Header

Just nu sitter vi på Balis flygplats och väntar på ett flyg som ska ta oss vidare till Singapore. Dagarna i Bali avslutades i Kuta med SOL(!) och väldigt mycket surfing. Vi till och med köpte varsin bräda, då en helt ny bräda i Indonesien kostar lika mycket att köpa som att hyra en vecka i Frankrike. Vi betalade 2400kr per bräda där allt ingick och man fick till och med välja design.

Här kommer en liten fotobomb från de sista dagarna i Indonesien!

Mangoköp!

After surf på Kutastranden till solnedgången blev lite av en tradition dessa dagar!

När vi valde storlek på brädorna! Mycket att tänka på med längd, volym, bredd, tjocklek och form. Vi fick mycket hjälp och tips så vi är supernöjda!

Äntligen är de våra! Det tog hela dagen innan vi kunde hämta dem eftersom de skulle måla. Den här dagen hyrde vi varsin bräda men längtade bara supermycket efter våra egna.. Hampus till vänster och Lovisas till höger.

In action med brädorna!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Canggu, en väldigt mysig stad på Balis västkust. Eftersom det här är ett av våra sista stop innan vi åker mot Singapore tänkte vi att det skulle präglas av sol, bad och surfing (vilket canggu är känt för). Typiskt nog har ett regnväder dragit över Bali och verkar stanna här i någon vecka framåt, lite typiskt för men vi försöker sysselsätta oss med annat.

Första dagen här blev det surfing på morgonen och sen en liten utforskarlöptur runt Canggu på eftermiddagen, det är en mysig, lugn och ganska billig stad (om man jämför med stadgrannen Seminyak). Det finns väldigt många "hälsosamma cafér" med avokadomackor, smoothies osv. Påminner mycket om Ubud. Shopping finns det också så vi har båda fyndat lite grejer ;). Under första kvällen mötte vi upp ett par vi stötte på i Ubud och åt middag och tittade på solnedgången här i Canggu tilsammans! Riktigt mysigt då det var deras sista dag i Canggu innan de åker mot Kuta och sen hem till Holland.

Igår blev det en dagsutflykt till Seminyak, vilket visade sig vara en stad vi inte alls blev kära i. Dyrt och full fart överallt. Då insåg vi hur mycket vi tyckte om Canggu. Men vi tog en tur i ett shoppingcenter Seminyak Village, endas exklusiva märken men fin att titta på då gallerian var coolt uppbyggd. Det hela resulterade i vilket fall som helst i en pedikyr! Så nu har vi båda silkeslena fötter! Sen hittade Lovisa en bikini i en affär utanför... vi börjar blir lite oroliga hur vi ska få med allt vårt shoppande hem..!

Vi bestämde oss för att idag ska det bli en dag på stranden oavsett om det är sol eller inte! Men nu har det ösregnat hela natten och regnar fortfarande utanför fönstret, om det blir lite uppehåll kanske vi letar oss ut och surfar. Annars kanske vi hamnar på en café i stället med varsin avokadomacka i vår hand! Vi får se vad dagen bjuder på!

Många kramar,
Lovisa & Hampus

Middagen med Renske och Arjun från Holland!

På väg mot pedikyr!!

Lite gatukonst i stressiga Seminyak!

Likes

Comments

Innan resan var tanken att leva på en superenkel budget, men oj så fel vi hade. Jag antar att vi inte klarar av det för vi alltid hittar anledningar till att lyxa till det. "Nu har vi varit på Rinjani nu förtjänar vi lite finare middag och boende", "Efter den här 30 timmar långa resan förtjänar vi lite lyx!". Ubud hjälpte oss inte precis på traven att leva billigt då vistelsen präglats av fina middagar, sushi varje dag, utekvällar med nyfunna vänner och mycket annat men det har varit helt fantastiskt!

