Header
  • Twitter
  • Snapchat
  • Bloglovin
  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw

I går var faktiskt vårat första pass I ridhuset på en vecka. Rolle har fått gå ute I naturen sedan vi hoppade förra fredagen. Han har barafått tänka framåt och jag har helt fått slippa tänka over huvudtaget, vilket I detta fall var mycket välbehövligt. Jag är en riktig tänkare som vrider och vänder på allt och analyserar I oändlighet. Därför var det bra med en vecka då jag och Rolle bara gjorde roliga och lätta saker ihop. Vi fick bonda på nytt och känna efter vart vi ligger någonstans och hur vi ska ta oss vidare.

Efter denna vecka har jag blivit klokare, säkrare och mer övertygad om att jag faktiskt kan själv! Jag vet vart jag vill med Rolle och jag vet hur vi två ska komma dit som team. Övertygad och lättad så gjorde vi ett alldeles utmärkt hoppass I ridhuset igår. Jag gjorde allt enligt min egna känsla och intuition vilket resulterade I en glad ryttare och en glad hast som kunde arbeta och hoppa avspänt, även på lite högre hinder. Det om något är ju ett kvitto på att jag gjort rätt för mig som ryttare. Frågan är då, varför gör jag inte rätt för mig på träning?

Det har egentligen att göra med min självkänsla. Nej, mitt självförtroende är det oftast inget fel på men min självkänsla är svajig vilket gör att jag aldrig tror att lilla jag kan ha rätt om t.ex en tränare eller annan hästkunnig person säger något som jag inte tycker. Jag värderar alltså mina egna kunskaper mycket lägre än andras vilket gör att jag jämt lyssnar på andra och tappar mig själv och min egna känsla. I slutändan resulterar det i att jag inte har någon känsla kvar alls i ridningen för jag vet inte ens vad jag gör och varför, jag gör bara så som jag blir tillsagd till varje pris.

Jag är alldeles för lättpåverkad vilket gör det extremt svårt för mig att träna för tränare. Det är alltså inget fel på någon tränare utan en svaghet hos mig och det är något jag måste jobba på för att på ett konstruktivt sätt kunna träna regelbundet och ofta för en tränare.

Ändå vill jag slå ett slag för att man ibland vet bäst själv! Jag har ju ridit och tävlat i flera år och tränat för en hel del framstående tränare så jag kan ju ett och annat om ridningens konst. Att jag ändå kan en hel del själv gör ju att jag kan tillåta mig lite mer frihet eftersom jag vet att jag inte ballar ur och är okunnig. Jag skulle alltså inte göra några grova misstag utan en tränare eller förstöra min häst på kuppen. Jag omger mig dessutom med en massa hästmänniskor jag kan bolla idéer med och ta hjälp av så jag sitter ju inte i sjön heller. Just därför vågar jag också ta några träningsfria veckor nu när vi ändå ska flytta och fixa. Jag tror att det kan få mig att växa, bli självständig och verkligen börja lita på min egna känsla. Min känsla är ganska hårt präglad av Sylve och Lotta sedan förut så det är ju ingen dålig känsla jag har, jag måste bara våga tro på den och det gjorde jag i går och det gick ju fantastiskt.

Det jag vill komma till är att tränare är en gåva till oss ryttare som ger oss kunskaper att förvalta våra hästar bra, men dem har inte alltid det rätta svaret för just dog och din häst i alla situationer. Du ska ju trotts allt känna din häst bäst och känna er som ekipage bäst! Våga plocka fram den där magkänslan, testa att lyda den, testa att gå din egen väg och se vad som händer! I värsta fall är du bara inte riktigt redo och då får du gå tillbaka till att lyssna mer på din tränare.

I slutet av dagen är det ändå dem ryttarna som skapar sig sin egna stil och känsla som går lite längre än andra.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag ska bekänna en sak för er här på bloggen, alldeles öppet och otroligt skrämmande. Detta kan leda till en del hat men eftersom jag har en relativt liten blogg så tar jag den risken. Jag tänker lite att det kan vara klokt att prata om lite tabubelagda ämnen och det kan säkert lugna vissa av er som varit med om samma sak men det kan säkert sätta horn i pannan på vissa också.

Jag har gett Rolle skav av min skänkel.

