De senaste nästan tre veckorna har det hänt mycket!!

Söndagen den sista maj kom fina familjen hit! Det var en otrolig känsla att se dem efter en sådan lång tid ifrån varandra! Sedan blev det en lugn kväll hemma och de fick träffa min fina värdfamilj!

Första dagen med familjen här ordande jag så vi kunde gå runt i skolan och träffa mina lärare. Efter det åt vi lunch på ett ställe i närheten och tog en promenad i Hyland! På kvällen var det sedan dags för graduation klockan åtta så jag blev avlämnad på skolan strax innan klockan sju och tog en buss tillsammans med alla andra graduates till arenan för graduation. Under graduation satt vi studenter på det som vanliga fall är hockeyplanen medan föräldrar och vänner satt på läktaren under de tal som hölls osv. Sedan mot slutet var det dags att få våra diplomas. Det gick i alfabetisk ordning och tog rättså lång tid då det var över 400 studenter. Då vi fick vårt diploma gick vi över scenen och efter att i tagit emot diplomat och skakat hand flytta vi "the tassel" på hatten från höger till vänster.

Efter graduation fick vi träffa våra familjer och anhöriga för en kort stund för att ta bilder osv för att sedan ta bussen tillbaka till skolan för ett "all-night-party". Där fick vi mat, det fanns massa roliga aktiviteter och spel, och det kom en trollkarl och en hypnotisör. Partyt höll på ifrån kl 11 till 5 på morgonen.

Jag o Maggie, Jag o Camilla den danska utbytesstudenten

Dagen därpå tog jag med familjen till mall of America och sedan tog vi en tur till Minneapolis för att se The American Swedish Institute. På onsdagen tog vi fyra en tur till Saint Paul för att se katedralen, downtown Saint Paul, cityhall och äta lunch på restaurangen Cossettas. På torsdagen blev det ännu en tur till Minneapolis för att se skulptur trädgården, the berömda store arch bridge, minnehaha falls och diverse små mataffärer.

Bild från the Stone arch bridge, skulptur trädgården

På fredagen var det sedan dags att åka till south Dakota, både familjen och värdfamiljen. Det var en biltur, vi startade tidigt på morgonen och kom fram på kvällen men på vägen såg vi the badlands. En häftig nationalpark med jättecoola klippformationer.

Följande dagar utforskade vi South Dakotas Black Hills, såg Mount Rushmore, Jewel Cave, Wind Cave, Harneys peak (ett berg ungefär lika högt som Kebnekaise och störst mellan Europa och klippiga Bergen), Custer, Buffalo, en mammut utgrävningsplats och en hel del annat. Det blev även översvämning och en dag blev vi strandade i en liten håla vid namn krystade då vi inte kunde komma till huset vi hade hyrt på några timmar.

På torsdagen var det dags att åka hem efter en härlig vecka i South Dakota. Hemresan tog betydligt längre än dit resan, till viss del pga regn.

Efter Soth Dakota var det bara några få dagar innan det var dags för mamma, pappa o Eddie att åka hem, dessa spenderades åt att se mer omkring Blomminton och Minnesota. På Fredagen åkte vi västerut över floden till Wisconsin där vi besökte staden red wing och den lilla byn vid namn Stockholm. På kvällen hade Joel ett gig i närheten som vi gick på, där mötte vi Pauline, Rosa och Ellie och hade en picknick middag.

Utsikt över Mississippi floden

På lördagen åkte vi runt i Bloomington och gick i lite affärer, på eftermiddagen gick jag på några grad partys medan mamma, pappa och Eddiekte runt lite på egen hand. På kvällen spelade skolans lacrosse lag en state final så dit åkte jag med familjen som då också fick uppleva en riktig high school match. Tyvärr förlorade vi men ändå väldigt bra att ta sig så långt. Alltså är vårt lacrosse lag andra plats i hela Minnesota, något man kan vara stolt över!

På söndagen åkte vi alla (familj och värdfamilj) till den svenska staden Lindström och sedan till nationalparken vid Taylors falls där vi hyrde kanoter och paddlade på Mississippi floden!

På måndagen var det dags för packning! Även jag packade då mamma o pappa tog med en väska full av bara mina saker hem, behövdes verkligen, dessutom packade dom ner saker som var mina i stort sett alla deras andra väskor. Gjorde mig betydligt mindre orolig för packningen som sker på måndag (imorgon nu) vilket är bra! Är ganska säker på att jag kommer få med mig allt det viktiga! Sedan efter packning gick vi på promenad här i Bloomington och köpte lite presenter till min värdfamilj! Sedan var det middag och iväg till flygplatsen, kände inte alls jobbigt. Jag skulle säga att det var det lättaste hejdåt på hela veckan, för vi skulle ju ses om bara en vecka igen! Kändes inte alls svårt!

Resterande dagar ägnades mycket med vänner och för förberedelser för mitt grad/goodbye party på fredagen. På tisdagen tog jag en promenad med en kompis på morgonen och åkte till stranden och hängde med lite vänner tillsammans med Ellie på kvällen! På onsdagen hade jag en brunch med Ellie och några vänner, på eftermiddagen träffade jag Mariana från Mexico som också är en utbytesstudent i området som åker med YFU. På kvällen hängde jag med Ellie och Gina. Senare åkte jag till Appelbees och träffade fler vänner!

På torsdagen började förberedelserna inför partyt på fredagen. På torsdagen handlade vi, städade och bakade medan vi på fredag fixade det sista, gjorde iordning utomhus och satte fram allting. Partyt var jättekul men det var sorgligt att säga hejdå till alla mina vänner! Det började klockan fyra och folk kunde stanna hur länge de ville så några stannade ända till klockan tio! Vi serverade mest bara efterrätter och kakor tillsammans med en del frukt och iste! Vi hade beräknat ganska bra och det var mest bara det mesta av reserverna som sedan fanns kvar som rester. Men det var lugnt för det åt vi till frukost igår!

