Hej allihopa! Mitt utbytesår börjar närmar sig slutet. Idag är det faktiskt endast två veckor kvar tills jag kommer hem! Känns så himla konstigt att jag ska åka hem till lilla Mariefred snart. Ska bli så skönt att komma hem men jag är också lite nervös över det. De sista två månaderna i Frankrike har varit bra! Så det känns lite synd att behöva åka hem nu när man just funnit sig tillrätta med sitt liv här. Jaja, jag får åka tillbaka efter gymnasiet och finslipa på mina franskakunskaper.

Idag har familjens kompisar varit över på lunch och kollat på ett moto GP race. Det var ett otroligt spännande lopp idag, till och med jag blev fascinerad över Lorenzo som ännu en gång lyckades vinna! Imorgon väntar skola och internat och på fredag åker vi ner till södra Frankrike för ett sidecar lopp.

Bild på mina fina vänner Jules och Matteo, så himla härliga. Inga kan nog få mig att skratta så mycket som dem kan!

Likes

Comments

Hej!! Som vanligt så är det längesen jag bloggade. Tråkigt nog har jag upptäckt att utav de få gångerna jag bloggat i Frankrike så är det oftast under tider jag haft mycket hemlängtan och varit ledsen. Så nu tänkte jag att jag måste blogga lite när jag är glad också hahah. Den senaste månaden har allt blivit så mycket bättre i Frankrike. Jag har hittat människor som jag kan umgås och ha roligt med. Så nu har jag ett litet franskt squad som är rackarns härliga! Denna vecka har gått väldigt fort eftersom jag varit ledig både måndag och torsdag. I torsdags var det strejk i Frankrike och det har det varit många gånger den senaste månaden. Alla ungdomar samt många lärare protesterar och strejkar mot någon ny lag som ska ändra på antalet arbetstimmar per vecka. Jag vet inte så mycket om det, men det är skönt att få vara ledig i alla fall. I tisdags var det även välgörenhetskonsert i skolan där min närmsta vän Emile uppträdde, himla kul!

Idag har jag även äntligen fått påsklov!! Ska bli jätteskönt att ha wi-fi i två veckor hehe!

Likes

Comments

Tjenare, I helgen har jag åkt skridskor och dött av skratt för första gången på länge. Älskar att skratta och jag älskar att kolla på personer som ramlar. Det var pappor och mammor som i försök att hjälpa sina barn ramlade över dem och en massa andra roliga stapplande människor på skridskor. Angel gjorde debut på isen och tog försiktiga varv efter varv. Philippe däremot hade faktiskt åkt en gång för 25-år sedan så han visste vad han snacka om. Efter några varv var han varm i kläderna och höjde spänningen med några rackarns fräcka hopp. Annars har jag haft panik och varit säker på att åka hem vilket har resulterat i möten med rektorn som tröstat mig med att jag får åka hem i slutet av maj istället för i juli. Så det var ju bra. Äsch, nu vet jag inte vad jag ska skriva längre. Längtar tills jag får komma hem.

Likes

Comments

Under sportlovet (som var för två veckor sen) kom Anna hit och hälsade på mig. Jättekul att ha henne här och få visa hur mitt liv ser ut. Vi hittade på rätt mycket även fast vi var lite begränsade utan bil. Vi åkte till Le Mans, tog en drink på baren, åt middag på frenchies burger och Buffalo, samt drack en och annan kaffe på små caféer. Tyckte det var väldigt roligt hur Anna reagerade på svårigheterna här. Jag tror hon efter denna resa förstår varför jag längtar hem så mycket ibland haha. Här är lite bilder!

Likes

Comments

Hallihallå! Igår blev jag som sagt upphämtad av min rektor och hans familj för att åka till Angers. Vi skulle egentligen åkt till Tours, men det regnade så mycket att vi bestämde oss för att Angers var en bättre idé. Så lite shopping i Angers med deras tioåriga son som visade sig var en liten fashionista, så söt! Sen en eftermiddagsfika på ett creperie där jag tog en "crêpe au caramel au beurre salé" hur gott som helst! Vi hade en väldigt trevlig dag även fast vädret inte var det bästa. Här lite bilder!

Likes

Comments

Godmorgon! Idag är det äntligen lördag, Yayy! Vaknade för någon timme sen och har nu gjort iordning lite frukost. Har förresten nu börjat göra mer ordentliga frukostar. Har förut ätit chokladbröd eller brioche till frukost vilket först och främst inte är så nyttigt och för det andra så blir jag lätt hungrig igen. Så nu har jag börjar göra svenska "salta" frukostar istället för att äta en fransk sockrig. Idag vid två ska jag till Tours med min rektor och hans familj. Jag tror vi ska shoppa och kolla runt i staden Tours där jag faktiskt aldrig varit. Ska bli jättetrevligt och jag ser fram emot att få komma ut lite. Dock regnar det, men men får sätta på mig kläder efter väder helt enkelt. Ha en bra dag!