Ubud är Balis kulturella mittpunkt. Känt för sin konst och hälsosamma anda. Yoga, massage, vegansk mat och härliga hudkrämer är inte svårt att få tag i här. En dag besöker vi Ubuds omtalade marknad som ligger längst norrut på "gågatan". Det var som en labyrint med marknadsstånd och att pruta är inga problem. De tror att pengarna de får av turister är bra för affären, så efter du betalt stryker de med pengarna på alla resterande föremål i ståndet. Här fyndade vi massor.

Ett besök på risfälten blev det också när vi var här. Det var en mäktig syn med de olika terasserna och trevligt att strosa runt mellan vattenåkrarna. Helt gratis att gå in även om man behövde ge en liten donation här och där för de skulle upprätthålla någon bro eller dy liknande. Vi funderade dock på hur aktiv planteringen av ris var. När vi gick var vattenåkrarna oplanterade och det man såg var lera.

Vi hyrde en moped för att ta oss dit och vi kom fram trots all trafik. På vägen till risfälten tog vi små innervägar vilket rekommenderas om man har tid och vi åka igenom små byar och se stora grönskande risfält. På hemvägen gick det väl mer si sådär med mopedkörningen. Det var fullt på gatorna så man stod helt still. Vi stannade och granskade kartan för att försöka hitta en genväg - det slutade med att vi hamnade mitt i labyrintmarkanden som vi nämnde tidigare. Och med en moped...!! Vilken pers... Oklart om det verkligen var en genväg vi tagit.

Under Ubudtiden har Hampus även hunnit fylla år! Dagen till ära besökte vi Monkey Forest, tog massage (där båda somnade för det var så skönt) och klippte håret! Det avslutades på topp med en mysmiddag på en restaurang vi spanat in tidigare.

Imorgon bär det av mot Canggu, ett härligt chill ställe längst Balis sydkust om vi förstått det rätt. Här ska det visst vara bra surfing! Upp till bevis imorgon, ska bli spännande!

Natti natti från Hampus och LovisaMorning market i Ubud.

Bilder från risterassen.

Vår vilsekörning mitt i marknaden.

Vi hittade en härlig skrotaffär där de hade gamla armé hjälmar, lite stora för Lovisa bara... ;)

Sushin var så god och billig så här har vi ätit fyra gånger på fyra dagar..!

Monkey Forest!

Frulle på balkongen! Så gott med flingor och mjölk!

Hampes födelsedag!!

Vi har även varit på traditionell balinesisk Fire Dance.

Hampus och Renske! En av våra nya vänner från Holland.

Äntligen har vi hittat lite fika!

Likes

Comments

Nu har vi sett dem! Manta Rays, en fantastisk upplevelse!

Efter Uluwatu begav vi oss ut till Lembongan, en ö utanför Bali. Allt vi visste om ön var att det var bra dykning där och vi hade några dagar att döda innan vårt bokade boende i Ubud så vi begav oss dit. Lembongan visade sig vara mer än härlig dykning. Ön hade nästan öde stränder som kantades av små mysiga restauranger och små snirkliga gator med affärer. En lugn och som vi upplevde ganska oupptäckt ö med tanke på att den var så nära Bali. En kväll när vi strosade längst med mainstreet sprang vi på en mysig bio där entrénbiljetten var middag, lunch eller något att dricka. Sen fick man sitta i sackosäcker och avnjuta filmen. Vi stannade till och åt middag och såg Tarzan, riktigt kul!

Vi bodde på ett homestay som hette Lembongan Paradiso, ett prisvärt ställe som passade oss bra ca 50 meter från stranden. Dock fick vi lite rumsbesök av bland annat ödlor, spindlar och skalbaggar... Precis bredvid boendet låg en dykfirma som vi tyckte var bra, de hade olika dykpaket man kunde välja mellan och vi tog fem dyk under två dagar. Vi betalade lite mer än 1000kr/person och då ingår allt, mat, båt, utrustning osv.

