Hur gick det där med att börja blogga ordentligt? Jo hehe Belle fick lite oväntad vila. Det var absolut inget allvarligt, bara en streckning som kunde lösas med lite vila. Och sedan lite igång sättning på det. Sedan har jag inte börjat hoppa en massa direkt efter, jag har väntat ett tag. Dessutom kan jag skylla på skolan där jag har haft väldigt mycket det senaste.

Idag skulle jag egentligen ha hopptränat för min tränare Tobias Grönberg men den träningen blev tyvärr inställd då de hade problem med elen i mangen. Så jag och mamma betsämde oss för att ta och hoppa hemma i paddocken istället. Det gick lika bra det hon var super fin! Vi byggde upp en serie med först en travbom, sedan ett studs, därefter ett galoppsprång till ett räcke och sedan ett galoppsprång till en oxer. Men det blev lite för långt för paddockens kortsida (någon hade redan börjat bygga på kortsidan så vi bara fortsätte där) så vi var tvungna att ta bort ett av hinderna i studsen. Vi hade också byggt upp ett räcke på långsidan och en oxer på kortsidan. Hon hoppade det super till skilland från hur hon hoppade senast. Tror allt låg runt 110 cm vilket hon hoppade enkelt. Trost att det var det var lite över 1 månad sedan vi hoppade senast.

Efter stallet åkte jag hem och åt och nu sitter jag och pluggar engelska som ska vara inne imorgon. Sedan ska jag ta och duscha innan jag går och lägger mig för att vara pigg imorgon.

Fattade inte hur jag skulle lägga in video men det finns på min instagram @lovisa_anding

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu har verkligen hösten kommit, det blåser och regnar om vart annat och det har blivit så pass kallt att jag har börjat med vinterjacka.

Hösten är en sådan årstid som man antingen hatar eller älskar. Jag skulle nog säga att jag älskar den när jag är inomhus medans när jag är utomhus så hatar jag den. Tänk dig såhär: du sitter inne i ditt hus i soffan och tittar på tv. Du har en tjock varm filt om dig och dricker ett te som är fantastiskt gott. Du hör hur vinden viner utomhus och hur regnet smattrar mot hustaket. Det börjar bli mörkt ute, så det är ett sådant perfekt dovt ljus. Om du tittar ut genom fönstret ser du de färgglada löven som har lagt sig som en färgglad matta. Du känner doften av det doftljus som du precis tänt samtidigt som hör knastret från brasan lite längre bort.
Så där är hösten väldigt mysig men om du går utomhus för att tex ta in hästarna är det inte lika mysigt. Tänk dig så här: du klafsar fram genom leran, du känner hur dina skor börjar ge med sig och du känner hur de långsamt fylls med kallt vatten som fyller skorna och när du trampar ner känner du hur vattnet trycks undan av din tyngd. Vinden river och sliter i dig och dina kläder så du börjar bli orolig att du ska flyga iväg. Regnet bara öser ner och dina kläder redan har läckt igenom för länge sedan. Det är mörkt och kallt och du är alldeles ensam där i mörkret. Du kämpar dig framåt trots att det känns som du inte kommer någon vart. För vinden trycker tillbaka dig och leran drar ner dig. Det ända du vill är att komma in värmen.
Det låter inte lika mysigt va?

Jag skulle säga att min lifesaver nu under hösten är doftljus, min morgonrock samt mina tofflor. Doftljuset lyser upp i mörkret och ger en fanatisk doft.
På hösten bor jag typ i min morgonrock och mina tofflor. Jag har på mig dem HELA tiden, det är det första jag gör när jag går upp på morgonen, sätter på mig dem. Samt det första jag gör när jag kommer hem. De är så otroligt mysiga och varma. De är enda anledningen till att jag går upp från den varma sängen varje morgon.

En av de bästa sakerna med hösten är att somna till vind och regn. Det ljudet av regnet som smattrar mot plåttaket utanför och hur vinden tar tag i huset är så avslappnande. Vissa har lugn och fin musik för att kunna slappna av och sova medans jag har regnet och vinden. Det blir lite samma effekt båda är lugna och upprepande, de händer inga plötsliga ljud utan det är ungefär samma hela tiden.

