Bröd / Smörgås, Bakat

Receptet kommer från början från

Jennys matblogg men jag gjorde det till mitt egna.


Ingredienser till ca 20 st

1 pkt torrjäst

1 liter kallt vatten

1 msk honung

2 msk olivolja

2 tsk salt

20-22 dl vetemjöl

200 g valnötter


Gör såhär

Rör ut jästen med vattnet. Rör ner honung, olivolja, salt, mjöl och nötterna.

Arbeta ihop i ca 5 min med bakmaskin.

Låt jäsa ca 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 225 C.

Skär degen i bitar utan att knåda den.

Doppa den i lite mjök och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i ugnen i ca 15 - 20 min.

Servera med goda pålägg!


Likes

Comments

Efterrätt

Ingredienser till ca 40 st

1 kladdkaka ( á 700 g )

150 g philadelphia

400 g mjölkchoklad

tandpetare

strössel


Gör såhär

Blanda ihop kladdkaka och philadelphia i en matberedare till en jämn smet.

Rulla små bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt i en tandpetare i varje boll.

Ställ sedan in i frysen i ca 2-3 tim.

Smält sedan chokladen i ett vattenbad och doppa dom en och en.

Strö över lite strössel och låt stelna.

Går utmärkt att frysa in till senare tillfällen.


Likes

Comments

Gryta, Fläskkött, Storkok

Storkok på kotletter.

Perfekt att frysa in i folieformar som man enkelt värmer upp i ugnen sedan.


Ingredienser till 6-8 pers

1 kg kotletter

250 g färska champinjoner

1 gul lök

2 msk kalvfond

3 dl grädde

3 dl creme fraiche

3 msk worcestersås

Gräddädelost på tub efter smak

rosépeppar


Gör såhär

Sätt ugnen på 200 C.

Placera kotletterna i en ugnsform.

Skiva champinjonerna fint.

Hacka löken.

Stek dem tillsammans i en panna tills de fått lite färg.

Blanda resterande ingredienser tillsammans med champinjonerna och löken.

Häll såsen över kotletterna och grädda i ugnen i ca 2 timmar eller tills köttet är riktigt mört.

Likes

Comments

Bakat, Bröd / Smörgås

Ingredienser till en långpanna

1 pkt jäst

5 dl mjölk

2 msk sirap

1 nypa salt

100 g valnötter

9-10 dl vetemjöl

1- dl kruskakli


Gör såhär

Sätt ugnen på 225 C.

Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken till 37 C.

Blanda ihop mjölk och jäst och låt de smälta ihop.

Tillsätt sedan resterande ingredienser men spara lite av mjölet.

Knåda ihop i bakmaskin tills smidig deg.

Låt jäsa i ca 1 timme.

Fördela degen i en djup ugnsplåt som är klädd med bakplåtspapper.

Skåra degen i lagom stora delar och grädda sedan i ugnen i ca 18-20 min.

Låt svalna på galler.

Skär upp och servera!

Likes

Comments

Efterrätt, Storkok

Ingredienser till en stor sats

300 g smör

2 dl strösocker

3-4 msk oboy

2 tsk vaniljsocker

4 msk vatten

8 dl havregryn


Gör såhär

Knåda ihop alla ingredienser.

Rulla sedan till bollar i önskad storlek.

Rulla dem sedan i antingen kokos, pärlsocker eller strössel.



Likes

Comments

Kyckling

Perfekt helgmiddag!

Lite förberedelse men sedan sköter det sig själv i ugnen.


Ingredienser till 4 pers

1 hel kyckling

4 kvistar rosmarin

1 bunt timjan

1 citron

paprikapulver

salt & peppar


Gör såhär

Sätt ugnen på 180 C.

Dela citronen och för in dem inuti kycklingen tillsammans med rosmarin och timjan.

Krydda inuti och utanpå kycklingen.

Lägg två kvistar rosmarin intill låren för extra smak.

Tillaga i ugnen tills kycklingen är klar, ca 60-70 min.



Likes

Comments

Pasta, Skaldjur

Ingredienser till 4 pers

pasta

1 pkt crabsticks

2 msk smör

2 ½ msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

dill

salt & peppar


Gör såhär

Koka pastan.

Dela crabsticksen i mindre bitar.

Smält smör i en kastrull.

Vispa ner mjölet.

Tillsätt mjölken lite i taget.

Vispa hela tiden i några minuter.

Tillsätt crabsticks och dill.

Smaka av med salt & peppar

Låt koka ihop några minuter.

Servera!

Likes

Comments

Bröd / Smörgås, Kyckling, Pizza, Roligre Rester

Vad passar bättre på Internationella Pizzadagen?!

Såhär dagen efter nyårsafton kan det vara skönt med mat som kräver minimal insats.

Detta är en sådan rätt.

Man tar det som finns i kylen och slänger på pizzan.


Ingredienser

libabröd

chilisås

rester från pulled chicken/ grillad kyckling

riven ost

färska tomater

fetaost

oregano


Gör såhär

Sätt ugnen på 225 C.

Bred ut chilisåsen på brödet.

Toppa sedan med kyckling, ost, tomat, fetaost och avsluta med oregano.

Grädda tills osten smält.

Servera!

Likes

Comments

Efterrätt, Chocklad

En liten men ganska mastig efterrätt så det behövs inte mycket mer än såhär.

Receptet kommer från Jennys matblogg men gjorde nån lite ändring.

Perfekt avslut på året!


Ingredienser till 6- 8 pers

4 dl vispgrädde
2 gelantinblad
2 1/2 mars

mars till topping


Gör såhär

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp grädden, hacka marsen smått och vänd ner dem i grädden.

Krama ur gelantinbladen och vänd ner,

och ta bort kastrullen från värmen & rör tills chokladen smält.

Skulle det bli lite bitar av marsen kvar så gör det inget.

Häll upp i små serveringsglas och ställ kallt i minst fyra timmar.

Kan med fördel förberedas kvällen innan.

Dela en halv mars på tvären och garnera.

Servera!

Likes

Comments

Gryta, Bulgur, Fläskfilé, Korv

Gott nytt år allihopa!

Hoppas ni firar in det nya året med familj, vänner och riktigt god mat.

Här kommer ett litet tips på en riktig favorit hos oss.


Ingredienser till 6-8 pers

2 fläskfiléer

3 ölkorvar

1 röd paprika

1 gul paprika

½ liten burk syltlök

1 burk cornichoner

1 påse snacks oliver

1 vitlöksklyfta

5-7 dl matlagningsgrädde

smör

salt & peppar


Gör såhär

Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor.

Skär korven i skivor.

Strimla paprikan.

Fräs snabbt upp korven i en gryta.

Ta upp den.

Bryn fläskfilén, salta och peppra.

Pressa ner vitlök.

Dela gurkan i mindre bitar.

Lägg i korven, vänd ner paprika, syltlök, gurka och oliver med en del av spadet.

Smaka dig fram..

Häll på grädden.

Låt puttra svagt i ca 20 minuter.

Servera med bulgur eller ris.


Likes

Comments