Första dagen var det tre dyk norr om Nusa Penida (grannön), dyken var fina med många orörda koraller men vi hade hört så pass mycket gott om stället att vi ändå vart lite besvikna. Men absolut värdaa dykställen om man är i närheten, men att de ska vara fantastiska höll vi inte riktigt med om. Andra dagen blev det två dyk på Lembongan sydkust. Och de var vackra. Här fick våra förväntning vad de väntat sig. Under första dyket såg vi mäktiga koraller man kunde simma under. Dock inte MolaMola, en fisk som skulle finnas här. Det är högsäsong för dem nu. De är gigantiska, kan bli 3meter i mankhöjd... Och det är en fisk?! Tänk att få stöta på en sån... Andra dyket var på Manta Point, taggade till tusen eftersom vi inte fick se några i Komodo hoppade vi ner i vattnet, och efter bara 10 minuter såg vi dem. Först var det stora svarta skuggor långt bort, sen såg man dem tydligt. De är väldigt mäktiga och att få vara så nära dem var lite pirrigt. Men de är helt ofarliga, bara stora. Men när de simmar en meter över en blir man ändå lite nervös ;).

Vår tid på Lembongan var fantastisk med dyk på dagarna och strandhäng med en Bintag i eftermiddagssolen efteråt. Vi tyckte att vår tid där blev lite för kort dock. I alla fall när man dök båda dagarna man var där, en extra dag för att upptäcka ön och stränderna hade varit perfekt.

Nu sitter vi vid poolen i Ubud, Balis kulturella mittpunkt. Imorgon är det Hampus födelsedag så vi bokade ett lite finare boende. Och efter lite strul med rummet när vi kom har vi blivit uppgraderade till sviten, så vi känner oss riktgt lyxiga! Snart ska vi gå och göra oss i ordning och se traditionell balinesisk fire dance, ska bli spännande!!

Kramar Lovisa och Hampus

Likes

Comments

Då vi redan bokat ett boende i Ubud inför Hampus födelsedag blev det smått krångel med hur länge vi måste stanna på vissa ställen, och för att värna om våran budget förlängde vi en natt här vid Padang padang och spenderade dagen på den "hemliga" stranden som vi nämnde i tidigare inlägget.

Man kan säga att vi valde stränder i helt rätt ordning, för vi sparade verkligen den bästa till sist. Stranden hette visst också Padang padang och var fantastisk! Då alla andra stränder kryllade av folk var den här stranden betydligt mindre befolkad. Som de flesta andra stränder här så slår vågorna upp nästan hela stranden på förmiddagen, och fram till lunch är det i stort sätt omöjligt att lägga sarongen någonstans utan att den blir blöt. Det problemet löste vi genom att hyra en varsin surfbräda och fånga lite vågor i en timme. Med facit i hand var en timme lagom, för det var ganska svårsurfat även här, så vi var båda helt slut efter den timmen. Vi är dock nöjda eftersom vi klarade av det flera gånger båda två, och efter lunchtid kunde vi äntligen sola!

Vi gick även på en promenad längs stranden och det bjöd oss på otroligt fina klippor, grottor och även ett gömt offertempel en liten klättring upp för lite klippor. Lokalbefolkningen gör offringar till gudarna genom att lägga saker i små bananblad och ha en rökelse i den. Vi tror att de templet var för sådana offringar, men inte helt hundra.

Imorgon bär det av mot Nusa Lembongan för mer dykning och härligheter, så hoppas vi får se en Manta ray denna gång! Det ska vara en bra plats för att se dem, så håller tummarna.

Tack och adjö!
H&L

Började dagen med en timmes surfing.

Promenaden bjöd på massa grottor, klippor, stolar och massa härligheter.

Det gömda templet uppe i klipporna. Krävdes en liten klättring för att komma upp men helt klart värt.

Vår lya som vi bott i här dessa dagar. Ganska mysigt faktiskt! Hemsk lampa, men med ett värmeljus är mysfaktorn fixad!

Likes

Comments

Uluwatu. Balis sydspets. Efter en försenad flygning med ett propellerplan från Labuan Bajo var vi här. Resan hit gick bra, om vi än var lite nervösa när vi satte oss i propellerplanet. Väl framme på flygplatsen i Bali letade vi reda på en taxi.

