Hej alla fina !
Idag har jag varit på gymnasiemässan i Älvsjö. Två ord. Många människor. Otroligt hur många som faktiskt var där och hur trevliga alla var i allt kaos. Alla gick in i varandra hela tiden och jag hann utbytta många "förlåt" och "det är lugnt" under de timmar jag var där. Jag tyckte även det var roligt att eleverna på de olika skolorna bara stoppade en och började berätta om sina skolor och göra "reklam". Super, enligt mig eftersom man då får upp ögonen för skolor man tidigare inte tyckte var intressanta eller som man inte visste fanns !

Jag ska dit imorgon också, med mina föräldrar så kan vi gå runt tillsammans och fråga saker och kolla på de gymnasium jag är mest intresserad av. Har hört att det ska vara mindre folk där och att tempot är lägre. Skönt !

Var ni på gymnasiemässan? Vilka gymnasium är ni intresserade av?

Kram😊

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 0 readers

Likes

Comments

Jag är inte ensam om att ha ångest och stress inför gymnasievalet. Nu har jag gjort en liten lista till mig själv med linjer och skolor. Här är den!!:

•ekonomi juridik
•sam, sam
•sam, media, kommunikation

Östra Real
Bromma gymnasium
Nacka gymnasium
St Eriks gymnasium
Kärrtorps gymnasium
Nacka strand mediagymnasium
Klara södra gymnasium
Drottning blankas gymnasium
JENSEN södra gymnasium


  • 13 readers

Likes

Comments

I helgen var vi på höstmarknad och middag i Strängnäs hos några familjevänner.
Vi åt jättegod mat och hade jättetrevligt.
Vi åt chokladfondant och frukt, som vi (frukten) doppade i chokladfontän. Mums !
Tack för helgen !!!

Likes

Comments

Idag på idrotten orienterade vi. Nästa vecka har vi orienteringsprov, då kommer det finnas 8 kontroller varav 6 stämplade ger betyget A. Idag hann jag med 7, så det bådar ju gott!!

  • 29 readers

Likes

Comments

DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA OCH JAG
Förr i tiden var människors rättigheter mer översiktliga, de var inte detaljerade och de var inte lika många. Både då och nu existerar rättigheterna om frihet, äganderätt, säkerhet och rättigheten att ta motstånd mot förtryck. Då föddes man fri och hade samma rättigheter som alla andra, men de ”sociala skillnaderna”- alltså vilken klass i samhället man tillhörde- grundades på vad de som hade det gott ställt och hade makt tyckte. Då hade adeln, prästerna och kungen vissa privilegier, deras åsikter var mer betydelsefulla och de hade större inflytande på samhället än till exempel en bonde, som knappt hade något inflytande alls.

Nu finns de många fler rättigheter; man har (förutom de fyra tidigare nämnda) rätt att till en rättegång, rätten till ett privatliv, rätten att vara oskyldig tills det är bevisat att personen i fråga är skyldig, man har rätt att resa vart man vill, rätt att gifta sig och skaffa familj om man vill det, rätt att söka asyl i andra länder om man inte kan bo kvar i sitt hemland på grund av krig, förföljelser med mer, man har rätten att tillhöra ett land (att ha en nationalitet), rätten att tänka som man vill, rätten att tycka som man vill och rätten att yttra sig som man vill så länge man inte diskriminerar andra människor och kränker deras rättigheter, rätten till utbildning, rätten till vila från ens arbete (semester/lov). Dessutom har vi rätten till ett bra liv, med mat och hem. Det finns även något som kallas upphovsrätt, som skyddar ens uppfinningar (saker någon har kommit på) från att kopieras av andra utan tillstånd från skaparen.

Nu, till skillnad från då har vi också saker vi inte har rätt att göra, till exempel får vi inte diskriminera andra då de strider mot de mänskliga rättigheterna- de mänskliga rättigheterna ska gälla ALLA människor-, vi har inte rätt att tortera eller misshandla någon, vi har inte heller rätt att sätta någon i fängelse utan skäl eller förvisa någon från deras hemland eftersom de har rätten att tillhöra ett land.

