Header

Till att börja med måste jag säga att jag har haft väldigt kul. Att få skapa nästan precis vad man vill tillsammans med likasinnade har verkligen varit inspirerande. Det har fått mig att vilja utvecklas och bli bättre på många plan, som till exempel att kunna använda ett hantverk eller att lära mig mer om konstnärer. Rapportskrivningen har också varit givande, då jag verkligen har fått öva på mitt akademiskt språk och formen för skrivningen. Jag har dessutom fått lära mig mycket om mig själv, då jag har utsatt mig för olika slags prövningar och klarat av dem bra. Utställningen var också rolig, även om jag inte hade så mycket att hänga upp. Jag tyckte mest om att se vad alla andra hade gjort och samtala kring detta. Opponeringen och responderingen funkade också bra, då jag hade tittat på Sannas arbete och fick berätta om detta för resten av klassen. Jag har gjort detta för inte så länge sedan fast i ett helt annat sammanhang, nämligen gymnasiearbetet. Därför var formen inte helt främmande för mig. Men jag tror såklart att jag kan bli ännu bättre på sådant om jag får öva några gånger till.

Nu tar jag sommarlov! Hoppas ni alla får en fin sommar.


Likes

Comments

För att sammanfatta min gestaltningsprocess, hade jag från början tankar på att göra ett arbete om evolutionsteorin och andra livsfrågor. Ett handledningsseminarium var jag inte längre lika säker på min första idé och ville därför göra något annat. Jag valde istället att gestalta mobilens makt och påverkan. Min rapport kom att handla om detta idébyte och hur elever påverkas av att misslyckas i Bild-ämnet. Just nu funderar jag på om jag ska visa mina två teckningar som jag gjorde i början av arbetet eller om jag bara ska visa kortfilmen under redovisningen. Annars är jag i stort sätt färdig med mitt gestaltningsarbete och kan därför lägga fokus på opponeringen som är nästa vecka. 

Likes

Comments

Under veckan som gått har jag jobbat på riktigt flitigt med mitt arbete. Jag har bland annat filmat i mörker och försökt att gestalta den idé som jag skrev om i mitt tidigare inlägg. Tyvärr visade det sig att det skulle ta alldeles för lång tid att genomföra detta och att filmerna inte heller uppfyllde samma kvalité som jag hade hoppats på. Därför beslutade jag mig för att filma under dagtid istället. Resultatet blev "Mobilen", vilket är en 23 sekunder lång film som gestaltar samma stress som jag själv ofta upplever av min mobil. Syftet med filmen är att förmedla en känsla till tittaren och att uppmärksamma den påfrestning som en mobil kan medföra. Jag har jobbat ganska mycket med ljud och försökt att förstärka bildernas innehåll med både hjärtslag och ringsignaler. Om jag hade kommit på idén från allra första början hade jag säkert kunnat utveckla den ännu mer, men jag känner mig ändå ganska nöjd med den eftersom den lyckas lyfta fram det som jag vill förmedla med mitt arbete.

Resterande tid kommer att ägnas åt att skriva rapport och att förbereda min presentation av gestaltningen. Jag är inte den snabbaste på att skriva och behöver tid på mig för att formulera mig så bra som möjligt. Därför känns det skönt att jag kan lägga allt mitt fokus på sådant nästa vecka så att jag slipper känna mig stressad över inlämningen. Jag funderar också på att ta ett mobiluppehåll som vi pratade om under handledningsseminariet, så förhoppningsvis ska jag även lyckas klara detta. Hoppas det går bra för alla er andra i era gestaltningar!

Likes

Comments

Som ni kanske läst i mitt tidigare inlägg ska jag nu göra en konstfilm om mobilens påverkan. Syftet med filmen är att förmedla en känsla till betraktaren samt uppmärksamma ett problem som jag tror att många kan känna igen sig i. Att allt fler känner sig stressade av sina mobiltelefoner kan dessutom flera artiklar bekräfta. Bland annat en från SVT Nyheter där forskare från Göteborgs Universitet har gjort en studie hos ungdomar där hela 80 procent har symtom för sömnbesvär och depression. En annan artikel från tidningen MåBra rapporterar om att vi i genomsnitt tittar 150 gånger per dag på våra mobiler och att nästan 50 procent av oss upplever sig ha för mycket skärmtid på fritiden. I artikeln skrivs det också att vårt dagdrömmande har minskat i takt med att vårt mobilanvändande har ökat, vilket bland annat kan påverka vår kreativitet. Att mobilen har makt över oss råder det därför ingen tvekan om, av den anledningen tror jag att en konstfilm om mobilens påverkan verkligen kan behövas.