TIPS: taxameter taxis, Blue Bird, är de billigaste här. De får dock inte plocka upp resenärer från Balis flygplats (det får bara "finare" och också dyrare taxis göra). Men däremot får de släppa av ankommande resenärer. Så vi letade oss till drop-off platsen på den internationella terminalen och fick tag på en taxi med taxameter där. Blev ca 200 000IDR billigare.

Nu har vi spenderat tre dagar här på Balis sydspets. Oklart vad halvön heter men vi kallar den Uluwatu. Det omtalade templet med samma namn ligger här. Under de här tre dagarna har vi tagit det lugnt och utforskat stränder. Vi blev lite slutkörda efter all dykning och bergsbestigning. Hittills har vi varit på Uluwatu templet och stränderna Padang Padang, Bingin, Green Bowl och Pandawa. Vi tänkte köra en liten snabb sammanfattning av dem.

Uluwatu. Ett tempel med magnifik utsikt! Även om templet inte var så mycket i sig. Vä bestämde oss för att gå dit på kvällen för att se solnedgången, vilket väldigt många andra också gjort. Alla människor överallt gjorde det lite svårframkomligt och tog nog udden av det hela. Hungriga var vi med ;). Men solnedgången var häftig att se på från den utsikten. Från en klippa 100 meter över haver, där nere slår stora vågor mot kanten och du ser bara hav hav och hav.

Padang Padang, en mysig liten vik som man kom till genom att gå igenom ett tempel. Utanför var det stora häftiga surfvågor. Hampe hyrde en bräda och skulle testa. 100 000IDR i timmen så lite dyrt... Men han kom tillbaka efter 30minuter. Därute var det väldigt starka strömmar som ledde till klippväggarna som kantade stranden. Är kanske för lite mer rutinerade surfare än oss. Men det var en ärtig vy. Söder om den stranden ska det finnas en lång, nästan öde strand enligt rykten... Vi tänkte testa leta oss till den imorgon.

Bingin var en längre strand som kantades av lite häftiga resorts och homestyas. För att ta sig hit var man tvungen att köra genom en labyrint av gator och sedan gå miljoner trappsteg ned. Även om det inte var fantastiskt så var det fint. Tog en pizza och Cola och satte oss för att beskåda solnedgången från en restaurang en bit upp i berget. Det var väldigt häftigt!

Green Bowl, vilket coolt ställe.... Det är som namnet, en grön skål. Efter ännu mer trappsteg än miljoner så kom vi ned till viken. De nednötta trappstegen dit kantades av apor och lianer. Precis vid stranden fanns det två stora grottor in som det hängde ner växtligheten ifrån. Stod man där inne och blickade ut över havet fick man sig en mäktig syn.

Pandawa, var vi på idag. En fin strand med en lätt strandpromenad och massor av parasoller. Det var som sagt fint, men lite väl turistiskt. Blir lätt att vi jämför med de öde långa vita stränderna i Lombok...

Något gemensamt med alla stränder här är att när det bli lågvatten och vattnet drar sig undan, försvinner också sandbotten och klippor med sjögräs ger sig till känna. Då blir det lite svårbadat eftersom man måste gå ca 100 meter ut på de stenarna för att ta sig ut. Men man kan ligga och guppa lite i kanten också, liksom en badkar, om man inte orkar gå hela vägen ut ;)

Allt som allt har sydbali gett oss många upplevelser. Men alla turister chockade oss lite då vi kom från ett sånt öde Lombok och Komodo, men vi är ju anpassningsbara ;).

Puss och hej,
Lovisa och Hampus

Planet!

Uluwatu.

Vägen ner till och Padang Padang, vi fick krypa under några rötter bara ;)

Moppe och ett lunchstopp!

Alla dessa trappor, nu ner till Bingin och solnedgången!

Green Bowl beach!

Likes

Comments

Efter dykutbildningen på Gili Trawangan sa Hampus instruktör att Komodo är känt för att ha några av de bästa dykområdena i världen. Detta faktum gjorde att några dyk när man ändå var här var givet. Vi bokade en tur från en dykfirman som heter Neren Dive och det skulle bli tre dyk den följande dagen på Siaba besar, Manta point och Batu Bolong.

