Ni som har abstinens efter skidåkning kan skrolla förbi detta inlägg. Ni andra är varmt välkomna att njuta av bilderna och försöka känna er in i känslan av strålande sol, nypistade backar och ömma fötter efter många timmars skidåkning.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nu tänker ni säkert, gör hon inget annat än äter? Nja typ inte haha!

I Grythyttan har man lite för mycket fritid och då blir det att man lagar väldigt väldigt mycket mat, eftersom att det ändå är så himla kul (oftast). Vi har nu ätit vegetariskt 13 av 16 dagar vilket har känts så himla bra, jag saknar fortfarande inte kött det allra minsta. Klart det var gott när vi väl åt det i helgen, men jag kände inte att jag absolut var tvungen att börja äta det oftare för det.


I lördags åkte vi till Stockholm för att lämna tillbaka Gunnars mammas bil som vi så snällt har fått låna i två veckor. Det är verkligen guld när man får ha bil här, allt blir så mycket lättare. Eller iallafall för oss som inte vill handla vår mat på tempo som är en pytteliten superdyr butik som ligger här i Grythyttan. Vi föredrar att åka till det iallafall större och helt okej välsorterade ICA i hällefors, eller ännu bättre att stanna i Örebro och handla på Maxi. Det är en riktig dröm haha! Man glömmer snabbt bort hur bortskämd man är när man bor i en lite större stad där man faktiskt kan välja på flera olika butiker när man går och handlar.

Men i Stockholm finns det som ni vet ett himla bra utbud, så vi njöt av att gå och handla till en brunch som vi hade med Gunnars familj. Det var riktigt härligt att kunna välja och vraka i bland all härlig frukt! Brunchen blev en bra mix utav mig och gunnar, ett stort härligt fruktfat, räkor, varmrökt lax, baguette och lite olika ostar. Tror inte att det var någon som gick därifrån hungrig!

Nu när vi har kommit tillbaka till Grythyttan har vi fortsatt med det vegetariska förutom igår när vi åt fisktacos. Vilket förövrigt är en riktigt favorit! Det är så himla mycket godare än vanlig tacos enligt mig. Jag tycker att det även blir mycket fräschare när man använder fisk istället för köttfärs. Det finns säkert många som absolut inte håller med mig, men om ni inte har testat så är det absolut värt ett försök. Vi brukar använda lax när vi gör fisktacos som vi kör i ugnen. Så testa ni!

Annat vi har ätit är bönsallad med avokado, tomat, rödlök och stekta champinjoner. Det finns inte mycket som går snabbare att slänga ihop till en lunch. VI åt det i måndags när vi kom hem från Stockholm och hade varit och handlat. Vi var sådär lite för hungriga så stämningen i köket var kanske inte på topp... så vi behövde någonting som gick riktigt snabbt men som vi ändå blev mätta på.

Som ni märker så blir det mycket olika typer av sallader som vi äter just nu. Inte för att det gör mig någonting, jag älskar sallad. Gunnar kanske tycker att det är lite tråkigare, men han känner själv att han mår mycket bättre nu när han inte äter så mycket kött och har dragit ner väldigt mycket på mjölkprodukter. Så jag tror att han tycker att det är värt det. Nedan är gårdagens lunch som blev en grönkålssallad med apelsiner, tomater, ägg, pekannötter, tranbär och russin. Så himla gott!

Favoritfrukosten är fortfarande smoothiebowl och ni som inte har testat det, var inte rädda! Det är hur enkelt som helst och det "värsta" som kan hända är att den blir för lös/rinnig och då blir det bara en vanlig smoothie, vilket inte är så illa det heller. Dagens smoothiebowl innehöll frysta hallon, fryst mango, banan och kokosmjölk. Toppade gjorde jag med blåbär, kokosflingor och chiafrön. Klart på 2 minuter!

