den så fick jag en stor förändring efter bara första användningen. Nu kan jag reglera över hur min blonda färg ska se ut och att få silverblondt är möjligt.

Användning: Jag använder denna inpackningen i mitt hår max en gång i veckan, de veckor jag känner att jag har tid. Jag tvättar först mitt hår med vanligt schampo för att få det helt rent. Sedan torkar jag det tills endast lite fukt är kvar. Jag delar upp mitt hår i sektioner och färgar sedan i slingor, sektioner för sektioner. Du behöver även en kam, då en bra teknik är att kamma ut färgen i håret för ett naturligt och jämnt resultat. Låt det vara i håret i ungefär 45min. På den tiden lär ditt hår ha blivit ganska så torrt och slingorna kan kännas stela. Men när du sedan sköljer ut inpackningen i duschen så blir håret väldigt mjukt och lent. Håret kommer även lukta mycket gott och hålla en fin glans. För ett ännu bättre resultat så rekommenderar jag att du använder balsam i längderna efteråt.

Jag tror att Maria Nilas produkter endast säljs hos återförsäljare och min inpackning är köpt hos LYKO. Där kostar den 249kr vilket kan låta dyrt. Men jag anser att produkten är värd sitt pris. Du får mycket produkt som håller länge, såklart beroende på hur mycket du använder vid tvättarna. Strävar du efter ett kalltonat hår? Då är detta mitt bästa tips!

Likes

Comments

Kappa - Ellos, Skjorta - Second Hand, Tröja - VILA, Jeans - Weekday, Skor -Billi Bi, Bälte - Second Hand, Tygkasse - Act!onAid

Likes

Comments