I USA, Soft Landing Camp, Utbyteshäng

Klockan kvart i sex gav jag upp på att försöka somna om och ställde mig i duschen. Frukosten var god men onyttig. Jag gjorde mitt bästa för att äta så nyttigt som möjligt och det slutade ändå upp med att jag mest fick i mig socker och väldigt svagt kaffe. 

Klockan 9 började vårt första möte och temat var "Adapting to America". Det var mest ledarna som pratade och det var inte mycket jag inte hört förut. Hursom var det skönt att få höra det igen och bli ännu säkrare på regler och hur man gjorde i jobbiga situationer. Efter mötet satte vi oss på bussen, in mot New York City.

Vår första dag i NYC började på Grand Central Station (eller Grand Central Terminal som jag nu vet att den egentligen heter). Vi svenskar åt lunch på Shake Shack, en hamburgerkedja och det var riktigt fräscht för att vara hamburgare. Efter en timme mötte vi upp resten av gruppen, ledarna samt vår tour-guide Dennis. Dennis var otroligt bra. Under våra tourer fick vi veta otroligt mycket intressanta detaljer och se ställen en vanlig turist lätt missar. Den här dagen var det dags för Upper Manhattan och vi hann med Times' Square, Central Park, Bryant Park, Rockefeller Center osv. Efter 3,5 h tour (där man var glad för de stunderna vi fick sitta i en buss med ac) var det dags för fritid.

Jag, Rebecka och några andra slog till och åkte upp till Top of the Rock för att se utsikten över NYC. Det var ganska dyrt (32 dollar = ca 290 kr) men oj vad det var värt st när man väl kom upp. Ett stort tips är att åka hela vägen upp till toppen. När hissen tar slut får du sedan ta en rulltrappa upp en våning och sedan gå upp för några trappor innan du kommer till den hisnande utsikten. Vi tog sedan en tur till Times' Square som innan bara sett från bussen innan vi mötte upp William, Samuel och Jonathan för att gå och handla mat. Det var dagens största besvikelse. Vi gick 25 min i stekande sol och 36 grader för att komma till en matvarubutik där varken jag eller Rebecka köpte någonting. När vi väl gått tillbaka sprang vi in på det första stället vi varit på, som låg precis vid bussen, och handlade innan vi åkte tillbaka till hotellet. Jag hoppade snabbt in i duschen innan jag gick ner till konferensrummet (där vi åt frukost, hade alla möten och hängde på vår fritid). Där spelade vi kort, lyssnade på musik och kastade en amerikansk fotboll. Vi hade riktigt trevligt och när jag gick och la mig vid 11 var jag både nöjd och helt slut efter en väldigt bra dag. 

FRIENDS-huset (!!)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I USA, Smått & Gott

Lova Bellander
14007 Hillrose Drive
80134 CO
United States of America

Brev, foton och vykort är välkommet! Och om ni har lust får ni hemskt gärna fylla på mitt förråd av svenskt godis <3

Likes

Comments

I USA, Soft Landing Camp, Utbyteshäng

Och så vaknade jag där på morgonen den 23 juli. Alarmet ringde klockan 6 och jag lyckades dra ut på att gå upp i en hel halvtimme innan jag pallrade mig in i duschen. Morgonen var relativt lugn, packningen var klar sedan kvällen innan så efter frukost och en sista koll att alla viktiga papper var med sköt jag in väskorna i baklucka och hoppade in i bilen. Resan till Arlanda gick snabbt och väl där mötte jag upp Linnea från Explorius och de andra studenterna. Snart var det dags att säga hejdå till mina föräldrar och precis som planerat gjorde vi det snabbt och lugnt för att slippa göra det jobbigare än vad som behövdes. Det var förvånansvärt lätt att säga hejdå och det tror jag beror på att allting är var så overkligt, en känsla som fortfarande sitter kvar i kroppen. När alla hejdå var avklarade checkade vi in och droppade av väskorna. Det krånglade till sig eftersom att vi hade en gruppbokning men de ändå insisterade på att vi skulle checka in en och en. Efter mycket om och men fick vi tillslut checka in tillsammans och vi fick våra biljetter. Vi sa hejdå till Linnea och gick igenom säkerhetskontrollen. Väl vid gaten stötte vi på de finska utbytesstudenterna som skulle till samma SLC som vi. Själva flygresan var inte så händelserik. Planet var en halvtomma försenat men vi kom ändå fram en kvart före utsatt tid. Den största delen av tiden spenderades framför någon av filmerna som fanns på planet eller pratandes över måltiderna med Rebecka som satt bredvid mig.

