Sedan Lilly fick en granne i boxen på andra sidan av sig har det varit lite jobbigt. Trodde i början att det var så att hon helt enkelt inte gillade den nya hästen. Synd, det är inget fel på den nya grannen. Ett Nordsvenskt sto som är jättegosig! Efter ett tag blev det ohållbart så det sattes upp ett mörkt markistyg mellan dem. Nu kunde de iinte se varandra i alla fall... Lite lugnare upplevde vi det och även ägarinnan till Nordsvensken. När vi var där var det lugnt i alla fall men andra i stallet upplevde att det inte blivit så mycket bättre. Nästa försök var att släppa hästarna tillsammans och göra upp. (Detta skrev jag om i förra inlägget) Där var det ingenting som tydde på att de inte kunde komma överens. Nästa försök var att byta box för de två Nordsvenska hästarna.... Detta var verkligen inte bra! Snart skulle Lillys box falla i småbitar! Som hon sparkade omkring sig. Var verkligen jättejobbigt. Stressande för Lilly att ha det så. Jobbigt för hästarna i boxarna bredvid. Efter erbjudande från grannen på andra sidan att byta box, har vi nu testat det. Nu har Lilly bara en granne vid sidan av sig. På andra sidan är det en vägg. Detta verkar lugna Lilly väldigt mycket. Hon klarar nog inte av att ha grannar på bägge sidor. Så himla skönt! Är så tacksam för alla goa människor i stallet som verkligen hjälper till och försöker lös problemen trots att det innebär förändringar även för dem!

​I går hade vi löshoppning i paddocken för de i Lexby ridklubb som ville träna det med sina hästar. Självklart skulle vi även prova detta med Lilly. Har ingen aning om hon har hoppat någonting tidigare men det verkar inte riktigt så...

Vi var där tidigt och byggde banan med två andra personer. När det var klart var det dags att hämta hästarna och hoppa lite. Det var Lilly, hennes enorma, duktiga granne och en supergo liten shettis. Dessa variationer i storlekar skulle hoppa först omgången.

Först gick vi banan några gånger sen var det dags! Shettisen och grannen hoppade först sen blev det Lillys tur. Där fick jag verkligen mana på henne. Lite äckligt var det. Ett par hopp gjorde hon och ett par gånger vägrade hon, en gång lämnade hon banan och gick och ställde sig vid utgången från paddocken. Haha hon vet verkligen hur hon skall visa när det räcker! Efter det hoppade hon ett par gånger till för att verkligen lämna hoppningen när hon var på topp.

Så himla roligt det här var! Måste verkligen göra det nån mer gång inom närmaste framtid.

Självklart var grannen uppe i höjder på 120*130 medan Lilly nog var uppe i 50-60 kanske ;-) Den lilla shettisen blev min idol. Han gled över hinder nästan lika höga som han själv. Inte bara att han var duktig, han var ju så supersöt också när han gled över hindren!

På söndag skall vi på tömkörningskurs igen. Hoppas det fungerar bättre den här gången ;-)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Hösten har kommit och skuggorna med den... Denna stora härliga häst verkar inte gilla hösten. Det blir många förändringar. Tidsomställning med ändradet in och utsläppstider, ändrade mattider, mörkt och massor av skuggor! I paddocken har vi nu fått fantastiskt bra ljus. Lyser upp som på en fotbollsplan. Stor fördel när man är där och rider nu på kvällarna. En liten nackdel är det tyvärr med att området runt paddocken är väääldigt mörkt. Och när det är mörkt kan det finnas spöken! Lilly gillar inte spöken och lever efter uttrycket - Bättre fly än illa fäkta! Det har blivit en del snabba vändningar på sista tiden. Det är skönt att man har ganska bra balans i det läget! Har ännu inte lyckats gilda av :-)


I Lördags tog jag och Lilly en tur ut i skogen med Jennifer och Inka. Lite problem med att komma fram till vilken väg vi skulle rida. Började rida stigen mellan hagarna och de få husen som finns i området. När vi kom fram till slutet av stigen så hade vi tur att träffa en annan tjej från stallet. Hon rekommenderade att vi skulle rida genom hagarna och bort till en äng och genom skogen sen. Lät bra! Där hade Lilly och jag aldrig ridit förut.

