​Jaaaaa, äntligen!!!!!!! Äntligen har vi köpt en ponny. Det har gått ett halv år sedan jag hade en egen. Under den tiden har jag varit medryttare på en ponny, lånat hem en (Titan) och ridit det jag som jag har fått möjlighet till t.e.x om någon har behövt hjälp i stallet. Men nu har jag en egen och dessutom har jag börjat hjälpa en tjej i stallet att rida hennes storhäst då hon har brutit benet och får inte rida på 10 veckor. Så det känns jätte skönt att veta att jag kommer få rida nu utan att oroa mig för att jag inte ska få rida på flera veckor. Men jag märker lite grann att jag inte varit i gång med min ridning ordentligt på ett jag tag. Allting känns inte lika självklart hur man gör längre och jag har fått en sämre kondition. Men det arbetar vi snart upp igen då jag nu ska rida 2 hästar varje dag.

Först kan jag berätta lite om den storhästen jag rider. Det är en fuxvalack som är någon gång i medelåldern (kommer inte riktigt ihåg) super snäll och är perfekt som första häst. Jag måste säg att första gången jag satt på honom var det lite: oj, herregud vilka stora steg. Men nu efter en vecka känns det inte alls konstigt längre. Är super glad över att få rida honom är en fantastisk rolig häst som jag verkligen vill tacka hans ägare för att jag får rida!

Men nu till ponnyn vi köpt, hon heter River Road Beauty men vi kommer kalla henne för Belle. Som Disney prinsessan Belle, Beauty and the Beast. Hon är ett sto (no shit Sherlock), skimmel, connemara från Irland. Det är lite roligt för när vi började leta sa vi: vi ska iallafall inte ha en skimmel till och inte heller ett sto. Vad tror ni vi kom hem med? Jo ett skimmel sto :-).  Belle är född 2011 så hon är alltså 6 år i år, så hon får rida ungponny- Sm. Vilket är vårat mål för året. Det ska verkligen bli en jätte rolig resa! Hon hoppar super och har ett bra psyke trots sina unga år. Hon kan dock vara lite divig men är oftast snäll. Jag är verkligen super taggad och jag har redan börjat planera. Gud vad jag har saknat detta: sätta upp mål och kämpa för att uppnå dem, få arbeta och se hur det utvecklar sig, ha något att göra på dagarna och såklart tävla. Ska bli så roligt att få komma ut igen och träffa alla gamla tävlingskompisar samtidigt som man får visa vad man går för. Så fort jag kom hem gick jag in på Tdb för att hitta vår första tävling, som ska vara en LC om en månad. Tills dess ska vi bara lära känna varandra och bygga muskler. Vi ska ge henne linfröolja och lusern för att hon ska få i sig extra protein som en liten extra boost. Jag ska rida ut i skogen och backträna och såklart rida igenom ordentligt i dressyren. Har verkligen hittat min dröm ponny!


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​Det hade blivit lite fel på de förra övningen så den publicerades inte men det kom upp nu istället, hoppas det är okej. Men nu till dagens övning som egentligen är två men jag ville ha med båda så det fick bli så. De är upphöjda markbommar och studs, de är ändå ganska lika. 

Så här gör du upphöjda markbommar:  först ska du ställa fram bommar  med rätt avstånd. jag brukar ha travbommar men det funkar med annat också. Till travbommar brukar jag ha 1 m (ponny). Du kan ha allt i från 2 till 10 st du bestämmer. Sedan tar du fram hinderstöd eller sockerbitar eller bara något du kan höja upp dem med. Jag brukar bara höja upp på ena sidan av bommen för då blir det mindre att bära. Jag varierar vilken sida av bommen som jag höjer upp så det blir varannan sida. Annars blir det många på  den ena sidan och det blir lite skevt. Jag brukar höja upp bommarna så de blir 20-30 cm höga. Sedan när det är färdigt är det bara att rida över dem. 