Igår Lördag firade vi Maddies födelsedag och fathers day som egentligen båda är idag men Ebåde Ellie och Joel ska jobba så vi bestämde att fira igår istället! Vi spenderade dagen på en konst marknad inne i Minneapolis, det var trevligt och kul! Sedan åkte vi hem, lagade middag och hade en lugn kväll hemma!

Det var allt för den här gången, känns så konstigt att det här troligtvis blir mitt sista inlägg ifrån USA! Tiden har verkligen gått fort och snart ses vi igen Sverige!!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Så nu är dagen nästan kommen, dagen för hemfärd. Den dagen som jag trodde låg så långt i förväg innan jag insåg att det bara var en vecka kvar efter att mamma o pappa hade åkt hem! Känns sjukt att mitt år här i USA redan kommer till ett slut.

Under de nästan tio månader jag nu har bott här har Minnesota blivit mitt hem och det känns som jag just blev van vid livet här och precis har etablerat mig i den amerikanska kulturen bland alla nya vänner - och nu är det dags att lämna allt bakom mig... Jag har väldigt, väldigt blandade känslor. Det känns som om slutet på året kom upp alldeles för fort och det känns otroligt sorgligt att lämna mitt nya liv här bakom mig, men samtidigt känns det som om mitt år här i USA har gått alltför länge och jag kan inte vänta tills jag kommer hem till bekväma alldeles lagom Sverige igen och ser familjen, vännerna och Buster igen, tills jag kan ta tunnelbanan runt om i Stockholm och inte längre behöver tigga skjuts vart jag än ska... Men set som känns allra jobbigast just nu är att lämna min underbara värdfamilj, mina fina systrar och mina fantastiska värdfamiljer. Jag har verkligen fått en jättebra familj, även om vi inte delar de flesta intressen - jag är mer för sporterna medan tjejerna i familjen är mer för teater och musiken - så kommer vi ändå så bra överens. Jag fick verkligen en värdfamilj som passar mig jättebra och det kommer bli svårt att åka härifrån och inte se dom på en sådan lång tid. Men jag är fullkomligt övertygad om att vi kommer hålla kontakten under åren framöver och jag längtar så tills dom kommer till Stockholm och hälsar på!

(Uppdateringar från de senaste veckorna kommer i nästa inlägg)

Likes

Comments

Imorse när jag vaknade klockan sju hade jag fått ett meddelande från mamma, "Vi har landat i Amsterdam och ska nu gå på planet mot Minneapolis. Landar 15:05." - jag kunde inte somna om! Nu är min fina familj på vägen hit och jag kommer se dom och krama dom om mindre än 8 timmar!! Och det efter att inte ha sett dom på 9 månader! Det ska bli så underbart att se dom igen! Det känns helt sjukt så fort tiden har gått och jag kan inte förstå att skolan redan har slutat och jag bara har tre veckor kvar här i USA. Det känns ändå ganska otroligt och jag är så glad att jag valde att ta ett utbytesår här i USA. Det är en väldigt cool upplevelse, jag kommer ihåg de första dagarn då allt kändes så främmande, det som nu är mitt hem. Jag kommer ihåg känslorna förta dagen i skolan, hur jag var lite rädd och inte riktigt visste vad det här året och den här skolan skulle ge mig, jag visste inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Men nu vet jag, det här året att har gett mig ett andra hem, en massa nya vänner, förbättrade kunskaper inom engelska och en massa andra områden såsom Amerikansk Historia, Keramik, Hur man gör en Yearbook osv. Det här året har också gett mig en andra familj, nya sporter att prova på och kunskaperna om hur det är att leva i ett annat land än Sverige. Just nu känner jag mig rik, rik på kultur, samhörighet, vänner och kunskap. Under de senaste 9 månaderna har det här blivit mitt andra hem och jag vet att jag alltid är välkommen tillbaka!

De senaste två veckorna här har varit händelsefulla, skolan har slutat, jag har varit norrut vid Lake Superior och gått på mina första lacrossematcher!

Förra veckan var track slut för mig, men tog mig ändå ut två gånger och sprang. En gång med JingJing och en gång ensam. Förra veckan gick jag också på mina första lacrossematcher, på onsdagen gick jag på JHS tjejernas lacrosse och på torsdagen på killarnas. Lacrosse är en annorlunda sport och inte något jag sett tidigare, dessutom skiljer sig tjejernas regler en hel del från killarnas. Killarna är betydligt mer brutala och bär massa skydd medan tjejerna springer runt i kjolar med bara munskydd och skydd för ögonen. Om jag skulle förklara lacrosse så skulle det vara en blandning mellan bandy, basket och fotboll. Lacrosse är i grunden en sport som Indianer utprövade mellan sina stammar, men reglerna skiljde sig och matchen kunde hålla på i dagar över uppemot en mils avstånd från målen - inte direkt någon åskådarsport då inte.

Förra helgen hade vi en förlängd helg på grund av "Memorial day" på måndagen den 25e! Så vi tog nyttja av det och åkte norrut. Ellie och Joel skulle jobba så dom kunde tyvärr inte följa med. Så det blev jag, Pauline, Maddie och Rosa och vi åkte upp tillsammans med några av medlemmarna i familjen Martin och deras tyska utbytesstudent som också är här med YFU.
Det är faktiskt på grund av dom som Joel och Pauline har mig här i år, det är nämligen så att det intervjuades av YFU om Martins och i slutet av intervjun frågades det om Pauline och Joel kunde tänka sig att vara en värdfamilj i framtiden och då sa Joel ja, detta var då någon gång i Augusti och de hade inte räknat med att det skulle bli så snart men här är jag och dom är glada att dom tog in mig, slutet gott allting gott!
Så tillbaka till förra helgen, på fredagen efter middagen åkte vi upp till norra Wisconsin där Martins har en stuga vid Telemark, en gammal skidort som inte längre är i bruk men numera är värd för ett antal cykelrace varje år, bl.a. chequamegon fat tire festival som Joel och Rosa cyklade i höstas. Vi kom dit ganska sent och gick ganska direkt till sängs. På lördagen åkte vi till Lake Superior på Wisconsins sida och besökte Madeline Island en av the Apostle Islands och Bayfield för att sedan åka tillbaka till stugan i Telemark. På kvällen gick jag, Maddie och Jake upp skidbacken, kollade på stjärnorna och tog en del häftiga bilder! Stjärnhimlen var otrolig.

