I Frankrike

Är så omotiverad att uppdatera min blogg när jag inte är glad, vilket är ganska ofta, och om jag börjar skriva så skriver jag bara ut mina känslor och blir mer ledsen, så det kommer dröja ytterligare ett tag innan jag börjar uppdatera bloggen regelbundet.

Kan sammanfatta det senaste genom att säga att jag har haft 2 veckor höstlov, varit i Belgien och sen på en äventyrspark. Bilder kommer!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Coucou!

Gissa vem som har bott i Frankrike i nästan två månader? Det är jag! Gissa vem som inte har uppdaterat bloggen på nästan två månader? Också jag! Men jag har återvänt. Kan nu i efterhand säga att det skulle varit bättre om jag faktiskt hade skrivit lite oftare men det har bara inte blivit av.

Det har en omtumlande tid minst sagt. Har mest gått i skolan, ätit skum mat och varit med min värdfamilj.Egentligen har det hänt så mycket grejer att jag inte vet vart jag ska ta vägen och det kan lätt bli långtråkigt om jag ska sitta och lista upp saker som jag har varit med om så det blir ett mixat inlägg den här gången.

Det finns en svensk champagnegård i närheten av mig som heter Hatt et Söner (hatt och söner), så det är kul. Ganska roligt att jag har spenderat hela mitt liv i Sverige och alltid drömt om att åka bort men nu när jag faktiskt är borta så dras jag till allting som är svenskt. I bokaffärer så står jag och stirrar på böcker av svenska författare och i mataffärer så stannar jag upp så fort jag ser Daim eller svenska kakor.

Det har varit så varmt jämfört här med den svenska sensommaren och har lyckats bränna mig flera gånger. Det kan bero på att jag är likblek alltid också. På tal om värmen här, det finns fruktträd överallt. Speciellt fikon, men även päron, persika och valnötter. Det känns rätt så onaturligt och får en liten kulturchock varje gång jag måste gå förbi 30 mosade fikon som droppat av något träd i närheten.

Skolan! Ett stort mysterium men det börjar bli mer förståeligt. På måndagar går jag 0800 till 1530, på tisdagar 0900 till 1735, på onsdagar 0800 till 1200. Kan säga helt ärligt att skolan från dag till dag har känts som ett litet helvete men det börjar gå över det med. Något att vara tacksam för (förutom hela mitt liv och den här fantastiska möjligheten) så är det att jag INTE har skola på lördagar. (Tack, president Macron.) Jag går första året på gymnasiet här, följer den vanliga kursplanen för här så väljer man vad man vill studera i andra året. Har inte riktigt hängt med på hur de olika inriktningarna fungerar för man följer ändå samma klass under alla gymnasieåren även fast man läser olika kurser. Det enda extravalet (i-valskurs?) som jag har är bild (sk. visuell konst). Inte vad jag hade valt i första hand men nivån på min franska spelar inte så stor roll där så det rullar på. Min skola är en av de finare skolorna här i Chalons, vilket oroar mig något för hur är då andra skolor egentligen? Är den första utbytesstudenten de har haft så det känns skumt att lägga grunden.

Om det är något som jag tänker på mycket så är det verkligen hur otroligt vackert det är här. Måste verkligen bli bättre på att ta bilder men bilder (speciellt från min mobilkamera som är halvpaj) gör det verkligen inte rättvisa för hur det ser ut. Vi har åkt ut flera gånger till en familjevän som har ett hus på landet med väldigt mycket mark och ett gammalt slott. Byggnaderna inne i städerna och de enorma vindruvsfälten är något som jag aldrig kommer vänja mig vid.

Om någon bryr sig så har jag inte uppdaterat bloggen för att jag aldrig blir nöjd med mina blogginlägg och det enda jag är perfektionist med är just texter. Mår fysiskt illa av att posta det här men allt för mina kära som har klagat sönder på att jag inte postar något. Screw you all.

Bisous

Likes

Comments

I Frankrike

VARNING: extremt mycket detaljer och väldigt långtråkigt. Det finns en sammanfattning för alla som har saker att göra.


Första dagen i Frankrike är nu nästan avklarad! Kan säga att jag har aldrig känt så många känslor under ett dygn som jag har gjort nu.