Var lite nervös ifall Lilly skulle känna tryggheten i Inka på samma sätt som hon känner när hon är ute med Vanessa. De har ett sätt att komplettera varandra när någonting blir lite jobbigt. Det visade sig att Inka dög gott hon med. De varierade vem som skulle gå först.

När vi kom fram till ängen efter att ha ridit igenom hagarna kände jag hur det spratt till i benen på Lilly. Hon ville verkligen sträcka på benen. Tog lite trav en bit men saktade ner innan hon kom upp i sin tävlingshastighet... Snart kom en lite längre backe där jag kände att hon kunde få trava upp. Hon gillar ju det och jag med! Gav henne klartecken att få trava iväg och kände att traven var väldigt behaglig :-) Stod upp i lätt sits och tyckte det kändes annorlunda...nej, det kan ju inte vara så att hon galopperade... Men, JO! Jennifer som red bakom konstaterade att Lilly visst kunde galoppera! Yes!!! Nu är vi på gång. Lite mer backar där hon får galoppera och sedan får vi försöka träna in hjälperna.

När vi kom tillbaka var det en nöjd men svettig häst och ryttare.

För dryga månaden sedan fick Lilly en ny granne i boxen bredvid. Hon har ständigt varit irriterad och sparkat i boxen. Någonting som hon tidigare aldrig gjort förutom när maten inte kommit snabbt nog. Detta har vi försökt att motarbeta genom att sätta markistyg mellan boxarna så de slipper se varandra. Det har verkligen hjälpt jättemycket men andra i stallet har upplevt att Lilly fortfarande är irriterad och sparkar. Har fått många tips och råd om hur vi skall göra. Det tipset som kommit från många håll är att byta boxplats mellan Lillys granne och hennes son som står i boxen längre bort. Då jag varit lite tveksam till detta eftersom jag upplever en stor skillnad själv kändes det inte riktigt aktuellt. En annan sak som har grott i mig har varit att helt enkelt låta Lilly och hennes granne träffas och göra upp i hagen. (De går i olika hagar på dagen) Ägaren till den andra hästen tyckte att det var värt ett försök hon med. Sagt och gjort! Igår släppte vi ihop dem i en stor, plan hage. En hage ingen av dem går i normalt. Vet inte riktigt vad jag väntade mig. Antingen ett himla bråk eller supervänskap...

Vilket antiklimax det blev. Efter vi släppt bägge i hagen ställde sig bägge bara och betade med några meters mellanrum. Där gick de och betade en stund innan den andra hästen beslutade sig för att sticka iväg en bit. Lilly hängde på och vi väntade alla på att någonting skulle hända... icke sa nicke! Efter ett tag kommer Lilly galopperande med svansen i luften och visar upp sig. Efter henne kommer den andra hästen galopperande. De galopperar till andra sidan av hagen och ställer sig där tillsammans och spanar ut över vägen.

Jag kände mig så lycklig efter detta! Inte bara att de fungerade bra ihop utan även att den andra hästen som är lite ensam i hagen hon går i på dagen, kunde hänga på och inte bli bortskuffad. Nu börjar mina människokänslor komma igång. Tänk om de kunde gå i samma hage och den andra hästen faktiskt har någon som accepterar henne. Kompisar <3


Idag red jag Lilly i paddocken. Började med att arbeta från marken. Kände av henne, hur hon verkade idag. Om hon skulle vara tittig skulle jag inte rida utan bara träna från marken. Idag verkade hon väldigt lugn. Efter 10 min markarbete hoppade jag upp.

I och med att hon varit lite rädd för spökena i skuggorna visste jag inte hur det skulle gå idag. Felix, Caroline och Vanessa var där så vi var ju inte ensamma.