På Söndagen åkte vi tillbaka Till Minnesota, förbi Duluth och upp the North Shore av Lake Superior. Först tog vi ett stopp vid Tettegouche State Park och vi gick på en otrolig promenad med jättevacker utsikt över Lake Superior.

Sedan åkte vi till Splittrad Rock Lighthouse, en gammal fyr på en hög klippa!

Och därefter åkte vi till Gooseberry falls!

Sedan var det dags för vårt sista stopp på resan, Duluth. Där promenerade vi runt vid vattnet och åt middag på restaurangen Grandma's. Sedan var det dags att åka hem!

Måndagen hade vi sedan ledigt från skolan men jag behövde plugga en del inför mina sista tre dagar i skolan. De sista dagarna var fulla av slutprov och inlämningar men trots det fanns det också rum för roligare saker också! På onsdagen gick jag på en softball match, det var kul!matchen var jämn och i vår sista inning var vi under med ett poäng, jag tror vi hade två outs, (efter en tredje outs båtar man sida och då skulle det bli moståndarlagets tur att slå). Men då slog vi en homerun och fick tre poäng totalt i den inningen och var nu upp med två! Moståndarlaget fick sedan inga poäng och vi vann matchen, väldigt spännande match alltså! Men väldigt varmt, det var uppemot 30 grader.

Torsdagen var sedan sista gången i skolan, det var lite sorgligt och jag kommer sakna alla mina vänner som jag nu inte kommer se varje dag. Kommer särskilt sakna Yearbook där jag vi kommit varandra extra nära, och läraren Glover som är hur rolig som helst.

Efter skolan på torsdagen hade vi graduation repetition inför graduation på måndag! Det gick bra men tog ungefär två timmar!
På fredagen var jag sedan ledig medan Ellie och Rosa var i skolan för Seniors blir klara med skolan några dagar tidigare! Så jag passade på att följa med Pauline till hennes jobb och tog sedan en springrunda hem! Senare på kvällen gick jag och en kompis och åt glass och sedan spelade Wii!

Igår Lördag gick jag Rosa och Ellie på Pitch Perfect 2, den var jättebra! Sedan på kvällen kom några av mina o Ellies vänner över och vi spelade spel, grillade marshmallows och gjorde s'mores. Det var mysigt!

Idag ska jag gå till Maggies grandparent och sedan kommer mamma pappa o Eddie! Det kommer bli en bra dag!

Likes

Comments

Så i fredags var det Prom. KI Bloomington så är skolsalen kombinerade mellan de två high schools, Jefferson och Kennedy. Men det är inte hela skolan som går, utan bara juniors och seniors. Men freshmen och sophomores samt elever från andra skolor kan gå om dom går med en junior eller senior dejt från någon av de två skolorna.


Trots balen var det ändå skola under dagen. Det var en liten miss, från början var det tänkt at vi skulle ha en studiedag men kalendern ändrades av ökänd anledning. Men det ändrade ändå inte så jättemycket då majoriteten av de som skulle på balen valde att stanna hemma från skolan och göra sig redo för kvällen! Även några av de som inte gick valde att stanna hemma under delar av dagen så inga av lärarna kunde göra något viktigt under lektionerna då så stor del av skolan var borta. Trots det gick jag ändå i skolan och i alla mina klasser var ungefär hälften av eleverna där, värst var kemi där vi inte ens var 10 av 30.

Efter skolan blev det dock lite stressigt... När jag kom satte jag direkt igång locktången och började med sminket. Pauline hjälpte mig med håret och naglarna hade jag fixat dagen innan så hann bli klar i tid i alla fall. Klockan 17:45 mötte jag upp min grupp vid en plats som kallas "heart of the city" i Burnsville. Där spenderade vi över en timme för att ta bilder och utbyta corsages och boutonnieres (blommorna killarna bär på bröstet och tjejerna runt handleden). Och tro mig, det blev en hel del bilder! Här är några av dom (Om ni vill se mer så finns det fler på Facebook):

Efter att ha tagit bilder åkte vi till restaurangen Bucca Di Beppo där vi åt middag! Det var italienskt så vi fick jättegod pasta! Såhär såg det ut vid ett av de fyra vorden vår grupp satt och åt vid!

Efter middagen åkte vi partybuss och limousine till dansen som hölls i Minneapolis vid International Market Square, jättefin och rymlig plats! Vi stannade ert bra tag och hann träffa en massa vänner som gick med andra grupper!

Sedan åkte vi i partybuss och limousine igen till Aly's hus där vi höll efterfesten! Även det var jättekul och där hade vi en massa mat, vi lyssnade på mer musik, dansade, spelade pingis, hoppade studsmatta och hade allmänt kul. Strax efter ett var det dags att åka hem och det kändes alldeles för tidigt, jag hade haft så kul så kvällen hade bara flugit förbi, jag var inte ens särskilt trött! Trött var jag däremot dagen därpå då jag sov länge!

Resten av helgen försvann den också, halva lördagen sov jag bort och på kvällen hade vi gäster!