Siaba besar var ett ställe där vi åkte ner till en stor platt sandbotten där det inte var särskilt strömt. Här fick vi se stingrockor, olika bläckfiskar, och andra knepiga djur. Efter ett tag drev vi vidare till ett stort korallrev där vi fick se massa vackra djur och färgglada koraller. Även om det var supervackert, hade vi båda förväntat oss mer av vad som skulle vara ett av världens finaste dykning.

Dyk nummer två blev på Manta point, och här finns ett syfte med dyket: att se den enorma Manta ray. Tyvärr såg vi inte någon Manta ray men dock fick vi se en Eagle ray som också är häftig. Dykningen på Manta point utan att se Manta rays är ganska tråkig, eftersom det är ganska grunt (10m), jätteströmt och platt botten. Anledningen varför man ganska goda chanser att se Mantas där, är att de är en tvättstation för dem där de åker upp för att bli tvättade av andra små fiskar. Hampus tog med sin GoPro ner, men trycket på de djupet gjorde så att startknappen alltid var nedtryckt, och det gick inte sätta på den igen innan man gick upp till ytan först. Vi fick 10minuter film utav en timme där nere.

Tredje dyket var Batu Bolong och WOW... Nu började vi förstå anledningen till den fina utnämnelsen för dykningen här. Vad som bara verkade som en stor sten i vattnet visade sig under ytan vara ett enormt korallrev rakt nedåt ca 20m som kryllade av tusentals olika fiskarter i vackra färger. På vissa ställen var man till och med under stora koraller som växte utåt som ett tak över oss. Efter det här dyket var vi alla superexalterade.

Vi har även hunnit med en dagstripp till Komodo för att se ödlan. I paketet vi köpte ingick ett stopp på en ö där vi besteg en kulle på ca 200m för en vacker utsikt. Måste säga att det verkligen var superfint. Lovisa blev magsjuk högst upp på toppen så vägen ner var besvärlig. Efter det åkte vi för att se Draken på Komodo och det var verkligen häftigt att se. Världens största varan. Tyvärr blev Lovisa kvar sovandes på båten, men turligt nog fanns det en varan på stranden efter gänget kommit tillbaka och skulle iväg igen, så vi mutade en parkguide så Lovisa fick springa upp och se den i alla fall.
Efter det gjordes lite snorkling på en rosa strand innan det bar iväg hemåt igen.

Nu sitter vi på flygplatsen i Labuan Bajo och väntar på vårt plan till Bali. Ska bli skönt att slippa hostel och bo i ett eget rum igen. Första stoppet i Bali blir i Uluwatu, Balis sydspets som präglas av stränder, tempel och andra härligheter. Taggade till tusen!

Tack och adjö!
H&L

Bilder från dykningen. Innan varje dyk hade de genomgång, batu balong var vackrast av de tre!

Första parkett till komodo ön!

Lovisa uppe på höjden vid Pulau.

Hampus och en Komodo ödla!

Bilder från snorklingen.

Eftersom Lovisa blev sjuk under utflykten sov hon nästan hela turen på båten.

Likes

Comments

Idag har det inte hänt så värst mycket här. Vi hyrde en båt och åkte runt i den indonesiska skärgården en sväng. Och gissa vad som hände på vägen dit? Vi såg delfiner, igen! Vi hojtade glatt åt vår chaufför vid upptäckten och han saktade ned och körde dit. Och istället för att försvinna kom delfinerna mot oss, och simmade precis vid ytan vid båten och dök sedan ner under. Vilken upplevelse det var! Och vilken början på resan. Sen satte vi oss upprymda ner i båten och fortsatte fånga några av dagens första solstrålar.

Vi började på en ö som hade en större fin strand och som det var ett resort på. Tror ön hette Seraya basar. Väldigt fint, och vilket ställe att bo på!! Vi gick för att köpa något att dricka i deras restaurang, men var så fruktansvärt dyrt så vi gick därifrån med en Cola med två sugrör istället. Så kan det bli. Snorklingen här var bra, många clownfiskar!