När Lilly började spana lite omkring sig satsade jag på att hålla henne aktiv med att rida volter, serpentiner, hörnpasseringar mm. Allt i skritt. Många halter blev det med. 5-6 steg och sedan halt. När hon var uppmärksam på mig och Vanessa och Caroline stod nere i vår volt passade jag på att testa traven. Antingen skulle det gå åt skogen eller så skulle det gå att hantera. Idag gick det att hantera. Hon hade jättefin trav i höger varv. Höll väl inte volten men ingen rusande trav utan den var skön. Vänster varv gick det lite snabbare i. Där fick jag verkligen jobba med att lägga tyngden på ytter för att hålla ut henne i volten.

Är så glad att Caroline fanns där för att ge tips, råd och uppmuntrande ord.

Har kommit fram till att vi behöver aktivera henne åtminstone 6 dagar i veckan. 5 dagar som vi har haft tidigare räcker nog inte. Det är en arbetande häst som behöver mycket aktivering. Blir hon aktiverad blir hon definitivt lugnare och våra band sinns emellan blir starkare.

Trots alla jobbiga saker med den här hästen så kan man aldrig komma ifrån att hon nog är en av de gosigaste hästarna jag träffat <3

Våra fina hästar. Vanessa och Lilly

Likes

Comments

Sedan jag senast bloggade har vi hittat på en del...

Vi har haft lektion med en Parellitränare. Det var intressant. Gillar att jobba från marken med Lilly. Tyvärr så tror/vet jag att vi gör det alldeles för lite.

Parelli träningen var rolig vi gick igenom ganska många moment som vi kan jobba vidare med. Förflytta sig för "skänkeln" var väl ett moment som vi borde träna mer på. Lilly var jätteduktig ända tills vi skulle longera dem. Det var jobbigt för henne för hon mötte två andra hästar som longerades i varje varv. Hon stissade upp sig då och ville inte alls springa och hålla takt och avstånd. Detta såg tränaren och ifrågasatte att vi satt upp och red henne. Kändes lite roligt samtidigt som jag blev lite förbannad inombords då jag vet att hon inte är fullärd men aldrig skulle göra någonting mot sin ryttare medvetet.


Upp till bevis. En härlig dag beslutade Caroline och jag oss för att låta hästarna sträcka på sina ben. Felix promenerade med och passade på att fota lite.

Hittade en underbar äng där hästarna verkligen kunde få springa. Och som de sprang. Kunde snabbt konstatera att Lilly är väldigt snabb och gör väldigt hastiga svängar ibland. Antagligen är det väl jag som låter henne göra dem ;-)

Det var fantastiskt skönt att få släppa loss. Tyvärr så släppte vi loss så mycket att min mobil flög ut och försvann för alltid....

Man kan ju inte säga att vi inte har nya projekt hela tiden. Nästa projekt var att låta sadelutprovaren se över Lillys 6 mån gamla sadel för att se om sadeln fortfarande satt som den skulle. Lika bra att passa på när Caroline skulle prova ut en ny! Det visade sig att Lillys sadel inte alls satt bra på henne längre. Den belastade Lilly för långt bak på ryggen och hon hade breddat sig över manken. Bara till att leta efter en ny då! Efter många om och men hittade vi en Wintec, dressyrsadel som satt jättebra på henne. Vilken skillnad det blev att rida henne! Hon sänkte huvudet och lyfte ryggen automatiskt. Kändes väldigt till freds.

Ny sadel, lycklig häst och lyckliga ryttare. Nu var det dags för att låta Lilly få en genomkörare med massage. Mikaels kurskamrat på Åby masserar hästar så det var perfekt att ta dit henne för att fixa iordning Lilly. Som Lilly njöt. Det var nästan så hon somnade efter ett tag. När bogen fick sitt av Pamela, så masserade Lilly tillbaka på Pamelas axel och nacke. Tydligen vanligt att hästarna gör så :-) Det fanns inget att anmärka på mer än att Lilly var lite öm på ett ställe på ryggen. Detta antagligen på en felaktig sadel.

Nästa projekt var att kolla så lastning fungerade med Lilly. När vi flyttade från Tahult hit till Lexby så var det jobbigt att lasta henne. Hon ville verkligen inte gå in i transporten! Nu skulle vi snart iväg för att läras oss tömkörning. Då måste det fungera att lasta...