Yes, ni läste rätt. Det hände för ca 1 vecka sedan. Jag trimmade på och Rolle var lite seg den dagen och extra svår att få runt vänster skänkel samt att han alltid flyter ut åt vänster på volter i höger varv. Jag har haft en del problem med det men det är först nu på sista tiden jag känt att jag inte riktigt kan reda ut det ordentligt. Min rygg är nämligen sne och nu har det nått gränsen att jag verkligen måste ta tag i det. Jag är ganska säker på att det har ett finger med i spelet när det kommer till skavsåret. Att jag är sen gör också att jag inte kan sitta korrekt hela tiden och jag är mer instabil. Detta + en lång överhängande trötthet och dålig koncentration har gjort att jag ridit slarvigt och helt enkelt tappat min sits och rört min vänstra skänkel för mycket så det uppstått friktion. Jag vet nämligen att jag inte suttit och grävt med skänkeln i Rolle utan det är just snehet, instabilitet och trötthet som skapat detta. Det kan hända alla och tar man lärdom av det och analyserar händelsen så är det ingen fara. Händer det gång på gång får man nog ta till mer hjälp på vägen!

Det jag reflekterat lite över angående detta med skav från skänkel är att det aldrig pratas om det fast att man kan se det på flertalet hästar. Jag tror att det handlar om rädsla. Rädsla för att bli stämplad som dålig ryttare eller djurplågare, och det måste vi sluta med för att våga be om hjälp och råd och bli bättre!

Sen har jag också brutit ner detta problem till en massa olika små utmaningar så att jag lättare ska kunna se vad som måste förbättras och vad jag måste åtgärda. Jag nämnde ju att Rolle varit lite seg och jag har haft lite aningar om att han lätt blir uttråkad i ridhuset vilket jag senaste veckan känt. Mina ben har verkligen varit döda efter att ha ridit honom och han visar ingen egen aktion eller framåtanda i ridhuset. Detta har gjort att jag nu kommer ta tillbaka mitt gamla system, alltså way back snackar vi, så som jag gjorde 2009! Rolle ska alltså få ridas ut mest just nu för att bara få tänka framåt och ta för sig i galoppen. Vi kommer självklart träna och tävla på ändå men hans hemmaträning kommer fyllas med uteritter. Dem dagarna han vi ska markarbeta kommer jag värma upp i skogen runt en perfekt liten slinga för både trav och galopp för att sedan avslutas ute i paddocken.

Jag har tappat min egna framåtanda och fastnat i tanken om Rolles extrema storlek och då börjat bromsa honom i början av passen och fokusera på hans huvudposition vilket är helt bakvänt! Nu ska han få värmas upp ute i den form han själv vill, bara han tänker framåt och väl inne i paddocken ska jag börja med att aktivera honom framåt från bakbenen och sedan får han söka sig nedåt i formen när han själv känner sig bekväm med det. Jag ska även hålla honom med rakriktad med en minimal ställning så att han inte kan tappa ytterbogen. Testa lite här om dagen och han svarade väldigt bra på detta!

Som sagt, han är en klok häst för att vara 7 år. Han kommer kunna lära sig alla svåra grejer med lätthet bara hans styrka och vilja finns där och det är den vi ska bygga upp nu!


Likes

Comments

Nej men ser ni? Ett inlägg som inte över huvud taget innehåller hästar, haha.
Det slog mig igår att jag aldrig bloggar om något annat än hästar, vilket inte är så konstigt eftersom det nästan är det enda jag håller på med förutom jobb. Men ibland slår man på stort och visar en mänsklig sida av sig själv också. Även jag kan vara normal med rena kläder, nytvättat hår och bära smink. Denna tisdag till ära är jag faktiskt alldeles normalt fräsch och bär smink vilket jag inte gjort på flera dagar. Jag har känt mig så dassig, grå och trött sedan i fredags så att få sminka sig fin gjorde under för själen. Töntigt va? Att något så ytligt och banalt som att sminka sig kan få en på piggare och bättre humör!

Håller fortfarande fast vid den foundation jag köpte i London i Urban Decay's affär. Den är grym men jag får akta mig så jag inte glömmer att återfukta ansiktet innan då min hud helt plötsligt har bestämt sig för att bli sådär torr igen... Annars är den suverän. Matt, täckande, enkel och lätt på huden! + för en otroligt snygg förpackning!

Rekommenderas starkt och ni finner den HÄR!

