Marchewkowe ciasto... w tłumaczeniu na j.polski. Chyba tego klasyka nikomu nie muszę przedstawiać. Od dobrych paru lat, robi furorę. Nie dziwie się, bo jest mega smaczne. Osobiście pierwszy raz marchewkowca, jadłam w Norwegii, niespełna 9 lat temu.…

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Dziś ponownie trochę Norwegii. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na tzw. (po naszemu) chrupiące pieczywo, w Norwegii nazywane KNEKKEBRØD . Na śniadanie, lunch, kolacje czy po prostu na zwykłą przekąskę, tu w Norwegii zjada się właśnie taki oto chle…

Likes

Comments

Taaaa... ciężki temat. Fondant... Nie raz go robiłam, i nie raz nie wyszedł tak, jak powinien. A napewno nie za pierwszym razem ! :-) A dlaczego, dlatego, że pomimo podanego czasu pieczenia, trzeba trafić na ten odpowiedni moment, moment, w którym …

Likes

Comments

OSTEKAKE... Najlepszy na świecie, według Norwegów, choć i ja sama, przyłączam się do tego stwierdzenia. A cóż to takiego ten ostekake?! To nic innego jak sernik na zimno, który powstaje z serka philadelphia (lub podobnego kremowego), kwaśnej śmieta…

Likes

Comments

Pie... to nic innego jak odpowiednik kruchego ciasta, z jedną różnicą, zamiast jajka dodajemy wodę. Pyszne, proste ciasto, robione na słodko lub słono. W Ameryce najbardziej popularny jest Apple Pie. To nic innego jak ichniejszy placek z jabłkami c…

Likes

Comments