Likes

Comments

Nu har det gått ännu fyra veckor sen senaste uppdateringen så det är ett helt lass med saker som hänt!

Det har varit en del Trackmeets!
- Den tidigaste var Wildcat Invitational som blev uppskjutet en dag till den 22a! Jag körde 800 m och 1600 m för första gången.
- Nästa Meet var Edina Invite den 1 maj där jag körde 800 m igen.
- Därpå kom vårt hemma meet den 11e. Vädret var inte direkt på topp med en del regn och låga temperaturer men Maddie, Pauline och Joel var där och hejade och jag fick personligt rekord i mina grenar! I 800 m fick jag 2:46 (PR med 1 sekund) och i 1600 m sprang jag 6:11.

Utöver dessa meet var det tänkt att jag skulle springa i två andra meet med de blev inställda pga dåligt väder. Det var tänkt att vi skulle ha ett till meet den 14:e som skulle bli mitt sista men istället blev vårt meet det sista men det är jag inte särskilt ledsen för, det var ett bra meet med PR och egen hejarklack!

Maddie är med i cykellaget på hennes universitet och den 26e maj hade hon ett hemma cykelrace så då kom vi och hejade på! Det var kul att få se Maddie och heja på henne i hennes race!

Senare samma dag gick jag till skolan showchoir show, kallad connection special. Det markerade slutet på showchoir säsongen och dom var verkligen jättebra och nästan alla seniors hade egna solon! Efter det åkte jag hem till Maggie, träffade hennes nya hund!

Dagen därpå den 27e så åkte jag, Pauline och Elli till University of Minnesota och fick en rundvandring istället för att gå till skolan! Det är där Maddie går och Elli är också sugen att gå där. Medan vi var där passade vi på att äta Lunch med Maddie också! Universitet är verkligen jättestort och campuset är ganska enormt och är på bägge sidor om Mississippi floden (Mississippi har sin källa i Minnesota och är gränsen mellan Saint Paul och Minneapolis). Så universitetet har ett Minneapolis campus och Saint Paul campus.

Helgen därpå, den 3:e, följde jag och Rosa med Joel till en parad där han spelade. Det var may-day parade och man firade att våren var kommen! Det var ganska coolt men väldigt varmt, jag tror det blev uppemot 30 grader och stekande sol! Men det var kul, och på vägen hem åt vi mexikansk mat på ett jätteschysst ställe, Taco Taxi!

Dagen därpå, måndagen den 4e, när jag kom hem från track träningen så fanns det en poster i mitt rum med godis, en vattenflaska och Nike hårband! Självklart hade jag blivit frågad till Prom! Killen som frågade mig heter Ken och han är i samma matteklass som jag och han är också den som jag gick till Sadies med!

Här är det också så att man ska svara på ett kreativt sätt, så någon vecka därpå fixade jag en poster som sa "Prom with you would be like getting A HOLE IN ONE, let's PAR-TEE at PROM!" Jag drog nytta av att han spelade golf och jag han även honom brownies som med florsocker sa "YES".

Dagen därpå gick jag på min först softball match! Hade försökt mig på det en gång tidigare men då hade matchen blivit uppskjutet en bit in i matchen pga dåligt väder och nu fortsatte det där det slutade. Det var kul och ganska coolt, Jefferson kör fastpitch så pitchern som kaster bollen till battern som är redo att slå kör bollen ett varv innan den kastar underifrån så det går ganska snabbt! Jag gick på matchen med Julie och Sarah så dom kunde förklara reglerna för mig eftersom det var helt nytt för mig!

Helgen därpå var det shownights för skolans musikal - Seussical - som både Elli och Rosa är med i. Elli är med i en biroll och Rosa är backstage. Detta innebar även att Maddie kom hem och ett besök från Aunt Jean. Jag gick och såg musikalen fredagskvällen tillsammans med ett gäng vänner! Efter showen åkte en stor del av oss till Applebee's!

Helgen därpå var det Prom men eftersom det finns så många bilder att ladda upp för det kommer jag ägna ett helt eget inlägg åt bara Prom!

Så det var allt för nu men förhoppningsvis kommer ett inlägg om Prom senare ikväll!

Känns helt sjukt att tiden gått så snabbt och hemresan börjar verkligen närma sig... Idag är det:
- mindre än två veckor tills familjen kommer hot
- exakt två veckor till graduation (förra veckan fick jag den ljusblå kåpan och studentmössorna så jag är redo)
- 5 veckor tills jag sitter på planet påväg hem

Vi ses snart Sverige!

Likes

Comments

Tjena tjena bloggen! Tiden går undan som jag vet inte vad här och det är nu faktiskt bara 62 dagar tills jag sitter på flyget tillbaka hem, bara 62, två månader!! Det känns helt sjukt och så snart! Och min kära familj kommer innan dess, den 31:a maj landar Mamma, Pappa och Edde här på flygplatsen i Bloomington, precis i tid innan graduation den 1:a Juni. Efter det kommer vi spendera några dagar här tillsammans innan vi åker iväg till SouthDakota tillsammans med min fina värdfamilj! Mamma, Pappa o Eddie åker sedan hem den 15e och jag kommer strax efter den 22:a, landar i Sverige morgonen efter. En vecka extra för att säga hejdå till värdfamiljen och vännerna känns bra. Men nu tillbaka till nutiden!

Idag var det tänkt att vi skulle ha ett track meet (ja sen sist har jag börjat med Track men det kommer vi till senare), men pga dåligt väder blev det framskjutet tills imorgon. Istället hade vi träning ute i snöoväder och vi körde en hill-workout, blev klara ganska snabbt iaf så är ganska glad att vi slapp vara ute i timmar för vårt meet! Förra veckan var faktiskt riktigt fin med sol och temperaturer över tjugo men denna vecka blev det annat...