Likes

Comments

Nu är jag äntligen tillbaka!! Det har varit i en liten paus nu i några månader, jag hade nästan glömt av att jag hade bloggen. Men från och med nu kommer jag vara mycket mer aktiv och verkligen försöka ta tag i bloggen igen. Det ska bli så kul att börja blogga igen. Nu när jag väl sitter och skriver känner jag hur mycket jag har saknat det. 

Vad har sedan senast då? Jo jag och Belle har startat lite små klasser och har kvalat in oss till LB avdA och LA avdB vilket vi också har startat. Vilket har resulterat i LB en tredje placering och LA endast ett nedslag. Nu blickar vi framåt och om två veckor ska vi starta en till LA i Bulycke. 

Sedan senast har Belle blivit mycket stabilare i ridningen, så väl hoppningen och dressyren. Hon har blivit mycket mer känslig för hjälperna och har byggt en del muskler. Men vi fortsätter bygga för jag är inte nöjd än, dessutom så kommer vi få banta henne den del. Då de har släpps i vinterhagarna och där var det väldigt mycket gräs, så det blev lite som ett till sommarbete. Jag arbetar mycket just nu med att hon ska flytta undan bakdelen då hon går med den för mycket inåt samt som att hon inte ska välta inåt i svängarna. Jag fortsätter också med att arbeta med att korta och länga. I början med henne var det mest övergångar och se till att hon kunde svänga. Basic basic medans nu när det sitter så kan vi börja arbeta med annat.

Likes

Comments

​Jaaaaa, äntligen!!!!!!! Äntligen har vi köpt en ponny. Det har gått ett halv år sedan jag hade en egen. Under den tiden har jag varit medryttare på en ponny, lånat hem en (Titan) och ridit det jag som jag har fått möjlighet till t.e.x om någon har behövt hjälp i stallet. Men nu har jag en egen och dessutom har jag börjat hjälpa en tjej i stallet att rida hennes storhäst då hon har brutit benet och får inte rida på 10 veckor. Så det känns jätte skönt att veta att jag kommer få rida nu utan att oroa mig för att jag inte ska få rida på flera veckor. Men jag märker lite grann att jag inte varit i gång med min ridning ordentligt på ett jag tag. Allting känns inte lika självklart hur man gör längre och jag har fått en sämre kondition. Men det arbetar vi snart upp igen då jag nu ska rida 2 hästar varje dag.

Först kan jag berätta lite om den storhästen jag rider. Det är en fuxvalack som är någon gång i medelåldern (kommer inte riktigt ihåg) super snäll och är perfekt som första häst. Jag måste säg att första gången jag satt på honom var det lite: oj, herregud vilka stora steg. Men nu efter en vecka känns det inte alls konstigt längre. Är super glad över att få rida honom är en fantastisk rolig häst som jag verkligen vill tacka hans ägare för att jag får rida!

Men nu till ponnyn vi köpt, hon heter River Road Beauty men vi kommer kalla henne för Belle. Som Disney prinsessan Belle, Beauty and the Beast. Hon är ett sto (no shit Sherlock), skimmel, connemara från Irland. Det är lite roligt för när vi började leta sa vi: vi ska iallafall inte ha en skimmel till och inte heller ett sto. Vad tror ni vi kom hem med? Jo ett skimmel sto :-).  Belle är född 2011 så hon är alltså 6 år i år, så hon får rida ungponny- Sm. Vilket är vårat mål för året. Det ska verkligen bli en jätte rolig resa! Hon hoppar super och har ett bra psyke trots sina unga år. Hon kan dock vara lite divig men är oftast snäll. Jag är verkligen super taggad och jag har redan börjat planera. Gud vad jag har saknat detta: sätta upp mål och kämpa för att uppnå dem, få arbeta och se hur det utvecklar sig, ha något att göra på dagarna och såklart tävla. Ska bli så roligt att få komma ut igen och träffa alla gamla tävlingskompisar samtidigt som man får visa vad man går för. Så fort jag kom hem gick jag in på Tdb för att hitta vår första tävling, som ska vara en LC om en månad. Tills dess ska vi bara lära känna varandra och bygga muskler. Vi ska ge henne linfröolja och lusern för att hon ska få i sig extra protein som en liten extra boost. Jag ska rida ut i skogen och backträna och såklart rida igenom ordentligt i dressyren. Har verkligen hittat min dröm ponny!