Nu ansvarar vi också för andras rättigheter och deras frihet och ser till att de uppfyller sina skyldigheter gentemot andra och att de tar sitt ansvar på allvar och ser till att ingen kränker någons rättigheter.
( All fakta i texten ovan har jag fått ifrån häftet "mänskliga rättigheter och jag").

Jag tycker att den största skillnaden mellan dåtid och nutid är att då gällde de mänskliga rättigheterna inte alla, trots att rättigheterna skulle gälla alla.
Om man, till exempel, var född som bonde så skulle man ha sina naturliga rättigheter (frihet, äganderätt, säkerhet och rätten att motsätta sig förtryck), men trots att man ”hade” dessa rättigheter var de inte lika starka som rättigheterna hos en adelsmänniska, till exempel. Det var graderat, de lägre klassernas rättigheter var inte lika starka och viktiga som de högre klassernas rättigheter. De övre klassernas rättigheter togs på större allvar och respekterades mer, medan de lägre klassernas rättigheter kränktes och man tyckte inte (iallafall inte de högre klasserna) att de fattigas rättigheter var viktiga. De fattiga fick, till exempel, betala skatt trots att de inte hade mycket pengar, medan de som var rika och tillhörde adeln inte behövde betala någon skatt.

Jag tror att de mänskliga rättigheterna behöver bli tydligare, så att alla förstår vad som faktiskt gäller. Idag har alla mänskliga rättigheter, men alla kan inte utöva sina rättigheter. Jag tror inte att alla människor i hela världen någonsin kommer ha alla mänskliga rättigheter. Religioner, till exempel, kan kränka människors rättigheter. Inom de striktare delarna av Islam, till exempel, så har kvinnor inte samma rättigheter som män, de är inte lika mycket värda och får inte bestämma över sig själva helt och fullt ut. Då har religionen begränsat deras rättigheter, men trots det så har de kanske själva valt att leva efter religionen.
De som bor i diktaturer har inte heller alla sina rättigheter. Enligt FN ska alla människor ha rätt till en demokrati, och om man bor i en diktatur så får har man inte rätten till demokrati om diktaturen är ens hemland. I, till exempel, Nordkorea får man inte tycka eller yttra sig som man själv vill, då kan man bli straffad. I en diktatur så har man inte rätt att bestämma i samhället, hur samhället styrs bestämmer regenten och människorna i landet har inget att säga till om. Om de mänskliga rättigheterna ska kunna gälla alla behöver alla människor, oavsett var i världen de bor, oavsett vilket kön de har, oavsett ålder och nationalitet, sexuell läggning, politisk åsikt och religion, bli jämlika. Alla behöver förstå att ALLA ÄR LIKA MYCKET VÄRDA!!! Därför tycker jag att den gyllene regeln ”behandla dina medmänniskor som du vill att de ska behandla dig” är en otroligt bra grundregel i samhället. Om alla följde denna regel skulle fler människors rättigheter uppfyllas och alla skulle må bättre.
Att bo i en demokrati är en förutsättning för att kunna ha alla mänskliga rättigheter uppfyllda.

I Sverige, till exempel, har alla sina mänskliga rättigheter, undantag kan vara religioner och olika grupperingar då de kan vara kränkande och diktatoriska. Vi har ju som sagt en regering i Sverige, regeringen tar viktiga beslut om landets ekonomi, om lagar, om skola, om vård och om säkerhet och har kontakt med andra länders regeringar och regenter. Det som gör Sverige till en demokrati är att alla svenska medborgare över arton år får vara med och bestämma hur landet styrs och därför har man rösträtt. Var fjärde år är det val i Sverige om vilket parti som ska styra landet de kommande åren. När det är val får varje svensk medborgare en röst var, oavsett kön och religion. För att få rösta i Sverige måste man ha svenskt medborgarskap, vilket betyder att det finns en rättslig relation mellan staten och individen, enligt migrationsverket.

Om jag hade bott i, exempelvis, Ryssland som faktiskt är en påstådd demokrati, hade mina rättigheter sett annorlunda ut än vad de gör nu när jag lever i Sverige.