Likes

Comments

Middagen på mitt internat är ibland god och ibland verkligen äcklig. Det serveras precis som på lunchen en förrätt, varmrätt, ost och en dessert. Idag var det väldigt god mat, vi fick potatis (det får vi inte ofta alls) med köttbullar och till efterrätt tog jag en chokladmousse. Efter middagen gick vi ut så att fransmännen kunde rökta. Nu är jag tillbaka i min säng igen. Godnatt och sov gott!

Likes

Comments

♡ Sockriga popcorn, blev verkligen så chockad första gången vi åt popcorn i värdfamiljen och Angel sockrade popcornen. På samma sätt som jag tycker sockriga popcorn är konstigt tycker de salta popcorn är konstigt.

♡ Studiebidrag, Det är inte förens nu som jag förstått hur fantastiskt det faktiskt är med studiebidrag. Innan har jag aldrig reflekterat över det utan bara sett det som en självklarhet, men det är ju verkligen sjukt att vi får 1050:- varje månad! Här får man oftast mellan 200-400 kronor i månaden av sina föräldrar. Detta gör också att mina klasskompisar inte går ut och lunchar/fikar på samma sätt som svenska ungdomar.

♡ Att resa, att resa till olika länder är inte lika vanligt här som i Sverige. Många nöjer sig med att resa inom Frankrike eftersom de menar på att allt ändå finns här. Medelhavsklimat i södra Frankrike, snö i alperna och tropiskt klimat på Korsika. Detta bidrar nog också till synsättet att engelska inte är något nödvändigt att lära sig. Självklart så tycker inte alla så här, men over all så reser fransmän mindre enligt mig.

♡ Lektionsanteckningar, här tar man inte anteckningar på dator som i Sverige. Franska skolan är väldigt traditionell och man använder sig av papper och penna när man tar anteckningar från lektionerna. Dock så är det verkligen skillnad på svenska och franska pappersanteckningar. Alla här har stora helt proppfyllda pennskrin med alla möjliga sorters bra-att-ha saker. Det finns färgpennor, överstrykningspennor, tipp-ex, massa fräsiga bläckpennor, två olika linjaler, limstift, olika sudd, verktyg för att göra perfekta cirklar osv osv. Det är helt sjukt, men anteckningarna är verkligen i så fina!

♡ Direkt till universitetet, verkligen alla pluggar vidare direkt efter gymnasiet. De flesta vet redan vilken universitetsutbildning de vill gå när de är i andra årskursen (andra = första ring i Sverige). Många frågar mig vad jag vill studera efter gymnasiet och när jag säger att jag vill ta sabbatsår för att jobba,resa och efter några år börja plugga igen så är det som ett helt nytt sätt att tänka. En kille blev jättechockad när jag sa att jag ville resa efter gymnasiet och frågade förbryllat om jag inte vill ha familj i framtiden. Som om det vore omöjligt om man ville resa liksom. Så synsätten där är verkligen helt olika.

♡ Djurens mat, djuren i min värdfamilj har ingen speciell djurmat (förutom kaninerna) utan de äter våra rester. För några veckor sen skulle jag till exempel slänga pepparkakshuset jag gjort till julen, men Kicki stoppade mig och sa att jag skulle ge det till hunden och hönsen istället. Kändes lite konstigt att se Titus sitta och knapra på mitt pepparkakshus, men verkligen bra ur ett miljöperspektiv haha.

♡ Sommarjobb, här på landet tror jag det är väldigt svårt och ovanligt att få jobb när man är under arton. De flesta som haft sommarjobb har jobbat på majsfälten där de plockat majs, men de flesta gör de bara en sommar eftersom det tydligen är väldigt tråkigt. Dock är mina värdsystrar ett undantag i detta fall eftersom Angel extraknäcker som barnvakt och Camille som privatlärare i matte.

Självklart stämmer inte allt detta in på alla familjer och personer i Frankrike. Jag kan bara prata utifrån mina egna upplevelser och också bara jämföra med mitt egna liv hemma.

Likes

Comments

Hallihallå! Idag har jag haft halvdag i skolan. Som vanligt hämtade min värdmamma mig efter lunchen och jag spenderade eftermiddagen hemma. I början åkte jag aldrig hem under onsdagseftermiddagarna, men efter att min värdpappa föreslagit att istället för att sitta på internatet utan wi-fi 5 timmar så kunde jag komma hem. Och det är verkligen så skönt att få komma hem under onsdagarna. Det har varit min räddning många veckor eftersom det blir som en paus från allt jobbiga i skolan och på internatet.

Vid fem-tiden skjutsade min värdmamma tillbaka mig och jag gick till tennisen som faktiskt gick jättebra. Sen åt jag en god middag på internatet tillsammans med alla galningar. De pruttar, rapar, kastar bröd på varandra och idag var det vattenkrig vid mitt matbord. Kul ibland, men inte alltid haha. Men så är det på internatet. Efter middagen gick jag tillbaka till internatet där jag skrev på min TPE-text samt kollade igenom matten till på fredag. Fick tillbaka mitt matteprov igår och förvånades över betyget 14 på pappret. Helt otroligt. Har börjat hänga med på matten nu tack vare alla privatlektioner med matteläraren. Det var min dag, blev lite spretigt, men bättre att skriva någonting än ingenting. Am I right? Okej, godnatt och sov gott!

Likes

Comments