Så här gör du studs: du bygger upp hinder med 3 m avstånd. Jag brukar börja med kryss och sedan när jag hoppat dem några gånger bygga upp dem till räcken. Du kan ha allt i från 3 till kanske 10 st hinder beroende på dina förutsättningar och hur många du vill ha. Sedan är det bara hoppa dem du kan både komma i trav och i galopp. 

Upphöjda markbommar är bra för du får hästen att lyfta ordentligt med bena samtidigt så kan du träna den på att ta olika långa steg om du ändrar avståndet mellan bommarna. 

Studs är en riktigt bra styrketräning, hästen blir också  kvick i bena eftersom de behöver lyfta dem så ofta. Denna övning tränar även ryttarens följsamhet och man även rida utan stigbyglar för att ryttaren ska träna balansen. 

Nu var denna övningsvecka slut och ja hoppas ni lärt er något och att et kan vara till nytta när ni tränar. Hoppas vi ses snart!

​Har tyvärr inte hunnit bygga upp en serie med studs så det blev ingen bild på det. Men om ni inte vet hur det ser ut kan ni bara googla på typ "studshinder" eller något. 

Likes

Comments

​Dagens övning är en dressyr övning som jag har använt rätt mycket på Silver när han har varit lite stel och jag velat lösgöra honom. 

Så här gör du: det är ganska simpelt du rider in på medellinjen i vilken gångart du vill. Sen gör du en skänkelvikning ut till spåret. Strax innan spåret gör du halt och gör en framdelsvändning ett helt varv innan fortsätter framåt. Nu ska du rida upp på medellinjen igen men den här gången gör du skänkelvikningen för andra skänkel och sedan framdelsvändning åt andra hållet. Sedan börjar allting om. 

Detta är lösgörande och bra rekommenderas till lite mer rutinerade hästar då det är lite svårare rörelser. Som sagt du får igenom hästen så de blir mjuk och fin. Den ska nog inte ridas super länge utan max 10 min.

Likes

Comments

​Dagens övning är egentligen bara ett hinder men jag kallar det för övning än då. Det är ett räcke som man kommer i trav på och hoppar med en travbom framför. 

Så här gör du: det är helt enkelt att bygga upp ett vanligt räcke och sätta en bom 2 m framför. Det du ska göra är att komma i trav och hoppa detta räcket. Jag brukar börja lågt och jobba mig uppåt på Silver hoppade jag kankse i slutet 110 (Silver är en liten C-ponny).

Detta kanske låter väldigt enkelt och onödigt men det är riktigt stärkande. När du kommer i trav mot detta hinder som i slutet är lite högre, behöver hästen ta i ordentligt med hela kroppen och den kan inte bara hoppa på fart. Vilket vissa hästar gör nästan helt och hållet vilket inte är bra för att det är större  chans att de river. När hästen får ta i och hoppa med sin teknik istället för med farten hoppar den mycket bättre och detta kan du även senare ta med till "vanliga" hinder. Voilá nu har du en häst som hoppar med sin teknik!

Likes

Comments

​Dagens övning är en dressyr övning som man gör med hjälp av 4 st hinderstöd

Gör så här: sätt upp 4 hinderstöd i en kvadrat jag brukar med ca 5-6 m mellanrum, men du kan välja själv. Sedan ska du rida mellan hinderstöden och göra volter, lite som en åttvolt fast med fyra volter istället för två.

Denna övning är ganska lik den förra med sick-sack hinderna men detta är utan hinder och på ett lite annorlunda sätt. Denna övningen kan man bara rida vanligt utan några konstigheter men även med endast vikten och kroppen. Så man blir av med den dåliga ovanan att svänga med händerna. Den är också lösgörande och gör hästen mjuk och smidig. 