En sak som skiljer Ryssland och Sverige åt är att yttrandefriheten är väldigt begränsad i Ryssland. Visserligen är ju yttrandefriheten en aning begränsad i Sverige också, men det beror bara på att ingen ska kränkas. I Ryssland är kvinnors, barns, homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och även funktionshindrade personers och fattigas rättigheter ungefär som böndernas rättigheter på 1700-talet. Likadant är det på många ställen i världen- männens och de rikas rättigheter är ”viktigare” och värderas högre. Tack vare att jag bor i 2000-talets Sverige har jag många rättigheter, jag har rätt till demokrati och när jag blir myndig kan jag vara med och bestämma vilka som ska styra landet. Jag får tycka och tänka som jag vill, dessutom får jag föra fram mina åsikter och jag är fri. För ungefär hundra år sedan i Sverige infördes rösträtt för kvinnor, det var inte alls länge sedan. Efter franska revolutionen började länder införa rösträtt för alla medborgare, ett väldigt stort steg för världen och för de mänskliga rättigheterna.

Om det inte fanns mänskliga rättigheter skulle världen inte ha utvecklats mycket alls. De rika männen skulle ha haft rättigheter, men inga andra. Då skulle det ha varit som på 1700-talet och tidigare, innan revolutionerna. De som hade rättigheter skulle ha levt bra och-, eftersom de oftast var adelsmänniskor, kungligheter eller, ibland, präster, -lyxiga liv. De övriga skulle ha levt i fattigdom, i svält och bland sjukdom. Jag, som tycker att de mänskliga rättigheterna är självklara, förstår inte hur folk kunde vara så brutala mot varandra, istället för att behandla alla lika. För mig är de mänskliga rättigheterna ungefär samma sak som jämlikhet, enligt mig är de mänskliga rättigheterna grundade på tankar om jämlikhet. För mig känns det som att de mänskliga rättigheterna grundades för att uppnå jämlikhet mellan all världens befolkning. Men, om det inte fanns mänskliga rättigheter skulle det ha varit väldigt orättvist i samhället och därför är det viktigt att de mänskliga rättigheterna finns, så att alla tänker på att alla människor betyder lika mycket, har lika viktiga platser i världen och att alla är bra som de är, ingen har rätt att säga något annat!

Jag tycker att de mänskliga rättigheterna är uppfyllda i Sverige på ett bra och funktionellt sätt. Alla som är myndiga har rösträtt, man har obligatorisk och gratis skola (vilket inte finns i alla länder, speciellt inte gratis skolgång), sjukvård och tandvård som är gratis till en viss gräns och många andra otroligt bra saker som gäller alla med svenskt medborgarskap. Jag tror att Sverige är ett av de bästa länderna att leva i, så länge Sverige har en bra regering och inte har problem.

T.ex, i nuläget är Sverige ett land som många flyktingar kommer till eftersom de har hört bra saker om Sverige, för att Sverige har haft gränserna öppna och tagit emot de som behöver hjälp, men nu har det kommit så pass många att Sverige inte kan hjälpa alla. De har inga egna hem (de flesta bor i flyktingförläggningar, men även i skolor och stora byggnader som sporthallar), de bor trångt och nästan inga får arbeten, få lär sig svenska och många av barnen får inte gå i skola. Det är sådana här problem som gör Sverige till ett dåligt land. Jag tycker att Sverige ska kunna erbjuda alla människor yrken och utbildning, men jag vet samtidigt att detta är omöjligt eftersom det är för många människor. Det är ogenomförbart att varenda person i hela Sverige ska ha ett jobb att gå till varje dag, ett hem att komma till, mat för dagen, en skola att gå till nu, men på sikt kommer det bli enklare att uppfylla dessa kriterier.