Sen fick vi hojta lite på vår chaufför, han hade visst bestämt sig för att parkera en bit ut till havs, men efter några busvisslingar fick vi minsann tag i honom. Ingen lång vila där inte ;). Vi hade spanat in en ö som såg härlig ut på håll, och det var det vid en närmre titt också. En liten paradisö, här spenderades resten av dagen solande och badandes.

Nu på kvällskvisten har vi gått runt och bokat upp våra två sista dagar här i Labuan Bajo. Imorgon blir det dykning! Vi har tre dyk att se framemot, ska bli spännande då det sägs att vattnen här är bland världens bästa! Upp till bevis imorgon. Trist nog har vi inte hittat något vattentätt skal till Hampes GoPro så den klarar mer än 10meter. Hade varit kul med bilder! Men blir nog svårt att inte minnas så vi klarar nog oss ;). Nu ska vi repa ner i sängen här. Vi har klarat oss från bett hittills!!

Många kramar,
Lovisa och Hampus

Likes

Comments

Labuan Bajo, det är en liten hamnstad i västra Flores. En liten ort som hittills inte imponerat alls så mycket på oss ännu. Det kan bero på den 30 timmar långa resan som vi nyss avklarat.

Det finns olika sätt att ta sig hit. Fyra dagars seglingstur, flyg från Bali, eller buss & färja. Flyg verkar absolut smidigast, men eftersom vi inte var på Bali så blev det buss och färja för oss. Vi hade läst att man kunde planera allt själv eller boka hela resan direkt, då varierar det lite i tid och pris. Vi tog hela resan direkt (370kr / pers) och var beredda på att det kunde bli lite väntetider mellan färjorna och bussarna, och det blev det minsann...

Resan började att vi blev upphämtade 10:30 på vårt boende i Senggigi i en lite minibuss som tog oss till Lomboks huvudstad Mataram. Väl på Mataram fick vi veta att vår buss skulle åka där ifrån klockan 15:00 på eftermiddagen, så vi tog en taxi in till ett shoppingcenter en bit bort. Shoppingcentret var supermodernt och bra, kändes nästan som hemma, vilket var konstigt för bara 100m där i från bodde folk i små sjul. Här spenderade vi dock ett par timmar innan det bar av. Hela resan gick bra, vi klarade till och med att sova i ca 5 timmar på bussen genom Sumbawa innan färjan som tog oss vidare till Labuan Bajo.

Väl på vårt hostel har vi precis fått veta av en tjej som sov här igår natt hade fått fullt av sänglöss överallt, precis som grannarna också, så hoppas vi slipper det i alla fall. Vi har lyst, letat och sprayat sängen och oss själva fulla med djungelolja i förebyggande syfte så förhoppningsvis ska vi klara natten. Imorgon har vi bokat "islandhopping", där bara vi två får egen båtchaufför som skjutsar runt oss till öde paradisöar som vi kan slappa på hela dagen. Känns som det kan behövas.
Hoppas att vi vaknar utan att ha blivit loppbitna.

Natt natt.
H&L

Bussen från Mataram till Bima i Sumbawa.

Vi var snabba och paxade platsen längst fram där vi kunde sola och hålla utkik efter land. Vi såg till och med lite delfiner som hoppade vid färjan.

Likes

Comments

Hej!

Oj… vi säger bara oj vilket äventyr. Men nu är vi tillbaka! Vi har precis kommit ner för Mt Rinjani, Indonesiens näst högsta vulkan på 3700meter. Något som vi trodde skulle bli en enkel hike visade sig vara en av våra livs mest utmanande och farliga upplevelse.

Det började med att han som vi anordnat resan med och som skulle möta upp oss i hamnen inte kom. Vi satte oss och vänta, vi var ju ändå fem minuter tidiga, men inget livstecken kom på 30minuter. Tillslut gick hampus och frågade en kille om han visste vem Gana (han vi väntade på) var, vilket han lyckligtvis gjorde. Han ringde några samtal och tillslut fick vi tag på honom och han kom på cykel några minuter innan färjan gick. Det visade sig att han hade varit ute och festat dagen innan och att vi nu ringt och väckt honom… Aja, vi kom på rätt båt och var påväg!