Efter ett tag gick det. Förstod inte varför hon var så emot att gå på släpet... Hon borde ju vara jättevan vid det här då hon har sprungit på travet.

När det väl var dags att åka iväg på tömkörningskursen satte vi på hennes transportskydd och räknade med att vi skulle få bråka lite för att få på henne. Icke sa nicke! Hon gick på som om det naturligaste man kunde göra. Vad hon hade saknat var transportskydden på benen!!! En signal som hon tydligen behövde ha. Samma sak var det när vi skulle åka hem från kursen igen. En sån lycka! Nu vet vi att vi kan åka iväg och hitta på saker utan att det blir någonting jobbigt.

Någonting jag lärde mig på tömkörningen var.... ytter, ytter, ytter och att det var jättesvårt! Behöver nog träna lite! Det får bli repris på denna kurs ;-)

Idag har vi varit och klättrat i skogen. Nu fungerar det äntligen! Lilly har inte haft skor på alla fyra vilket har resulterat i att hon haft ömma bakhovar. I och med det så har vi inte vågat rida på jobbigt underlag med henne på ett tag. Att kunna rida på små stigar med massor av stenar, stockar, vatten, lera med Lilly var otroligt. Vattenpölar har alltid varit lite jobbiga men även de funkade att passera idag. Med oss hade vi Caroline och Vanessa. Vanessa och Lilly kompletterar varandra fantastiskt. När den ena vägrar gå så tar den andra vid och leder framåt. Det finns inget behov hos vare sig den ena eller andra att gå först eller sist. Att bara löser sig så naturligt! Idag stannade vi till efter ett tag för att kliva av och låta hästarna beta lite. Fanns inte så mycket att beta men de fick en välbehövlig paus i alla fall...

Hästarna var så grymma. Det halkade omkring och snubblade men höll sig lugna och löste problemen jättebra!

Vilken superdag! Nästa gång blir det kaffe i ryggsäcken också :-)

Likes

Comments

Idag var den årliga skördefesten i Lexby. Lokala odlare, getter, kalvar och massor av gott att köpa. Solen var med oss. Varm och härlig dag. Många trevliga och glada människor.

När man är hyresgäst på Lexby gård innebär det att man skall medverka på vissa evenemang. Luciatåg med hästarna, familjedag eller som idag skördefesten.

Vår uppgift idag var att ha med Lilly på Prova på ridning. 2 pass på ca 45-50 minuter. Mycket förberedelser med att pimpa henne. Min kollegas dotter skulle komma och hon ville rida en rosa häst! Vad gör man inte för de små barnen...Rosa lindor, träns och schabrak blev det. Så snygg!

När ridningen började ringlade sig köerna av små barn som ville rida. En av de fyra hästarna som gick första passet var en liten söt Shettis. De små ville så gärna rida på denna minihäst ;-) Men...bara den första hoppat upp på Lilly och Nora (som är av storlek större) var det inga problem att rida dem. Det var roligt att höra töserna prata om att de skulle rida den rosa hästen.

Det är märkligt vad hästar anpassar sig efter olika situationer. Så lugn som Lilly var idag var fantastiskt. Vet inte hur många barn (och en, den enda vuxna) som har ridit henne idag. Upp med ett barn, promenera över bommar, rida slalom mellan koner, ner med det barnet och upp med nästa.

Ett av de minibarnen som red på Lilly. Så liten och söt. Det kom senare en ännu mindre varelse och red Lilly.

Den sista som fick rida på Lilly idag var just min kollegas lilla dotter. Så roligt att de hann dit innan sista ridpasset för Lilly var över :-) Efteråt fick de följa med upp till stallet för att klappa och gosa lite. Så roligt att ha en så social häst som skall vara med och ha koll på alla människor. Kan ju hända att dessa snälla människor har nån morot i handen....

Jag kan säga att jag känner mig stolt över vår fina, snälla häst!