Lite varmare blir det iaf i slutet av veckan :)


Tillbaka till allt det som hänt sen sist nu! Dagen efter att jag senaste bloggade (den 15e mars) hade vi vår basketbankett, det var riktigt kul men samtidigt sorgligt, markerade slutet på säsongen och jag kände mig inte riktigt redo att säga hejdå till mina lagkamrater, även fast man ser dem i skolan emellanåt är det inte alls samma sak som när vi såg varandra varje dag efter skolan i omklädningsrummen och på träningen och matcherna. Kommer verkligen sakna alla sååå mycket!

I veckan efter basketbanketten bestämde jag mig för att börja med track (friidrott)! Bestämde också för att kära lång-distans, dvs 800, 1600, och 3200 m. Något som jag kände passade mig betydligt bättre än sprinterna! Dessutom är det samma coach som crosscountry och jag har många vänner, både från basketen och Cross country som också kör långdistans!

Helgen därpå hade Kiera (en kompis från Basketen) sin födelsedag. Hennes mamma förberedde en fin överraskning, middag på Chino Latino, en härlig resturang med mat från hela världen runt ekvatorn! Dom hade jättegod mat och det var en rolig kväll!

Helgen efter Kieras födelsedag var det Springbreak. Första helgen av Springbreak åkte vi till Wisconsin och Green Bay för en baby shower en kusin till mina värdsystrar på Paulines sida höll i! Där åt vi hemlagade donets som Grandma Rabideau hade gjort, massa annan god mat, målade onesies åt bebisen, på min målade jag en svensk flagga och skrev "Jag är en söt bebis", och där fanns även en stor portion av Paulines stora härliga familj! I Green Bay tog vi även några promenader och såg mer av staden!

Under själva lovet hade jag track träningar och vi gjorde en massa utflykter till olika ställen i Minneapolis och Saint Paul området. Vi åkte till Zoo, katedralen i Saint Paul, Uptown Minneapolis, skulpturträdgården, the Conservatory och massa andra ställen. Jag har också umgåtts en hel del med kompisar och letat efter balklänningar efter som Prom långsamt börjar närma sig!

Sedan hade vi även Påsk under Springbreak. Här firade vi på påskdagen såsom man gör i Amerika och inte på aftonen som i Sverige, tyvärr har man inte ledigt på annandagen utan det var skola dagen därpå som gällde! Några dagar innan hade vi dekorerat korgar som vi sedan lämnade vid den öppna spisen. På morgonen var korgarna gömda i huset och vi var tvungna att leta, korgen var då fylld med godis och annat smått o gott. Efter det var det dags för att måla ägg och sedan påsk brunch med skinka, potatis, de målade äggen och lite svensk sill från Ikea.

Veckan därpå på onsdagen hade jag mitt första trackmeet, jag körde en öppen 800m och en 800x4 stafett. Det gick bra, 800 m är en distans jag gillar och definitivt kommer köra mer i framtiden! Det var dock ganska kallt och när jag kom tillbaka hem tog jag en lång varm dusch. Dock råkade jag på en förkylning och var hemma från skolan dagen därpå!

Fredagen därpå (den 10e April) gick Jag, Ellie, Gina, Robert och hans australienska utbytesstudent till ett nyöppnat fik precis vid skolan. Det var ett schysst rymligt fik med modern inredning, deras kakor och kaffe var gott med! När vi kom dit var det faktiskt deras stora öppningsdag med klippa bandet ceremoni och allt. Det var ganska coolt och vi kom med på flera bilder! Vi hoppades på att komma med i Bloomington tidningen men tyvärr blev det inget av det...

Söndagen därpå gick jag, Kiera och Katie och åt brunch på Perkins, det var riktigt gott!

Veckan därpå hade jag mitt andra meet på Tisdagen, denna gång körd jag 400 m, eftersom att den är kortare är det i princip domen lång sprint, något jag inte riktigt var störtförtjust i... Vädret var betydligt bättre denna gång, soligt och runt tjugo grader.

Slutspurten var tuff så här var jag inte på topphumör direkt...

Dagen efter, onsdagen den 15ev var det Ellies födelsedag. Tyvärr jobbade hon och var inte hemma på hela dagen men lite firande blev det iaf! Och istället för bara en dagbok hon nästan en födelsedagsvecka och öppnade presenter nästan varje dag för resten av veckan! På fredagen hade hon vänner över och vi åt middag, grillad s'mores och hade kul!

I söndags var det dags för sista YFU mötet! Kändes lite sorgligt för gänget jag har haft nöten med är riktigt härligt och jag kommer sakna de jag lärt känna så mycket! Men vi kommer nog hålla bra kontakt, extra lätt med de som också bor i Sverige eller nära som Finland eller Norge! Var också en påminnelse om hur lite tid vi har kvar av våra utbytesår, vilket både känns bra och dåligt! Det ska bli så otroligt härligt och kul att komma hem och träffa alla hemma igen, få äta svensk ost, utnyttja kollektivtrafiken, prata svenska varje dag, äta ostmackor till frukost och riktiga luncher istället för smörgåsar men samtidigt kommer jag sakna allt här så mycket och jag ner mig inte alls redo att lämna det här året bakom mig! 62 dagar känns både för lite och för mycket på en och samma gång och jag känner mig väldigt splittrad! Med jag är ändå bestämd att njuta fullt ut av den sista tiden här och ta allt som det kommer! Det är fortfarande så otroligt mycket att se fram emot och att göra innan det är dags att åka tillbaka österut!

Likes

Comments

På den senaste tiden sen jag senast uppdaterade har det hänt en hel del!

Söndag den 22:a för två veckor sen frågade jag Ken till Sadies. Jag gjorde det tillsammans med Lexi som frågade Hennes pojkvän samma kväll. Vi gjorde varsin poster och lämnade dem hos killarna! Veckan därpå var det en vecka full av basket!