Jag ska alldeles strax hoppa i i bilen och lämna mamma för denna gång. Jobbet kallar imorgon hela dagen och då vill jag vara hemma i tid ikväll och bara slappa i soffan. Rita stannar här så jag blir helt själv inatt... Men imorgon kommer Rasmus äntligen hem i några dagar, innan han åker igen för att jobba. Jag får inte glömma att stanna till i Uppsala och lämna ett träns till en tjej som köpt det. Skulle vara så pinsamt om jag glömde det, haha!

Rolle får en vilodag idag och imorgon blir det nog longering eftersom jag bytte tid och jobbar 8-18:20 imorgon och då brukar jag vara otroligt trött. Och det är ingen bra kombo med ridning ;)

Likes

Comments

Snoozade i nästan en timme i morse för att sängen var så himla sval och skön. Rullade runt i täcket och mös innan jag tog tag i livet och klev upp. Skyndade att koka kaffe, diskade under tiden att äggen kokade och sedan satte jag mig ner med mina äggmackor och uppdaterade mig om omvärlden.

Efter min snabba och effektiva morgon så packade jag väskorna, tog med Rita och åkte ut till stallet där Rolle väntade. Det blev en tur ut i skogen för att checka om rakbanan var torr och jämn och det var det! Så det blev galoppjobb fram och tillbaka där för Rolle och Rita hängde på eftersom hon inte fick någon promenad innan stallet. Har börjat med ett nytt tänk/koncept på Rolle som jag ska berätta mer om sedan :) Hoppas verkligen att det ska ge resultat!

Nu sitter jag här hemma hos mamma och Conny utanför Uppsala och bara myser!

Likes

Comments

Hej på er!

Redan i fredags började en dålig känsla och trötthet smyga sig på mig. Vi hade alla samlats hemma hos Micke för att mingla och hoppa ihop. Jag var mest trött, irriterad och helt utan vilja. Jag värmde upp ändå och försökte verkligen peppa upp mig själv men det ville sig inte. Jag var helt enkelt alldeles för off för att ens tycka att det var kul att hoppa. Jag kände ganska snabbt att det inte var någon idé så jag avbröt träningen och joggade av Rolle. Det var bäst så. Jag vet att när jag väl har kommit i ett sådant lågt mode är det försent att vända, det är bara att inse att kroppen inte orkar ibland.

Vakande upp igår och skulle jobba. Det gick inte heller. Huvudvärken ilade i hela skallen på mig och kroppen kändes överkörd. Sjukanmälde mig vilket jag haft dåligt samvete för varenda vaken minut men jag vet också att jag inte hade klarat det.

Ringe och strök mig på tävlingen i morse också. Jag som väntat på detta sedan i november... Jag vet att det är bäst så och jag får ta nya tag till nästa tävling om tre veckor. Jag hatar att vänta och jag blir alldeles tom när jag ändrar min plan. Så idag är jag bara helt inspirationslös, uttråkad och trött. Jag skulle kunna sova i en vecka utan stopp men det går ju inte, då blir jag galen!

Jag vet att jag borde vara stolt som avbröt träningen i fredags och lydde pappas råd att inte tävla idag men det kan jag ändå inte vara, för jag är allra mest sur och lite uppgiven eftersom denna ständiga trötthet och huvudvärk inte släpper.

Likes

Comments

Vardag

Som vi alla ryttare säkert redan vet så är u ridsporten en sport som kostar mycket pengar, kanske mest I världens för utövarna. Många I Europa lider redan av det men låt oss då blicka mot USA. Där borta, långt från oss här hemma I Sverige är det ryttarna själva som finansierar tävlingarna och prispotten. Ryttrna betalar många ganger mer än oss då sponsorer inte alls är lika vanligt där. Här har vi sponsorer som hjälper till så vi ryttare faktiskt kan få en human kostnad på våra anmälningar. Men det kan snart vara slut på det... I alla fall på tävlingar med internationell status!