Likes

Comments

Förlåt att detta inlägget kommer ut lite senare. Jag glömde skriva det igår och idag hann jag inte få färdigt det i tid idag för jag hjälpte min kompis att rida hennes fina dressyrhäst, då hon var sjuk.

Men nu till övningen som jag ska tipsa om. Detta är en hoppövning som jag använde mig mycket av i början när jag hade Silver (min förra ponny).

Så här gör du: du ställer upp hinder i ett sick-sack mönster så många du vill ha med jag brukar iallafall ha 4 st. Sedan hoppar du de i halvvolter. men du kan även om hinderna är låga hoppa dem i ett rakt streck.

Som jag skrev innan så använde jag mig av denna övningen det första året med Silver. Det är ett bra sätt att träna att svänga och styra för att lära känna sin häst. men även om du känner din häst kan du göra den men träna på att inte ta i tygeln när du svänger utan endast styra med med din vikt och kropp. Man kan rida den på olika stora vägar lite större om du vill rida lite vanligt och lite mindre om du vill träna omhoppningsvängar. Denna övning är även lösgörande då du svänger hästen och får den mjuk och smidig.

Likes

Comments

Den andra övningen jag tänkte tipsa om har jag kommit på själv, därför har den inget namn. Det är en dressyrövning.

Såhär går den till: du rider upp på medellinjen och gör en övergång innan du kommer till X (mitten av hela ridhuset och då även mitten av medellinjen), vid X ska du göra halt och rygga några steg. Sedan upp i trav eller skritt vad du nu vill rida övningen i. Sedan innan medellinjen är slut gör du en övergång till. När du kommer ut på långsidan ska du rida öppna (frambenen lite innanför spåret), vid E eller B (mitten av långsidan) gör du en 10 meters volt. Innan du går ut på spåret igen för att göra sluta (bakbenen lite innan för spåret). Sedan börjar allting om när du går upp på medellinjen igen. jag brukar byta varv efter varannan.

Jag skulle rekommendera denna övningen till lite mer rutinerade hästar och ryttare då det händer mycket hela tiden och det är lite svårare rörelser. Gör den inte en hel lektion utan kanske 10 minuter. Det räcker då det är intensivt och du och din häst får mycket att tänka på, så du får ta pauser för att vila hjärnan och musklerna. Men övningen är riktigt lösgörande, du får med många saker som gör dem lösgjorda - övergångar, sidvärtsrörelser, och svänga.

Jag brukar använda denna övningen när hästen jag rider är lite stel och jag behöver lösgöra den ordentligt men inte har hur långt tid som helst. Det inte behövs så mycket tid för att få igenom hästen med den här övningen.

Likes

Comments

Den första övningen jag tänkte tipsa om är 5 och halvan. Det är en ganska vanlig övning men jag älskar den. Man kan göra på så många olika nivåer man kan hoppa bebis hinder men även på Grand Prix nivå. Den går ut på att komma i trav gå över en trav bom som ligger 2 m från ett kryss. När man har en travbom innan och ett litet kryss är det nästan omöjligt att komma fel på nästa hinder som är en oxer. Just det att det är svårt att komma fel gör att det är bra för unghästar eller hästar och ryttare som behöver lite självförtroende. Mellan krysset och oxern ska det vara 5,5 m, där av namnet. Jag brukar göra oxern som en kryssoxer med frambomen som ett kryss och bakbommen som vanligt. Men man kan självklart bara göra en vanlig oxer också. Men med kryssoxern underlättar man för hästen och den får en fin språngkurva.
Hela meningen med denna övningen är att gymnastisera hästen och träna den på att komma rätt på hinder samt teknikträna den.