På tisdagen hade vi senior night vilket innebar att jag fick starta varsity. Det var hur kul som helst! I vårt första anfall satte vi upp ett spel som slutade med att jag sköt en trepoängare, och det blev en perfekt som svischade ner i korgen! Detta var första poängen i matchen och publiken blev helt galen! Det var verkligen ett grymt ögonblick! Resten av matchen gick bra, spelade de första minuterna och kom in en stund på slutet också! Det var en rolig match och slutade att vi vann dubbelsiffrigt. Efter matchen så samlades vi i cafeterian för att äta glass och få höra tal om alla seniors! 2 eller 3 personer från laget pratade om en senior, Kiera, Lexi och Katie pratade om mig och deras tal var verkligen jättegulligt! Kommer sakna dom så sjukt mycket nästa år! Jag fick även en present från hela laget, en panoramabild vi tog i samband med lagfotot som alla hade signerat!

Följande fredag, den 27e hade vi vår sista conference match, en bortamatch mot Chaska. Denna skulle avgöra om vi skulle ha section playoffs hemma eller borta. En tuff och hård match förlorade vi tyvärr. Detta innebar att vi kommande onsdag skulle ha en bortamatch mot prior lake! Matcherna i ens conference är som ett gruppspel som lägger upp hur matcherna i section kommer se ut. Matcherna man sen spelar är ett slutspel inom ens section, vinnaren går vidare till en state turnering som avgör det bästa laget i hela Minnesota!

På lördagen var jag sedan barnvakt hos en granne vars dotter skulle gifta sig, så jag tillsammans med Rosa barnvakter ett gäng av vår grannes barnbarn.

Sedan söndagen gjorde jag mig redo för sadies genom att tillsammans med Katie och Aly göra dalmatiner prickar på en vit tröja. Min grupps tema är nämligen brandmän och dalmatiner. Alla killar skulle vara brandmän och tjejerna dalmatiner. En ganska annorlunda koppling tänkte jag men här i USA är den självklar. Dalmatiner fungerar nämligen som en frontfigur för brandkåren.

Kommande vecka var sista veckan på trimestern, vilket innebär finals. Jag som inte behöver bry mig särskilt mycket över mina betyg här är inte särskilt berörd men för resten är veckan ganska stressfylld då finals är 10-20% av betygen.
Här räknas betygen betydligt annorlunda och allt handlar om procenten. Alla arbeten och läxor man gör som lämnas in och alla prov går in i betygsboken i en av två kategorier. Detta summeras upp och ut kommer ett procenttal. Detta är ens betyg. Om man har 93% eller högre får man ett A, 90-92 % är A- osv. Så när dom säger att finals är 10-20% av betyget stämmer det till fullo. Finals innebär även öppen lunch, att mank an lämna skolan under lunchrummen för att äta lunch någon annanstans. På torsdagen åkte jag med några kompisar till Panera, ännu ett ställe jag besökte för första gången. Och där kan man beställa soppa i en brödskiva, något jag såklart gjorde!

Sedan på onsdagen hade vi även vår sections match. Efter en jämn och tuff match förlorade vi även denna! Detta blev alltså vår sista match för säsongen vilket känns väldigt sorgligt! Basketen har pågått i flera månader och att säsongen plötsligt är slut får det att kännas tomt. Jag har verkligen blivit en del av laget som består av tjejer som spelat tillsammans i år och jag kommer sakna alla så mycket! Detta innebar också att vi dagen därpå, på torsdagen skulle lämna in vår matchkläder, uppvärmningskälla och basket ryggsäcken.

Sedan på onsdagen hade vi även vår sections match. Efter en jämn och tuff match förlorade vi även denna! Detta blev alltså vår sista match för säsongen vilket känns väldigt sorgligt! Basketen har pågått i flera månader och att säsongen plötsligt är slut får det att kännas tomt. Jag har verkligen blivit en del av laget som består av tjejer som spelat tillsammans i år och jag kommer sakna alla så mycket! Detta innebar också att vi dagen därpå, på torsdagen skulle lämna in vår matchkläder, uppvärmningskälla och basket ryggsäcken.

Efter att vi lämnade in det var det bara att skynda sig hem för att göra sig redo för sadies. Först gjorde jag mig redo hemma för att sedan åka till Alys där vi skulle ha efterpartyt för att fixa det sista! Efter det mötte vi upp alla på Buffalo wild wings för middag för att sedan åka tillbaka till Alys hus där partibunden skulle plocka upp oss och köra oss till sadies! Hela kvällen var väldigt lyckad och jag hade riktigt kul från början till slut! Jag skulle säga att liksom homecoming var inte själva dansen i skolan inte höjdpunkten men eftersom jag nu hade lägre förväntningar på den blev även den riktigt kul! Och sedan var efterpartyt hos Aly också riktigt kul, det var lugnare stämning och alla bara umgicks och vi hade en massa god mat och snacks!

Fredagen var vi lediga från skolan och efter en lite galen vecka fullspäckad med massa saker var det skönt att ta en lång sovmorgon och få en lugn dag! Vi tog en runda till några affärer, köpte glass på Culvers som egentligen är en snabbmatskedja men har jättegod glass i roliga smaker för ett bra pris!
Hittade en fin liten fiskarhatt i en av affärerna vi var i!

Senare på kvällen träffade jag Maggie och vi bestämde oss för att göra något kreativt så vi åkte och köpte träbokstäver att måla! Maggie köpte ett M och jag köpte M och N gör Minnesota som jag planerar att ta hem och hänga upp i mitt rum hemma!