En inte så snabb sammanfattning av allt som här hänt sedan 10.00 igår förmiddag: vi (mamma, Stina och jag) lämnade Skövde strax efter 10.00. Vi åkte mot Landvetter och var framme strax efter 12. Mitt plan till Arlanda gick 14.20, så vi åt lunch på Landvetter. Jag gick genom inrikes säkerhetskontrollen och grät bara en gnutta. Flyget var lite försenat men inte så värst. Landade på Arlanda och började powerwalka hela vägen till Terminal 5. Ställde mig i den långsammaste kön och fick sedan halv jogga genom resten av flygplatsen eftersom min gate var allra längst bort. Väl där så träffade jag de 2 andra personerna som skulle åka till Frankrike med STS så det kändes det lite lättare. Planet till Paris CDG blev desto mer försenat och de bytte gate och höll på att det var bara väldigt rörigt. Vi började prata med en tjej som bott i Sverige ett tag, som lärt sig franska men som skulle åka tillbaka till Frankrike och hon var jättetrevlig! Men ett bra tag senare så lyfte vi av, och flyget på drygt 2 timmar bestod av att paret bredvid mig skrattade skumt åt filmen Frozen. Det var jobbigt men jag överlevde.

Väl framme i Paris CDG så fick vi stå och vänta på vårt baggage ett bra tag också och jag kan stolt säga att jag var den enda som inte köpt till ett extra bagage (!!!). Bravo me! Vid det här laget så var vi ganska mycket efter vårt egentliga schema men både mitt och den andra tjejens tåg skulle inte gå förens 21.00 så det var ändå en timme som vi fick sitta och vänta. Så vi tog våra väskor och drog med dem ner till Arrival och där mötte jag och den andra tjejen våra chaperones (person som hjälpte oss till tågen). Vi tog sen flygtåget till tågstationen. Killen som vi hade flugit med blev hämtad direkt på flygplatsen av sin värdfamilj. Vidare så fick jag vänta på mitt tåg i strax över en timme, för mitt tåg var också sent, men det gick bra för det var en till tjej som åkte med STS och vår chaperone så vi pratade en del. Kom iväg med mitt tåg sen och det var super fullt med stora resväskor så fick knöka in min i den ena entren av tåget och sen gå runt och försöka hitta min plats vilket var svårare än vad jag trodde för det hoppade en del i sittplatsnumren. Hittade min plats, bredvid ännu en snäll fransyska som hjälpte mig med mitt handbagage och sade till när jag skulle av. Tips till framtida frankriketurister: franska tåg säger till att det närmar sig stationen ett bra tag innan så man ser bara dum ut när man sprintar mot utgångarna. Det hjälper inte om man har en gul tröja och en enorm gul ryggsäck heller.
När jag sen stod och väntade på att tåget skulle stanna så träffade jag tjejen som jag hade pratat med i gaten i Stockholm och som jag även satt nästan bredvid på flyget. Det visade sig att hon bor i grannstaden här! Det kändes verkligen som en jätte bra överraskning. Jag hade inte kontaktat min värdfamilj för att säga att jag skulle vara sen och jag trodde även att min äldsta värdsyster skulle hämta mig. Såg ingen alls när vi först gick av tåget men tjejen jag träffade sade att hon skulle stanna med mig tills jag hade hittat någon. Så vi drog våra väskor upp till den övre delen av tågstationen och där stod största delen av min värdfamilj! Min yngsta värdsyster kom fram först och så min värdmamma. Sen kom min värdpappa och min värdbror satt och spelade piano (för han är Mozart 2.0 och det står pianon på väldigt många allmänna platser i Frankrike såklart). Så min flygkompis förklarade för min värdmamma allt om flyget och tåget och allt var lugnt. Min värdmamma talar flytande engelska och resten av familjen förstår engelska helt okej och talar en del. Så jag tog farväl av flygkompis och vi började gå mot bilen och min värdmamma förklarade några saker. Vid det här laget var klockan strax innan 22:00 och jag hade rest i 12 timmar så kände mig ganska slut. Det tog runt 30 minuter att åka hem med bilen sen och sen så blev jag bara visad runt, drack vatten och sen åkte jag rakt i säng. Kan säga att deras hus är stort och deras hund (en basset hound) är så gullig. Och där var första kvällen!