Vi fick vänta ganska länge på våra väskor men när vi väl fått de vandrade vi snabbt igenom border control och mötte sedan upp Sunniva och Sofia från Explorius. Varken jag eller Rebecka var speciellt hungriga efter flyget så medan de andra åt på flygplatsen hoppade vi på en buss till hotellet. Där mötte vi de danska och norska studenterna samt Samuel som flög med danskarna. Efter ca 1,5 h fick jag min nyckel till hotellrummet jag delade med Emma och Emma, en finsk och en dansk. En snabb dusch senare var det dags för middag. Jag åt inte speciellt mycket eftersom att det dels inte var det godaste jag ätit men också för att klockan var kvart i tre på morgonen hemma i Sverige. Jetlaggad som vi var gick alla upp på rummen och jag sov redan tungt vid klockan 21.15 lokal tid. Då ovetandes om att jag skulle vakna vid klockan 3. Och 4. Och 5.

Likes

Comments

För blivande utbytesstudenter, I USA, Smått & Gott

Kvart över 12 på natten den 18 juli skickade jag in min 15 minuter försenade ansökan till att bli en av Explorius studentreportar. Jag ansökte för att bli en "blogger" och den 22 juli (dagen innan avresa) klockan 17:00 fick jag reda på att jag var en av de utvalda! Jag blev både väldigt glad och väldigt förvånad men är nu så redo att anta uppdraget.

Att vara en bloggande studentreporter innebär att jag ska skicka in minst ett inlägg i månaden (10 inlägg under året) om livet som utbytesstudent i USA till Explorius. Dessa inlägg kommer sedan att publiceras på Explorius hemsida för kommande utbytesstudenter att läsa. Vid avslutat uppdrag får man ett rekommendationsbrev från Explorius samt är med och tävlar om ett presentkort på 10.000 kr (!!!!!) på reseagenturen Kilroy. Det ska bli så kul och jag ser fram emot att få dela med mig av mitt år.

Likes

Comments

Smått & Gott, I USA

Det har varit relativt tyst här på bloggen den senaste månaden och det har varit helt medvetet. Den sista tiden jag hade kvar i Sverige bestod mest av USA-fix och jobb och mellan allting jag hade att göra försökte jag klämma in så mycket tid med familjen och vännerna. Bloggen hade låg prioritet och jag är helt okej med det. Men det betyder att en del inlägg som jag hade planerade för innan jag åkte till USA aldrig hann komma upp. Dessa inlägg handlar om bl.a. om min avskedsfest, visumansökan och besöket på amerikanska ambassaden. Jag kommer att publicera dessa inlägg och de kommer att hamna under kategorin "Innan USA" men eftersom att jag samtidigt planerar att uppdatera om livet är i Amerikat kommer de att ploppa upp lite då och då under den kommande månaden. Hoppas ni fortfarande hänger kvar här på bloggen efter den långa pausen och vill veta vad jag hittar på!

Likes

Comments

Innan USA, Smått & Gott

Är på flygplatsen nu, ska boarda om ca 10 min och planer lyfter om ca 30. 9 timmar och sen är vi i New York. Nu är jag äntligen påväg.

Likes

Comments

Innan USA, För blivande utbytesstudenter

Exchange is change. Rapid, brutal, beautiful, hurtful, colourful, amazing, unexpected, overwhelming and most of all constant change. Change in lifestyle, country, language, friends, parents, houses, school, simply everything.

Exchange is realizing that everything they told you beforehand is wrong, but also right in a way.

Exchange is going from thinking you know who you are, to having no idea who you are anymore to being someone new. But not entirely new. You are still the person you were before but you jumped into that ice cold lake. You know how it feels like to be on your own. Away from home, with no one you really know. And you find out that you can actually do it.