I förrgår och igår samlade FEI till möte I Lausanne, Schweiz, för att bland annat ta upp denna fråga. FEI vill nämligen harmonisera startavgifterna I Europa. avgifterna kommer då läggas på samma nivå som I USA, alltså minst det dubbla av vad vi betalar idag. Theo Ploegmakers (ordf. holländska ridsportförbundet), Sönke Lauterbach (gensek. tyska ridsportförbundet), Henk Nooren (fd. svenska förbundskapten) och Marco Fuste (förbundkapten, spanska hopplaget) har gått ihop och räknat på detta och gjort en jämförelse på kostnaden vid en tävling I danska Herning. I dagsläget kostar det 663 euro om man räknar in uppstallning tävlingsavgifter för ett ekipage. Om det nya systemet inför skulle denna kostnad stigga upp emot 1356 euro! Läs mer här: http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Sportnytt/2017/3/Debatt-rasar-om-hojda-startavgifter/

Detta är för mig helt sjukt och skrämmande. Vart kommer denna idé ifrån undra jag? Har FEI ens en tanke på vad konsekvenserna skulle bli för sporten? Vem ska ens förse USA med deras hästar när sporten dör I Europa? Ja, det är många punkter som FEI verkligen måste ta sig en funderare på!

Jag är ju en ryttare som tävlar aktiv, absolut inte på inernationell nivå men mina mål ligger helt klart där och då vill jag känna att jag faktsitk kan tävla och att allt slit hemma är värt det. Med dessa kostnader vet jag inte hur många av oss som kommer kunna förtsätta tävla med mål mot en högre nivå. Och utan oss, vilket landslag ska vi då ställa upp med I framtiden? Ett lag med fyra rika drömmare som aldrig skulle kunna klara en nationshoppning utan en stjärna till häst? Vad är det för slags sport? Vart kommer ens den hästen ifrån när ingen har råd att utbilda den?

Jag förstår att vi inte alltid kan förlita oss på att sponsorer ska täcka tävlingarnas utgifter men någonstans måste vi I alla fall förlita oss på att sponsorerna finns och vill hjälpa till. Vi måste hitta en annan lösning om det skulle sluta fungera med sponsorer. Ryttare och hästmänniskor är smarta och handlingskraftiga så en annan lösning lovar jag att vi hittar om det skulle behövas. Något vi kan bli bätter på redan idag är att börja jobba med sponsorer på ett högre plan och verkligen se det som ett stort och viktigt arbete inom varje förening. Vi måste bli bättre på att göra business och tala för vår sport och varför vi är säkra kort att sponsra! Vi utövar ändå en av landets populäraste sporter som ständigt växer.

Fler artiklar här:

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Sportnytt/2017/4/Gretzer-i-debatten-Vi-vill-inte-ha-en-sport-bara-for-rika/

http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Sportnytt/2017/3/Ridsport-ska-handla-om-talang-och-inte-pengar/

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/zoWp5/for-forsta-gangen-skams-jag-over-min-sport

Likes

Comments

Vardag

Eftersom jag sitter på jobbet just nu så känner jag att jag inte hinner med något vidare långt inlägg. Vill egentligen skriva ett långt inlägg om FEI's idiotiska förslag som dem tog upp igår på deras Sports Forum I Lausanne... Men det får vänta till ikväll eller imorgon!

Jag vill dock inte låta er vara utan inlägg så här får ni en bild och ett kortare klipp på Rolle och mig från förra träningen för Micke. som ni ser på bilden så hoppar han verkligen upp sig mer än förut då han hanged mer frambenen. Han växer verkligen på sig för varje gang vi hoppar!

Filmerna frn hoppningen hemma I söndags är nu överförda till min dator och jag ska bara klippa ihop dem till en liten film. Tyvärr gick inte den sista snutten att föra over då vi hoppade 1.30m... Måste verkligen uppdatera mina tekniska tillgångar, haha!

Likes

Comments

Vardag

God morgon!

Kolla vilken bråkstake jag har där hemma i stallet, haha! Kom ut till stallet igår och då hade han en väldigt långt sår på höger sida precis där nosgrimman ska sitta. Det var lite svullet och delvis djupt men inget som behövde sys. På andra sidan hade han skrapat av en hel del hår också... Han är helt omöjligt och ändå går han ensam i hagen. Han är så himla närgången och uppkäftig så han ska leka med dem andra över staketet och då får han antagligen lite stryk eftersom han är så jobbig. Jaja, det får bli ridning utan nosgrimma i några dagar. Bara det läkt till tävlingen på söndag på Strömsholm! Det är så fult utan nosgrimma när man är van att alltid ha det på. Fast Rolle var ganska söt, hehe!