Idag (det här inlägget kanske åker upp den tredje september men skriver det ur synvinkel av 2:a september) så vaknade jag först klockan 7 men kände att jag ville sova ut och att om det är viktigt att jag går upp en speciell tid så borde de sagt det kvällen innan eller knackat på morgonen. Så jag somnade om och vaknade igen vid 08.30 och gjorde mig iordning till 09.00 för att gå ner och äta frukost med de värdsyskon som var hemma då. Hade ingen aning om vad som fanns eller vad jag ville ha så det blev toast och te. Sen packade jag upp mina kläder och ställde in mina saker i mitt (MITT EGNA) badrum. Vid 11 åkte vi, dvs min värdmamma, yngsta värdsyster och värdbror, till Chalons-en-Champagne vilket är staden som min by är förort till (som jag förstod det så är Fagniéres den gamla delen av staden, eller så är delen vi bor i av Fagnieres den gamla delen av just Fagnieres?). Där gjorde vi några ärenden och jag såg katedralet i den staden och jag köpte några skrivhäften till skolan. Just den bokaffären måste ha varit dyrare än varenda Akademibokhandel där hemma. De enda häftena med vanliga linjer (vilket de inte verkar använda sig av?) kostade €16.95. Skrivhäften där hemma kostar 15kr. Köpte ett sånt och två häften som var lite-billigare-men-ändå-dyra med en massa linjer överallt som jag förhoppningsvis klarar av att använda. Sen några ärenden till och så bar det av hem igen. Vi åt lunch, jag försökte vila, det gick inte, jag pratade med min värdbror en del och han spelade piano för mig. Ville genuint gråta för han är SÅ duktig och kunde inte förmedla det på franska. “C’est trop bien!” är inte något som fungerar i en sån situation. Sen kom en av mina andra värdsystrar hem (har 4 värdsystrar och 1 värdbror så alla håller koll). Klappade hunden, försökte prata mer franska, och sen åkte vi alla (min värdpappa också) till Reims. På vägen dit så åkte vi förbi en massa vinfält och det är plocksäsong just nu (den börjar första september) så det var en upplevelse att se. Men ord kan inte förklara hur underbar Reims var. Blev så kär i hela Frankrike av att gå runt på deras shoppinggator. Gick in på en väldigt känd galleri kedja som finns i Paris också men kommer inte ihåg vad den heter just nu. Jag kunde tänkt mig att aldrig lämna den staden resten av mitt liv. Gick runt med alla och kollade på kläder men köpte inget. Gick in på en fransk chocolaterie och fick choklad av min värdpappa och jag som trodde att INGET kunde slå en klassisk marabou blev motbevisad. Jösses. Innan det så fick jag gå in på katedralet i Reims och blev kär där med! Tog några halvdana bilder men det går att googla för bättre bilder (Cathédrale Notre-Dame de Reims). Jeanne D’Arc hade varit i Reims så hon hade en liten del av katedralet och en staty. Kungar har krönts där också och en massa annat. Vi var runt i Reims i några timmar och sen åkte vi till ett annat ställe där det fanns massa butiker fast det var mer av ett företagsområde och kollade mer. Reims är ordentligt stort och det fanns så många affärer (Levi’s, Timberland, Vans osv). Sen åkte vi vidare och så åkte vi förbi min skola lite snabbt. Alla frågade om jag mådde bra och om jag var trött så många gånger så de verkar bry sig en hel del. De sade åt mig att sova i bilen också men det kändes inte riktigt bekvämt. Vi åkte hem igen och så kom en vän till min värdmamma och pojkvännen till min äldre värdsyster som var hemma och så pratade vi, testade champagne (eftersom jag bor i Champagne dvs stället där all champagne görs, men jag fick dricka alkoholfri såklart!), och sen åt vi middag och vid det laget så var jag helt slut och kunde knappt hänga med när dem pratade engelska längre. Så jag gick till sängs och nu tänkte jag bara sova i några timmar!

SAMMANFATTNING: jobbigt flyg, mycket snällt folk, kom fram till min familj, sov, shopping, mat, shopping, mer familj, Reims, katedral, mer människor, sömn.


Ska se till att lägga in alla bilder så fort jag får orken till, och rättstava. Om någon undrar hur det går med min franska så kan jag säga att jag har lärt mig så mycket det senaste dygnet och jag är inte orolig över hur det ska gå längre. Hoppas det här är lite sammanhängande. Au revoir så länge!


Likes

Comments

innan

Som rubriken lyder så är det 26 (tjugo-sex!) dagar kvar tills jag lämnar Sverige och flyger till Paris. Samtidigt som jag aldrig har känt mig så redo för någonting så oroar jag mig ändå över att behöva prata med ALLA på franska för det är verkligen inte realistiskt. Har knappt sett några andra bloggar som jag följt under tidigare året skriva om just hur svårt det är att förstå allt i början men det kanske är för att de är sjukt begåvade eller så kanske man bara inte erkänner sånt. Det märker man med tiden antar jag.

Här hemma i nutida Sverige så har mina förberedelser varit i gång länge (sen jag först började välja organisation egentligen) men det är nu alla fysiska delar börjar falla på plats. Alla kläder som normalt sett hade varit Back To School är nu To France vilket ger min hjärna en mindre kortslutning. Alla andra saker också, som en ny hårborste (kallas tangle teezers för hårborste? tack till min moder iaf) känns som största lyxen. Annars så har jag börjat arbeta hårt på min listor. Inköpslistor, fixa-listor, packlistor, you name it, jag har en lista för allt. Rena tanken på att jag inom kort kommer bära upp mina resväskor från förrådet för att börja packa gör mig stressad men nu har jag officiellt ett sätt att inte panikstressa varenda dag. Jag har även försökt spendera så mycket tid med vänner som möjligt, thanks to all, även fast det har ösregnat den senaste veckan. Förutom det har jag sovit ganska mycket men det är ingen nyhet.