På lördagen kollade jag igenom alla bilder vi tagit sen jag kom hit och importerade basketbollen från den här hemsidan () för att organisera dem och börja planera vilka bilder jag vill ha för att fylla ett album om mitt år här! Senare på eftermiddagen åkte jag, Ellie och Rosa till the Waterpark of America, en inomhus vattenparken vid mall of America. Det var jättekul och vi va där i timmar och simmade runt, åkte vattenrutschbanor osv!

På söndagen var det en basketturnering i skolan som hela basketlaget behövde jobba på som fungerar som en funderandet för vårt lag! Jobbade fyra timmar i concessions, matståndet. Det var ganska uttröttande men jobbade tillsammans med Abbi och Katie så vi hade kul under tiden! Efter vårt pass bestämde jag och Katie oss för att åka och äta lunch på Potbelly! Ett jättemysigt smörgåsställe, en av mina nya favoriter! Vi passade även på att gå runt i southdale mall, en liten galleria som ligger precis vid Potbelly!

Även måndag var vi lediga från skolan vilket kändes riktigt skönt! Det blev ännu lite mer shopping! Köpte en klänning för basketbanketten på söndag, en Minnesota Wilds (hockeylaget) T-shirt och en vinröd blus!

Sedan på tisdagen började den nya trimestern! Har inte så många förändringar i mitt schema förutom US film studies första lektionen, en klass jag inte riktigt gillade och har bytt till en study hall, en läxläsningstimme! Jag har nu också avancerad keramik på schemat istället för keramik! Det är inte så jätteannorlunda! Den enda skillnaden är att vi istället för att göra massa olika former fokuserar på att göra set av saker! Så först ska vi göra ett set av minst fyra koppar!

Resten av veckan har flutit på ganska snabbt trots att jag nu inte har några träningar efter skolan och tar skolbussen direkt hem! I tisdags kväll bestämde vi oss för att åka till en av Joels spelningar på ett franskt café! Det var riktigt mysigt och jag, Ellie, Rosa och Pauline beställde varsin drink och delade på jättegoda pommes frites!

Sedan på onsdagen åkte jag med ett gäng kompisar till en kyrka som hade ett event för high school ungdomar! Dom bjöd på chick fil a, hade massa söta hundvalpar och andra djur samt en trollkarl som uppträdde! Det var riktigt kul och det var roligt att se hur mycket en amerikansk kyrka skiljer sig från en hemma i Sverige, den är sååå mycket modernare här! Bara en sådan grej att de fanns två enorma tv skärmar längst fram bakom altaret, och det faktum att altaret såg mer ut som en scen...

Denna veckan har det varit extremt bra väder, nästan uppemot tjugo! Så igår, fredag, bestämde jag, Ellie och rosa oss för att göra lite chalk drawing på vår garageuppfart!

Sedan på kvällen åkte vi tillbaka till skolan för att se den student directed teatern som Ellie har hjälpt till med, "the nine worst breakups of all time". Den va riktigt rolig och dom har verkligen gjort ett bra jobb med den!

Här idag, Lördag, är det fortfarande förmiddag men eftersom det är pi-dagen har jag planer att åka och äta paj senare idag, vi får se hur det blir!

Puss o Kram

Likes

Comments

Homecoming var för ett bra tag sen men nu efter Sadies inser jag att jag aldrig postade några bilder från den kvällen så det här blir ett inlägg med en massa bilder!

Först tog vi lite bilder på oss fyra utanför huset innan alla åkte olika håll. Jag blev upphämtad av min dejt, Brendan och vi mötte de andra i vår grupp hos Elizabeth, där vi efter dansen skulle ha ett afterparty. Efter att vi alla möttes upp åkte vi till en park där vi tog bilder. Där mötte vi alla föräldrar som var redo att ta bilder.

Maddie och Pauline var såklart också där för att ta bilder!

Jag och Brendan med Maggie och hennes pojkvän Alex. Maggie körde också cross country men hon och Brendan var dom enda jag kände i vår grupp men alla andra var verkligen jättetrevliga och vi hade alla väldigt kul! Och Alex är också Maddies bästa väns lillebror!

Att ta bilder tog en evighet och dessutom var det ganska kallt ute, så när vi väl var klara var vi alla väldigt tacksamma att ha bilderna avklarat och vi åkte iväg till en italiensk restaurang för att äta middag. Efter det åkte vi till dansen och sen var det afterparty. Homecoming var helt klart en rolig kväll även om det inte var exakt vad jag hade tänkt mig. Kan helt klart säga att alla förberedelser innan och efterpartyt var roligare än själva dansen! 


Och som ni säkert märkte var det en stor brist på bilder i det senaste inlägget, det var inte meningen men nu är det fixat så ta gärna en titt på de också! Och snart kommer även ett inlägg om sadies, senior night och allt annat kul som hänt på sistone!!

Likes

Comments

Hoppas allt är bra!

Jag vet inte hur mycket jag har skrivit om hur extremt vädret här i Minnesota är, det är inte extremt i väldigt höga eller låga temperaturer utan hur fort temperaturen kan sjunka eller stiga. Ett exempel är hur det tidigare i vecka var ca -20 och igår var det kanske -5. Ifall man jämför väderutsikterna för Stockholm jämfört med Bloomington är det en stor skillnad, temperaturen för en vecka i stockholm skiljer sig vanligtvis inte mer än 5 mellan dagarna men hör ska det vara -17 imorgon och plusgrader på tisdag...

Söndagen den 8e Februari var jag på min första college basketmatch, Minnesota Gophers mot Michigan State. Minnesota vann och en av deras toppspelare är faktiskt från Sverige, Amanda Zahui! Hon är 190 och grym på insidemoves, returer och blocks men också en spelare som sätter trepoängare, det fick vi se i matchen då hon på klockslaget i slutet av första halvleken slår ner en trepoängare! I matchen slog hon även ett rekord i antal blocks i en karriär på University of Minnesota, och det är i hennes sophomore year, hennes andra år av fyra! Inte nog med det, häromdagen skrev de om henne i dagens nyheter!

