"You are my sunshine
My only sunshine
You make me happy
When sky's are gray
You'll never know, dear
How much I love you
Please don't take my sunshine away"

"
You are my sunshine" är en låt som är inspelad 1939. En låt jag aldrig hört innan idag. Jag hörde den som sagt för första gången idag, i en serie och jag fastnade direkt. Jag vet inte varför eller vad det var, men av det lilla jag hörde tyckte jag den var så fin. Senare på dagen sökte jag upp låten och lyssnade på hela, och fastnade ännu mer.

Idag är det den 27 mars 2017, idag för exakt 8 år sedan dog min mormor en väldigt plötslig och chockerande död. Imorgon är det den 28 mars 2017, imorgon för exakt 8 år sedan skulle min mormor ha fyllt 76 år.

Chockerande sa jag, ja det var den. Det var ju morfar som skulle dö först, han var ju flera år äldre, och den som är äldst är ju den som dör först. I alla fall i ett barns huvud.

Mormor och morfar gav mig och min storebrors barndom ett par extra händer att sträcka sig till, ett par extra axlar att luta sig mot och ett par extra leenden att skratta med. Jag var alltid så rädd, rädd att de där extra sakerna drastiskt skulle tas ifrån mig. Men jag var rädd för morfars extra, för han var ju äldst, och jag kunde bara oroa mig för en av dem i taget, och naturligt för ett barn så blev det då han jag fick börja med. Trots att de båda alltid var friska grät jag ofta i rädsla att förlora honom. Inte dom, för jag kunde ju bara vara orolig för en i taget.

Mormors död var drastiskt, den var snabb och den var läskig. Hon drogs ifrån oss, utan några som helst slags förvarningar. Jag tror att morfar dog samma dag som mormor, inuti. Han var alltid lika fin mot oss efter som innan det att mormor hade dött, men han hade inte samma liv i ögonen. Hon var ju hans solsken.

Jag tror vi alla tänkte på mormor varje dag under väldigt många år, om inte än idag. Man kände ju alltid det där hålet i hjärtat, så hur kunde man inte.

Morfar tog sitt sista andetag för 1,5 år sedan. Denna gång var vi lite mer förberedda, men det gjorde ändå lika ont. Man kan nog aldrig förbereda sig nog för att förlora någon som äger en bit av ens hjärta.

När morfar dog var det som att hans död tog över tankarna som tidigare hade varit fokuserade på mormor. Inte för att hans bortgång gjorde ondare, men för att då hade vi helt plötsligt förlorat båda. Båda morföräldrarna. Det blev inte bara en förlust av morfar, utan en förlust av båda på något sätt.

Jag älskar mormor och morfar av många anledningar, men främst för sättet de älskade oss på. Jag är kär i den kärleken jag fick av dem under hela deras livstid. Jag är kär i känslan jag känner när jag tänker tillbaka på allt de goda de har gett oss. För det är bara gott.

Senare idag satt jag mig framför soffan för att slökolla på någon film som gick på tv. Reagerade inte ens över att den hade börjat fören jag hörde "You are my sunshine, my only sunshine..". Jag tappade hakan. Är det inte konstigt hur saker som dessa kan inträffa? Det får mig att tänka att det måste finnas nåt, nåt som är större än oss.

Det fick mig att tänka att detta var något från mormor. En gåva från mormor till mig. Att tänka så gör mig varm i kroppen. Samtidigt som alla möjliga känslor strömmar genom kroppen. Saknad och ledsamhet i parallell med kärlek och glädje.

Det brukade alltid vara morfar som sjöng för oss men idag sjöng du för mig mormor, det vet jag. You are my sunshine, when sky's are gray.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Vardag, Upplevelser

Hej<3 hoppas allt är bra med er. Jag vet att jag har varit så dålig på att blogga på slutet och jag själv tycker det är jättetråkigt, men ibland har man inte ork till allt när det är väldigt mycket med andra saker. I alla fall, nämnde ju förut att jag och David skulle på julmarknad söndagen som var, och det var vi också. Det var är jättemysig gammaldags julmarknad i gruvan i Falun.

Direkt man kom in fanns det flera brasor och sittplatser arrangerade, så mysigt. De hade även en jättestor julgran som ni ser mitt bland alla stånd.

Precis som i Säter så var allt som såldes egengjort, fika, kött, marmelader och ostar m.m. Fanns nog det mesta man kunde tänka sig i matväg och även tomtar, inredning, mössor osv.

Vi gick mest runt och kollade med lite gulaschsoppa och varm choklad. Säters marknad var mysig men denna slår den. Det fanns fler saker att kolla på och köpa och allt var fixat så fint, snacka om att man fick jul-feeling. Efter detta åkte vi hem och åt tapas! Söndag i sitt esse!

Likes

Comments

Mat

Igår stod inget mindre än pepparkaksbak på schemat. Tycker det är en sån mysig tradition runt jul, och inte minst gott (speciellt degen haha). Förhoppningsvis blir det även ännu mer typer av julbak längre fram!

Tadaaaa! Dessa med ädelost på, yam.

Likes

Comments

Såhär bra har jag det just nu. Sitter i pjyamasbyxor och dricker rosé hemma hos min bästa vän. Bästa fredagkväll med min goa gumma

Likes

Comments

Alltså vilken sommar jag haft om man kollar tillbaka. Har verkligen haft en sommar med händelser jag kommer minnas för resten av mitt liv. Håkan på Ullevi går nog inte att toppa, och om drygt en vecka ska jag få se honom igen! Wii är så glad. På bilderna ser ni mina favoritögonblick, mina favoritmänniskor och mina favoritplatser. 

Likes

Comments

Vardag

Igår åkte jag och mamma in till Säter för att gå på julmarknad. Det var jättemysigt pyntat på husen och där på torget och jag min julkänsla blev på topp!

Vi började med att kika lite i inredningsbutiker. Säter är ju inte alls stort och det fanns flera fik som var i kombination med små inredningsbutiker, så mysigt! Som ni ser hade de mycket fina saker, perfekt till julklappar.

Vi kikade sedan runt bland alla små stånd som stod och sålde alla möjliga små saker. De flesta som stod där sålde hemmagjorda saker, allt från salvor till mässor. Det blir så personligt och speciellt när alla är så unika och olika.

Självklart fanns även tomtemor på plats i sin lilla stuga. Säters lucia blev även krönt och det fanns spelhjul och ponnyridning. Hur mysigt? Så kul att sånt här händer häromkring. Ska på julmarknad även nästa söndag, fast då i Falu gruva och är jättetaggad!!

Jag och mamma avslutade vår mamma-dotter kväll med pizza på Dalarasten i Säter. Hade en jättemysig kväll tillsammans med min fina mamma. Rekommenderar verkligen dessa marknader, så fina saker och sån härlig stämning!

Likes

Comments

Mat, Vardag

För någon dag sen kom jag och David på att vi hade massa kantareller i frysen. Vi gjorde därför kantarellstuvning och hade på rostade mackor till kvällskäk. Alltså mums, så gott och enkelt.

Likes

Comments