(Nästa vecka får vi kolla Partille Tidningen som var där och tog kort på Lilly bl.a)

Likes

Comments

Det är allt lite spännande när hösten kommer och spökena med den. Idag var en såndär blåsig, grå dag när det är skönt att kura ihop sig inomhus. Det var inget alternativ för oss. Tränare var bokad och Lilly behövde få sträcka på benen.
Kommer upp till stallet, efter att hämtat min svägerska som skulle följa med idag och där står Carolines häst Vanssa och hälsar oss välkomna. Lilly står längst ner i hagen och bryr sig föga.
Mockar, fixar Lilly och går ner till paddocken.
I paddocken möter vi en annan häst som tydligen var omöjlig idag...
Jaha så kan det vara ibland men så skulle det inte vara för oss!
Clara hoppar upp för att värma upp Lilly innan Elisabeth (tränaren) kommer.
Fungerar sådär så Clara hoppar av och leder runt henne ett tag tills det verkar lugnt igen. Hoppar upp och rider ett par varv innan Elisabeth anländer.
Då även hon märker av tittigheten beslutar de att köra den mesta träningen i skritt.
Tyvärr dröjer det inte blir så länge förrän Lilly gör en snabb 90 graders vändning om Clar inte är beredd på utan hon flyger av :-S
Ingen fara med Clara men hon kände att hon inte ville hoppa upp igen.
På med hjälm och nu var det min tur att hoppa upp.Vi jobbade mycket med att rida Lilly i form. Jätteroligt att få tips och råd av någon utomstående. Man blir mer lyhörd och vill vara duktig :-) Det fungerade till och från jättebra och jag kände hur mycket lättare det blev att få ut Lilly i volten när hon gick i form.

I och med att hon fortsatte att vara lite tittig så jobbade vi mycket med att hålla henne sysselsatt. Tränade även framdelsvändningar. I början försökte jag göra det i hennes normala skritt som var alldeles för snabb. Det gick inte så bra men när jag fick ner henne i lite mer långsam takt så gick även det några gånger.

Tränade även att ändra att ställa henne i åttor.

En liten film här: ridning med tränare Var nu snälla...inget proffs som rider och förutsättningarna var inte de bästa ;-)

Mot slutet av passet red jag även lite trav. Ett par steg trav, ett par steg skritt osv. osv. fungerade ganska bra. Skönt att Lilly är så lyhörd!

Som en bonus på kvällens pass kom det spontant ett halvt varv galopp i volten. WOW! Så skönt! Tyvärr hade Caroline tröttnat på att filma oss just då men hon är på gång vår underbara Lilly. Det kommer när hon känner sig redo.


Likes

Comments

Eva får en idé...jag får genomföra ;)

Idag testade jag att rida Lilly på ett hackamore :). Då det kändes lite trist att hon hade fått ett litet sår i mungipan häromdagen så tänkte vi att det skulle vara kul att se hur Lilly svarade på ett hackamore. Då skulle hon ju inte ha chansen att lägga sig på bettet, och kanske ha möjlighet att jobba lite mer i egen form (utan hängandet i munnen). Plus att man skulle kunna variera för att spara mungiporna :)

Kom tyvärr till stallet lite stressad då jag var lite sen, men Clara och Eva hade redan plockat in henne och gett henne mat, så det var bara för mig att torka av henne (efter det enorma hällregnet som passade på att komma innan min ridning) och borsta så hon glänste :). På med ett lila matchande shabrak och sedan var hon redo för lite ridning. Hon var nog själv lite chockad över att inte ha ett bett i munnen för hon tuggade först lite, tills hon upptäckte att det inte fanns något att tugga på ;).

Upp på ryggen I paddocken och började stilla med att kontrollera att start och stopp fungerade...vilket det inte riktigt gjorde i början...vi försökte några gånger och jag använde tyglarna rakt upp metoden först. Men efter tag kunde jag lugnt ta I tygeln och hon stannade snällt :). Lite ofokuserad var hon och det var då svårare att få tillbaka henne till arbete, när man inte hade bett i munnen. Men oridbar var hon definitivt inte!

Dags för lite trav (fast Clara tyckte jag skulle gå direkt till galopp ;))...kontrollerade igen att start och stopp fungerade och sedan skänklade jag på henne och manade henne till trav...