Likes

Comments

Inte helt otippat så älskar jag frukost och har alltid gjort. Jag är en sån person som verkligen kan längta efter frukost och jag skulle aldrig någonsin klara mig en hel dag utan att få äta någonting på morgonen. Sen är det inte så att jag behöver äta supermycket heller för den delen, men någonting måste jag få i mig! Just nu så varvas det här hemma mellan 3 olika frukostar som är superenkla att göra, de är billiga och de är så himla goda. Dessa 3 är:

Smoothiebowl! Helt klart favoriten just nu och jag tror att den bara kommer bli godare allt eftersom att våren närmar sig. Jag försöker variera innehållet så mycket som möjligt och i den på bilden hade jag banan, hallon, blåbär och en skvätt kokosmjölk. Topping, kiwi, chiafrön och kokosflingor. Förvånansvärt mättande och så himla gott!

En betydligt mycket godare variant på vanlig tråkig havregrynsgröt. Här har jag kokat havregrynen tillsammans med mandelmjölk och vanilj. Precis innan gröten blir klar blandar jag ner frysta hallon och en mosad banan. Det blir så mycket godare och alla vet ju hur mättande och bra det är att äta havregrynsgröt! Topping är som vanligt kiwi och kokosflingor :)

Sista frukosten är den som vi åt idag och det är bananpannkakor. Världens enklaste pannkakor! 1 mosad banan som man blandar med 1 ägg och sen är det bara att steka. Dessa går att göra på typ 5 minuter så det är någonting vi äter rätt ofta här hemma. Om ni undrar om jag har fått någon kiwifnatt så är det faktiskt så! Jag har alltid trott att jag är känslig mot kiwi då det brukar börja klia i munnen när jag äter det. Men tydligen har jag växt ifrån det och har nu börjat frossa i kiwi, för det är ju så himla gott!

Likes

Comments

I exakt en vecka har vi nu ätit uteslutande vegetariskt, mer eller mindre bara veganskt och en hel del raw. Det har verkligen varit toppen och jag kan varmt rekommendera det om ni har problem med magen, trötthet eller kanske har något extra kilo som ni vill bli av med. När vi började förra veckan hade vi nog inte planerat att vi skulle vara så strikta som vi har varit. Vi hade bara tänkt att äta vegetariskt men när vi väl började så blev det att vi uteslöt mjölkprodukter också. Än så länge är det inget jag saknar men det lär jag väl bli snart och då tänker jag äta det.

Nedan kommer lite olika bilder på det vi har ätit i veckan ifall någon av er vill ha lite inspiration:

Quinoasallad med sockerärtor, bladspenat, tomat, paprika, basilikapesto och ägg.

Bön-och morotsbiffar med koriander och basilika och en sallad på bladspenat, gurka, paprika, cashewnötter och en asiatisk dressing.

Till frukost har vi ätit mycket smoothies och på bilden har jag gjort en smoothiebowl på apelsin och hallon. Ovanpå har jag kokosflingor, chiafrön, pumpakärnor och vindruvor.

I lördags gjorde vi vegansk tacos där vi ersatte köttfärsen med champinjoner som vi hackade och stekte med tacokrydda. Det blev faktiskt väldigt gott och det är någonting som jag verkligen vill göra igen!

Dagens lunch bestod av brysselkål, apelsin, tranbär, pekannötter och rödkål. Med en dressing på senap, olivolja och honung. Pekannötterna kommer absolut bli en ny favorit, de var riktigt gott att ha i en sallad.

Likes

Comments

Jag har alltid, sen jag var liten haft svårt att gå i en matbutik och gå förbi köttavdelningen. Jag tycker att det ser obehagligt ut med allt kött som ligger där och jag kan bara tänka på att det faktiskt är ett djur som har fått sätta livet till för att jag ska kunna gå där och välja vilken bit jag ska äta till middag. Jag har flera gånger tänkt att jag ska sluta äta kött just för att jag tycker att hela industrin är fruktansvärd men sen insett att jag inte har tillräckligt stark vilja för att klara det. Utan lösningen för mig har varit att försöka handla kött där jag vet att djuret har haft det bra. T.ex. fick jag och Gunnar den bästa födelsedagspresenten av min bror då vi fick en köttlåda hemifrån Småland med olika sorters kött från en gård där jag vet att djuren har det så bra.