Likes

Comments

​Det hade blivit lite fel på de förra övningen så den publicerades inte men det kom upp nu istället, hoppas det är okej. Men nu till dagens övning som egentligen är två men jag ville ha med båda så det fick bli så. De är upphöjda markbommar och studs, de är ändå ganska lika. 

Så här gör du upphöjda markbommar:  först ska du ställa fram bommar  med rätt avstånd. jag brukar ha travbommar men det funkar med annat också. Till travbommar brukar jag ha 1 m (ponny). Du kan ha allt i från 2 till 10 st du bestämmer. Sedan tar du fram hinderstöd eller sockerbitar eller bara något du kan höja upp dem med. Jag brukar bara höja upp på ena sidan av bommen för då blir det mindre att bära. Jag varierar vilken sida av bommen som jag höjer upp så det blir varannan sida. Annars blir det många på  den ena sidan och det blir lite skevt. Jag brukar höja upp bommarna så de blir 20-30 cm höga. Sedan när det är färdigt är det bara att rida över dem. 

Så här gör du studs: du bygger upp hinder med 3 m avstånd. Jag brukar börja med kryss och sedan när jag hoppat dem några gånger bygga upp dem till räcken. Du kan ha allt i från 3 till kanske 10 st hinder beroende på dina förutsättningar och hur många du vill ha. Sedan är det bara hoppa dem du kan både komma i trav och i galopp. 

Upphöjda markbommar är bra för du får hästen att lyfta ordentligt med bena samtidigt så kan du träna den på att ta olika långa steg om du ändrar avståndet mellan bommarna. 

Studs är en riktigt bra styrketräning, hästen blir också  kvick i bena eftersom de behöver lyfta dem så ofta. Denna övning tränar även ryttarens följsamhet och man även rida utan stigbyglar för att ryttaren ska träna balansen. 

Nu var denna övningsvecka slut och ja hoppas ni lärt er något och att et kan vara till nytta när ni tränar. Hoppas vi ses snart!

​Har tyvärr inte hunnit bygga upp en serie med studs så det blev ingen bild på det. Men om ni inte vet hur det ser ut kan ni bara googla på typ "studshinder" eller något. 

Likes

Comments

​Dagens övning är en dressyr övning som jag har använt rätt mycket på Silver när han har varit lite stel och jag velat lösgöra honom. 

Så här gör du: det är ganska simpelt du rider in på medellinjen i vilken gångart du vill. Sen gör du en skänkelvikning ut till spåret. Strax innan spåret gör du halt och gör en framdelsvändning ett helt varv innan fortsätter framåt. Nu ska du rida upp på medellinjen igen men den här gången gör du skänkelvikningen för andra skänkel och sedan framdelsvändning åt andra hållet. Sedan börjar allting om. 

Detta är lösgörande och bra rekommenderas till lite mer rutinerade hästar då det är lite svårare rörelser. Som sagt du får igenom hästen så de blir mjuk och fin. Den ska nog inte ridas super länge utan max 10 min.

Likes

Comments

​Dagens övning är egentligen bara ett hinder men jag kallar det för övning än då. Det är ett räcke som man kommer i trav på och hoppar med en travbom framför. 

Så här gör du: det är helt enkelt att bygga upp ett vanligt räcke och sätta en bom 2 m framför. Det du ska göra är att komma i trav och hoppa detta räcket. Jag brukar börja lågt och jobba mig uppåt på Silver hoppade jag kankse i slutet 110 (Silver är en liten C-ponny).