Nu ska jag snart dra mig mot jobbet och till världens bästa kollegor och kunder!

Likes

Comments

Vardag

Rolle var så fin igår. Svävar lite på moln och känner att vi är inne på helt rätt spår inom hoppningen. I markarbetet är det lite jobbigare för Rolle eftersom vi där fokuserar på att bygga upp hans styrka i bak och rörlighet vilket han tycker är extremt jobbigt. I hoppningen däremot är han väldigt klok och enkel så där försöker vi bara hitta bra flyt och lägga in små moment som utmanar oss som ekipage.

Förra veckan på träningen började han verkligen visa lite mer kapacitet och igår fick jag även bevisat för mig att det inte bara var ett undantag. Han växer verkligen som individ varje dag och nu börjar även frambenstekniken utvecklas. Från något hängande framben (sitter kvar lite på lägre hinder) till att verkligen ha dem upp in under sig. Jag ska klippa ihop några bilder så ni förstår bättre :)

Igår då, då hjälpte Rasmus mig (världens bästa pojkvän!) att hoppa. Vi byggde fram en trevlig bana med bra flyt på men med lite kluriga snabba distanser på. Rolle hoppades fram på ett enkelt räcke i något lugn galopp upp till 1.30m vilken han bara klev över, haha. Banan flöt vi på några gånger för att sista gången höja upp lite upp mot 1.20 och 1.30. Igår kände jag verkligen hur vi var ett team och jag hade ingen som helst respekt för hindrens höjd, jag kände mig bara så lugn med Rolle och visste att vi skulle ta oss igenom banan på ett bra sätt. Så himla skön känsla!

Film kommer när jag lyckats tömma datorn på bilder och föra över filmerna ;)

Likes

Comments

Hallå där!
Skriver detta inlägg samtidigt som jag dukar och lagar mat så hur sammanhängande detta blir är svårt att säga... Är ju tack och lov kvinna och vi kan ju som tidigare känt göra flera saker samtidigt, så kallat multitaska!

Var i vilket fall uppe tidigt idag för att fixa stallet innan fotbollsmatch. Offrade sovmorgonen för att hinna rida innan eftersom jag visste hur trött jag skulle vara nu. Rolle vilade igår då jag jobbade 11h och tänkte egentligen bara rasta honom lite snabbt idag men det blev nog strax över 1h pass för stora grå! Svettig var han efteråt, haha!
Sen hans vila har han åter igen blivit svag och kort i vänstra sidan och orkar inte riktigt jobba under sig ordentligt men det är ju förståeligt eftersom han är fruktansvärt stor.

Passet tog inte längre tid för att jag envist skulle klämma ihop honom och tvinga in honom under sig med händer och ben utan eftersom att jag helt bytte taktik. Efter det gick det riktigt bra och det jobbiga för Rolle var att bibehålla en galopp i snäppet högre växel hela tiden och använda hela kroppen i galoppen samt att bära sig själv utan att jag skulle ha något i mina händer.

Polletten trillade ner där på mig: rid alltid framåt, även när tänkt samla. Framåt är enda vägen för arbete.

Alltså, bromsar du när du samlar kommer du döda galoppen, hästen kommer inte ha någon spänst eller ork att arbete ihop och under sig. Det kommer bara bli en spänd och underlagsharvande galopp. Tänk alltid framåt, hästen ska alltid galoppera framåt genom hela sin kropp även vid en samlad galopp. Du som ryttare måste bara se till att rida mer eller mindre framåt, men ändå alltid framåt!

Måste du samla din häst för händerna kan du lika gärna låta bli för du gör ändå inte rätt. Däremot, bromsa kan kräva ett visst tygeltag. Dessa två får inte blandas ihop!


Nu när jag klargjort det tänkte jag presentera några kommande tävlingar (lite oklart då jobb och flytt spelar in):

16/4 Eskilstunaortens Ryttarförening - 1m + 1.10m (första starterna för i år)

7/5 Västerås Ryttarsällskap - 1.05m + 1.15m

13-14/5 Sportriders hästsportförening - 1.10m + 1.10m

18-21/5 Dalahoppet (Eventuellt! Bara om 1.20m är aktuellt)

26-28/5 Eskilstunaortens Ryttarförening (Om Dalahoppet inte blir av)Likes

Comments

Min youtube-kanal
Lovisa Libell
Nouw Magazine