Under halvtid så bjöds det på en jättecool show. Det var ett gång truppgymnaster som voltade och gjorde flickflacks i tät ström.

Artikeln i DN

Förra veckan var det även man pageant i skolan, en skönhetsshow för senior killar. Det hela fungerar som ett insamlings evenamang och all vinst går till barnsjukhus. Jag skulle kalla det en chans för killar att visa upp sina muskler och bli mer kända på skolan men det hela är väldigt underhållande och killarna gör allt för att få publiken och juryn att skratta!

Här har två av deltagarna en pajätartävling...


Förra helgen var jag på hockeymatch, såg både JV och Varsity. Bägge matcherna gick till övertid, tyvärr förlorade JV och sedan slutade det lika i varsity matchen efter övertid! Jag var även på brunch tillsammans med Ellie hos några vänner!

​Jag och Kiera som jag gick på hockeymatchen med!


De senaste veckorna har vi haft basketmatcher varje tisdag och fredag, detta gällde även denna vecka! Nästa vecka blir den sista av conference matcher och på tisdag har vi vår sista hemmamatch och senior night. Det är en natt för att hedra alla seniors i basketlaget och eftersom jag är en innebär det att jag kommer starta för varsity, vilket blir en väldigt stor grej eftersom jag tidigare matcher bara har några enstaka varsity minuter så det ska bli extremt kul och spännande!

Förutom alla basketmatcher och basketträningar var den här veckan inte särskilt speciell! Igår efter vår basketmatch samlades hela laget på applebees för att äta middag och fira vår vinst!

Idag Lördag så åkte jag och Ellie till Mall of America för en walk for Diabetes med ett gäng vänner varav en har diabetes! Det var kul att gå runt shoppingcentret och bara umgås en timme för att sedan gå runt och shoppa och gå på attraktionerna i mitten på Nikelodeon Universe.Om några veckor så har skolan en Sadie Hawkins dans, en dans där tjejerna frågar ut killarna. Dansen är inte särskilt formell och vanligtvis så bestämmer gruppen man går i ett utklädningstema, min grupp kommer gå med ett brandmän och dalmatiner tema. Har inte frågat någon än men Lexi, en kompis från basketlaget, har fixat ihop mig med en av hennes pojkväns vänner som jag ska fråga! Det ska bli kul och jag ser fram emot det, gruppen jag ska gå med är ett gäng som jag känner ganska bra till skillnad från Homecoming, då jag bara kände ett fåtal av personerna i min grupp. Men det blev ändå riktigt kul det också!

Likes

Comments

Januari flöt på snabbt som tusan och det är redan 7 Februari, mer än 5 månader har jag varit här nu och det är nästan bara 4 månader kvar! När jag kommer hem är inte helt klart än, men det kommer i alla fall att bli någon gång i juni. Mamma, pappa och Eddie kommer komma och hälsa på till min graduation den första juni och sedan stanna här till omkring den 15e juni, vi planerar en resa någonstans här i USA men inget är ännu bestämt. Sedan kommer jag antingen åka hem med dem eller stanna längre om jag beslutar mig för att göra det, det är ett riktigt dilemma... Å ena sidan vill jag så gärna komma hem och träffa alla hemma, men å andra sidan känns det svårt att lämna allt här bakom sig och jag vet ju inte hur länge det kommer dröja innan jag är tillbaka... Vi får se hur det blir, det löser sig i slutändan!

Senaste månaden har det varit skola som vanligt och en massa basket! Vi har träning varje dag efter skolan i ungefär två timmar med undantag från dom dagarna vi spelar matcher vilket är ca 2 gånger i veckan! Och sedan varannan lördag har vi också träning! Men med undantag från skolan och basket har tid ägnats åt annat också, aktiviteter med värdfamiljen som skridskoåkning och museibesök, eller så spenderas tiden med vänner! Här kommer ett gäng bilder från senaste månaden:


skridskoåkning på centennial lake

bilder från en spagett dinner som skolans show choir anordnade som en fundraiser

bild från Joels gig på ett pizzaställe

bilder från Marens födelsedagsfirande

Minnehaha falls

isbjörn från the Como zoo

Puma


Giraffer


Bilderna nedan är från the american swedish institute, en herrgård som liknar ett slott som byggdes tidigt 1900-tal för familjen Turnblad som immigrerade från sverige och sedan byggde upp en rikedom här. Byggnaden fungerar numera som ett museum och innehåller bl.a. 11 kakelugnar i porslin direkt importerade från Sverige, en kopia i glas av Carl Gustaf Hellqvists målning "Valdemar Atterdag Brandskattar Visby", en restuarang som erbjuder svensk mat och en liten butik med diverse svenska saker. Ifall ni är nyfikna kan ni ta en titt in på museets hemsida http://www.asimn.org/

Här fanns även en utställning med alla de olika stockholm som finns runt om i USA!

Från en bortamatch på Saint Louis Park, där Amanda, en annan svensk utbytesstudent från USA går.

PGP - Pre Game Pic

Drive Through Wendy's Blizzard med french fries, faktiskt första gången jag har drive thru här i USA!

Minneapolis Institute of Arts (http://new.artsmia.org/), här finns konst från alla möjliga tidsperioder och kontinenter. Hittade dock bara en svesnk målning av Anders Zorn men kan finnas flera!

SUPERBOWL SUNDAY! Såg matchen hos min kompis Aly som jag känner från basketen. Hon hade ett superbowl party och en massa andra vänner över. Själva matchen i sig var inte så jättespeciell (dock väldigt spännande då den avgjordes i de sista sekunderna och nästan gick till övertid) men reklamerna och halvtidsshowen var däremot något utöver det vanliga!

Ännu en PGP från fredagens match

Likes

Comments