Detta kanske låter väldigt enkelt och onödigt men det är riktigt stärkande. När du kommer i trav mot detta hinder som i slutet är lite högre, behöver hästen ta i ordentligt med hela kroppen och den kan inte bara hoppa på fart. Vilket vissa hästar gör nästan helt och hållet vilket inte är bra för att det är större  chans att de river. När hästen får ta i och hoppa med sin teknik istället för med farten hoppar den mycket bättre och detta kan du även senare ta med till "vanliga" hinder. Voilá nu har du en häst som hoppar med sin teknik!

Likes

Comments

​Dagens övning är en dressyr övning som man gör med hjälp av 4 st hinderstöd

Gör så här: sätt upp 4 hinderstöd i en kvadrat jag brukar med ca 5-6 m mellanrum, men du kan välja själv. Sedan ska du rida mellan hinderstöden och göra volter, lite som en åttvolt fast med fyra volter istället för två.

Denna övning är ganska lik den förra med sick-sack hinderna men detta är utan hinder och på ett lite annorlunda sätt. Denna övningen kan man bara rida vanligt utan några konstigheter men även med endast vikten och kroppen. Så man blir av med den dåliga ovanan att svänga med händerna. Den är också lösgörande och gör hästen mjuk och smidig. 

Likes

Comments

Förlåt att detta inlägget kommer ut lite senare. Jag glömde skriva det igår och idag hann jag inte få färdigt det i tid idag för jag hjälpte min kompis att rida hennes fina dressyrhäst, då hon var sjuk.

Men nu till övningen som jag ska tipsa om. Detta är en hoppövning som jag använde mig mycket av i början när jag hade Silver (min förra ponny).

Så här gör du: du ställer upp hinder i ett sick-sack mönster så många du vill ha med jag brukar iallafall ha 4 st. Sedan hoppar du de i halvvolter. men du kan även om hinderna är låga hoppa dem i ett rakt streck.

Som jag skrev innan så använde jag mig av denna övningen det första året med Silver. Det är ett bra sätt att träna att svänga och styra för att lära känna sin häst. men även om du känner din häst kan du göra den men träna på att inte ta i tygeln när du svänger utan endast styra med med din vikt och kropp. Man kan rida den på olika stora vägar lite större om du vill rida lite vanligt och lite mindre om du vill träna omhoppningsvängar. Denna övning är även lösgörande då du svänger hästen och får den mjuk och smidig.

Likes

Comments

Den andra övningen jag tänkte tipsa om har jag kommit på själv, därför har den inget namn. Det är en dressyrövning.

Såhär går den till: du rider upp på medellinjen och gör en övergång innan du kommer till X (mitten av hela ridhuset och då även mitten av medellinjen), vid X ska du göra halt och rygga några steg. Sedan upp i trav eller skritt vad du nu vill rida övningen i. Sedan innan medellinjen är slut gör du en övergång till. När du kommer ut på långsidan ska du rida öppna (frambenen lite innanför spåret), vid E eller B (mitten av långsidan) gör du en 10 meters volt. Innan du går ut på spåret igen för att göra sluta (bakbenen lite innan för spåret). Sedan börjar allting om när du går upp på medellinjen igen. jag brukar byta varv efter varannan.

Jag skulle rekommendera denna övningen till lite mer rutinerade hästar och ryttare då det händer mycket hela tiden och det är lite svårare rörelser. Gör den inte en hel lektion utan kanske 10 minuter. Det räcker då det är intensivt och du och din häst får mycket att tänka på, så du får ta pauser för att vila hjärnan och musklerna. Men övningen är riktigt lösgörande, du får med många saker som gör dem lösgjorda - övergångar, sidvärtsrörelser, och svänga.

Jag brukar använda denna övningen när hästen jag rider är lite stel och jag behöver lösgöra den ordentligt men inte har hur långt tid som helst. Det inte behövs så mycket tid för att få igenom hästen med den här övningen.

Likes

Comments