Likes

Comments

Hej! Det var länge sedan jag bloggade nu, en hel månad! Det är för att det inte händer något just nu, Titan (min låneponny) är skadad så jag rider inte alls och resten av mitt liv rullar bara på som vanligt. Så därför tänkte jag ha en liten serie denna veckan här på bloggen. Jag kommer lägga upp 1 övning varje dag som jag brukar/brukade använda mig av. Det kommer va lite blandat med hoppning, dressyr och markarbete. Jag kommer berätta lite hur man utför den och varför. Det kommer också finnas en bild som jag har ritat för att visa hur man rider övningen så man förstår lite bättre. På hopp/markarbetes övningarna och kommer jag ha satt upp hinder och bommar på riktigt. För att ta en bild för att ni ska se hur det ser ut i verkligheten. Varje inlägg kommer komma upp kl 18 varje kväll denna veckan. Hoppas detta blir lite kul och att ni lär er något!❤

Likes

Comments

Okej jag tar allt från början. Titan är 8 år nu så man måste slutmäta honom. Vi hade tänkt att åka med honom till en veterinär i Kungsbacka för den är närmast och vi brukar åka dit. Men vi har haft ett litet problem med att lasta och köra Titan. Så vi har fått träna lite på det och det har gått bra. Vi har till och med redan varit på veterinären i Kungsbacka för att vaccinera honom. Men när mamma och pappa skulle åka och mäta honom var det en sak som gick väldigt snett (jag var inte med, det var mitt på dagen och jag var i skolan). Mamma märkte redan på gången att han var lite orolig och ville inte riktigt stå stilla. Men det var inget hon brydde sig om för ibland har han sådana dagar. Mamma och pappa lastade honom och det gick bra. Men när de kom ut på Onsalavägen (en lite större väg) så var han orolig och krafsade på transport golvet. Men de tänkte att han får väl lära sig och vad skulle de göra? Så de fortsatte köra.

När de körde av från motorvägen rörde han sig ännu mer i transporten och hela bilen sakade, men de kunde inte stanna där. I rondellen märkte pappa att framdörren (den man går in och ut till hästen i) till transporten hade öppnats sig så han körde långsammare och mamma kollade bakåt. Strax där efter såg hon hur hela Titan bara ramlade ut ur transporten genom framdörren. Pappa tvärnitade och mamma kastade sig ut ur bilen mot Titan och han bara kollade på henne som: Hej! Vad kul att du kom. Mamma tog hans sönderslitna lädergrimma och ledde honom mot mitten av rondellen. bara strax där efter stannade det en hästmännniska som erbjöd hjälp. Så hon körde bort mot Börjes som var väldigt nära och berättade vad som hade hänt. De på Börjes var supersnälla och hjälpte till och vi fick ett grimma och grimskaft av dem eftersom Titans grimma bara var i stycken. Medans hon var borta så ringde pappa veterinären och Titans ägare Helen. Han lyckades få dit veterinären på plats och även Titans ägare kom. Bara precis efter olyckan ville Titan inte ens stödja sig på sitt högra bakben. Men bara efter en liten stund gjorde han det och började beta.

När veterinären kom undersökte de Titan innan de lastade på honom i transporten för att köra till kliniken. Väl där röntgade de hela kroppen, men han hade tur i oturen och inget verkade brutet eller liknade. Men han var svullen över hel kroppen och han hade fått några sår men som tur var behövdes inte sys. Sedan försökte de hitta någon som skulle kunna komma och hämta Titan för att köra tillbaka till stallet eftersom vår transport var helt sönder. Titan hade tryckt till framdörren (den han ramlade ut ur) så den var helt sönder. Han hade förstört ventilen i taken och även bucklat till taket och transporten var blodfläckig. Tillslut hittade vi en, hon körde hem Titan till vårt stall med sällskap av deras ponny.

Så nu kommer Titan få gå på metacam i 2 veckor innan vi ska göra återbesök hos veterinären. Till dess ska han gå i sjukhage och bara bli ledd 15 min om dagen. Hoppas bara att han kommer bli frisk och att de inte kommer hitta något när vi åker tillbaka till veterinären. Men även att han kommer kunna åka transport igen...

Likes

Comments