I början slängde hon lite med huvudet och det kändes som hon inte riktigt kunde hitta balansen, men sen flöt det helt underbart! Lite svårare att hålla henne ute på voltspåret (hon drar sig gärna innåt), men det fick jag ta då det var första gången för oss båda :).

Fick till och med till några riktigt fina övergångar från trav till skritt, kändes superbra :)

En lite fim på detta här :)

Imorgon så skall Clara vidareutveckla Lilly I användandet av ett hackamore :)​

Likes

Comments

I söndags var det upp i sadel igen för mig på vackra Lilly. Idag var det lite extra spännande då maken skulle komma och kolla för att se vad jag sysslar med då jag inte är hemma ;).

Hämtade in Lilly från hagen och märkte att hon lyckats rulla sig riktigt gott på ena sidan (till och med kinden hade fått sig en lerimpackning). Satte upp henne på utsidan och började borsta ( man kan ställa upp dem I stallgången och borsta, men var så gött väder att det kändes skönt att ta tillvara på de sista solstrålarna ).

Efter en rejäl genomgång med borstarna så kände jag I mungiporna (har ridit en häst ganska mycket som har sår i mungiporna så det har blivit en vana för mig att göra) och då hade hon ett litet sår (?) eller torrhet i ena :(. Vi (Eva var på plats) valde då att byta tillbaka från tredelat bett till stången ifall det var det som störde hennes mun.

Gick ner till paddocken och där red Flamman tillsammans med sin ryttare, vi började skritta på långa tyglar och Lilly gick och stornjöt med sin långa hals som kunde vagga fram och tillbaka. Känns så himla skönt när hon kan slappna av så mycket och bara "go-with-the-flow". Men snart var det dags för arbete och jag började korta upp tyglarna ;). Denna gången så kändes det som jag mer jobbade med min egen ridning än fokuserade på att Lilly skulle ta hörnen eller titta lite inåt på volterna. Det känns mer som att det kommer med automatik nu, blir en del av ridningen istället för ett stort fokus. Jag fick glada hejrop från Eva som bestod av "sträck på dig!", det gjorde jag och mina stackars lår och magmuskler fick jobba hårt ;).

Efter ett tag kom min man och lilla dotter och tittade på, konstigt nog blev jag nervös :P, men vi fortsatte jobba ett tag och det gick ok (fast framridningen gick bäst). Sedan var det dags för Flamman att gå ut och jag o Lilly blev ensamma kvar. Vi drog oss bort mot den hemska kortsidan där det tydligen bor troll och annat otyg, så hon går väääääldigt långsamt dit, genar gärna och springer tillbaka. Andra gången vi hamnade där så hörde jag hur Harley motorcyklarna som stod på andra sidan vägen (bakom ett litet röd friggebod) startade sina cyklar...Lilly hörde det med...fast såg dem inte...Kände hur hon spände sig och lyfte huvudet (då hon säkert ville se vad ljudet kom ifrån) och sedan när de åkte förbi så gjorde hon en 180 sväng och travade raskt ner mot andra kortsidan (samtidigt som hon höll blicken på vägen, blev kanske lite skänkelvikning i trav där ;)). Jag försökte bara hålla mig kvar, gör mig låg för att inte tappa balansen i hennes svängar....Jag såg ut som värsta jockeyryttaren och min heder nere på marken ;). Eva och min make skrattade glatt åt mitt lilla äventyr, medan Lilly stod o spanade efter fler vidunder. Det sköna nu var att vanligtvis när man tappat lite kontrollen på henne så brukar det vara svårt att få tillbaka henne, utan har då suttit av och lett henne lite. Men denna gången tänkte jag att nu får vi jobba vidare och det gick super :)!. Vi travade i båda varven (red till och med snett igenom och bytte varv i trav och hon klarade det galant) och sedan satte jag av och tog bort tyglarna så vi kunde vandra runt I paddocken tillsammans :).