Vi mötte upp resten av gänget i nästa hamn, där vi lämnade våra väskor, fick lite frulle och sen satte oss i en bil som skulle ta oss till vulkanen…. Trodde vi… Bilen stannade halvvägs och vi fick hoppa upp på ett flak till en pickup som tog oss den sista biten genom hisnande uppför- och nedförsbackar. Sen var det bara börja vandringen.

Den första dagen gick vi sex timmar, uppför uppför och uppför. Klättrandes genom att hålla oss fast i rötter på vissa ställen och promenerandes över gröna ängar på andra. Den sista biten var tuffast då den var brantast och bestod av rötter och rullgrus. Två steg fram, ett bak. Tillslut var vi på basecamp på 2600 M.ö.h. och fick äntligen vila. Vi somnade alla klockan 8 för vi var så trötta. Även om man vaknade många gånger under natten, för det var kallt..

02.30. Nu var det dags. Upp till toppen innan solen gick upp. Det blåste lite men inget som vi tänkte på något mer just då. Det här var verkligen en utmaning. Man kan dela upp den här vandringen i tre delar. Den först var tuff men gick an, rätt upp. Bland rötter, djup torrt grus/jord, och stora stenar man fick häva sig över. Här var det mysrsteg som gällde, mer orkade man inte lyfta fötterna.
Andra delen var när vi äntligen kom upp på kammen! Hela vägen framåt såg man små ljusprickar av ficklampor som rörde sig framåt. Den här delen gick bra eftersom det var hyfsat plant och bra underlag. Vi tänkte ”är det såhär hela vägen till toppen är det ju inga problem”. Men allt eftersom märkte vi att vi hade fel. Vinden som varit svag i början tilltog nu, och när de andra tog på sig mössa, vantar och vinterjacka kunde vi bara se på med avund i våra tights och tunna vindjackor.

Den sista delen var hemsk. Som en spana tjej skrek till oss i vinden ”This is hell!”. Och som hon hade rätt. Människor låg ihopkrupna bakom de få stenblocken för att skydda sig mot vinden. Det var bäcksvart, iskallt och hemskt underlag (mjuk jord med grus i dom fötterna bara sjönk ner i). Stigen vi gick på var ca 1,5 meter bred och på sidorna var det stup rätt ned. Grus piskade oss i ansiktet och att titta upp gick helt enkelt inte. Vi har aldrig upplevt sån stark blåst som det var där uppe. Vi ramlade omkull på grund av blåsten. Här tog det på riktigt fem minuter att gå en meter fram, när man väl kunde gå, det låter helt otroligt men det var verkligen så det var. Nu såg man inte fler ficklampor framför sig längre. Om det här hade varit i Sverige till exempel hade man aldrig tillåtit den här turen, det var farligt.

Vi kom aldrig upp till toppen, vi var ungefär 50meter ifrån. Det låter fjuttigt och lätt att gå, men de där femtio meterna skulle tagit oss 30minuter och vi kände att vi inte skulle klara av det. Det är svårt att beskriva i ord, men vi ramlade var tredje meter, av utmattning eller vinden vet vi inte. Kanske båda. För oss hade det varit farligt att gå upp. Vi gjorde istället som många andra och kröp ihop bakom en sten och väntade på soluppgången. När solen väl gick upp var det underbart. Det här kommer bli ett minne för livet på många sätt.

Kram,
Lovisa och Hampus


Middagen blev inne i tältet för det var så kallt ute.

Äntligen soluppgång.. lite värme!

Vägarna var "lavadiken" efter där lavan åkt vid utbrott.

Här har vi en av många sherpa som bär förnödigheter till basecamp. Det kan vara allt från mat, tält, folks ryggsäckar och kan väga upp till 40kg. Alla gick antingen barfota eller i flippflopp. Otroligt starka, då en annan hade fullt sjå att komma upp med sin ryggsäck.

Likes

Comments