Filmen ska väcka tankar kring hur vår identitet formas av de många uppmaningar som mobilen ger oss dagligen samt påminna oss om att stänga av den ibland för vår hälsas skull. Jag vill framförallt försöka gestalta den stress som jag själv känner av att vara uppkopplad dygnet runt och att försöka visa hur min sömn påverkas av de ständigt plingade sms-ljuden som sker under natten. Jag tänker mig en oregelbunden sömn där jag hela tiden väcks av mobilens ljud och vibrationer. Emellanåt ska jag ha drömsekvenser där jag nästan känner mig fångad inuti mobilen. Ljud kommer att spela en väldigt stor roll i min film, därför kommer jag att lägga mycket fokus på exempelvis snabba andetag och musik i högt tempo. Mycket kommer nog att falla på plats så fort jag börjat med filmen. Jag har räknat ut att det inte finns så jättemycket tid kvar åt gestaltningen, cirka 2 - 3 veckor. Därför ska jag försöka jobba på så bra som möjligt så att det finns tid kvar åt rapportskrivningen.

Likes

Comments

Efter gårdagens handledningsseminarium blev jag väldigt ledsen. Jag kände mig missförstådd och förvånad över den kritik som jag fick ta emot under opponeringen. Eftersom det fortfarande verkar finnas vissa oklarheter gällande mitt arbete har jag valt att reda ut dessa här istället.

Jag ville skapa nya perspektiv att se på evolutionsteorin, som i huvudsak skulle baseras på mina egna erfarenheter. Att helt enkelt våga ifrågasätta och använda mig av evolutionsteorin i nya intressanta sammanhang. Det var ett undersökande som både verkade spännande och roligt att ge sig in i. Därför ville jag inte överhuvudtaget ta ställning eller provocera i mitt arbete, utan istället öppna upp för nya samtal kring ett ämne som jag anser både är maktbundet och har format mig som person. Vissa menade att jag förlöjligade evolutionsteorin med mina teckningar och att jag saknade belägg för att ifrågasätta något som är så allmängiltigt. Men jag menar att detta inte alls var syftet med mitt arbete. Istället för att söka efter rätt eller fel ville jag hitta nya sätt att tänka kring livsfrågor. Att eventuellt kunna använda mig av teckningarna som ett underlag för framtida skolsammanhang (t.ex sokratiska samtal). Därför ansåg jag mig inte behöva fördjupa mig i teorierna allt för mycket, då själva samtalen om teckningarna var det mest intressanta. Men detta förstår jag nu i efterhand inte har framgått tillräckligt tydligt på bloggen, eftersom så många verkade ha tagit illa upp av mitt arbete. Att fortsätta på något som fått en så negativ laddning känns inte bra, därför har jag valt att börja på ny kula. Förslaget att gå vidare med arbetet fast med ny utgångspunkt verkade som en bra idé till en början, men under gårdagen kom jag fram till att jag ville släppa taget om arbetet helt och hållet för att istället ge mig in i något nytt. Mitt ämne verkar helt enkelt vara alldeles för filosofiskt för att jag själv ska vilja gå in på djupare detaljer och riskera att bli för privat. Som tidigare nämnts handlar ju denna kurs om att våga misslyckas och att ompröva sina idéer, därför tänker jag göra precis detta nu. Det som jag har skapat tidigare kommer fortfarande vara en viktig del i min process, därför kommer jag givetvis att ta med det i min rapport framöver.

Idag ska jag börja fundera över makt- och identitetsbegreppen utifrån nya perspektiv. Kanske göra en sån där tankekarta som vi gjorde i början på kursen för att få lite nya idéer till mitt gestaltningsprojekt. Jag ser fram emot en nystart!

Likes

Comments

Nu är jag färdig med teckningen som jag började på igår. Jag blev ganska nöjd med den, även om den inte är lika färgstark i verkligheten som på datorn. Bokstäverna och aporna är exempelvis ljusgula egentligen, likaså kanten som jag har valt att sudda till i Photoshop. För mig är presentationen på bloggen ganska viktig, då jag gillar när bilderna ser fina ut. Därför tycker jag inte att det gör så mycket att de skiljer sig lite från hur de ser ut i verkligheten, då jag föredrar att titta på dem digitalt. På grund av detta har jag börjat fundera på om jag ska redovisa bilderna på en projektor istället för att hänga upp dem på väggen. Hur tycker ni att jag ska göra vid redovisningen?