Många av flyktingproblemen beror på kriget i Syrien och den sunnimuslimska terrororganisationen IS (Daesh), som numera kontrollerar större delar av Syrien och Irak. IS bildades efter 9/11 och USA:s dåvarande presidents (George W. Bush) krig mot Irak. Terrorgruppen bildades ur al-Qaida, en annan terrororganisation. IS ”mål” är att skapa en islamisk stat, det är just det förkortningen står för- IS= den Islamiska Staten. Denna stat vill de skapa av nuvarande Syrien och Irak, sedan vill de utöka staten för att slutligen ha en islamisk värld. IS kränker många av de mänskliga rättigheterna, speciellt rätten till frihet. Enligt IS måste man vara muslim- när gruppen övertog Mosul, gav man alla kristna i staden ett ultimatum: ”Konvertera till islam, betala en särskild skatt, eller bli avrättade!” ( den rosa texten är kopierad från svt.se),alltså kränker de religionsfriheten, och Islam kränker rättigheter som yttrandefrihet och rättigheten att få tänka och tycka som man vill. Dessutom är många kvinnor kränkta inom Islam och av IS, jämlikheten respekteras inte och män är värda mer än kvinnor.

Jag tror att IS måste ”förgöras”, man borde bomba deras anläggningar och om någon som är involverad i terrororganisationen hittas eller tas fast måste man döda personen, tycker jag. Själv skulle jag aldrig kunna döda en människa, men jag bryr mig om världen som så många andra gör. Jag vill försvara världen och IS är ett hot mot världen.

En av människornas naturliga instinkter är att försvara det man bryr sig om och det man vill bevara. Därför tycker jag att det bästa för världen vore att eliminera IS existens, att börja med att bomba huvudanläggningarna och sedan de mindre. Jag vet att många civila skulle dö, men kanske skulle det vara värt det? Ingen förtjänar att dö- men, tänk hur många de har dödat! Om man fick bort IS (och alla andra terrorgrupper, och lyckades skapa fler demokratier) så skulle färre människor dö pågrund av krig och konflikter. Det är ungefär som ett råttbo i golvet, om man inte tar bort det för gott, kommer skadan det gör att bli större. Att låta IS existens fortgå kommer inte leda till något bra, utan de kommer fortsätta göra skada och förstöra. Jag tror inte att det går att lösa denna konflikt utan våld, den går inte att diskutera sig ut ur. Att eliminera IS från världen skulle vara det snabbaste och enklaste sättet att få bort det stora hotet, men det skulle troligen inte fungera på sikt. Man skulle behöva fortsätta med att få bort de mindre delarna efter att de stora försvunnit, men även om man gjorde detta skulle liknande tankar inte försvinna- de kommer antagligen finnas kvar i all evighet.

Under 2014 uppskattas 50 000 människor ha dött i beväpnade konflikter, enligt UCDP (artikel på manskligsakerhet.se), många omkom just pågrund av denna konflikt.
Jag tror att man kommer behöva förändra deklarationen som FN skrev för 78 år sedan (1948), eftersom samhället har förändrats mycket finns det vissa saker som inte involverar alla, vissa saker som skulle kunna bli en artikel och vissa saker som behöver läggas till.
I artikel 2 står det att alla är lika mycket värda, oavsett etnicitet, hudfärg, kön, språk, religion, nationalitet, socialt ursprung, egendom, härkomst eller yrke. Jag tycker att man borde lägga till att sexuella läggningar, utvecklings variationer och ålder inte heller spelar någon roll. Det är viktigt att dessa tre kategorier också involveras i artikel 2, eftersom artikel två praktiskt taget säger att alla är lika mycket värda. Antingen ska de olika sakerna som jämlikhet är oberoende av stå med, eller så ska artikel 2 bara berätta att alla är jämlika oavsett hur man är. Å andra sidan kan det vara bra att skriva ned alla skillnader som finns och att det inte spelar någon roll om man är t.ex muslim eller hindu för att alla är lika mycket värda för att förtydliga jämlikheten för alla.