Jag vet, flera av er tänker säkert nu "men åh vad hon är töntig, hon tänker bara såhär för att det är inne att äta vegetariskt nu". Men så är det faktiskt inte. Detta är någonting som jag har tyckt väldigt länge men sen ska jag inte sticka under stolen med att det blir enklare att uttrycka dessa åsikter och laga vegetariskt när det är "inne". Jag tycker att det blir enklare för att det är mer accepterat nu än vad det var för ett par år sen när LCHF var inne och man skulle äta mängder med kött. Har jag testat LCHF? Ja visst har jag gjort det. Jag tror att det är väldigt få som inte ens har övervägt tanken att testa LCHF. Passade den dieten/livsstilen mig? Inte alls. Jag klarar inte av att äta så mycket fett och kött, min kropp sa nej helt enkelt. Vilket jag tyckte var väldigt skönt!


Under hösten som gått har Gunnar och jag äntligen kommit igång med vår träning på riktigt och det är någonting som gör mig så glad. Jag har hela mitt liv varit aktiv och tränat hur mycket som helst. Så att inte ha tränat speciellt mycket på 2 år har satt sina spår. Men nu är vi som sagt äntligen igång och vi blickar bara framåt. Förutom att träna under hösten har vi även ätit mer vegetariskt. Det började faktiskt helt utan att vi tänkte på det och sen har det bara fortsatt. Det var till och med så att det där fina köttet vi fick av min bror bara låg i frysen och vi glömde nästan bort det!


Dagarna innan nyår när vi satt hemma i Växjö och pratade med mina föräldrar bara slog det mig hur jäkla mycket godis jag hade ätit när vi var där. Inte så att jag hade suttit med en påse lösgodis utan jag åt typ en skumtomte här och en bit knäck där och utslaget på en dag blev det säkert motsvarande en påse lösgodis! Så töntigt nog bestämde jag mig för att mitt nyårslöfte blir att sluta äta godis. Det känns så himla skönt! Jag har tidigare haft detta nyårslöfte och klarat det men sen efter ett år har jag börjat äta igen. Jag är helt övertygad om att jag kommer klara detta året utan godis och jag ska göra ett ärligt försök med att inte börja äta igen 2018. Min pappa får bli min inspirationskälla som inte har ätit godis på 7 år...


Nu kanske detta blev ett lite konstigt inlägg, men poängen jag vill få fram är att det känns så otroligt skönt med ett nytt år och jag tror att det kommer bli ett riktigt riktigt bra år! För att kickstarta året så ser vårt kök numera ut såhär:

Likes

Comments

Vi har haft ett par väldigt sköna dagar på landet nu innan vi kom tillbaka till Grythyttan.

NI vet sådana dagar där man inte ställer någon klocka utan man vaknar av sig själv. Tar en stilla promenad med Sally, äter frukost och sen mest kopplar av hela dagen. Visserligen pluggade vi en hel del men det var inte direkt något tentaplugg utan bara finslip på två arbeten som lämnades in igår. Dagarna på landet var förövrigt sjukt kalla! Temperaturen låg mellan -10 och -20 och det kom mängder med snö! Det var så mysigt. Vi hade brasan igång hela dagarna och tände massa ljus. Ja ni förstår själva hur hög mysfaktorn var.

Likes

Comments

Det är inte så vanligt att vi stannar länge i Växjö så att ha varit på småländsmark i 12 dagar har varit riktigt härligt och avkopplande. Det är alltid lika roligt att träffa mamma och pappa, min bror och hans familj och mina vänner. Tyvärr hinner jag aldrig träffa mina vänner så mycket som jag önskar, men jag hinner alltid träffa någon om än bara för en kort stund. Men nu är dessa 12 dagar över och vi åker tillbaka till Stockholm för att fira nyår. Det har blivit himla mycket resande denna julen och för att ladda upp inför en fullspäckad resdag idag hade vi en riktigt pastakväll igår. För visst sägs det att det är himla bra att äta pasta och dricka lite rödvin dagen innan man ska göra något krävande?