Litet äventyr på stor häst idag :)!
(eller läs i söndags ;))

Likes

Comments

Igår tog jag ut lite flex och stack till Lilly. Solen sken och det var en sån där underbar dag.
Hästarna stod i hagen och njöt även de.
Mockade, fixade maten och satt och tittade på hästarna en liten stund.
Eftersom jag hade massor av tid och lust kände jag att det var dags att utmana mig själv och Lilly.
Vi skulle rida upp i skogen själva.
När hon var iordninggjord tog jag det säkra före det osäkra. Vi gick upp den första backen till en bra sten som jag kan hoppa upp från.

Lilly stod stilla och väntade på att jag hade fixat i ordning stigläder (var lite ojämna efter Carolines ridpass i söndags). Efter det bar det iväg upp för backarna. Lugnt och stilla gick det uppåt och Lilly var oerhört lyhörd för vad jag ville.

När vi väl var uppe för backarna hade jag en plan att rida in en på av de små skogsstigarna. Direkt tog det stopp. En stor vattenpöl var i vägen. Hua där kan ju inte Lilly gå! En stor sjö i hennes ögon. Sjön är djup och där kan hon ju nästan drunkna... Till slut gick kunde hon promenera förbi "sjön" i gräs och buskar vid sidan om. Yes! Tyvärr kom en nästan lika djup sjö efter några meter igen. Här fanns ingen väg vid sidan av som hon kunde ta. Tittade på vattnet en liten stund och beslutade oss för att skogsstigarna fick vänta tills det torkat upp lite. Vänder ner för backarna igen och red vidare till paddocken.

Lite gnäggande efter kompisarna när vi red förbi dem men ingen diskussion om att gå vidare.

I paddocken skrittade vi runt fyrkantspåret, volter och serpentiner. Jobbade med att ställa henne och få henne i form (funkande faktiskt ganska bra). Efter ett tag blev det trav så hon fick sträcka på sig lite. I volten gick det bra men när vi kommer på fyrkantspåret är det som om tävlingshästen kommer igång när vi rider på långsidan. Gärna full fart ;-) Vid några tillfällen kändes det som om traven höll på att övergå i galopp men istället för att låta henne köra på höll jag igen henne. Kanske skulle låtit henne köra på och se vad som skulle hända...

Efter ett tag var Lilly (och jag) trött och hon blev lite ofokuserad. Dags att lägga ner... Skrittade en stund i paddocken och red sedan tillbaka till stallet.

En underbar känsla att det fungerar så bra. För ett par veckor sedan hade jag nog inte ens vågat tänka tanken på att rida ut med henne själv. Inte för att hon skulle göra någonting dumt men mer att jag inte kände att jag hade riktigt den kontrollen att klara det.

Nu vet jag att det fungerar.

Har märkt en förändring rent fysiskt på Lilly med. Hon har byggt upp mer muskler i ryggen och hennes svank har blivit mindre. Känns jättebra!

Likes

Comments

I tisdags hade Lilly välbehövlig vila. Vi har börjat rida henne mer nu. Kraven har blivit högre på både henne och oss. Att jobba henne i form och bygga upp hennes ryggmuskler ligger i planeringen nu.

Kom på en tanke igår när Caroline red. För några månader sedan var det bästa sättet att få Lilly lugn och koncentrerad, att ha en annan häst med i paddocken. Antingen blev det de stora kompisarna från stallet eller så någon av de små söta shettisarna. Spelade ingen roll vilken, bara att någon kompis var med! Nu för tiden finns det inget behov för Lilly att ha någon kompis med sig. Hon är lugn och samlad (för det mesta). Nästan så hon störd om någon annan är i paddocken samtidigt.

När Caroline red igår var det två andra hästar i paddocken. Den ena hennes hagkompis som reds för en tränare och den andra en otroligt energisk ponny. Så fort det blir för mycket energi runt omkring Lilly vill hon ha koll på vad som pågår. Studsar den andra hästen så måste Lilly kolla vad som är på gång. Inte så att hon studsar omkring utan bara vill kolla lite.. Trots detta red Caroline henne fantastiskt bra! Jätteroligt att se.

Idag hade vi bokat en tränare för att hjälpa oss vidare med Lilly. Tanken var att jag skulle rida för tränaren men att Clara skulle värma upp henne. När vi kom till stallet kom vi överens om att Clara skulle rida även när tränaren kom.