Under tiden som jag skrivit detta blogginlägg har jag kommit på hur jag ska förtydliga mitt budskap med teckningen ytterligare. Genom att skriva årtal under aporna, så som 14000000 f.kr och 2017 e.kr, tror jag att man lättare förstår att det handlar om en utveckling som sker under en lång period. Det tror jag kommer att förstärka min teckning på många sätt, så därför ska jag se till att göra detta så fort jag skrivit färdigt.

Vad som kommer att bli mitt nästa projekt vet jag inte riktigt ännu. Jag har funderat på flera idéer som jag inte är helt nöjd med. Jag har exempelvis tänkt att måla jorden från rymden och skriva "slump" ovanför, eftersom Big Bang bara hände utan något direkt syfte. Jag har också funderat på att göra en helt svart teckning där det bara står "döden", då man inom evolutionsteorin inte tror på ett liv efter detta. Den tredje idén som jag har funderat på, är att måla en hjärna och skriva "känslor" ovanför, eftersom många som tror på vetenskapen anser att vi människor inte har själar utan endast styrs av våra huvuden. Jag kanske ska köra på alla tre förslagen? Av någon anledning känns de inte lika givna som mina tidigare idéer, även om de såklart är intressanta på många andra sätt. Jag tror att jag väntar med att börja tills efter handledningsseminariet på torsdag, då jag fått höra vad ni andra tycker om mina förslag.

Tills torsdag skulle vi också ha valt ut ett citat som vi tycker passar in på vårt arbete och jag valde, "Utifrån identitetens historiska och geografiska placering kan framtiden och de möjligheter som finns inskrivna i människors identiteter anas." (Lorentz.H & von Brömsen. K, 2016, s.55). Jag tycker att det var ett intressant citat eftersom jag tror att evolutionsteorin har en stor makt över oss som bor i Sverige av många olika anledningar. Att vi på grund av vår geografiska placering förväntas tycka och tänka på ungefär samma sätt som kanske är svårt att bryta mot. Mitt arbete försöker därför utmana de normer som vanligtvis finns kring vår största livsåskådning i Sverige och ge nya perspektiv på livet som stort.

Likes

Comments

Idag har jag börjat på en ny teckning som visar människans uppkomst enligt evolutionsteorin. Denna bilden ifrågasätter varför vissa djur har utvecklats mer än andra, så som människor jämfört med schimpanser. Är det inte ganska konstigt att schimpanser ser nästan precis likadana ut som de gjorde för 14 miljoner år sedan? Borde det inte ha skett en större förändring precis som det har gjort för oss människor? Dagens schimpanser är lika oss på många sätt, men ändå finns det flera saker som skiljer oss åt. Intelligens och utseende är bara några få exempel på detta. Därför vill jag med denna teckning ifrågasätta varför inte alla djur har utvecklats så som människan har gjort.

En bild som ofta förekommer när man talar om människans uppkomst är den när apan utvecklas till människa i flera olika steg. Den första apan längst till vänster är minst utvecklad och hukar sig ganska mycket, medan nästa sträcker lite mer på sig och den tredje ännu mer. De börjar förlora sin kroppsbehåring och likna människor. Längst till höger har vi resultatet av en människa som genom miljontals år har formats till att bli den den är idag. Jag ville göra något liknande fast med bara apor, för att visa deras utveckling som sällan belyses på samma sätt. Att deras utveckling inte är lika revolutionerande och tydlig som våran. Jag tror att evolutionsteorin verkligen kan sättas ur balans så fort man börjar ställa sig sådana här enkla frågor, eftersom det finns mycket som inte riktigt går att förklara. Därför känns det riktigt kul att försöka ta tillbaka makten över den teori som så starkt påverkar oss som människor.

Såhär långt har jag kommit än så länge. Jag har ritat av apor från datorn och skrivit "utveckling" i samma textsnitt som förra teckningen, så att man ska se att de hänger ihop. Jag kommer att lägga ut en bild på hur den färdiga teckningen ser ut så fort jag blivit klar med den.

Likes

Comments