Exchange is thinking. All the time. About everything. Thinking about those strange costumes, the strange food, the strange language. About why you’re here and not back home. About how it’s going to be like once you come back home. How that boy is going to react when you see her again. About who’s hanging out where this weekend. At first who’s inviting you at all. And in the end where you’re supposed to go, when you’re invited to ten different things. About how everybody at home is doing. About how stupid this whole time-zone thing is. Not only because of home, but also because the tv ads for shows keep confusing you.

Exchange is people. Those incredibly strange people, who look at you like you’re an alien. Those people who are too afraid to talk to you. And those people who actually talk to you. Those people who know your name, even though you have never met them. Those people, who tell you who to stay away from. Those people who talk about you behind your back, those people who make fun of your country. All those people, who aren’t worth your giving a damn. Those people you ignore. And those people who invite you to their homes. Who keep you sane. Who become your friends.

Exchange is uncomfortable. It’s feeling out of place, like a fifth wheel. It’s talking to people you don’t like. It’s trying to be nice all the time. It’s bugs.. and bears. It’s cold, freezing cold. It’s homesickness, it’s awkward silence and its feeling guilty because you didn’t talk to someone at home. Or feeling guilty because you missed something because you were talking on Skype.

Exchange is great. It’s feeling the connection between you and your host parents grow. It’s knowing in which cupboard the peanut butter is. It’s meeting people from all over the world. It’s having a place to stay in almost every country of the world.

Exchange is exchange students. The most amazing people in the whole wide world. Those people from everywhere who know exactly how you feel and those people who become your absolute best friends even though you only see most of them 3 or 4 times during your year. The people, who take almost an hour to say their final goodbyes to each other. Those people with the jackets full of pins. All over the world.

Exchange is falling in love with this amazing, wild, beautiful country. And with your home country.

Exchange is frustrating. Things you can’t do, things you don’t understand. Things you say, that mean the exact opposite of what you meant to say. Or even worse…

Exchange is understanding.

Exchange is unbelievable.

Exchange is not a year in your life. It’s a life in one year.

Exchange is nothing like you expected it to be, and everything you wanted it to be.
Exchange is the best year of your life so far. Without a doubt. And it’s also the worst. Without a doubt.

Exchange is something you will never forget, something that will always be a part of you. It is something no one back at home will ever truly understand.

Exchange is growing up, realizing that everybody is the same, no matter where they’re from. That there is great people and douche bags everywhere. And that it only depends on you how good or bad your day is going to be. Or the whole year.
And it is realizing that you can be on your own, that you are an independent person. Finally. And it’s trying to explain that to your parents.

Exchange is dancing in the rain for no reason, crying without a reason, laughing at the same time. It’s a turmoil of every emotion possible.

Exchange is everything. And exchange is something you can’t understand unless you’ve been through it !

Likes

Comments

Innan USA, För blivande utbytesstudenter, Smått & Gott

Någonting som jag har sett många andra utbytisar som redan är iväg på sina äventyr trycka hårt på men som jag också tänk mycket på själv, är att man ska göra allting man får möjligheten att göra under sitt utbytesår. Och grejen är att det handlar inte bara om de stora äventyren. Självklart vill alla resa och åka till Disneyland osv, och om du får chansen till det så ta den! Men det jag pratar om är de mindre grejerna. När någon frågar om jag vill följa med till McDonalds ikväll eller hänga med till kyrkans ungdomsgrupp eller grannens barbecue, så kommer mitt svar alltid vara JA. Jag tänker ta vara på mitt år. På alla chanser till att lära mig någonting nytt, att testa ny mat och lära känna nya människor. Att få uppleva nya saker. Om det är någonting jag lovar mig själv under det här året, så är det att lägga undan min mobil mer, att inte tacka nej till en inbjudan för att vara på mitt rum och titta på youtube/ netflix. Att man kommer behöva ha tid för sig själv för att kunna smälta allt och orka med är helt okej men tänker under inga omständigheter på något sätt "slösa bort" mitt år. När jag kommer hem ska det inte finnas en enda sak som jag tänker "jag önskar att jag hade gjort/ följt med på det där". Jag får bara ett år där borta och jag tänker göra det mesta av det!

Bilder härifrån

Likes

Comments