Efter att pratat lite med Elisabeth, som vår tränare heter, och berättat lite om Lilly och våra tankar fick Clara skritta och trava lite.

När Elisabeth tittat en stund började de prata om hur Lilly skulle bära upp sig själv. Sänka huvudet och höja ryggen.


Sen blev det massa ridning i volten, höger varv, vänster varv, skritt, trav, skritt trav...

Mycket jobbande med innerskänkeln för att få ut Lilly i volten. Mjuk hand, fast hand... massor att tänka på! Efter en halvtimmes jobbande var Lilly trött. Så här intensivt har hon inte jobbat på länge. Underläppen gick på högvarv som ett fladdrande asplöv :-)


Detta kändes jättebra! Nu är det bara att fortsätta jobba på detta sätt.

Den 14 september kommer tränaren tillbaka igen. Då får vi visa hur det går.

En liten film från träningen Träning med Elisabeth

Likes

Comments

Fick ett sms idag. Hästarna i Lillys hage skulle stallas in i natt så jag kanske skulle ta och ta in Lilly med. Oj! Jag som inte förberett hennes box alls... Snabb middag och sen var det bara för Clara och mig att åka iväg för att fixa pellets.

Det blev ett massa bärande sen...pellets, vatten i massor!

När vi nästan var färdiga dök Caroline med töserna upp. Alltid roligt när de vill komma och hjälpa till.

Jessica och Hanna borstade Lilly som stod så snällt och lät sig borstas och bli fin. Snart var i redo för en liten ridtur.

Vi hade bestämt att rida upp för backarna som uppvärmning och sedan ner till paddocken.

En lite trilskande Lilly som behövde visas rätt väg av min ledsagare Caroline. När vi väl kommit iväg i rätt riktning så kände jag att jag ville ligga på henne lite så hon fortsatte framåt och inte ville gå tillbaka så jag skänklade på henne. Det hade effekt! Yes! kände nog Lilly. Nu travar vi upp för backarna istället för att slöa oss uppåt sådär som vi brukar. Underbart! Både Lilly och jag njöt i fulla drag. Det gick fort upp för backarna men inte för fort. När vi väl var uppe ville jag snabbt vända ner för att möta mina följeslagare. De kanske trodde att jag och Lilly försvann för gott eller nåt annat. En bit ner i baken stötte jag på Jessica och Caroline och lite längre ner Clara och Hanna. Bara för dem att vända om igen och ta sig ner.

Nere i paddocken ville jag jobba lite med Lilly som både Caroline och Nathalie gjort. Jag ville också träna hörnpasseringar och ställa Lilly sådär snyggt.

Skrittade ett par varv i bägge varven. Caroline ställde ut konor som hjälp åt mig under tiden. Sen var det dags! I början åkte jag nog mest häst. Sen fick jag till det...fick bättre hörnpasseringar och fick även Lilly att gå i form. Vad mycket skönare det var att rida när hon fick arbeta lite mer. Det var i och för sig inte bara hon som fick arbeta lite mer utan även jag. Känner det i benen nu. Blir nog lite stelt i morgon!

Det är bra med filmer för man ser tydligt vad man behöver jobba med i alla fall. Bjuder på det här: Träning 31 aug Hoppas att länken fungerar. Misslyckas ganska ofta med just det momentet...

Efter ridpasset fick Lilly skritta av sig lite utan tyglar i paddocken. Tanken var att hon skulle hänga på mig när jag plockade ihop efter oss men hon var mer intresserad av Nora som lämnade hagen och sedan Caroline. Snacka om att känna sig dissad ;-)

Upp till stallet för att för första gången gå in i sin nya box och sin första natt på flera månader inomhus. Hon verkade trivas direkt. Granne med kompisen står hon ju också.


På torsdag skall det komma en tränare och ha en lektion med mig. Skall bli jätteroligt. Har lovat Caroline att hon får rida vilka andra dagar hon vill bara jag får ta hennes torsdag...undrar om jag ångrar mig snart!

Tack för idag Caroline, Jessica, Hanna och min Clara <3

Likes

Comments