Igår provade jag att göra chokladmacarons med saltkola. De blev lite spruckna men super goda.

RECEPT


Kakor

-170g florsocker (ca 3dl)

-90g siktat mandelmjöl

-2 msk kakao

-90g äggvita ( ca 3 st)

-2 msk strösocker

Saltkola

-0,75 dl strösocker

-0,5 dl vit baksirap

-0,5 dl vatten

-0,75 dl vispgrädde

-75g smör

-1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR:

Kakor

1. Sikta Florsocker, mandelmjöl och kakao och blanda ihop.

2. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke (gärna i rostfritt stål)
3. Vispa ner strösocker och vispa till ett fast skum.
4. Blanda ner florsocker blandningen (vispa inte, för då blir den rinnig)
5. Spritsa ut små rundlar och låt stå ca 45 min (Tills man kan röra de utan att bli kladdig eller att de missformar sig)
Sätt in i ugnen i ca 20 min i 125 grader C (Tills man kan lyfta de från plåten)
TIPS: Använd dubbelt bakplåtspapper för att minska risken att macaronsen spricker.

Saltkola

1. Blanda strösocker, vatten och vit sirap i en ganska vid tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och låt puttra till sockerlagen blir gyllenbrun utan omrörning.
3. Rör ner vispgrädde (det sprätter och fräser en del men är precis som den ska vara) och därefter smöret.
4. Låt småkoka tills kolan tjocknar lite, gör kulprov för att veta när den är färdig den ska vara mjuk men inte för rinnig.
Såhär gör du ett kulprov:

1. Häll upp iskallt vatten i ett glas/skål.

2. Droppa ner lite av kolan och prova rulla den till en boll.

5. Låt svalna utan omrörning, gärna över natten i rumstemperatur men man kan även ställa den i kylskåpet.
6. Smula ner flingsaltet.

Montering

Spritsa ut lite kola på en av kakorna som botten och sätt på en som lock.

Likes

Comments