Sedan tycker jag också att man borde skriva ihop artikel 6, 7, 8, 9, 10 och 11.
Dessa artiklar handlar om att alla är lika inför lagen, att alla har rätt till domstolshjälp, att man är skyddad av lagen, att ingen får bli straffad oskyldig, de som deltar i domen måste agera utifrån lagen och inte utifrån sin personliga åsikt och att man ska betraktas som oskyldig tills man har befunnits skyldig.
Eftersom dessa artiklar handlar om hur man ska behandlas inför lagen, tycker jag att de skulle kunna vara en artikel som berättar att alla är lika inför lagen, har samma rättigheter när det kommer till domstolshjälp, att man döms efter lagen och att alla är oskyldiga tills det att lagen befunnit de skyldiga och först då ska man kunna bli straffad. Jag tycker att det är onödigt att sex olika artiklar ska berätta någonting som hänger ihop och därför tycker jag att de passar bättre som en artikel. Dessutom tror jag att folk skulle komma ihåg rättigheten lättare, det är ungefär som med glosor. Om man ska lära sig trettio glosor så fokuserar man antagligen inte på att lära sig dessa trettio glosor jätte bra, men om man ska lära sig tio glosor så fokuserar man antagligen på att lära sig de tio glosorna väldigt bra- jag tror det är samma med rättigheterna, det blir lättare att komma ihåg färre, även om de involverar fler saker.

  • 30 readers

Likes

Comments

Rubriken säger allt. Kan man ångra något man gjort, något som kändes rätt då, något som kändes bra, när man inte vet vad som skulle ha hänt om man inte gjort det valet?

Jag får kalla kårar av att tänka på det.
Förra sommaren fick jag en crush på en kille.
Jag är väldigt blyg, så jag valde att inte prata med honom. Vi började följa varandra på Instagram och jag var jätte glad för det.
På höstlovet var vi på samma ställe igen, jag pratade inte med honom, precis som på sommaren. När jag sedan kom hem skickade jag ett meddelande på Instagram direkt- jag frågade om vi inte kunde prata nästa gång vi var på det stället samtidigt-, visst svarade han.

På påsklovet var han också där, jag pratade inte med honom. När vi kom hem började jag snapa med honom, jag snapa- han svarade, ibland.
"Vi" snapade i ungefär en vecka innan en av hans kompisar snapade mig från hans snap. Hon undrade om jag gillade honom. Mellan en och två månader senare berättar jag att jag har en crush på honom, att jag gillar honom. Han svarade okej, tror jag?
Sedan går det kanske en vecka. Jag snapar honom något, han svarar att hans tjej inte gillar att jag snapar med honom.
På sommarlovet var vi på samma ställe igen, jag pratade inte med honom- jag hade skrivit att jag inte ville prata med honom eftersom han hade en tjej och det vara då inte någon direkt mening för mig att prata med honom eftersom jag var intresserad av honom.
Nu ska vi dit igen på höstlovet. Kanske är han där, kanske inte?
Jag kan inte hjälpa att undra hur det hade varit idag om jag hade pratat med honom första gången jag såg honom. Hade vi känt varandra? Hade jag gillat honom?
Det är sådana här saker som jag får ångest av. Inte beslut jag ska ta. Jag får ångest av besluten jag redan har tagit, för att om jag valt annorlunda hade saker kanske inte varit som de är nu.

  • 36 readers

Likes

Comments

  • 65 readers

Likes

Comments

Hej igen efter ett lååångt uppehåll !
Vi har haft mycket i skolan så här i början på hösten, och jag tror med fasa att hela året lär bli fullspäckat med läxor, inlämningsuppgifter och prov. Suck...
Just nu skriver vi krönikor på svenskan och jag har valt att skriva om våra sjuka skönhetsideal.
Jag och pappa har suttit och pratat om just det ämnet nu i eftermiddag, vi snubblade in på val i livet, allmänna känslor och mobbing. Vi pratade i säkert en och en halv timme och vi båda grät större delen av tiden. Så skönt tyckte jag, dels att vi har en så pass bra relation att vi bara kan sitta och gråta tillsammans haha, men jag tyckte också att det var så skönt att bara prata ut och ha någon som lyssnar på en tankar om saker... Så tacksam !!!

I fortsättningen ska jag försöka ladda upp MINST 3 inlägg i veckan, hoppas ni nöjer er med det. Vissa veckor kanske det bara blir ett inlägg, men andra kanske det blir fyra eller fem.

P o k, haha (VÄÄÄLDIIIGT gammalt utryck) !

  • 67 readers

Likes

Comments

Har tyvärr inga egentagna bilder på mobilen:(
Hurraw!et fick jag av min syrra- tack!!!
Mac läppstiftet köpte jag i lördags på NK. Färgen heter Studded kiss och är i finishen matte.

  • 82 readers

Likes

Comments