Pappa fick en pastamaskin av mig och Gunnar i julklapp så den invigdes igår. Det går bara inte att jämföra köpt pasta och hemgjord! Det är så mycket godare att äta sådan som man har gjort själv. Igår stod Gunnar och pappa för själva pastan och jag ansvarade för pastasåsen. Visserligen på Gunnars recept men enligt mig blir den rätt god när jag gör den också. Det blev alltså en sås på höstens egenplockade kantareller, körsbärstomater, bladspenat och parmesan.

Så med detta inlägg vill jag tacka växjö och alla jag har träffat för fantastiska dagar! Även om jag inte har bott i Växjö på länge och kommer antagligen inte bo där inom närmsta framtiden så håller jag alltid den staden nära hjärtat. Jag får dras med min småländska som vissa har svårt att förstå och jag får höra att "alla" smålänningar är snåla. Men Växjö är och kommer alltid någonstans vara min stad och det som jag kallar hemma.

Likes

Comments

Mamma och pappa skickade ett sms till mig och Gunnar någon vecka innan jul och skrev bara "planera inte in något kvällen den 28:onde". Tankarna började genast gå över vad vi skulle få hitta på, de brukar vara lite påhittiga ibland mina föräldrar! Vi gissade och gissade men vi fick ingenting veta. Men på julafton när vi träffade min bror och hans familj så förstod vi att de hade fått samma sms och då innebar det alltså att vi skulle hitta på någonting tillsammans med dem. På juldagen fick vi sätta oss ner tillsammans med min bror och börja gissa. Pappa hade förberett massa olika ledtrådar så vi iallafall skulle komma in på rätt spår. Efter några ledtrådar gissade Gunnar och jag rätt och julklappen var alltså att vi skulle åka till kosta Boda och äta på Edin dzemat's restaurang. Riktigt kul då pappas kusin är sommelie där så vi fick extra bra service av honom!

När vi kom ut till Kosta som ligger cirka 50 minuter utanför Växjö checkade vi in på hotellet och kopplade av en stund i spat. Innan middagen tog vi ett glad champagne i glasbaren och den var riktigt fin. Allt är gjort i glas!

Själva middagen serverades en trappa ner i gamla vinkällaren och den lokalen var så mysig! Rustika träbord och pälsar blandades med skört fint glas. Så fint!

Middagen bestod av tre rätter med vinpaket. Till förrätt var det Edin's paradrätt från kockarnas kamp, svensk hummer med smörsås och isade lingon. Huvudrätten bestod av oxfilé, shitakesvamp, skysås, grönkål och palsternacka och som avslutning fick vi smörkola, plommon, mjölglass och amerettoskum. Som ni kanske förstår så var vi riktigt riktigt riktigt nöjda! Så mamma och pappa, om ni läser detta vill jag tacka ännu en gång för en fantastisk julklapp.

Likes

Comments

Något grått väder men några promenader har det blivit. Här om dagen gick vi ner till stan och handlade på torget. Vi blev halvt nermejade av alla pensionärer som skulle fram mellan de olika stånden. Helt otroligt att det kan samlas så många sura pensionärer på en och samma plats.

Där efter blev det en vända till ett av våra favoritbagerier och sen var det dags att börja laga julmat. Inkoktlax, sill, skinka och revben.

Om kvällarna har vi ätit god mat, spelat kort och rimmat på julklappar. Att rimma är verkligen en tradition som jag tycker om. Det ger många skratt både när man skriver och sen på julafton när de ska öppnas. Så det är någonting som jag ser fram emot att fortsätta med i många år till.

Och slutligen idag har vi klätt granen och ska ha lite lillejul med mamma och pappa. Dock ingen julmat utan det blir småländska kräftor och efter det blir det på spåret. Himla mysig kväll med andra ord!

Likes

Comments