Nu har jag även börjat komma på presenter till min värdfamilj vilket är en lättnad, även fast de är ganska basic saker. För att nämna några så tänkte jag försöka hitta någon Astrid Lindgren bok på franska till min yngsta värdsyster (hon är 10 år och en av mina 4 värdsystrar) eftersom hon tycker om att läsa. Sen blir det en obligatorisk dalahäst, polkagrisar och osthyvel. Kommer skriva ett inlägg närmare avfärd om min packning även fast det kanske inte är det mest intressanta men det kanske uppskattas av mig själv när jag kommer tillbaka och kan jämföra. 

Vill även säga tack för jag fick betydligt många fler läsare på mitt första inlägg än vad jag hade tänkt, vilket känns über kul och antagligen för att jag har tagit upp den här bloggen till alla jag känner men det är ändå lite upplyftande, plus att det lägger en extra tyngd på mig för att faktiskt fortsätta. Vet fortfarande inte riktigt vad jag håller på med men det kanske förbättras snart. Lägger till en bild på Liam in his natural habitat eftersom han är mitt hjärtegull och en kickspark livsuppdatering. 

Bisous !

Likes

Comments

innan

Här står jag framför er alla. Skämta. Det här är det mest obehagliga jag har gjort bortsett från den där gången jag snorklade i röda havet och simmade vilse. Hur simmar man ens vilse? Det här är det dummaste jag har skrivit men nu kör vi ändå.

Jag heter då Lovisa (kanske märktes innan!), jag är från Skövde som är mellan Vänern och Vättern, jag är 16 år (2001 represent) och jag har fullbordat mitt första år på Humanistiska programmet nu innan sommaren. Jag hade mer tänkt att det här bloggen var till personer som jag redan känner men eftersom jag har spionerat på andras utbytesbloggar i några år nu så är alla välkomna givetvis. Om några av mina fans har frågor så är det bara att ställa på.

För lite planer angående bloggen: det kommer nog till en stor del handla om just mitt utbyte till Frankrike eftersom det är en väldigt stor del av mitt liv men jag ska försöka få fram något annat intressant. Om jag känner mig själv väl så kommer det nog även bli en del inlägg som är pga att jag saknar mina nära & kära men så får det vara. Pessimist för hela slanten. Nu till utbytestaggen!

Vilket land ska du till? 
Frankrike, La France, Frankland

Vilken organisation åker du med?
STS High School

Vart skulle du helst vilja bli placerad?
Det hade varit super kul att få hamna i en storstad generellt (Lille, Toulouse, Nice, Paris) eller på Rivieran men så blev det inte men det känns väldigt bra ändå!

Har du fått familj eller gjort regionsval?
Jag har fått en familj, ja (!!!!). Jag gjorde inget regionsval eftersom jag hellre ville ha den mest optimala familjen. (tänker inte berätta för mycket om familjen på bloggen riktigt än utav respekt för deras privatliv men det kommer antagligen det med!)

Kommer du att åka på något förberedelseläger?
Nej, det blev inte något sånt i år med STS alls. Antagligen p.g.a bristen av anmälda (ouch)

Vad ser du mest fram emot?
Att kunna hålla hela konversationer på franska utan att det är någon stor grej, få upptäcka nya saker, utvecklas och bli en lite bättre och mer härdad person. Just nu är det bara exciting att få träffa min värdfamilj främst dock

Vad fruktar du mest?
Hemlängtan definitivt. Har så många rädslor men när den dagen kommer när jag bara kommer tänka på min säng därhemma och gråta gör lite ont. Det är bara att ta dagen som den kommer

Vill du prova på någon ny sport?
Från vad jag vet om staden jag ska till än så länge så är det att välja mellan sporter på is eller akrobatik vilket inte känns som något för mig alls, men om det kommer upp något annat så skulle det vara kul och jag är öppen för allt!

Vad kommer du sakna mest?
Förutom att kunna prata svenska, få mycket egentid, känna sig helt bekväm, ha någon som förstår en, slippa känslan av att jag har förstört mitt egna liv, mina vänner och min otroliga familj osv så kommer det vara min katt och maten.

Namnge tre platser som du vill besöka i ditt värdland:
Har helt undvikit att tänka på det här ämnet för det är inte jag som bestämmer vart jag kommer åka under utbytesåret men förutom att spendera mer tid i Paris så skulle Cannes och Rouen vara mysmys

Tror du att det kommer bli ett bra år?
​Jag tror det kommer vara hemskt jobbigt ibland men ja, det hoppas jag verkligen. Varför skulle jag annars åka ens


Om det är några frågor eller stöttande kommentarer i denna hårda ekonomi så är det bara att slänga in dem någonstans eller att mejla om det är någon som föredrar det!

Gros bisous xo

Likes

Comments